Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


csirkés ételek

2008.06.13

Bundás csirkemáj

Hány személyre: 4

» 1 db 40 dekás paradicsomkonzerv,
» 30 dkg csirkemáj,
» olaj
» 1 zacskó mirelit spenót,
» 2 tojás
» 1 gerezd fokhagyma
» vegeta
» bors
» oregánó
» só,
» liszt
» bors
» 1 fej vöröshagyma
Elsőként egy jókora keverőtálba ütünk 2 tojást és felverjük. Aztán hozzáöntünk 1 kanálnyi olajat, egy jókora csipet vegetát és 1 gerezd pépesre zúzott fokhagymát. Ezt mind összekeverjük, majd adunk hozzá 2 evőkanálnyi lisztet és ezzel is jól összedolgozzuk. Végül ehhez mind hozzáadjuk a kinyomkodott spenótot. Olajat forrósítunk, és a lisztbe, majd spenótos mártásba forgatott csirkemájat pár perc alatt készre sütjük. Gyorsan elkészítjük a paradicsommártást is. Ehhez egy fél fej vöröshagymát apróra vágunk, és megpirítjuk. Mikor már hagymánk megpirult, ráöntjük a paradicsomkonzervet. Fűszerezzük borssal, oregánóval, egy kis vegetával és megvárjuk, míg mártásunk készre forr. A végén tehetünk hozzá egy teáskanálnyi cukrot is, hogy ízesebb legyen. Már tálalhatjuk is.

-----------------------------------------------------------

Csirkegulyás

Hány személyre: 4-6

» egy 70-80 dkg-os csirke
» 30 dkg burgonya
» 1 kis fej vöröhagyma
» 2 ek. lecsó
» pirospaprika
» bors
» köménymag
» só
» kevés fokhagyma
» 1 ek. zsír vagy 2-3 ek. olaj
 
A hagymát apróra vágjuk, és a zsíron vagy olajon megpirítjuk, majd beletesszük a pirospaprikát. A csirkét feldaraboljuk, majd a hagymára tesszük, kicsit megpirítjuk, és vizet öntünk hozzá. Fűszerezzük, és sózzuk. A burgonyát kockákra vágjuk, és ha a hús félig megfőtt, hozzáadjuk. Végül a lecsót is belekeverjük, és készre főzzük. Mielőtt teljesen megfőtt, csipetkét adunk hozzá.

--------------------------------------------------------

Csirkemáj sülve

Hány személyre:

» 1,5 dkg só
» 1 g egész bors
» 4 dkg zsír
» 5 dkg hagyma
» 5 dl tej
» 1 kg csirkemáj
 
A májat megtisztítjuk, pár órára a tejbe áztatjuk, majd megsütjük a zsírban. Ha már egy kevés színe lett, felöntjük vízzel, hozzáadjuk az egész borsot, és hagymát, megsózzuk, és megpároljuk. Ha a levét elfőtte, hagyjuk hogy pirosra süljön, és tálaljuk.

-------------------------------------------------

Olasz csirke recept


Hozzávalók:
4-6 db egész csirkecomb, 2 evőkanál oliva olaj, fél kg paradicsom, egy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, babérlevél,rozmaring ágacska, só, bors

Elkészítés:
Az olivaolajon párold meg az összevágott vöröshagymát, utána tedd bele a szétkapart fokhagymákat, kicsit forgasd át, majd tedd rá csirkecombokat (ha fogyókúrázol bőrözd le előtte). Sózd, borsozd, dobd rá a babért és a rozmaringot, majd az összevágott paradicsomot. Főzd puhára. Szedd ki a húsokat, és a mártást paszírozás után öntsd rá.
Tálalás: csőtésztával, kis reszelt sajttal. Fogyókúra esetén edd köret nélkül, kis olivaolajos,citromos salátával, uborkával.

Tanácsok:
Ez a kaja nem úszik a mártásban, éppen csak összekeni a húsdarabokat. A rozmaring adagolással vigyázz!

-----------------------------------------------------

Kertvégi csirkemell recept

Hozzávalók:
• 1,5 kg csirkemell
• 1 kg mexikói zöldségkeverék
• 25 dkg sajt ízlés szerint
• bazsalikom
• delikát
• 2 tojássárgája
• fehérmártás

Elkészítés:
: A csirkemellet felszeletelem, enyhén kikloffolom, besózom, borsozom és a tepsi aljára sorba rakom. A fagyos zöldségkeveréket ráborítom, megszórom kevés ételízesítővel és előmelegített sütőbe teszem. (Nem kell lefedni). Közben elkészítem a fehérmártást, hozzákeverem a reszelt sajtot, megszórom ételízesítővel és bazsalikommal, majd amikor kész elzárom alatta a gázt és hozzá keverem a két tojás sárgáját. Ha a hús megpuhult, ráöntöm a mártást és 15 percig tovább sütöm. Párolt rizst adok hozzá.

Tanácsok:
Aki eddig kostolta, annak nagyon izlett, próbáljátok ki!

Elkészítési idő: 75 perc

------------------------------------------------------------

Csirke sajtbundában recept


Hozzávalók:
1,2 kg-os csirke
2 póréhagyma
1 zeller
2 sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 szegfűszeg
1 csokor (kakukkfű, babérlevél, petrezselyem) vegyes fűszernövény
3 liter víz
2,5 dl tej
2 dl tejszín
2 tojássárgája
10 dkg reszelt sajt
őrölt bors

Elkészítés:
A pórét és a zellert megtisztítjuk, és kis darabokra vágjuk. A répát és a hagymát meghámozzuk, a hagymát a szegfűszeggel megtűzdeljük. Az összes zöldséget mély lábasba tesszük, és hozzáadjuk a zöldfűszert. Vízzel felöntjük, sóval, borssal ízesítjük, és felforraljuk. Beletesszük a csirkét, és puhára főzzük. Amikor kész, a húst kivesszük, lecsöpögtetjük, feldaraboljuk, a csontokat és a bőrt eltávolítjuk. A levest leszűrjük, belekeverjük a tejet, és felére főzzük. A tojássárgákat a tejszínnel felverjük, gyorsan kevergetve a leveshez adjuk, ha szükséges, újrafűszerezzük. A csirkedarabokat jénai tálba tesszük, a szósszal meglocsoljuk, a sajttal megszórjuk, és pirosra sütjük.

Elkészítési idő: 70 perc

-----------------------------------------------

Joghurtban sült csirkemell (mikrohullámon) recept


Hozzávalók:
Hozzávalók 4 személyre:

2 csirkemell
2 dl joghurt
2 fokhagymagerezd
őrölt bors
1 mokkáskanál gyömbérpor
1 mokkáskanál pirospaprika (ne legyen csípős!)
1 késhegynyi kurkuma

Elkészítés:
A csirkemellet kicsontozzuk, lebőrözzük, s az így kapott 4 húsdarabot megmossuk, majd leszárogatjuk. A joghurtot összekeverjük a fűszerekkel meg a zúzott fokhagymával (estleg kevés nátriumszegény sóval ízesíthetjük). A csirkemelleket beleforgatjuk és letakarva, egy éjszakán át a hűtőszekrényben pácolódni hagyjuk. Tűzálló tálra fektetjük, lefedjük, és mikrohullámú sütőben 750 wattal 10 percig pároljuk. Ha ennyi idő alatt nem puhulna meg, 2-3 percre még visszatesszük.

Természetesen a pácolt csirkemelleket kevés zsiradékon - 2 szelet húshoz kb. 1 kanál olajat, vagy margarint használjunk - is kisüthetjük, így azonban egy kicsit kalóriadúsabb lesz az étel. Először fedő alatt pároljuk, amíg megpuhul, ha szükséges öntsünk rá egy kis vizet, majd a fedőt levéve, mindkét oldalát pirítsuk meg.

Elkészítési idő: 30 perc
Kalóriatartalom: kb152 kcal