Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


fagyi

2008.04.25

Jégkrémtorta Hozzávalók: 4 tojásos piskóta tortalap 3 tojás sárgája 3 csomag vaníliacukor 4 dl tejszín Elkészítés: A tojások sárgáit habosra kavarjuk a cukorral, gőzfürdőben forrpontig sűrítjük. A tejszínt kemény habbá verjük, elkeverjük a kihűlt tojásos krémmel, s megtöltjük vele a 2 lapra szelt piskótát. Tetejét tejszínhabbal díszítjük, s csokidarával is megszórhatjuk. Egy napra mélyhűtőbe tesszük fagyasztani. Finomabb lesz a krém, ha a hűtőben pár órát állni hagyjuk, hogy érlelődjön, s csak utána tesszük a fagyasztóba. -------------------------------------------------------------- Eperfagylalt Hozzávalók: 3 tojás 3 dl tej 75 dkg eper 20 dkg cukor 1 citrom leve Elkészítés: A tojást habosra keverjük a cukorral, tejjel, majd vízgőz fölött besűrítve felfőzzük. Hozzáadjuk az epret, amelyet előzőleg szitán áttörünk, és citromlével elkeverünk. Lehűtjük, hűtőben érleljük pár órát, fagylaltgépbe tesszük, vagy fagyasztóba. Ez utóbbi esetében negyedóránként átkevergetjük. --------------------------------------------------------------- Csokifagylalt Hozzávalók: 3 tojás 10 dkg étcsokoládé 5 dl tejszín 10 dkg porcukor Elkészítés: A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd kevergetve kissé kihűtjük. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, elegyítjük az olvadt csokoládéval. A tojásfehérje és a tejszín keményre vert habját a csokis masszával eldolgozzuk. Pár órát a hűtőben érleljük, majd mélyhűtőben fagyasztjuk, negyedóránként megkevergetjük, míg teljesen krémessé válik. Egy napig tartjuk a mélyhűtőben. ----------------------------------Citromfagylalt 
 
 

 

Hozzávalók:
5 dl joghurt
2 citrom
porcukor ízlés szerint
1 teáskanál zselatin + víz

Elkészítés: A joghurtot összekeverem a két citrom levével, ízesítem porcukorral, aki szereti, a citrom héját is belereszelheti, majd az 1 teáskanál zselatint feloldom egy kávéscsészében annyi vízzel, amiben elkeveredik, és a mikrosütőben felforralom, majd ezt is hozzáöntöm a joghurtos keverékhez. Az egészet műanyag jégkrémes dobozba teszem és megfagyasztom.

----------------------------------------

 

 Habcsókos csokis jégtorta
 
 

 

Hozzávalók:
20 dkg durvára összetört habcsók
15 dkg durvára összetört keserű csokoládé
6 dl tejszín

Elkészítés: A tejszínt egy nagy tálban felverjük és nagyon gyorsan dolgozva belekeverjük az összetört csokoládét meg a habcsókokat. Gyorsan kell dolgozni, nehogy a habcsók darabok megpuhuljanak. Egy tortaformába beleöntjük a masszát és rögtön a mélyhűtőbe tesszük. Másnap van egy finom különleges jégtortánk.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cseresznyés jégdesszert
Hozzávalók:

35 dkg cseresznye
5 dl aludttej vagy joghurt
6 ek zabpehely
4 gombóc vanilia fagylalt

Elkészítés:

A cseresznyét mossuk meg és magozzuk ki. Turmixgépben pépesítsük, majd apránként adjuk hozzá az aludttejet, a zabpelyhet és a fagylaltot. Töltsük poharakba és tegyük hutoszekrénybe 1 órára. Ízlés szerint cukrozott tejszínhabbal is díszíthetjük.
a cseresznyét pépesítés elott áztassuk cseresznyepálinkába

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fagylaltos őszibarack
        
  Hozzávalók:
  4 szép nagy, majdnem érett, kemény,
  lehetoleg sárga húsú oszibarack,
  fél citrom,
  1 teáskanál porcukor,
  1 evokanál triple sec likor,
  2 dkg étcsokoládé,
  kb. 50 dkg készen vásárolt
  vaníliafagylalt (vagy tetszés szerint
  gyümölcsfagylalt).
                       
  A jól lehutött oszibarackokat alaposan megmossuk,
  héjukról a bolyhokat finoman ledörzsöljük, majd
  keresztben félbevágjuk, és a magot kiszedjük belolük.
  Ily módon 8 fél barackot kapunk. A barackok aljáról
  levágunk egy hajszálvékony lapot, hogy a tálon ne
  billegjenek. Nagy, lapos üvegtálon elhelyezzük a fél
  barackokat, és a további felhasználásig a
  hutoszekrényben tartjuk. Közben a citromlevet
  összeöntjük a likorrel, majd a cukorral édesítjük.
  Minden barack magházát teletöltjük az ízes lével, és 15
  percre visszatesszük a hutoszekrénybe. Amíg hul, a
  csokoládét egy nagyon éles késsel forgácsokká aprítjuk.
  Ezután egy-egy nagy fagylaltgömböt elhelyezünk a
  barackokon, és a tetejükre rászórjuk a
  csokoládéforgácsot.
  (Aki nem fogyókúrázik, tejszínhabot is tehet a
  tetejére.)

--------------------------------------------------------------------------

Mandarinfagylalt
Hozzávalók:
60 dkg mandarin, 1 narancs, 10 dkg kristálycukor, 10 db kockacukor, 2,5 dl tejszín.
Elkészítés:
A mandarint alaposan megmossuk, megszárítjuk, és ledörzsöljük rajta a kockacukrot. Kinyomjuk a mandarin és a narancs levét, fém szűrőkanálon átszűrjük, és fazékba öntjük. A kockacukrot és a kristálycukrot is a fazékba tesszük, a tűzre helyezzük, és addig keverjük, amíg a cukor teljesen felolvad. Ezután levesszük a tűzről a szirupot, és fél órán át hűtőszekrényben hűtjük. Lazán felverjük a habot, majd finoman elvegyítjük a mandarinsziruppal. A keveréket fagylaltgépbe öntjük, és a gyártó szerint előírt fagyasztási utasítások szerint fagyasztjuk. Amennyiben nem rendelkezünk fagylaltgéppel, az alábbiak szerint járunk el: a fentiek szerint elkészítjük a keveréket, és hagyjuk kihűlni. Elektromos habverővel 20-30 másodpercig keverjük. A keveréket fém jégtartóba öntjük, és több mint egy órára a mélyhűtőbe tesszük, amíg jól megfagy. Ismét 20-30 másodpercig verjük fel elektromos habverővel! A keveréket visszaöntjük a jégtartóba, s a kívánt állag eléréséig (kb. 1 óra) a mélyhűtőben tartjuk.

------------------------------------------------------------------------

Meggyes krémfagyi recept


Hozzávalók:
25 dkg Mascarpone sajt
3 dl Sió upd. 1 meggyelé
1 doboz natúr joghurt
10 dkg magozott meggy
folyékony vagy por alakú édesítő

Elkészítés:
Mindent összeturmixolunk, majd formákba öntjük és a mélyhűtőbe tesszük.

Tanácsok:
Más gyümölcsből is lehet készíteni.

----------------------------------------------------------------------

Nyersalma fagylalt

Hozzávalók: 1 kg alma, 1 kiskanál citromsav, 10 dkg kristálycukor

 

Elkészítés:

Az almákat megtisztítjuk, kettéhasítjuk, magházukat kimetsszük. A fél almákat nagy lyukú reszelőn megreszeljük. Egy tálban a citromsavval megszórjuk. A cukrot is hozzáadjuk, és rozsdamentes villával addig keverjük, amíg pürévé nem válik. Műanyag tálba töltjük és mélyhűtőben lefagyasztjuk. Tálaláskor gombócokat vágunk belőle, fagylaltos kehelybe rakjuk, és frissen reszelt almával, beáztatott, nagy szemű mazsolával megszórva tálaljuk.

Elkészítési idő: 30 perc + fagyasztás

-------------------------------------------------------------------

Orosz jégkrém
Hozzávalók:
3 tojás, 3 csomag vaníliás cukor, 2 doboz friss tejszín, 2 db tortalap.
Elkészítés:
A tojássárgáját a vaníliás cukorral simára keverjük. Felverjük a tojásfehérjét és a tejszín is. Ezután az összes hozzávalót összedolgozzuk. Egy tepsi aljára alufóliát teszünk, erre helyezzük a tortalapot, ráöntjük a krémet, a tetejére rátesszük a másik tortalapot, majd alufóliával beborítjuk. 24 órára fagyasztóba tesszük.

----------------------------------------------------------------

Túrófagylalt

Hozzávalók 4-6 személyre:
3 dl tej,
1,5 dl tejszín,
20 dkg kristálycukor,
1 dkg vaníliás cukor,
20 dkg tehéntúró,
4 cl vanílialikőr,
5 dkg mazsola.

A tejhez hozzáöntjük a tejszínt, elkeverjük benne a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és felforraljuk. Lehűtjük és belekeverjük az áttört tűrót, a vanílialikőrt és az áztatott mazsolát.
Az edényt váltott hideg vízbe állítjuk és gyakori keveréssel lehűtjük. Ezután mélyhűtőbe tesszük és megdermesztjük.
-------------------------------------------------------------------

Vanília krém fagylalt
Hozzávalók:
15 dkg cukor, 2 tojás (enyhén felvert), 4,7 dl tej, 2-3 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd, 4,7 dl tejszín.
Elkészítés:
Egy lábasban keverd össze a hozzávalókat a tejszín kivételével. Állandó keverés közben annyira kell felmelegítened, amíg a fém kanalat bevonja. Ha vaníliarudat használtál, vedd ki. Hűtsd ki. Két napig eláll hűtőben, ha nem akarod azonnal elkészíteni. Öntsd bele egy műanyag edénybe, és mélyhűtőben fagyaszd, amíg a széle meg nem fagy, azaz elkezd keményedni. Verd a tejszínt habbá. A kissé megfagyott krémet verd fel villany habverővel, amíg sima és könnyű nem lesz. Amikor kész, óvatosan alulról felfelé keverve (forgatva széles kanállal) keverd a tejszínhabot a tejkrémbe. Tedd vissza a fagyasztóba, amíg meg nem fagy. Tárold a mélyhűtőben alufóliával letakarva.
Variációk a fenti recepthez: Csokoládé krém fagylalt Hozzávalók: 15 dkg cukor helyett 20 dkg, és 6 dkg olvasztott étcsokoládé. Csokoládé helyett is tehetünk bele 6 evőkanál kakaóport és 2 evőkanál étolajat. Földieper krém fagylalt Hozzávalók: 15 dkg cukor helyett 20 dkg, és 25 dkg friss eper összetörve, átpasszírozva. Az epret keverd össze a cukorral és add hozzá a tejkrémhez. Vanília nem kell bele.

-----------------------------------------------------------------------

Kivifagylalt
Hozzávalók:1 dl tej 2 dl tejszín 5-6 db kivi 1 tojásfehérje 12-14 dkg porcukor 1 zacskó vaníliás cukor 1 evokanál citromlé csipetnyi só

A tejszínbol nagyon kemény habot verünk, és félretesszük. A kiviket meghámozzuk és darabokra vágva betesszük a turmixpohárba. Rászórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót, majd a tejjel, a citromlével meglocsolva pürévé zúzzuk. A tojásfehérjébol is kemény habot verünk. Apránként beleverjük a gyümölcspépet, egészen addig, amíg habos, fényes, suru tömeget nem kapunk belole. A kétféle habot lazán, kézi habverovel óvatosan összekeverjük, majd az egészet belesimítjuk a fagylaltgép tartályába. Eloírás szerint megfagyasztjuk.
---------------------------------------------------------------------
Dinnyefagylalt
Hozzávalók:• 50 dkg görögdinnye • 30 dkg cukor • 10 dkg étcsokoládé • 10 dkg pisztácia • 10 dkg kandírozott tök vagy narancs • pár csepp narancsaroma kevés vízben feloldva • csipetnyi fahéj

Nincs más dolgom, mint a görögdinnyét kimagozni, majd az összes alapanyagot összekeverni egy kézimixer segítségével. Egy fémtálat sütőpapírral kibélelek, és a fagylaltalapot ebbe töltöm bele. Majd körülbelül 8-9 órán keresztül fagyasztom a mélyhűtőben. Utána már csak megfelelően kell tálalni ezt az üdítő finomságot
----------------------------------------------------------
Kókuszfagylalt
Hozzávalók:5 dl tej 4 evokanál kókuszreszelék 13-15 dkg porcukor 1 teáskanál étkezési búzakeményíto 1 evokanál rum fél citrom leve csipetnyi só

A kókuszreszeléket a tejbe szórjuk, és a sóval meg a cukorral együtt fölforraljuk. Néhány percnyi fozés után a búzakeményítovel simára kevert 0,5 dl vízzel folytonos keverés közben kissé besurítjük. Belecsorgatjuk a citromlevet, majd a rummal is megöntözzük. Hagyjuk, hogy egészen kihuljön. (Ha van idonk, tegyük be a hutoszekrénybe egy-két órára.) A már hideg fagylaltmasszát beleöntjük a fagylaltgép poharába, és az eloírás szerint megfagyasztjuk.
---------------------------------------------------------------------
Karamella fagylalt
Hozzávalók: 2 dl tej 3 dl tejszín 0,5 dl víz 15 dkg kristálycukor 1 tojássárga 3 dkg vaj 1 zacskó vaníliás cukor csipetnyi só

A vajat serpenyoben felforrósítjuk, majd a cukrot rászórjuk. Folytonos kevergetés közben szép világosbarnára pirítjuk. Ezután-nagyon óvatosan, hogy ne fröcsögjön - ráöntjük a vizet, és addig forraljuk, amíg a karamellcukor fel nem olvad. Hagyjuk kihulni. Közben a tojássárgát a vaníliás cukorral habosra keverjük, megsózzuk, majd turmixgépbe öntjük. Rátöltjük a tejet, a tejszínt és a már kihult, folyékony karamellt. Az egészet habosra keverjük. Betöltjük a fagylaltgép tartályába és megfagyasztjuk.
-------------------------------------------------------------------
Vaníliafagylalt
Hozzávalók:3,5 dl tej 1,5 dl tejszín 2 egész tojás 10 dkg porcukor 1 zacskó vaníliás cukor fél rúd vanília csipetnyi só

Az egész tojásokat habosra verjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd megsózzuk. A tejet a vaníliával felforraljuk, és apránként hozzáöntjük a tojásos cukorhoz. Folytonos kevergetés közben épp csak forráspontig melegítjük, addigra kissé be is surusödik. Hagyjuk, hogy kihuljön. Közben a tejszínbol kemény habot verünk, amit óvatosan beleforgatunk a tejes tojásba. A vaníliát kivesszük a tejbol, és a masszát lehutve beleöntjük a fagylaltgép tartályába, majd jó keményre fagyasztjuk. Kis robotgép segítségével nagyon egyszeruen elkészítheto
----------------------------------------------------------

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.