Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


bögrés sütik

2009.03.24

 

Bögrés süti

Hozzávalók:
1 bögre cukor, 1 bögre tej, 1,5 bögre liszt, 1 tojás, 1 sütopor, 1 kis só.

Elkészítés:
A fent említetteket összekeverjük, be a tepsibe, a tetejét megszórjuk kimagozott idény-gyümölccsel (meggy, cseresznye, ribizli, egres, őszibarack, alma stb. stb. stb.) Be a sütőbe, megsül, kész. Ha nincs gyümölcsöd, akkor a lisztből csak egy bögrényit vegyél és a gyümölcs helyett egy bögre őrölt mákot adj a masszába. Így is finom, persze ezt is meg kell sütni!

 

Mákos bögrés
Hozzávalók:
1 bögre liszt
1 bögre cukor
1 bögre darált mák
1 bögre langyos tej
2 tojás
10 dkg vaj
1 csomag sütőpor
1 kávéskanál fahéj

A hozzávalókat jól keverd össze, majd öntsd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és tűpróbáig süsd. A tetejét megszórhatod porcukorral, vagy csokival is bevonhatod.

 

Ördögpirula
Hozzávalók:
fél bögre cukor
fél bögre héjazott mandula
fél csomag vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
negyed bögre apróra vágott, cukrozott narancshéj
1 szelet reszelt csokoládé
1 tojásfehérje

Az összes hozzávalót vegyítsd össze egy keverőedényben, dolgozd össze, majd add hozzá a felvert, kemény tojásfehérje habját is. A cukros keveréket habüstben, tűzön kicsit olvaszd össze, majd borítsd cukorral behintett gyúródeszkára. Formálj belőle apró golyókat, végül forgasd meg reszelt csokoládéban vagy csokoládédarában.

Krémes szelet
Hozzávalók:
1 bögre porcukor
1 bögre liszt
1 citrom
4 tojás
A krémhez:
egy tábla csokoládé
2 evőkanál cukor
fél csomag vaníliás cukor
1 evőkanál liszt
1,5 bögre tej
20 dkg vaj

Keverd habosra a porcukrot a tojássárgájával, tedd bele egy citrom héját és levét, a lisztet és a tojások felvert habját. A krémhez keverd el a reszelt csokoládét a cukorral, a vaníliás cukorral, a liszttel és a tejjel, majd lassú tűzön főzd össze. Ha langyosra hűlt, keverd ki a vajjal. Töltsd meg vele a tésztát, legalább fél napra tedd hűtőbe, és csak utána szeleteld fel.

Almafánk
Hozzávalók:
1 kg alma
2,5 bögre liszt
2 tojás
1 csomag sütőpor
2 evőkanál cukor
olaj
fahéjas porcukor vagy lekvár

A meghámozott almákat reszeld le, a levüket gyengén csavard ki, ezután add hozzá a tojásokat, a lisztben elkevert sütőport és a cukrot. Jól dolgozd össze a masszát, majd egy kanállal szaggasd forró olajba. Süsd pirosra, kend meg lekvárral, vagy hintsd meg fahéjas porcukorral.

 

Diós-csokihabos sütemény
Hozzávalók:
A tésztához:
2 bögre liszt
1 bögre porcukor
15 dkg vaj
3 tojássárgája

A csokihabhoz:
1 bögre porcukor
2 bögre darált dió
4 tojásfehérje
2 táblányi reszelt étcsoki

A vajat morzsold el a liszttel, és gyorsan dolgozd össze a többi hozzávalóval. Letakarva tedd fél órára a hűtőbe. A tojásfehérjét verd fel keményre, és a vége felé szórd bele a porcukrot. Óvatosan forgasd a habba a darált diót és a reszelt csokoládét. Vajazz ki egy 30x22 cm-es közepes tepsit, simítsd bele a tésztát, és kend rá a diós-csokis habot. Előmelegített sütőben körülbelül 170 fokon 40-50 perc alatt süsd meg.

 

Bólyi túrós
Hozzávalók:
1 bögre rétesliszt
1 bögre porcukor – kevesebb is lehet, akkor nem lesz annyira édes
1 csomag sütőpor
10 dkg vaj
2 bögre túró
mazsola
1 csomag vaníliás cukor
citromhéj
2 tojás
1 bögre tej

A lisztet, a sütőport és a porcukrot keverd össze egy tálban. Egy normál tepsi alját kend ki 5 dkg vajjal, majd a lisztes-porcukros-sütőporos keverék felét szórd bele, és egyenletesen terítsd el. Morzsold rá a túrót, erre ízlés szerint tegyél mazsolát, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, végül a maradék lisztes elegyet. A tojásokat keverd el a tejjel, öntsd a sütire, és darabold rá a maradék vajat is. Előmelegített forró sütőben süsd 40 percig.

Almás süti
Hozzávalók:
3 bögre liszt
2 bögre cukor
1 csomag sütőpor
3 tojás
3 bögre reszelt alma
1 kávéskanál fahéj
A mázhoz:
1 bögre cukor
2 evőkanál kakaó
2 evőkanál tej

A tojássárgáját keverd ki a cukorral, a fehérjét pedig verd kemény habbá. A sárgájához keverd hozzá a reszelt almát, a liszttel elkevert sütőport és a fahéjat, majd a tojáshabot is. Vajazott, lisztezett tepsiben süsd ki, majd a még forró tésztára kend rá a cukorból, kakaóból és tejből készült hideg csokimázat.
Színes süti
Hozzávalók a tésztához:
1,5 bögre liszt
1,5 bögre porcukor
1 bögre tejföl
25 dkg vaj
fél csomag sütőpor
5 tojássárgája
5 tojásfehérje a kemény habja
A színezéshez:
2 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál kakaó
1 csomag rózsaszínű pudingpor

A tészta hozzávalóit alaposan keverd el, és a végén add csak hozzá a tojásfehérjét. A tésztát oszd három részre. Az elsőbe keverd a vaníliás cukrot, a másodikba a kakaót, a harmadikba pedig a pudingport. Rétegenként öntsd két őzgerincformába, alul a sárga, középen a barna, felül a rózsaszín legyen. Told előmelegített sütőbe, és tűpróbáig süsd.

Rafaello
Hozzávalók:
1 bögre kókuszreszelék
1,5 bögre tejpor – 2 rész sovány, 1 rész zsíros
25 dkg vaj
1,5 bögre cukor
1 dl víz
mandula

Miután a cukrot feloldottad a vízben, forrald 3-4 percig. A tűzről levéve tedd bele a vajat, a tejport és a kókuszreszeléket, melyből tegyél félre a forgatáshoz is. Ha kihűlt, rakd a hűtőbe fél órára, majd formálj belőle golyókat, a közepükbe mandulát téve, és forgasd meg kókuszreszelékben.

Csodatál
Hozzávalók:
3 bögre tejszín
3 bögre tejföl
2 citrom leve és reszelt héja
1,5 bögre porcukor
2 doboz babapiskóta
idénygyümölcsök vagy befőtt

A tejfölt keverd csomómentesre a porcukorral, a citrom levével és reszelt héjával. A tejszínt verd fel keményre, majd óvatosan keverd össze az ízesített tejföllel. Egy nagy jénai tálba rétegezd a hozzávalókat: alulra a krém, utána a babapiskóta, majd szórd meg jó sűrűn darabolt gyümölccsel. Addig folytasd a rétegezést, míg tartanak a hozzávalók. Legfelülre krém kerüljön. Jobb, ha előző este elkészíted, hogy összeérjenek az ízek. Tálalás előtt a tetejét még díszítheted gyümölccsel. 

 


Cseresznyés-diós muffin
Hozzávalók:
1 bögre cseresznye
másfél bögre liszt
2 tojás
5 dkg vaj
1 bögre tej
1 bögre vaníliás porcukor
fél bögre durvára vágott dió
1 citrom
1 mokkáskanál sütőpor
olaj

A sütőt állítsd 200 fokra. Amíg bemelegszik keverd össze a muffin masszáját. A lisztben vegyítsd el a sütőport és a lereszelt citromhéjat. Egy másik edényben a lágy vajjal és a vaníliás porcukorral keverd ki a tojásokat, majd hozzáadva a tejet addig kevergesd, amíg a cukorszemcsék teljesen elolvadnak. Keverd bele a lisztet, majd forgasd bele a diódarabokat is. A cseresznyét magozd ki, és enyhén szórd meg porcukorral. A muffinsütőt vajjal kend ki, és két kanál segítségével kevés diós tésztát tegyél mindegyikbe. Mindegyik közepébe tegyél 2-3 szem cukrozott cseresznyét, és a tésztamasszát kanalazd rájuk. Told előmelegített sütőbe, és körülbelül 20 perc alatt süsd készre.

Diós bögrés süti
Hozzávalók:
1 bögre tej
1 bögre liszt
1 bögre dió
fél bögre cukor
1 sütőpor
citromhéj

Keverd össze a cukrot és a vaníliás cukrot, majd keverd el a  liszttel és a sütőporral. Add hozzá a tejet, majd a diót. Reszeld bele a citromhéjat, töltsd tepsibe, és közepes lángon süsd körülbelül fél órát.

Banános-mogyorós muffin
Hozzávalók:
másfél bögre liszt
egy púpos teáskanál szódabikarbóna
csipet só
csipet szerecsendió
1 bögre passzírozott banán
fél bögre cukor
negyed bögre barnacukor
egyharmad bögre olaj
negyed bögre tej
1 nagy tojás
1 bögre aprított, pirított mogyoró

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, a formákat papírral béleld ki. Egy tálban keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát, a szerecsendiót és a sót. Egy másik tálban keverd össze a banánt, a cukrokat, az olajat, a tejet és a tojást. Vegyítsd össze a két tál tartalmát, majd keverd bele a mogyorót. Kanalazd a muffinformákba, és 20-25 perc alatt süsd aranybarnára.

 

Csokis muffincsoda
Hozzávalók:
másfél bögre liszt
2 tojás
15 dkg vaj
másfél bögre cukor
3 evőkanál baracklekvár
fél csomag sütőpor
negyed bögre keserű kakaópor
negyed bögre étcsokoládé

Keverd össze a vajat a cukorral és a baracklekvárral, majd a tojásokkal. Keverd hozzá a sütőporos lisztet, majd a kakaóport, és végül az apróra tördelt étcsokit.  Adagold muffinkapszlikba, majd 170 fokon süsd meg 20-25 perc alatt.

 

Áfonyás muffin
Hozzávalók:
1 pohár joghurt
másfél bögre liszt
1 bögre cukor
negyed bögre olaj
fél bögre áfonya
3 tojás
fél csomag sütőpor
1 csomag vaníliáscukor
reszelt citromhéj
csipet só
szeletelt mandula

A joghurtot öntsd egy tálba, add hozzá a lisztet, a cukrot, a sütőport, a vaníliás cukrot, az olajat és a tojásokat, majd a reszelt citromhéjat és a sót. Keverd csomómentesre. A masszával félig töltsd meg a muffinformákat, amit előtte vagy vajazz ki, vagy muffin papírral bélelj ki. A muffinforma háromnegyedéig töltsd meg a formát, a tetejére mehet az áfonya és szeletelt mandula. Előmelegített sütőben 20-25 percig süsd!

 

Meggyes süti bögrével
Hozzávalók:
1 bögre liszt
1 bögre kristálycukor
1 bögre szénsavas ásványvíz
20 dkg kimagozott meggy
1 evőkanál vaj
1 zacskó sütőpor
1 tojás
A tojást keverd habosra a cukorral, tedd bele a lisztet, a sütőport, a vajat, az ásványvizet, és keverd egyenletesre. A tepsit kend be vajjal, szórd meg liszttel. A gyümölcsöt rakd bele a masszába, és azt pedig a tepsibe. A tetejét szórd meg kristálycukorral, így szép máz lesz rajta. Forró sütőben 20 perc alatt süsd aranybarnára.

 

Kevert almás tészta
Hozzávalók:
2 bögre liszt
másfél bögre cukor
3 bögre reszelt alma
1 mokkáskanál szódabikarbóna
4 tojás
fél bögre olaj

A hozzávalókat egy tálban keverd össze, rakhatsz bele egy kevés őrölt fahéjat. Az olajat pontosan mérd ki, nehogy sokat rakj bele, mert akkor nem dagad fel a tészta. Ha jól kikeverted, zsírozott-lisztezett tepsibe egyenletesen oszlasd el, majd előmelegített sütőben közepes lángon 40-45 percig süsd. Kockára szeletelve, porcukorral meghintve tálald.

 

Túrós-bogyós
Hozzávalók:
1 bögre kefir
1 bögre cukor
2 bögre liszt
1 bögre málna és szeder vegyesen
fél csomag sütőpor
1 vanília
3 tojás
fél bögre étolaj
fél citrom leve és héja
25 dkg túró
Keverd össze a hozzávalókat a túró kivételével, és öntsd a kiolajozott tepsibe. A tetejére morzsold rá a túrót, szórd meg a vaníliával és a fél citrom héjával, majd tegyél rá gyümölcsöt, igény szerint. Addig süsd, amíg aranybarna nem lesz.

Barackos
Hozzávalók:
1 bögre tej
1 bögre cukor
másfél bögre liszt
1 csomag sütőpor
1 egész tojás
néhány szem szép őszibarack
1 tábla csokoládé
Minden hozzávalót keverj össze, a legvégén tedd bele a sütőporos lisztet, darabold bele a barackot és a kockákra vágott csokoládét. Közepes méretű tepsiben, forró sütőben 20-25 perc alatt készre sütheted.

 


Kevert kakaós bögrés sütemény
Hozzávalók:
2 bögre liszt
2 bögre cukor
25 dkg vaj
1 tojás
sütőpor
diódarabok
1 púpozott evőkanál kakaó
kis tej

Az egészet jól keverd össze, öntsd vajazott, lisztezett tepsibe. Előmelegített sütőben közepes lángon süsd meg. Meg lehet tölteni gyümölcsízzel, de így magában is nagyon finom.

 

Bögrés meggyes sütemény
Hozzávalók:
3 bögre cukor
5 bögre liszt
4 tojás
1 bögre olívaolaj
1 kefir
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
magozott meggy

A tojásokat keverd össze a cukorral, míg megolvad. Add hozzá az olajat és a kefirt. A lisztet keverd össze a sütőporral és a vaníliás cukorral, és bögrénként keverd a tojásokhoz. Az így kapott masszát terítsd el egy sütőpapírral bélelt, lehetőleg magasfalú tepsibe, szórd a tetejére a meggyet, és süsd 180 fokon, amíg megpirul a teteje! Megszórhatod mandulával vagy dióval, vagy akármivel, amit szeretsz!

 

Mákos bögrés sütemény
Hozzávalók:
1 bögre zabkorpa
1 bögre búzacsíra
1 bögre pehelymix
1 bögre darált mák
1 bögre mazsola
fél bögre méz
fahéj
durvára vagdalt dió
tökmag

Az alapanyagokat annyi forró vízzel keverd el, hogy masszás állaga legyen. Vékonyan simítsd sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejét alaposan szórd meg a dióval és a tökmaggal. Előmelegített sütőben 160 °C-on 30 percig süsd. Lekvárral vagy idénygyümölccsel kínáld.

 

Bögrés almás sütemény
Hozzávalók:
3 tojás
3-5 db alma
1 bögre liszt
1 bögre cukor
fél bögre olaj
1 dl tej
fél csomag sütőpor
mazsola
dió
mandula
fahéj

Egy közepes tepsi alját olajozd meg, szórhatsz rá zsemlemorzsát is. Az almákat hámozd meg, és vékony szeletekre vágva béleld ki vele egy tepsi alját. A maradék hozzávalókat habosra keverve öntsd az almákra. Az egészet 20-25 percig süsd közepes lángon, 180 fokon.

 

Körtés muffin
Hozzávalók:
25 dkg körtebefőtt
9 dkg teljes kiőrlésű liszt
14 dkg finomliszt
2 és fél teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna
1 és fél teáskanál fahéj
negyed teáskanál őrölt szegfűszeg
1 tojás
14 dkg barnacukor
1 dl étolaj
2 evőkanál rum
2 dl joghurt
1 dl tejföl
A morzsához:
7 dkg liszt
1 teáskanál fahéj
4,5 dkg cukor
6 dkg puha vaj

A sütőt melegítsd elő 180 fokosra. Zsírozd ki a sütőformát, vagy helyezd bele a sütőpapír-formákat. A körtét egy szűrőben csöpögtesd le, és vágd kis darabokra. A kétféle lisztet keverd össze a sütőporral, a szódabikarbónával, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Egy másik edényben verd fel a tojást, és jól keverd ki a cukorral, a vajjal, a rummal, a joghurttal és a tejföllel. Adagold hozzá a lisztes keveréket, és lazán dolgozd össze, míg egynemű tésztát nem kapsz. Végül óvatosan forgasd bele a körtedarabokat. A darához a lisztből, a fahéjból, a cukorból és a vajból gyúrj morzsalékos tésztát. A tésztát öntsd a sütőformákba, és szórd rá a morzsát. 20-25 percig süsd. A kész süteményt 10 percig pihentesd, majd vedd ki a formából.

 

Feketeerdő muffin
Hozzávalók:
20 dkg cseresznyebefőtt
26 dkg finomliszt
2 és fél teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna
3 evőkanál kakaópor
4 evőkanál reszelt csokoládé
2 tojás
12 dkg barnacukor
1 dl étolaj
2 és fél dl joghurt
A díszítéshez:
6 evőkanál cseresznyepálinka
2 dl tejszín
cukor
12 szem cseresznye
csokoládés tortadara

A sütőt melegítsd elő 180 fokosra, és helyezd bele a sütőpapír-formákat a sütőformába. A cseresznyét csepegtesd le egy szűrőben, 12 szemet tegyél félre a díszítéshez, a többit vágd apró darabokra. Keverd el a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, a kakaóval és a csokoládédarabokkal. Egy másik edényben verd fel a tojásokat, és jól keverd ki a cukorral, az olajjal és az aludttejjel. Adagold hozzá a lisztes keveréket, és jól dolgozd össze, amíg egynemű anyagot nem kapsz. Ezután forgasd bele a darabokra vágott gyümölcsöt. A tésztát öntsd a sütőformákba, és 20-25 percig süsd. A kész muffinokat 10 percig pihentesd, majd vedd ki a formákból, és hagyd kihűlni. Végül mindegyiket itasd át 1-2 teáskanál cseresznyepálinkával. A díszítéshez verd fel a tejszínt a cukorral, tegyél egy-egy kanál habot mindegyiknek a tetejére, majd egy-egy cseresznyedarabot is. A legvégén szórj rá tortadarát.

 

Málnás-morzsás muffin 
Hozzávalók:
15 dkg málnabefőtt
20 dkg finomliszt
2 teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál fahéj
6 dkg durvára vágott mogyoró
1 tojás
12 dkg barnacukor
1 dl étolaj
2 dl tej
A morzsához:
7 dkg finomliszt
5 dkg cukor
1 teáskanál fahéj
4 dkg durvára vágott mogyoró
6 dkg vaj

A sütőt melegítsd elő 180 fokosra. Helyezd bele a sütőpapír-formákat a sütőformába. Csepegtesd le a málnákat, ha fagyasztott gyümölccsel dolgozol, engedd felolvadni. A lisztet szitáld egy tálba, és keverd el a sütőporral, a szódabikarbónával és a vágott mogyoróval. Egy másik tálban verd fel a tojást, és add hozzá a cukrot, az olajat és a tejet. Alaposan dolgozd össze. Adagold hozzá a lisztes keveréket, dolgozd össze, hogy egynemű tésztát kapj. Végül óvatosan forgasd bele a málnát. A morzsához a lisztből, a cukorból, a fahéjból, a mogyoróból és a vajból gyúrj morzsalékos tésztát. Töltsd a sütőformákba, a tetejét szórd meg a morzsával. 20-25 percig süsd.

 

Marcipános-lekváros muffin
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
2 teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna
fél teáskanál fahéj
8 dkg vágott mandula
1 tojás
10 dkg barnacukor
0,8 dl étolaj
2 csepp keserűmandula-aroma
3 dl tejföl
A töltelékhez:
10 dkg natúr marcipánmassza
10 dkg baracklekvár

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Helyezd bele a sütőpapír-formákat a sütőformába. Keverd össze a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, a fahéjjal és a vágott mandulával. Verd fel a tojást egy másik edényben, és add hozzá a cukrot, az olajat, a keserűmandula-aromát, a tejfölt. Jól keverd ki. Dolgozd össze a lisztes keverékkel, hogy egynemű tésztát kapj. A töltelékhez a marcipánt oszd 12 részre, és formálj belőle kis golyókat. A tészta felét adagold a tésztaformákba, mindegyikbe adagolj egy kanál baracklekvárt és egy marcipángolyót, majd borítsd be a maradék tésztával. 20-25 percig süsd.

 

Túrós-cseresznyés muffin
Hozzávalók:
10 dkg tejszínes krémtúró
2 evőkanál porcukor
26 dkg finomliszt
2 és fél teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna
1 narancs reszelt héja
1 tojás
12 dkg barnacukor
0,8 dl étolaj
2 dl tej
8 dkg cseresznyelekvár

A sütőt melegítsd elő 180 fokosra. Helyezd bele a papírformákat a sütőformába. Keverd ki a krémtúrót a porcukorral, és tedd félre. Vegyítsd el a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a reszelt narancshéjjal. Verd fel a tojást egy másik edényben, add hozzá a cukrot, az olajat, a tejet, és alaposan keverd össze. A lisztes keverékkel könnyedén egynemű tésztává dolgozd össze. A sütőformát félig töltsd tele a tésztával, majd mindegyik mélyedésbe tegyél egy-egy teáskanál krémtúrót és lekvárt, aztán borítsd be a tészta másik felével. 20-25 percig süsd.

 


Bonbon muffin
Hozzávalók:
1 zacskó bármilyen bonbon
2 bögre liszt
2,5 teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna
1 tojás
háromnegyed bögre cukor
negyed bögre olaj
1 bögre natúr joghurt

Melegítsd elő a sütőt, béleld ki a formát papírral, vagy vajazd ki. Keverd össze a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát. Verd fel a tojást, add hozzá a cukrot, az olajat, a joghurtot és a olvasztott csokit. Ezután alaposan keverd össze a lisztkeverékkel. Halmozd a masszát a mélyedésekbe a következőképpen: egy réteg tészta, a közepébe csücsül a bonbon, és még egy réteg tészta. Figyelj, hogy teljesen befedje a massza a bonbont. 180 fokra előmelegített sütőben süsd 20-25 percig.

 

Ananászos muffin
Hozzávalók:
1 konzervananász
3 evőkanál rum
2 bögre liszt
5 dkg kókuszreszelék
2,5 teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna
1 tojás
háromnegyed bögre cukor
negyed bögre olaj
1 bögre natúr joghurt
A díszítéshez:
2 bögre porcukor
kevés ananászlé
kevés kókuszreszelék

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, béleld ki a formát papírral, vagy vajazd ki. Csöpögtesd le az ananászt, a levét fogd fel, és tedd el későbbre. Aprítsd fel az ananászt, majd áztasd meg a rumban és fél dl ananászlében. Keverd össze a lisztet, a kókuszreszeléket,a sütőport és a szódabikarbónát. Verd fel a tojást, add hozzá a cukrot, az olajat, a joghurtot és végül az ananászt. Jól keverd öszze az egészet. Ezután öntsd a masszát a formába, majd süsd 20-25 percig. Végül a porcukrot 2-3 evőkanál ananászlével vegyítsd el, ha megsültek a muffinok, ebbe mártsd bele, csöpögtesd le, majd szórd meg kókuszreszelékkel.

 

Baileys muffin
Hozzávalók:
2 tojás
háromnegyed bögre cukor
1 csomag vaníliás cukor
8 dkg vaj
fél bögre Baileys
1 bögre liszt
1,5 teáskanál sütőpor

Keverd habosra a tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal, majd legvégül öntsd hozzá a likőrt. A liszthez add hozzá a sütőport és utána a likőrös masszát. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd 10-15 percig hagyd sülni.

 

Tojáslikőrös muffin
Hozzávalók:
háromnegyed étkezési keményítő
1 bögre liszt
1 csomag sütőpor
5 tojás
1 és negyed bögre cukor
1 csomag vaníliás cukor
fél bögre növényi olaj
fél bögre tojáslikőr

A sütőt melegítsd elő 190 fokra, és béleld ki papírral a formákat. Szitáld a lisztet és a keményítőt egy tálba, majd add hozzá a sütőport. Egy másik tálban keverd habosra a tojást a cukorral, a vaníliás cukorral, és utána keverd hozzá az olajat és a tojáslikőrt. Végül a két masszát dolgozd össze, töltsd ki vele a formákat, és a sütőben süsd készre 20-25 perc alatt.

 


Bögrés csokitorta
Hozzávalók:
1/2 bögre tej
2 tábla 85%-os csokoládé
25 dkg  sütőmargarin
1 bögre cukor
3 tojás
1 tojássárgája
2,5 bögre liszt
3 teáskanál sütőpor
2 tortabevonó

 


Elkészítés: A tejet kis edényben felforraljuk, s tűzről levéve beletördeljük a csokoládét, s lehűlésig keverjük (vigyázz, besűrűsödik). A tésztához a margarint keverőgéppel simára keverünk, s a cukrot hozzáadva krémessé dolgozzuk. Egyenként beletesszük a tojásokat és az 1 tojássárgáját. A sütőporral elkevert lisztet és a csokis tejet váltakozva adjuk a tésztához, s folyamatatosan kevergetve összedolgozzuk. A masszát kikent, kilisztezett - vagy sütőpapírral kibélelt - tortaformába öntjük. Sütőben 180 fokon (előmelegítve), légkeverős sütőben 160 fokon (előmelegítés nélkül), gázsütőben 2-3 fokozaton (előmelegítés nélkül) kb. 60 percig sütjük. Miután a kész torta kihűlt, kettészeljük, s megkenjük baracklekvárral (legjobb a nagyon híg). A baracklekvárral összetapasztott tortát tortabevonóval bevonjuk. Miután teljesen kihűlt, s a bevonó is megkeményedett, némi lelkiismeret furdalással felvághatjuk, s tejszínhabbal tálalhatjuk.


Bögrés diós
 
Nagyítás!


Hozzávalók:
4 tojás
2 bögre cukor
3 bögre liszt
tej
fahéj
1 csomag sütőpor
1 bögre dió apróra vágva
1 bögre olaj
nagyon pici só

Elkészítés: A hozzávalókat keverőgéppel jól összekeverjük annyi tejjel, hogy krémes tésztát kapjunk, majd zsiradékkal kikent tepsibe öntjük. 180 fokon 20-25 percen át sütjük. Jó étvágyat!

 


Bögrés meggyes
Hozzávalók:
1 bögre liszt
1 bögre kristálycukor
1 bögre ásványvíz
1 evőkanál  sütőmargarin
1 zacskó sütőpor
1 tojás
kimagozott meggy (de bármilyen más gyümölcs is lehet)

 


Elkészítése: A tojást a cukorral habosra keverjük, beletesszük a lisztet, sütőport, margarint, ásványvizet, és egyenletesre keverjük. A tepsit kivajazzuk, kiliszetzzük, a sütőt előmelegítjük. A gyümölcsöt utoljára rakjuk bele a masszába, ezt bele a tepsibe. A tetejét megszórjuk kristálycukorral, így szép máz lesz rajta. Forró sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.


Bögrés meggyes II.
Hozzávalók:
1 tojás
2 bögre liszt
1 bögre tej
1/2 bögre étolaj
1 csomag sütőpor
1 bögre cukor
kb. 60 dkg meggy

Elkészítés: Ez a sütemény azért jó mert, minden macera nélkül a hozzávalókat csak összekevered (kivéve a meggyet). Kiolajozott, majd zsemlemorzsával megszórt tepsibe beleöntöd a tésztát, és a meggyet mielőtt a sütire szórnád, kis liszben átforgatod. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütöd.

 

Bögrés süti
Hozzávalók:
1 bögre tej,
1 bögre cukor,
1 bögre mák vagy dió,
1 bögre liszt,
1 tojás,
ízlés szerint mazsola,
reszelt citromhéj

Elkészítése: A hozzávalókat jól összedolgozzuk, kizsírozott tepsiben megsütjük.

 

 

 Almás bögrés

Hozzávalók:
1 kg alma
6 tojás
2 bögre cukor
2 bögre liszt
3/4 bögre olaj
1 csomag sütőpor
fahéj ízlés szerint
vaj és zsemlemorzsa a tepsihez

Elkészítés: Az almát meghámozom, vastagabb szeletekre vágom, és a vajazott, morzsázott, közepes méretű tepsibe rakom. Megszórom ízlés szerinti fahéjjal. A tojásokat a cukorral habosra keverem, beleöntöm az olajat és a sütőporral elkevert lisztet. Ismét jól összekeverem, és az almára öntöm. 180 fokon lassan sütöm. Ha a teteje kezdene nagyon megpirulni, akkor sütőpapírral letakarom, míg készre sül a tészta. Tűpróbával ellenőrzöm, megsült-e. Ha kihűlt, felszeletelem, és úgy teszem tálcára, hogy az alma legyen felül.

 


Kevert kakaós bögrés sütemény


Hozzávalók:
2 pohár liszt,
2 bögre cukor,
25 dkg vaj,
1 tojás,
sütőpor,
diódarabok,
2 púpozott ek. kakaó,
kis tej.

Az egészet jól összekeverjük, vajazott, lisztezett tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben közép lángon megsütjük. Meg lehet tölteni gyümölcsízzel, de így magában is nagyon finom.

 


Cseh bögrés sütemény / Bögrés túrós

Hozzávalók:

12,5 dkg margarin
1 bögre kristálycukor
1 tojás
2 bögre rétesliszt
1 csomag sütőpor
1 bögre tej

a töltelékhez:
fél kg túró
2 dl tejföl
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A margarint a kristálycukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást is.
A réteslisztet elkeverjük a sütőporral, majd az előbbiekhez adjuk. Hozzáadunk 1 bögre tejet.
Az egészet jól összekeverjük, majd kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük.
A töltelék hozzávalóit is összekeverjük, ráöntjük a tésztára.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, lassú lángon 30-35 percig sütjük.

 


3 tojásos piskóta

3 tojás, 1 bögre vaj, 2 bögre cukor, 3 bögre liszt, 1 bögre tej, 1 csomag sütőpor, 1 teáskanál só, 1 teáskanál vaníliakivonat

Keverd habosra a vajat a cukorral, keverd bele egyenként a tojások sárgáit. A száraz hozzávalókat keverd össze külön tálban, és a vaníliás tejjel felváltva add a tojásos keverékhez. A tojásfehérjét verd fel, és forgasd bele a masszába. Kivajazott, kilisztezett közepes, mély tepsiben süsd 180 fokon 35-45 percig, tűpróbáig. Töltheted pudinggal, lekvárral, dió- vagy kávékrémmel ízlés szerint.
Málnás-túrós

2 bögre rétesliszt, 1 bögre kristálycukor, 1 bögre olaj, 2 tojás, 1 bögre joghurt, 1 kg túró, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, csipet só, 1 kg málna

Keverd össze egy tálban a lisztet, cukrot, vaníliás cukrot és a sót, majd külön a túrót, a joghurtot, a tojást és az olajat. Keverd össze a két tál tartalmát, majd óvatosan forgasd össze a málnával. Kivajazott, kilisztezett tortaformában süsd meg előmelegített sütőben 200 fokon. Ha langyosra hűlt, szórd meg torta-porcukorral (ami nem olvad el), hidegen szeleteld.

 

Kefires mákos

2 pohár liszt, 2 pohár darált mák, 3 pohár cukor, 1 pohár kefir, 1 pohár olaj, 4 tojás, 1 csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja

Egy nagy tálban keverd el először a száraz hozzávalókat, majd add hozzá a kefirt, az olajat, végül a tojásokat. Sütőpapírral bélelt tepsiben süsd tűpróbáig.

 

Fahéjas mákos

1 bögre cukor, 1 bögre darált mák, 1 bögre tej, 1 bögre liszt, 2 tojás, 10 dkg vaj, 1 csomag sütőpor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 10 dkg lekvár, vaníliás cukor a szóráshoz

Keverd habosra a vajat a cukorral, majd a tojásokkal. Keverd el a lisztet a mákkal, a sütőporral és a fahéjjal, majd a tejel felváltva kis adagokban add a tojásos masszához. Jól dolgozd össze, majd kivajazott, kilisztezett tepsiben süsd 180 fokon 40 percig vagy tűpróbáig.
Amikor kihűlt, hosszában vágd ketté, kend meg lekvárral, majd tedd vissza a tetejét, és szeleteld fel. Vaníliás cukorral meghintve tálald.

 

Csokis-banános

4 érett banán, 25 dkg vaj, 1 1 bögre cukor, 3 bögre liszt, 4 tojás, 1 csomag sütőpor, 1 bögre csokireszelék, 1 tábla tortabevonó, 1 evőkanál vaj

A banánokat nyomkodd szét villával, vagy pépesítsd mixerben. A vajat keverd habosra a cukorral majd a banánnal, keverd hozzá egyenként a tojásokat. Keverd bele a sütőporral elkevert lisztet és a csokireszeléket. Sütőpapírral bélelt tepsiben vagy tortaformában süsd közepes hőfokon tűpróbáig. Ha kihűlt, vondd be a vízfürdőben olvasztott, vajjal elkevert tortabevonóval.

 

 

Diós kocka

» 1 bögre = 150 ml
» A kevert tésztához:
» 1 csomag (250g) puha vaj
» 1 bögre (150g)cukor
» 2 tasak vanilincukor
» 1 csipetnyi só
» 4 tojás
» 2 bögre (200g) búzaliszt
» 1 tetézett evőkanál kakaópor
» 2 csapott teáskanál sütőpor
» 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
» 1 bögre (80g ) finomra vagdalt dió
» A mázhoz és díszítéshez:
» 2 bögre (egyenként 150g) csokoládébevonó
» 20 egész dióbél
 
A tésztához keverőgéppel a legmagasabb fokozaton habosra keverjük a vajat. A vanillincukrot, cukrot és sót apránként hozzáadva tovább keverjük, míg sima egyenletes masszát nem kapunk.
A tojásokat egyenként tesszük bele és mindegyikkel kb. fél percig keverjük a masszát. A lisztet elkeverjük a sütőporral, kakaóporral és fahéjjal, átszitáljuk, majd közepes fokozaton, két részletben a masszához keverjük. A vagdalt diót rövid idő alatt ugyancsak belekeverjük.
30x40 cm-es, kikent sütőlemezre simítjuk a tésztát és a sütőbe helyezzük.
Felső/alsó hőfok: kb. 180°C (előmelegítve)
légkeverős sütőnél: kb. 160°C előmelegítve)
gázsütőnél: 2-3-as fokozat (előmelegítve)
sütési idő:kb. 25 perc
Sütés után a süteményt süteményrácsra helyezett sütőlemezen hagyjuk kihűlni.
A bevonót a csomagoláson lévő leírás szerint feloldjuk, a süteményre kenjük, ezt 20 darabra osztjuk, és dióval díszítjük.

 

Ízes szilvás lepény

 

» 1 bögre= 200 ml
» 770g szilva (konzerv lecsöpögtetve)
» A rázott tésztához:
» 1és 1/2 bögre(225g) búzaliszt
» 1/2 bögre (75g) teljes őrlésű hajdinaliszt
» 4 csapott teáskanál sütőpor
» 1 bögre (200g) cukor
» 1 tasak vanillincukor
» 4 tojás
» 1/2 bögre dióolaj
» 1/2 bögre repce- vagy napraforgóolaj
» 1/2 bögre tej
» A mázhoz:
» 1 tasak színtelen tortazselé
» 1 csapott evőkanál cukor
» 250 ml (1/4 l szilvalé) konzervből
 
Lecsöpögtetjük szűrőben a szilvát, levét felfogjuk, 250 ml-t (1/4 l-t) kimerünk belőle és a mázhoz félretesszük.
Elkeverjük a tésztához a kétféle lisztet sütőporral és lezárható (kb. 3 l-es) edénybe szitáljuk. A vanillincukorral és a cukorral összekeverjük, az olajat, a tojást és a tejet hozzáadjuk, majd az edényt a fedelével szorosan lezárjuk.
Többször, összesen 15-30 másodpercig rázzuk erősen, hogy a hozzávalók jól elvegyüljenek, majd keverőkanállal vagy habverővel az egészet gondosan átkeverjük, hogy az edény falára tapadt tésztaszemcsék is belekeveredjenek.
A tésztát ezután (30x40 cm-es , kikent) sütőlemezre tesszük, tetejét elsimítjuk. A tetején a szilvát elosztjuk, és a sütőbe helyezzük a lemezt.
Felső/alsó hőfok: kb. 200 °C (előmelegítve)
légkeverős sütőnél: kb. 180°C (előmelegítve)
gázsütőnél: 3-4-es fokozat (előmelegítve)
sütési idő: 25-30 perc
Sütés után a sütőlemezt süteményrácsra tesszük, és hagyjuk a lepényt kihűlni.
A tortazseléporból a cukorral és a félretett szilvalével a tasakon lévő leírás szerint elkészítjük a mázt, ecsettel a lepényre kenjük és hagyjuk megdermedni.

 

Mogyorós bögrés sütemény

 

» 1 bögre = 200 ml
» A gyúrt tésztához:
» 1 bögre (200 ml) tejszín
» 2 bögre (250g) búzaliszt)
» 2 csapott teáskanál sütőpor
» 1 bögre (200g) cukor
» 1 tasak vanillincukor
» A tetejére:
» 1 bögre (200g) cukor
» 200g szeletelt mogyoró
» 125g vaj
 
Keverőtálba öntjük a tésztához a tejszínt. A sütőporral elkevert lisztet a tálba szitáljuk, majd a vanillincukrot és a cukrot hozzáadjuk. Gyúrófejjel ellátott keverőgéppel először rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton az egészet jól eldolgozzuk.
Kissé átgyúrjuk egy enyhén lisztezett munkalapon, majd ezután a tésztát (30x40 cm-es kikent) sütőlemezen kinyújtjuk, és a sütőbe helyezzük.
Felső/alsó hőfok: kb. 200 °C (előmelegítve)
légkeverős sütőnél: kb. 180°C (előmelegítve)
gázsütőnél: 3-4-es fokozat (előmelegítve)
sütési idő: kb. 10 perc
Közben a tetejéhez a mogyorót, a cukrot és a vajat edényben felfőzzük keverés mellett. A masszát- ha kissé lehűlt- az elősütött tésztalapra kenjük. Sütőbe tesszük a süteményt és azonos hőfokon készre sütjük 10-15 perc alatt.
Süteményrácsra tesszük a sütőlemezt, és a kész süteményt hagyjuk kihűlni.
Sütési idő: 10-15 perc

  
Egyszerű bögrés sütemény
Hozzávalók:

1,5 bögre liszt
1 bögre cukor
1 bögre tej
1 tojás
1 csomag sütőpor
2 citrom héja
1 csomag vaníliáscukor

Keverjük el a sütőport a liszttel, majd adjuk hozzá a cukrot, citromhéjat, vaníliás cukrot. A tejet keverjük el a tojással, majd öntsük a lisztes keverékre. Egy kisebb tepsit, vagy gyümölcskenyérformát kenjünk ki, majd öntsük bele a csomómentesre kevert tésztát. Gázsütőben 3-as fokozaton 50-60 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tipp: őzgerincformához, gyümölcskenyér formához elegendő 2 dl-es bögrét használni. Amennyiben nagyobb bögrét használsz, adj hozzá még egy tojást! A sütemény receptje csupán alaprecept, tetszés szerint hozzáadhatsztovábbi alapanyagokat (pl. csokidarabkák, aszalt gyümölcsök).