Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ha szereted a csokit,akkor kukk :)

2008.08.20

Karamellás forró csokoládé

Hozzávalók:


6 dl tej
3 dl tejszín
1 vaníliarúd
20 dkg apróra vágott tej-, vagy étcsoki
15 dkg cukor
Tetejére tejszínhab és kevés

őrölt fahéj

A karamellhez a cukrot beleszórom egy kisebb lábosba, és takaréklángon keverés nélkül mélyarany színűre olvasztom. Amíg a cukor olvadozik, összemelegítem a tejet a tejszínnel és a hosszában félbevágott vaníliarúddal. Ha már majdnem forr, leveszem a tűzről. A meleg tej-tejszín keverékébe beleszórom az apróra tört csokit, és addig kevergetem, amíg az összes csokidarab fel nem oldódik. A karamellhez óvatosan hozzáöntöm a csokis tejet: ilyenkor először serceg és bugyborékol, de ha kevergetni kezdem, pár perc alatt beleolvad a csokis tejbe. Ha az ital már langyosra hűlt, kihalászom belőle a félbevágott vaníliarudat, és bögrékbe kanalazom. A tetejére édes tejszínhabot púpozok, aztán a pamacsokat megszórom csipetnyi őrölt fahéjjal.
3-4 adag lesz belőle.

Csokoládés csigák

Hozzávalók: 

a tésztához:

7gr száritott élesztő

4 evőkanál+3 dl langyos tej

5 dkg olvasztott langyos vaj

2 tojás

55 dkg liszt

8 dkg porcukor

a töltelékhez:

15 dkg puha vaj

20 dkg apróra vágott csokoládé

 

1 evőkanál olaj a tál kikenéséhez

nagy szemű diszitőcukor a csigák tetejére

 

A száritott élesztőt 4 evőkanál langyos tejjel egy tálkában simára keverem, és félreteszem habosodni.

Egy nagy tálban kézi habverővel összedolgozom a 3 dl meleg tejet az olvasztott vajjal meg a tojással egy másikban pedig összevegyítem a porcukrot a liszttel.

A habos élesztőt fakanállal hozzákeverem a tojásos - vajas tejhez, aztán dagasztókarú robotgéppel lassan és apránként beledolgozom a cukros lisztbe utána kicsit erősebb fokozaton jó hat perc alatt simára dagasztom.

A gépi dagasztás után 1-2 percig még a kezemmel is átdolgozom a masszát.

Olajba mártott kenőecsettel kikenek egy nagy tálat, és a tésztabucit alaposan meghempergetem benne. Meleg helyen duplájára kelesztem

A töltelékhez apróra vágom a csokoládét, elkeverem puha vajjal, és félreteszem.

A megkelt tésztát alaposan lisztezett deszkán 1 perc alatt átgyúrom.

A sütőt bekapcsolom 220 C-ra gázsütőnél 7-es fokozat és egy 20x30- as sütőtálat kibélelek sütőpapírral.

A tészta egynegyedét jól belisztezett gyúródeszkán 20x30 centi nagyságú téglalappá nyújtom. A tésztalapot a tepsibe teszem, ezen fognak ülni a csigák.

A maradék tésztából 40x20 cm-es téglalapot nyújtok, elkenem rajta a csokis vajat, és feltekerem.

A töltött tésztarúd végéből levágok 3-3 cm-ide úgysem jut töltelék és a tésztarudat 2 cm -es szeletekre darabolom.

A kissé kilapuló szeleteket kezemmel eredeti formájukra igazítom, majd szorosan egymás melléfektetem a tepsiben lévő tésztaalapra, végül mindegyiket megszórom nagyszemű díszítőcukorral, .még 15percig letakarva hagyom őket.

Végül a megkelt csigákat 25 perc alatt aranybarnára sütöm úgy hogy az utolsó 10 percben lazán és buggyosan letakarom őket egy darab alufóliával.

Sziciliai citromhab fehércsokoládéval

 

Hozzávalók:

20 dkg fehércsokoládé

2.5 dl hideg tejszín

3 evőkanál citromlé

1 citrom reszelt héja

5 evőkanál joghurt

2 evőkanál kandírozott ,apróra vágott citromhéj

 

Az apróra tört fehércsokit 1/2 dl tejszínnel együtt gőz fölött összeolvasztom aztán leveszem a gőzről ,és megvárom amíg kihűl. 

A kihűlt csokihoz hozzákeverem a citromlevet, a reszelt citromhéjat, és a joghurtot.

2 dl hideg tejszínből robotgéppel kemény habot verek, és fakanállal beleforgatom a citromos fehércsoki-krémbe.

Két koktélospohárba elosztom az apróra vágott kandírozott citromhéj harmadát, és mindegyikre kanalazok egy-egy jó vastag réteg habot .Ezután ismét citromhéj, majd citromhab, végül a harmadik citromhéj-habréteget is elosztom a poharakba  

2 nagy adag lesz belőle.

Csokoládés kalácsfelfújt

Hozzávalók:
30 dkg szikkadt kalács
3-4 ev
őkanál csokis mogyorókrém
4 dl tej
3 dl tejszín
10 dkg cukor
2 tojás
2 tojássárgája
10 dkg tejcsoki
3 dkg vaj
puha vaj a sütőtál kikenéséhez

A szikkadt kalácsot f
elszeletelem, és minden második szeletet vastagon megkenek mogyoróvajkrémmel. Az üresen maradt szeleteket ráillesztem a megkentekre, és az így kapott szendvicseket két centis kockákra vágom. A tejet és tejszínt beleöntöm egy lábosba, és összemelegítem. Kézi habver
ővel egy nagy tálban összekeverem a tojásokat és a tojássárgáját a cukorral. A meleg tejet folytonos keverés közben apránként hozzáöntöm a cukros tojáshoz. Beleforgatom a mogyorókrémes kalácskockákat, és megvárom, amíg 5-10 perc alatt magukba szívják a tojásos keveréket. Bekapcsolom a sütőt 175 C-ra (gázsütő 4es fokozat), és kivajazok egy 1, 5 literes, 30*20 centis sütőtálat. A kivajazott sütőtálba beleteszem a tocsakos kalácskockákat, imitt-amott közéjük dugdosok apróra tört csokidarabokat, majd a tetejére rámorzsolom a vajat. A kalácsfelfújtat beleteszem a meleg sütőbe, és 45 perc alatt megsütöm.
4-6 adag lesz belőle.

Csokoládés palacsinta epres csokikrémmel

Hozzávalók: 

A palacsintához: 

5 deka vaj

18 deka liszt

2 deka cukrozatlan kakaópor

3 deci tej

2 deci szénsavas ásványvíz, vagy szóda

2 tojás

1 evőkanál cukor

olvasztott vaj a sütéshez

Az epres csokikrémhez

20 deka eperkrémmel töltött csokoládé

3 deci + 3 evőkanál tej

2 tojássárgája

2 evőkanál cukor

2 evőkanál liszt

25 deka eper

 

A vajat megolvasztom és félreteszem, hogy kihűljön.

A lisztbe beleszitálom a kakaóport, aztán a tejbe beleöntöm az ásványvizet és a kihűlt olvasztott vajat.

A tojásokhoz hozzákeverem a cukrot, majd a tejes - ásványvizes-vajas lé felével felhígítom

A palacsintatésztába belevegyítem a kakaóporos lisztet, aztán kézi habverővel folyamatosan kevergetem, miközben hozzáöntöm a folyadékot.

A kész tésztát fél órára hűtőbe teszem pihenni.

A palacsintákat a szokásos módon megsütöm, de a serpenyőt sütés közben olaj helyett olvasztott vajjal kenem ki.

A darabokra tört epres csokit 3 deci tejjel gőz fölött megolvasztom

Amíg a csoki beleolvad a tejbe, kézi habverővel simára keverem a 2 tojássárgáját a cukorral, a liszttel és 3 evőkanálnyi tejjel.

A meleg csokis tejet folytonos keverés mellett hozzáöntöm a tojássárgás - cukros lisztes péphez, majd az egészet áttöltöm egy kis lábosba

Az edényt gyenge tűzre állítom és a csokis krémet kézi habverővel addig kevergetem, míg besűrűsödik.

Az epret néhány szem kivételével apróra vágom és a gyümölcsdarabkákat a csokikrémhez keverem.

A kész palacsintákat megtöltöm az epres csokikrémmel aztán háromszögekbe hajtva elrendezem őket egy tálon. Tejszínhabbal és a félretett eperszemekkel díszítem. 

10-12 palacsinta lesz belőle.

Kávés csokitrüffli

 

Hozzávalók:

1 deci tejszín

20 dkg kávés tejcsokoládé

2 teáskanál neszkávé

1 evőkanál meleg viz

10 deka vaj

10 deka mandulabél

 

A darabkákra tört kávés csokit a tejszínnel gőz fölött felolvasztom. 

A neszkávét feloldom meleg vízben.

A tejszínnel összeolvasztott csokit leveszem a tűzről ,és hozzákeverem a sűrű kávét meg a vajat.

A mandulát tiszta kávéőrlőben megdarálom, és hozzáöntöm a masszához, majd jól összekeverem. 

Alágy trüfflimasszát beleöntöm egy nagy és lapos műanyag dobozba, hogy jól szétterüljön Beteszem a hűtőbe dermedni. 

A masszából diónyi mennyiségeket a tenyerem közé veszek, és kis golyókká formálom. 

A csokigolyókat tortadarában jó alaposan meghempergetem, papirkapszlikba ültetem, és míg meg nem esszük a hűtőbe teszem

Kókuszos fehércsokitrüffli

Hozzávalók: 

20 dkg fehércsokoládé

10 dkg vaj

fél dl tejszín

3 evőkanál zöldcitromlé

a hempergetéshez reszelt zöldcitromhéjjal kevert kókuszreszelék

 

A darabokra tört fehércsokoládét a vajjal és a tejszínnel gőz fölött összeolvasztom.

Az olvadt csokihoz hozzákeverem a zöldcitromlevet.

A lágy csokikrémet dobozba öntöm hogy jól szétterüljön hűtőbe teszem és megvárom amíg megdermed.

A megdermedt trüfflimasszából diónyi mennyiségeket a tenyerem közt golyókká formálom, majd alaposan meghempergetem

a reszelt zöldcitromhéjjal kevert kókuszreszelékben.

A kész trüffliket papírkapszliba teszem, és míg meg nem esszük a hűtőbe teszem.

Csokoládés minitorták

Hozzávalók:
20 deka étcsokoládé
5 deka puha vaj
10 deka cukor
3 tojás
2 ev
őkanál liszt
negyed teáskanál sütőpor
vaj és liszt a bögrék előkészítéséhez

Bekapcsolom a sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat). A darabokra tört étcsokit gőz fölött megolvasztom, aztán félreteszem. Robotgéppel összekeverem a puha vajat a cukorral, majd egyenként hozzáadom a tojásokat, és a keveréket jól felhabosítom. Az olvadt csokit fakanállal beleforgatom a cukros-vajas tojáshabba. A lisztet összevegyítem a sütőporral, és fakanállal óvatosan a csokis masszába keverem. 4 darab hőálló, 2 decis bögrét alaposan kivajazok és kilisztezek. A csokis masszát elosztom a bögrékben, és 13-15 percre beteszem őket a forró sütőbe. Mikor megsültek, kiveszem a sütőből, várok pár percet, majd mindegyik minitortát körbevágom egy késsel, hogy kissé meglazítsam. A bögrékre ráteszek egy-egy kistányért, megfordítom őket, és kipottyantom rájuk a sütiket.
4 minitorta lesz belőle.

Mogyorós - mazsolás csokitorta

Hozzávalók: 

a tésztához:

12 dkg vaj

8 tojás

24dkg cukor

22 dkg liszt

1 teáskanálnyi sütőpor

2 deka kakaópor

vaj és liszt a tortafomák kikenéséhez

A mogyorós csokikrémhez:

30 dkg mogyorós-mazsolás tejcsokoládé

7 deka főzhető vaníliás pudingpor

5+15 deka cukor

1+4deci tej

1 vanília rúd

25 dkg puha vaj

a mázhoz

10 deka étcsokoládé

5 deka vaj

2 evőkanál tejszín

díszítéshez:

10deka finomra őrölt mogyoró

5deka fehércsoki

5-8 db mogyorós csokibonbon

Bemelegítem a sütőt 175 fokra gázsütőnél 4-es fokozat. Két darab 24 cm átmérőjűkapcsos tortaformát kevés puha vajjal kikenek kilisztezek, és az aljukba méretre vágott sütőpapírt teszek.

A torták tésztájába kerülő vajat a mikróban felolvasztom, hogy legyen idejük kihűlni.

A tojásokat beleöntöm egy nagy tálba, és fakanállal hozzákeverem a cukrot.

Robotgéppel 7-8 perc alatt olyan habosra keverem a cukros tojást, hogy eredeti térfogatának háromszorosára nőjön.

Egy nagy tálban összekeverem a lisztet a kakaóporral és a sütőporral. a kakaós liszt egyharmadát szűrőn át a cukros tojáshabba szitálom, majd fakanállal óvatosAn beleforgatom. Utána két részletben jöhet a többi liszt is.

A kihűlt olvadt vajat a masszába keverem.

A kész tésztát fele-fele arányban elosztom az előkészített tortaformákban, és 30-40 perc alatt készre sütöm.

A megsült tortákat rácsra téve kihűtöm.

A darabokra tört csokit gőz fölött megolvasztom és félreteszem.

A vaníliás pudingport egy nagy tálban összekeverem 5 deka cukorral és egy deci tejjel ,majd 4 deci tejet a félbevágott vaníliarúddal felforralok.

A forró tejet hozzáadom a pudingporos keverékhez, majd az egészet visszaöntöm a lábosba. Kézi habverővel gyenge tűzön addig kevergetem amíg besűrűsödik.

A még meleg pudinghoz hozzákavarok15 deka cukrot, majd a langyos olvadt csokit is belekanalazom, alaposan összekeverem aztán ha a hőmérséklete megengedi beteszem a hűtőbe, hogy jól kihűljön.

A puha vajat robotgéppel habosra keverem és részletekben hozzádolgozom a kihűlt csokikrémet.

A darabokra tört csokit gőz fölött kevergetve összeolvasztom a tejszínnel és a vajjal  és megvárom hogy langyosra hűlve kenhető állagúra sűrűsödjön.

A piskóta karikákat 2-2 lapba vágom, összeillesztem őket a mogyorós krémmel, melyből a torta oldalára is kenek. Következik a díszítés: a torta szélére mogyorómorzsát tapasztok. Aztán a tetején szétoszlatom a langyos mázat, majd erre vékony csíkokban fehércsokit csurgatok. Végül középre pár szem bonbont illesztek, majd a tortát hűtőbe teszem, hogy a máz megdermedjen rajta

(Szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2004/15)

 

Sacher muffin

Hozzávalók:
10 dkg étcsoki
10 dkg vaj
15 dkg liszt
1 teáskanál süt
őpor
2 tojás
15 dkg cukor
10 dkg baracklekvár
Tetejére
3 evőkanál baracklekvár
10 dkg étcsoki
2 dkg vaj
5 dkg fehércsoki
1 evőkanál tejszín

Bekapcsolom a sütőt 175 C-ra (gáz: 4es fokozat), és a muffintepsi horpadásait egy-egy papírkapszlival kibélelem. A darabokra tört csokit vajjal együtt gőz felett megolvasztom, aztán félreteszem és megvárom, amíg kihűl. Robotgéppel habosra keverem a tojásokat a cukorral, majd fakanállal hozzádolgozom a vajjal összeolvasztott csokit és a baracklekvárt. A lisztet elvegyítem a sütőporral, azután hozzákeverem a tésztához. A tésztát egyenletesen elosztom a muffintepsi horpadásaiban, és 25 perc alatt megsütöm. A kihűlt muffinokat megkenem baracklekvárral. A csokimázhoz gőz felett megolvasztom a darabokra tört étcsokit a vajjal, és amikor langyosra hűlt, megkenem vele a muffinok tetejét. A fehércsokit a tejszínnel gőz felett megolvasztom, és vékony csíkokat csurgatok belőle a sütik tetejére. A kész muffinokat rövid időre hűtőbe teszem, hogy a csokimáz megdermedjen rajtuk.
12 muffin lesz belőle.

Moszkauer

Hozzávalók:
5 dkg vaj
5 ev
őkanál tejszín
5 dkg cukor
10 dkg durvára őrölt mandulabél
5 dkg apróra vágott kandírozott gyümölcs
3 dkg liszt

Díszítéshez:

10 dkg olvasztott csoki

Bekapcsolom a süt
őt 175 C-ra (gázsütő: 4-es fokozat), és egy nagyobb tepsibe sütőpapírt terítek. Gyengéden összeolvasztom a vajat a tejszínnel és a cukorral. Ha már egymásba kavarodtak, erősítek a lángon, felforralom a keveréket és azonnal lekapom a tűzről. Belekeverem a durvára őrölt mandulabelet, az apróra vágott kandírozott gyümölcsöt és a lisztet. A tésztamasszából egymástól jó 5 centinyire teáskanálnyi mennyiségeket pötyögtetek a tepsibe, és a halmokat kicsit szétkenem, hogy laposak legyenek. A tepsit sütőbe tolom, és 10-12 perc alatt megsütöm a sütiket. Várok néhány percet, míg a kész sütik megszilárdulnak, aztán leszedem őket a sütőpapírról. Ha a korongok már teljesen kihűltek, aljukat olvadt csokiba mártom, és csokis oldalukkal felfelé rácsra teszem őket, hogy megdermedhessen rajtuk a máz.
20-25 kis süti lesz belőle.