Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


befőttek,dzsemek,savanyúságok

2009.03.23

Technológia és alapfogalmak

Üvegeket fejreállítani
Ezzel az "upsidedown" módszerrel egy kiváló tömítőhatás érhető el. Az üvegeket 1-2 percre fejre kell állítani!

Alkohollal zárni
Egy modern és ízletes megoldás. Minden üvegtetőbe kávéskanálnyi alkoholt öntök, majd azt átöntöm a befőzendővel megtöltött üvegbe. Az üvegeket azonnal lezárom. Az alkohol sterilizál!

Szárazdunszt
A befőzendőket lassan hagyom kihűlni (pld. tollpárnák között, vagy Hunagrocell (Nikecell, Styropor) ládában) ---> ezáltal elpusztul az össze még meglévő mikroorganizmus.

Vízfürdő
A befőzendőket vízfürdőben sterilizálom (30-150 perc) 80-100 fokon és lassan hagyom benne kihűlni. Az üvegeket újságpapírral kell körbetekerni, illetve alábélelni (törésveszély).

 

Savanyúságok

 


Vegyes savanyúság 1. (mixed pickles)
25 dkg karfiol, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg zeller, 25 dkg apró kukoricacső, 25 dkg zöldbab, 25 dkg apró uborka, 25 dkg apró hagyma, 2,5 dl 20 %-os ecet, 1 liter víz, 1 tk só, 1 ek koriander, 1 ek mustármag, 1 tk szemesbors, 2 ek cukor.
A zöldségeket tisztítom, mosom, darabolom és fajtánként lobogó sós vízbe teszem mintegy 5 percre, majd lecsepegtetem. Tarka kavalkádként belerétegezem az üvegekbe. A cukorból, vízből, ecetből, sóból, fűszerekből felöntőlevet főzök és forrón az üvegekbe töltöm. Kihülés után lezárom és a hideg kamrába teszem.

 

Káposztával töltött paprika ("zacskó")
1 kg tölteni való paprika, 1 kg káposzta, 2 dl 20 %-os ecet, 8 dl víz, 1 tk só, 1 ek koriander, 1 ek mustármag, 1 tk szemesbors, 2 ek cukor.
A paprikákat megmosom, kicsumázom. A káposztát legyalulom és leforrázom a többi hozzávalóból főzött felöntőlével. Kihűlés után a paprikákat megtöltöm a káposztával és üvegekbe pakolom (csúcsával lefelé). A felöntőlevet újra felforralom, az üvegeket feltöltöm vele és lezárom. Kihűlés után a hideg kamrába teszem őket.

 

 

Vegyes savanyúság 1. (mixed pickles)
1 karfiol, 30 dkg sárgarépa, 30 dkg zöldbab, 10 apró uborka, 20 dkg apró hagyma, 1,5 l 5 %-os ecet, 1 ek fehérbor, 1 ek mustár, 1 tk szemes fűszer, 1 ek fehérbor, 15 dkg cukor, só.
A karfiolrózsákat és a vastag szeletekre vágott sárgarépát külön lobogó sós vízbe teszem 5 percre, majd lecsepegtetem. Ebben a lében megfőzöm a zöldbabot is. Az uborkát meghámozom, kis darabokra vágom és besózva éjszakára állni hagyom. Az összeset belerétegezem az üvegekbe. A cukorból, ecetből, fűszerekből felöntőlevet főzök és hagyom kihűlni. Hozzáadom a mustárt és a bort, és az üvegekre öntöm. Kész.

 

 

Paprikás hagyma
1 szép piros és egy szép zöld paprika, fél kg apró hagyma, só, 2,5 dl 10 %-os ecet, fél babérlevél, 5 szem bors, 3 szem szegfűbors, 2 szegfűszeg, darabka citromhéj.
A paprikákat felszeletelem, a hagymákat megpucolom és fél liter sós vízben 5 percig főzöm, majd leszűröm. A hagymák közepéből kinyomok két rétegnyi húst, majd ezekbe a lyukakba tömök egy egy összehajtott paprikadarabot. Az így megtöltött hagymákat üvegekbe pakolom. A levet az ecettel és a fűszerekkel felforralom és a hagymára öntöm. 24 óra múlva a levet újra felforralom és a hagymákra öntöm.

 

 


Cseresznyepaprika hagymával
1 kg cseresznyepaprika, negyed kiló hasábokra vágott hagyma, fél liter borecet, 1,5 dl víz, 75! dkg cukor, 2 ek só, 10-15 szem bors.
A paprikát megmosom. A többi hozzávalóból felöntölevet főzök és a paprikát 10 percig főzöm benne. Azonnal csavaros üvegekbe teszem, lezárom, majd egy pillanatra fejre állítom.

 

 

Mesterhármas (cseresznyepaprika, hagyma, zöldparadicsom)
Fél kg cseresznyepaprika, fél kg aprószemű hagyma, fél kg apró ép zöldparadicsom, 2 dl 20 %-os ecet, 8 dl víz, 1 tk só, 1 ek koriander, 1 ek mustármag, 1 tk szemesbors, 2 ek cukor.
Megmosom, a paprikát, a tisztított hagymát és a zöldparadicsomot. A zöldségeket szépen belerétegezem az üvegekbe. A többi hozzávalóból felöntőlevet forralok és forrón az üvegekbe töltöm. Kihülés után lezárom és a hideg kamrába teszem.

 

 


Hagymás lilakáposztával töltött paprika
1 kg tölteni való paprika, 1 kg lilakáposzta, 1 nagy fej hagyma, 2 dl 20 %-os ecet, 8 dl víz, 1 tk só, 1 ek koriander, 1 ek mustármag, 1 tk szemesbors, 2 ek cukor.
A paprikákat megmosom, kicsumázom. A káposztát a hagymáva együtt legyalulom, és leforrázom a többi hozzávalóból főzött felöntőlével. Kihűlés után a paprikákat megtöltöm a hagymás káposztával és üvegekbe pakolom (csúcsával lefelé). A felöntőlevet újra felforralom, az üvegeket feltöltöm vele és lezárom. Kihűlés után a hideg kamrába teszem őket.

 

 

Káposztával töltött cseresznyepaprika
1 kg cseresznyepaprika, 1 kg káposzta, 2 dl 20 %-os ecet, 8 dl víz, 1 tk só, 1 ek koriander, 1 ek mustármag, 1 tk szemesbors, 2 ek cukor.
A paprikákat megmosom, kicsumázom. A káposztát legyalulom és leforrázom a többi hozzávalóból főzött felöntőlével. Kihűlés után a paprikákat megtöltöm a káposztával és üvegekbe pakolom (nyílással felfelé). A felöntőlevet újra felforralom, az üvegeket feltöltöm vele és lezárom. Kihűlés után a hideg kamrába teszem őket.

 

 


Csemege uborka (csemi ubi)
1 kg apró uborka, 2 dl 10 %-os ecet, 6 dl víz, 1 ek só, 10 ek cukor, 1 ek mustármag, 1 ek koriander, 2 szál kapor.
Az apró uborkákat alaposan megmosom, majd a megmosott kaporral üvegekbe teszem. A vízből, az ecetből és a többi hozzávalóból levet főzök, amelyet forrón ráöntöm az uborkákra, lezárom, majd 30 percen át sterilizálom és a vízben hagyom kihűlni.

 

 

Ecetes cseresznyepaprika
1 kg cseresznyepaprika, 1,5 dl 20 %-os ecet, 1 ek só, 1 ek mustármag, 1 ek koriander.
A paprikákat megmosom, száraikat ollóval rövidre vágom. 8 dl vízből, az ecetből és a fűszerekből levet főzök, amelyet azon nyomban ráöntöm az üvegekbe rakott cseresznyepaprikákra. Másnapig száraz dunsztba teszem.

 

 

Ecetes gyöngyhagyma
1,5 kg fehér apró gyöngyhagyma, 15-20 gerezd fokhagyma, 25 dkg cukor, 2,5 dl vörösborecet, 1 üveg száraz vörösbor, 3 kis rozmaringág, 2 babérlevél.
A hagymát és a fokhagymát megtisztítom (ez a nagy munka). A cukrot egy lábasba teszem, karamellizálom, a hagymákat megforgatom az aranysárga karamellben, majd eloltom a borral és az ecettel. beledobom a fokhagymát, a rozmaringot és a babérlevelet, majd lefedve kis lángon fél óráig főzöm. Lehölés után üvegbe töltöm és 2-3 napig érlelem.

 

 


Csalamádé 2
5,5 kg-nyi szelt zöldféle: paprika, zöldparadicsom, káposzta, uborka, hagyma, 3 deciliter ecet (20 %), 30 dkg cukor, 10 dkg só, 1,5 l víz, egész bors, mustármag, koriander.
A zöldségféléket legyalulom, besózom, majd egy óra hosszat állni hagyom. A vízből, cukorból és a fűszerekből felöntőlevet készítek. Kicsavarás után leforrázom a felöntőlével, majd üvegekbe teszem és lekötöm.

 


Ecetes cékla
2 kg cékla, 5 ek 20 %-os ecet, 15 dkg cukor, 1 ek só, 2 kk köménymag.
A céklát megmosom és héjastól megfőzöm. Kihülés után meghámozom, felszeletelem, és ráöntöm a felöntőlevet.
Felöntőlé: 7 dl vizet elkeverem a többi hozzávalóval és felforralom.
A céklákat tiszta csavaros üvegbe pakolom és lezárás után fél óráig sterilizálom.

 

 

Csalamádé
1 kg paprika, fél kg zöldparadicsom, egy fej káposzta, pár salátauborka, 3-4 hagyma, fél liter ecet (10 %), 20 dkg cukor, 5 dkg só, 1,5 l víz.
A zöldségféléket legyalulom, besózom, majd egy óra hosszat állni hagyom. Kicsavarás után leforrázom a cukros felöntőlével, majd üvegekbe teszem és lekötöm.

 

 

Káposztasaláta üvegben
3 kg káposzta, 1,5 deciliter ecet (20 %), 30 dkg cukor, 10 dkg só, 1,5 l víz, egész bors, mustármag, koriander.
A káposztát legyalulom, besózom, majd egy óra hosszat állni hagyom. A vízből, cukorból és a fűszerekből felöntőlevet készítek. Kicsavarás után leforrázom a felöntőlével, majd üvegekbe teszem és lekötöm.

 

 

Svéd uborka
4 kg uborka, 1 kg hagyma, 7 dl cukor, 1 dl só, 3 dl 20 %-os ecet, 6 dl víz, 1 mk borkén.
A zöldségféléket legyalulom, a többit felforralom és lehűlés után ráöntöm a zöldségekre. 24 órát állni hagyom, miközben néhányszor átkeverem. Üvegekbe teszem és lekötöm.

 


Befőttek,dzsemek,kompótok

 

Befőtt cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak

 

Aki cukorbeteg, minden bizonnyal nagy örömmel fogadja ezt az általános befőzési tanácsot. Mindenkinek ajánlható, valóban pontos leírás fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek, de azoknak is, akik felesleges cukor nélkül képzelik el befőttjeiket.
 

 

  Idő: 1 óra 
Nehézség: könnyű


Hozzávalók:
  Valamilyen gyümölcs (alma, cseresznye, meggy, körte, őszibarack, szeder vagy más)
többször megmosva, lecsurgatva, tetszés szerint darabolva;
gyümölcscukor vagy/és folyékony édesítő (én vegyesen szoktam; esetleg nátriumbenzoát (nem kell feltétlenül, ha tisztán dolgozunk);
fehér gyümölcsökhöz (alma, körte, barack) citromsav vagy citrompótló 2-3 szem üvegenként, hogy ne barnuljon meg.)
Nem teszek bele fűszereket (szegfűszeg, citromhéj stb., mert ezeket nem lehet nagyon tisztítani, s ettől elromolhat; csavaros üvegek; egy nagy, 8-10 literes fazék, lehetőleg tetővel, bele egy rács (kuktából, vagy edényalátét; ha nincs, vastag rétegben újságpapír.) Nekem van direkt erre a célra készült, hőmérővel ellátott fazekam, de ha többet készítek, más fazekat is használok.


Elkészítése:
 Egyszerre 1 vagy két fazékkal dolgozom, 1 fazékba 5 üveg fér. Az üvegek aljára kevés vizet teszek a csapból, ezekbe teszem a gyümölcscukrot, (1-2 kávéskanállal) folyékony édesítőt, (15-20 cseppet) Édesebb gyümölcshöz (barack, cseresznye) kevesebb is elég; (Aki édesebben szereti, tehet bele többet.) fehér gyümölcshöz a 2-3 citrompótlót, esetleg a nátriumbenzoátot (nagyon keveset!! üvegenként 1-2 'kukacot') Ezeket összelötyögtetem, hogy elolvadjon. Belehajigálom a megtisztított gyümölcsöt, kicsit a tenyeremben megütögetem, hogy több férjen bele, de ne legyen nagyon tömör. A csapból lassan teleengedem az üvegeket vízzel, (0,5-1 centi hely maradjon csak) Lezárom a csavaros tetővel gondosan, s beleállítom a fazékba. Hideg vizet teszek rá, kb. háromnegyedéig érjen az üvegeknek. Letakarom, nagyon lassú tűzre teszem. Kb. 45 percig vagy 1 óra hosszat kell főnie. Én 95-100 fokig szoktam hagyni, ilyenkor már kicsit bugyborékol a víz. Elzárás után a vízben hagyom kihűlni.
A csavartető alá nem kell semmi, van, aki alufóliát, celofánt tesz alá, ez szükségtelen! Én több éven át használom a tetőket, semmi bajuk, ha nem késsel feszegetjük le az üvegről. Aki nagyon biztos akar abban lenni, hogy nem romlik el, kiöblítheti a tetőket és megkenheti az üveg száját tiszta alkohollal. Eleinte én is így csináltam, de már nem teszem. 40-50 üvegből évente 1 szokott megromlani. Van kétéves befőttem is, ami jó még. Érdemes kipróbálni!! (Az elkészítési időt a főzési időn kívül értem)

 


Hagymabefőtt

Hozzávalók:
8 vöröshagyma
1 evőkanálnyi kömény
1 evőkanálnyi koriander
7,5 dl fehérborecet
55 dkg barna cukor

A felszeletelt hagymát közepesen erős tűzön a köménymaggal, a koriandermaggal és az ecettel gyorsan felforraljuk, 15 percig főzzük lefedve, majd beleöntjük a cukrot, és fedő nélkül még 1 óra hosszat főzzük, míg a hagyma megpuhul, és a szirup besűrűsödik. Egy 1,25 literes sterilizált befőttesüvegekbe töltjük, és azonnal lezárjuk.
Szendvicsekhez, sült zöldségekhez vagy húsokhoz kínáljuk.

 

 

Mustos almabefőtt      
 
Hozzávalók: 2 liter édes must, 60 dkg kristálycukor, 1 kg savanyú, kemény, rétesalma, 3 szem szegfűszeg, 1 mokkáskanál őrölt fahéj; üvegenként: késhegynyi nátrium-benzoikum.
 
Az almát megmossuk, meghámozzuk, kicsumázzuk, és nyolcadokba vágjuk. A mustot felforraljuk, beletesszük a cukrot és a szegfűszeget, valamint a fahéjat, majd 2-3 percnyi forralás után az almagerezdeket is. Kis lángon addig főzzük, amíg az alma üvegessé válik, de még nem fő szét. A leszűrt almát azonnal üvegekbe töltjük, ráöntjük a forró levet, és légmentesen lekötjük. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Másnap tesszük csak végleges helyére.

 

 


hozzávalók 4 főre 
5 kg őszibarack (kemény, magvaválós)
3 l víz
90 dkg cukor
1 kisebb citrom leve (ettől nem fog megbarnulni)
szalicil
7 db befőttes üveg (7,2 deciliteresek)
befőző celofánlapok

 
elkészítés 
A barackokat meghámozzuk, félbevágjuk és leválasztjuk a magjáról, majd citomos vízbe áztatjuk pár percre.
A citromos vízből kiszedve és lecsurgatva barackokat szétosztjuk az üvegekbe (jó szorosan) és még a maradék citromos levet is kicsöpögtetjük az üvegekből.
A vizet a cukorral együtt felforraljuk, majd még melegen ráöntjük az üvegekbe tett barackokra (az üvegek teljesen legyenek tele).
Egy késhegynyi szalicilt teszünk a víz tetejére, celofánnal lefedjük, legumizzuk és rátekerjük a fedőket.
Dunsztolás: egy nagy lábasban előmelegítünk vizet, beletesszük az üvegeket, ezt egy konyharuhával lefedjük és addig melegítjük, míg az üvegekben el nem kezd gyöngyözni a cukros víz.
Az üvegeket 12 órán kersztül a vízes dunsztban, a lábasban kell hagyni, míg teljesen ki nem hűl.
Száraz, hűvös, sötét helyen tároljuk.

 


Andalúz kompót
Hozzávalók: 20 dkg sárgabarack, 20 dkg körte, 2 evőkanál méz, 1 db narancs leve, 2 dl joghurt.
Elkészítés: A tisztított gyümölcsöket tegyük edénybe egy kanál mézzel, a narancslével és annyi vízzel, ami ellepi. Főzzük pár percig, majd hűtsük le, tegyük kompótos tálba és öntsünk rá mézzel elkevert joghurtot.
Készíthetjük befőttből is és a joghurt helyett adhatunk hozzá cukrozott tejszínhabot.

 


ízletes birsbefőtt

Hozzávalók: 3 kg birsalma, 30 dkg cukor, 2 citrom leve, 10-12 db, szegfűszeg, 4-5 darabka fahéj
Elkészítés: A birsalmákat megmossuk, meghámozzuk és feldaraboljuk. A gyümölcsöt a feldarabolás után azonnal tegyük fazékba, öntsük rá a citromlevet és annyi vizet, hogy ellepje. Ellenkező esetben nagyon hamar megbarnul. Adjuk hozzá a cukrot és a fűszereket, majd tegyük fel főni. Fedjük le, ízlés szerint főzzük puhára vagy félkeményre. Várjuk meg, míg langyosra hűl, majd töltsük üvegekbe. Ha 1-2 hétnél tovább szeretnénk eltartani, szórjunk az üvegben a tetejére egy késhegynyi szalicilt. A birsalmabefőttet adhatjuk savanyúság helyett sülthúsokhoz, de magában is finom.

 

 

Eper befőtt


 
Annyi cukrot, amennyi az eper, főzzünk össze egy kevés vízzel, egy feldarabolt citrommal és némi vaníliával. Az epret mossuk meg, és forrázzuk le enyhén ecetes vízben. Ezután rögötn öntsük bele a szirupba és együtt forraljuk fel őket. Hagyjuk egy fél napot állni. Utána szedjük ki az epreket a szirupból, és a szirupot forraljuk fel újra. Mikor jól forr, beleszórjuk az epret. Mikor együtt is felforrtak, hagyjuk kihűlni, majd üvegbe öntjük és lezárjuk.

 


Körtelekvár ánizzsal

 

Hozzávalók:

• 3 kg körte
• 2 citrom
• 60 dkg cukor
• 3 kiskanál ánizs
• víz

Elkészítése:

A körtét meghámozzuk, magházát kivágjuk, kevés citromos vízbe főni tesszük. Ha megpuhult, krumplitörővel összetörjük, esetleg turmixoljuk.
A masszához kilónként 20 dkg cukrot adunk, felfőzzük, a végén kilónként egy kiskanálnyi ánizsmagot adunk hozzá, üvegekbe tesszük, és szárazdunsztban hűtjük ki.

 

 

 

Eperlekvár citromfűvel:

Hozzávalók: 500 g eper, 6 evőkanál citromlé, fél zacskó zselésítő por, 4-5 kanál édesítőszer, 1 kanál citromfű, és tartósítószer.

Az epreket megmossuk és megtisztítjuk. A felét összevagdossuk nagyobb darabokra, a másik felét pedig turmixgépbe összeturmixoljuk. Az összeturmixolt eperbe keverjük bele az pere másik felét is, a zselésítő port, és a citromlevet, majd forraljuk fel állandó kevergetés mellet pár percig, ezután húzzuk le a tűzről. A végén adjuk hozzá az édesítőszert, és az apróra vágott vagy szárított citromfüvet is.  Keverjük bele a tartósítószert, és töltsük bele az üvegekbe, majd rögtön zárjuk le a tetejüket. Cukorbetegek is fogyaszthatják, de fogyókúra mellé is ajánlott.

Meggylekvár:

Hozzávalók: 1 kg megy, 1 kg zselésítő cukor, fél citrom héja, 2 cl meggylikőr.

A meggyet jó alaposan mossuk meg, és magozzuk ki, vagdaljuk össze, és tegyük bele egy nagyobb lábosba. Adjuk hozzá a zselésítő cukrot, és a citromhéjat. Hagyjuk így kb. 3 órát állni, majd utána forraljuk fel, és főzzük 4 percig. Vegyük le a tűzről, szedjük ki belőle a citromhéjat, és keverjük bele a meggylikőrt. Töltsük bele még forrón az üvegekbe, és azonnal zárjuk le a tetejüket.

 

Körtelekvár curacao bleuban

Hozzávalók: 1 kg érett szép sárga körte, 3 szem szegfűszeg, 100 ml narancslé, 4 kanál citromlé, 50 ml curacao, 15 dkg zselésítő por, 2 kiskanál citromsav, 4 cl körtelikőr, 6 kanál édesítőszer, citromfű, tartósítószer, 1 l fehérbor.

A körtét meghámozzuk, és feldaraboljuk, majd összekeverjük a szegfűszeggel, a narancslével, citromlével, curacaóval, zselésítő porral, citromsavval, és a fehérborral. 2 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről. A végén ízesítjük édesítőszerrel és a körtelikőrrel, adjuk hozzá a citromfüvet, és a tartósítószert. Töltsük üvegekbe és zárjuk le a tetejüket.

 

 


Bodzadzsem

 

» 1 kg fekete bodzához 80 dkg cukor, 2 dl víz
 
A bodzát vízbe áztatjuk, majd lezűrjük, és leszedjük a szemeket. A cukorból a vízzel szirupot készítünk, hozzáadjuk a gyümölcsöt, és addig főzzük, amíg kicsit sűrű nem lesz. Üvegekbe merjük, lezárjuk, és száraz gőzbe állítjuk.

 

 


Citrom dzsem

 

» 1/2 kg citrom
» 2 l víz
» 2 kg cukor
 
A citromokat félbevágjuk, majd vigyázva, hogy a leve ne folyjon el, héjastul vékony szeletekre vágjuk. Hozzáöntjük a vizet, majd lefedve 1-2 napig állni hagyjuk. Utána főzni kezdjük. Amikor a héja olyan puha, hogy az edény falán szétkenhető, levesszük a tűzről, és belekeverjük a cukrot. Megint állni hagyjuk 1-2 napig, majd újra feltesszük főni, és a forrástól számítva 20 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, és tartósítószer és dunsztolás nélkül eltesszük.

 


Déligyümölcs dzsem

» 4 narancs
» 1 citrom
» 1 grapefruit
» 1,5 l víz
» 1,5 kg cukor
 
A gyümölcsöket alaposan meghámozzuk, majd ledaráljuk (a magokkal együtt, mert segítenek a kocsonyásodásban). A vízzel felforraljuk, majd egy napig állni hagyjuk. Utána belekeverjük a cukrot, és állandó keverés mellett 15 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, és tartósítószer nélkül, szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

 

 

Eper szirupban

 

 
Megmosszuk, majd lecsurgatjuk az epreket. Berakjuk őket egy nagy edénybe, rétegezve. minden sor eperre porcukrot hintünk, hogy befedje az epreket. Mikor elfoogyott az eper, letakatjuk és állni hagyjuk. mikor a cukor teljesen elolvadt, leöntjük az eperről a keletkezett szirupot , majd ezt felforraljuk és ráöntjük az eperre és hagyjuk kihűlni. Ezt háromszor megismételjük. Végül üvegbe tesszük és lezárjuk, majd kicsit meggőzöljük.

 

 

Egres rumban
1 kiló majdnem érett egres, 70 dkg cukor, fél liter víz, 1 liter rum, 3 vaniliarúd, 5-6 ágacska citromfű.
Az egrest megtisztítom, mosom és jól lecsepegtetem. A többi hozzávalót (a rumot kivéve) mintegy 10 percig főzöm lefedve. A főzetet leszűröm, beleteszem az egrest és újra felfőzöm, majd hűlni hagyom. Az egrest egy szűrőkanállal kiveszem a cukorléből, üvegekbe rakom. A levet mintegy 15 percig sűrű sziruppá forralom. Mikor lehűlt, elkeverem a rummal és az egresre öntöm. Az üveget jól lezárom, hideg helyre teszem és vagy két hónapig feléje sem nézek.

 

Körte grappában (Grappa alla pera)
1 kg érett körte, flk liter Grappa, 20 dkg cukor.
A körtét megmosom, darabolom, magházát kivágom és egy üvegbe teszem. Hozzáadom a cukrot, rátöltöm a grappát és lezárom. A napos balkonon legalább 60 napig hagyom érni.

 


Rumos málna
1 kiló málna, fél kiló cukor, rum.
A málnát és a cukrot rétegesen üvegekbe teszem, jól meg is rázogatom - nyomogatom. Felöntöm a rummal és 25 percig gőzölöm.

 

 


Rumos meggy szárastól
2 kg meggy (szárastól), fél kg cukor, fél liter rum.
A nem túlérett meggyet megmosom, beleteszem az üvegekbe és rászórom a cukrot. Leöntöm a rummal és a spájzban a helyére teszem. Hidegtálak, fagylaltkelyhek díszítésére rendkívül mutatósak a száras meggyszemek.

 

 

 
  Rumtopf (agglegénykompót)
Gyümölcsök, ahogy az év folyamán érnek, cukor, rum.
Veszek egy nagy befőttesüveget (3-5 liter), vagy akinek van erre a célra gyártott mázas cserép RUMTOPF-ja. Beleteszem a megmosott epret, rászórok pár kanál cukrot, majd ráöntök 2 deci rumot, cseresznye, cukor, rum, meggy, cukor, rum, ...... lemegy a nyár, az ősz minden gyümölcsével, rukor, rum, szőlőszemek, cukor rum és kész. Most egy megmosott citrom felkarikázva és türelmesen várni legalább karácsonyig. A leve és a gyümölcse egyaránt felséges pohárkrémre, pudingra, fagyira, vagy csak úgy. A leve a legfinomabb likőr.

 

 

Rumos birsbefőtt
3 kg birsalma, 1 kg cukor, 2 dl rum, fél dl ecet (10 %), 2 liter víz.
A birsalmát megmosom, meghámozom, cikkekre vágom és ecetezett vízbe teszem. (hogy meg ne barnuljon). A cukorból, a vízből szirupot főzök, felforralom, majd 3-4 percre beleteszem a birset. Leszűröm és üvegekbe teszem. A szirupot besűrítem, majd az üvegekbe töltöm. Az üvegekbe szétosztom a rumot, majd lezárom és kész.