Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


bébiétel receptek

2009.03.23

Rakott cukkini 7 hónapos babáknak

Hozzávalók: metélőhagyma
darált pulykamell
1 kisebb cukkini
olaj
tengeri só
Elkészítés: Kevés metélőhagymát kis olajon
megpirítunk, hozzátesszük a darált
pulykamellet, majd kevés vízzel
együtt pároljuk, amíg meg nem
puhul. Ételízesítőt, vegetát, paprikát ne használjunk! Egy csipet tengeri sóval
ízesíthetjük. Ha nagyon darabos a hús
(mert nagyobb darabokra volt
darálva), akkor érdemes valamivel több vízben párolni, és
összeturmixolni, még mielőtt a cukkinire rátennénk.
Egy kisebb cukkinit megmosunk, héjától megszabadítunk,
felkarikázunk, és egy tűzálló tálba kevés olajra egy réteg cukkini, egy
réteg husival rétegenként haladva lerakunk, majd 200 fokon 25
percig fedő alatt sütjük, amíg a cukkini meg nem puhul, ezután még
5-10 percig fedő nélkül is sütjük.
Ha már van foga a babának, és szívesen fogadja a darabos ételt,
akkor elég villával összetörni neki a cukkinit, ha még csak pépeset
eszik, akkor turmixoljuk össze neki.
Ezt az ételt mi is vele ehetjük, csak akkor nagyobb adagot készítsünk
és a tűzálló tálba lerakott cukkini tetejét reszelt sajttal elkevert
tejföllel kenjük meg. Miután megsült, a babának az aljából adjunk,
ahol biztosan nincsen tejtermék.

 

 

6 hónapos kortól (tápszer esetén 4 hótól)

Almapüré

Hozzávalók: 1 db közepes méretű, érett, lédús alma

Elkészítés: az almát meghámozzuk, lereszeljük. Csecsemőknek forralt vízzel higítva, nagy lyukú cumisüvegből is adható.

 

Almatej

Hozzávalók: 1 db közepes méretű alma, 1 dl forralt, lehűtött víz, 50 ml tápszer, vagy anyatej

Elkészítés: az almát meghámozzuk, eltávolítjuk a magházat és a magokat, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és botmixerrel krémes italt készítünk.

 

Sült alma

Hozzávalók: 2 db közepes méretű, érett, lédús alma

Elkészítés: az almákat megmossuk, majd egyenként alufóliába csomagoljuk őket. 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt puhára sütjük. Ha kész hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat és a magokat. Botmixerrel összetörjük, és úgy kínáljuk a gyermeknek.

 

Burgonyapüré

Hozzávalók: 2 db közepes méretű burgonya

Elkészítés: a burgonyát feldaraboljuk, és annyi vízben pároljuk 15 percig, amennyi éppen ellepi. A forró gőzben hagyjuk megpuhulni. Áttörjük, majd pár kanál főzővízzel pár percre visszatesszük kis lángra.

 

Sárgarépapüré

Hozzávalók: 1 db közepes nagyságú sárgarépa, 5 evőkanál víz

Elkészítés: hámozás után a répa mindkét végét levágjuk, 1 cm-es darabokra szeleteljük fel és a vízzel 5-10 percig pároljuk. Ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott vizet. Fedő alatt hagyjuk kihűlni, hogy teljesen megpuhuljon. Annyi vízzel pépesítsük, hogy mézsűrűségű legyen.

 

Sárgarépapüré burgonyával

Hozzávalók: 1 db közepes méretű burgonya, 1 db sárgarépa

Elkészítés: a nyersanyagokat úgy aprítjuk fel hogy a sárgarépa darabok kisebbek legyenek, így egyszerre puhulnak meg a párolás során. Annyi vízzel főzzük, ami éppen ellepi. Kis mennyiségű főzővízzel pépesítsük.

 

Almafőzelék sütőtökkel

Hozzávalók: 1 db közepes méretű alma, 1 szelet sütőtök

Elészítés: az almát meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát és a magokat. A sütőtököt megmossuk, meghámozzuk és eltávolítjuk a magjait. Az alapanyagoat 1 cm-es kockákra vágjuk, és kevés vízben puhára főzzük. Saját levében hagyjuk kihűlni és azzal együtt turmixoljuk.

Ezt a receptet többféle alapanyaggal is elkészíthetjük, például: céklával, sárgarépával vagy burgonyával. (A borgonyát külön főzzük, mert az alma savtartalma miatt nehezebben puhul meg)

 

Gyümölcspüré gabonapehellyel (6 hónapos kortól)

Hozzávalók: 1 db közepes méretű alma, 6 szem érett meggy, 1 dl forralt víz, 2-3 teáskanál gabonapehely.

Elkészítés: az almát meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát és a magokat, a meggyszemeket kimagozzuk. A gabonapelyhet forró vízzel leöntjük, pár percig állni hagyjuk. Az így előkészített hozzávalókat együtt összeturmixoljuk.

 

 

7 hónapos kortól (tápszer esetén 6 hótól)

Alma-banán turmix

Hozzávalók: 1 db közepes méretű alma, fél banán, 1 dl forralt- lehűtött víz

Elkészítés: az almát meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát és a magokat, a banánnal együtt botmixerrel turmixoljuk, majd felfőzzük vízzel. Cumisüvegből, vagy pohárból kínáljuk

 

Burgonyapüré banánpéppel

Hozzávalók:1db közepes méretű burgonya, fél banán

Elkészítés: a burgonyát kevés vízben megfőzzük, főzőlével pürésítjük, majd a pépesített banánnal jól összedolgozzuk.

 

Almafőzelék

Hozzávalók: 2 db közepes méretű alma, víz, oliva olaj, liszt

Elkészítés: az almát meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát és a magokat, kevés vízzel pépesre turmixoljuk és felforraljuk. Kevés lisztből és vízből habarást készítünk, ezzel sűrítjük a főzeléket. A kész ételhez egy teáskanál olajat adunk.

 

Almagríz

Hozzávalók: 2 db közepes méretű alma, 1 evőkanál búzadara, 1 kiskanál cukor, 2 dl víz

Elkészítés: az almát meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát és a magokat, és finomra reszeljük. A búzadarával, vízzel együtt közepes lángon állandó kevergetés mellett 5-10 percig főzzük. Hozzáadjuk a cukrot, alaposan összekeverjük, és átforraljuk. Kihűtve tálaljuk.

 

Brokkoli burgonyával

Hozzávalók: 1 db közepes méretű burgonya, 2-3 brokkolirózsa, kevés köménymag, 1 teáskanál olaj

Elkészítés: a brokkoli húsos vastag szárát kockára vágjuk és a burgonyakockákkal együtt 10 percig annyi vízben főzzük, ami éppen ellepi. Ekkor tesszük hozzá a felaprított brokkolirózsákat és a köménymagot. Körülbelül 5 percig még pároljuk és hagyjuk a forró gőzben megpuhulni. Kevés főzőlével pépesítjük, és 1 teáskanál olajat adunk hozzá.

 

Salátafőzelék

Hozzávalók: 100 g tisztított saláta, 50g tisztított burgonya, 1 teáskanál olaj, 1 mokkáskanál citromlé

Elkészítés: a salátát leveleire szedjük és alaposan megmossuk folyó víz alatt. Darabokra tépkedjük és a kockára vágott burgonyával 15 percig pároljuk kevés vízben. Fedő alatt hagyjuk kihűlni. Kevés főzőlével pépesítjük, hozzáadjuk az olajat és a citomlevet.

 

 

10-11 hónapos kortól

Spenót burgonyával

Hozzávalók: 100g tisztított spenótlevél, 50g burgonya, 1 teáskanál olaj, 15g banán

Elkészítés: a spenótot alaposan megmossuk folyó víz alatt. Szárait letépkedjük és 5 percig forró vízben főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük (csak így marad szép zöld). A banánnal együtt pépesítjük. Az olajat az elkészült főzelékhez adjuk hozzá.

 

 

 

Zöldséges rizs májjal
 

 

8 hónapos kortól!
Hozzávalók 3-4 személyre:
1 vöröshagyma,
3 friss vagy szárított zsályalevél,
250 g csirkemáj,
500 g cukkini,
2 alma (jonatán),
2 evőkanál csíraolaj,
300 g hosszú szemű rizs,
1 l víz,
1 tej,
1 teáskanál vaj,
1 késhegynyi őrölt bors,
2 evőkanál szójaszósz

A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A zsályaleveleket keresztirányban hosszú csíkokra vagdaljuk, ha szárítottat használunk, ujjaink között elmorzsoljuk. A májat megmossuk, háztartási papírtörlővel szárazra töröljük. Az érdarabkákat és a zsírt eltávolítjuk, a májat nagyobb darabokra vagdaljuk. A cukkinit és az almát megmossuk, megtöröljük és meghámozzuk. A cukkini végeit levágjuk, hosszában négyfelé hasítjuk, és 1 cm-es darabokra szeleteljük. Az almákat félbevágjuk, a magházat eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk.

Az olajat közepes méretű edényben felhevítjük, a hagymát 2 percig az olajban pirítjuk, azután a cukkinit, májat, zsályát és az almaszeleteket hozzáadjuk. Kevergetés közben kb. két további percig pirítjuk. A májat kivesszük. Az edénybe beletesszük a rizst, és felöntjük vízzel, valamint 200 ml tejjel. A rizst félrehúzott fedővel kb. 25 percig főzzük, amíg megpuhul. Röviddel a főzés befejezése előtt a májat visszatesszük. Ezután kiveszünk a babának 250 g-ot, és a maradék tejjel elkeverjük. A többi rizst a család számára a borssal és a szójaszósszal ízesítjük.


Tésztaleves hússal
 

 

8 hónapos kortól!
Hozzávalók 3-4 személyre:
300 g comb,
1 l víz,
1 babérlevél,
300 g sárgarépa,
1 zellerzöldje,
300 g kelbimbó,
1 csokor petrezselyemzöldje,
300 g tészta (metélt),
1 evőkanál vaj,
1 teáskanál só,
1 evőkanál szójaszósz,
1 evőkanál sűrített paradicsom

A húst megmossuk és levesesfazékban feltesszük főni. A babérlevelet beletesszük, a felforrás után lassú lángon kb. egy órán át főzzük. Közben a sárgarépát megmossuk, vékonyan meghámozzuk, a végeit levágjuk, kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A zellerzöldje alsó végét levágjuk úgy, hogy szálaira bomoljon. A levélszárakat megmossuk, a levélkéket letépdessük, a szárak oldalán lévő fehér szálakat lehúzzuk. A szárakat 1 cm-es hosszúságúra vágjuk. A kelbimbókat is megmossuk, a fonynyadt oldalleveleket leszedjük. A bimbókat kereszt alakban bevagdaljuk. A petrezselyemzöldjét megmossuk, a levélkéket a szárakról letépdessük, és apróra metéljük.

30 perc főzés után a kelbimbót és a sárgarépát beletesszük a levesbe, További 10 perc múlva a zellerleveleket a felvagdalt szárakkal, valamint a tésztát is beletesszük a levesbe. A levest addig főzzük, amíg a beletett zöldség, a tészta és a hús puha nem lesz. A babérlevelet és a zellerzöldjét ezután kihalásszuk a levesből. A babának is kiszedünk kb. 200-250 g sárgarépát, zellert, tésztát és egy kevés levest. A kivett húsból 35 g-ot kimerünk, aprítókéssel finomra aprítjuk, és a baba levesébe tesszük. Egy kevés vajat teszünk hozzá, és a petrezselyemzöldjével beszórjuk.

A többi levest a sóval, szójaszósszal, paradicsommal és petrezselyemmel ízesítjük. A húst kockára vágva visszatesszük a levesbe, az ételt tálaljuk.


Salátafőzelék tésztával és hússzeletekkel/Pörkölt tésztával és fejessalátával
 

 

10 hónapos kortól!
Hozzávalók 3-4 személyre:
500 g marhahús (gulyáshús),
500 g vöröshagyma,
50 g vaj,
3 teáskanál só,
1 teáskanál édesnemes paprika,
2 teáskanál barnamártás,
3 evőkanál sovány tejföl, (35%-os zsírtartalmú),
2 fej saláta,
3 evőkanál joghurt,
3 evőkanál tejszín,
1 teáskanál fűszersó,
1 késhegynyi bors,
250 g teljes kiőrlésű lisztből készült metélt (tészta)

A gulyáshúst az inaktól, a zsírtól megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A vajból 25 g-ot serpenyőben felolvasztunk, a hagymát beletesszük, és rövid ideig pirítjuk. Hozzáadjuk a húst és a paprikát. Közepes lángon kb. két órán át pároljuk. Ha a leve elfőtt, kevés vízzel pótoljuk.

Ha elkészült, kb. 40 g húst egy evőkanál levet kiveszünk a babának. A maradék pörköltet ezután megsózzuk, még 5 percig főzzük, belekeverjük a barnamártást, és újra felforraljuk. Majd a tűzről levéve a tejföllel ízesítjük.
Közben a salátát megmossuk, a fonnyadt, sárgult leveleket eltávolítjuk. A zsenge sárgás belső leveleket a baba számára félrerakjuk. A többi levelet falatnyi darabokra tépkedjük.

A joghurtból, a tejszínből, a fűszersóból és a borsóból salátalevet készítünk. A salátára azonban csak közvetlenül az étkezés előtt öntjük.

A baba számára félretett salátaleveleket finom csíkokra vágjuk, 1 evőkanál vajban kb. 5 percen át puhára pároljuk. A salátafőzeléket a hússal és a lével elkeverjük, konyhai robottal pépesítjük. Közben nagyobb fazékban 2 teáskanál sóval vizet forralunk fel, a tésztát beletesszük, és a csomagoláson lévő utasítás szerint puhára főzzük. A megfőtt tésztát tésztaszűrővel leszűrjük. 100 g-ot a babának kiveszünk, és 1 teáskanálnyi vajat teszünk rá. A salátafőzeléket 1 evőkanál tejszínnel ízesítjük, majd a tésztára öntjük.

A maradék vajat a többi tésztára tesszük, a salátát a már elkészített öntettel meglocsoljuk, a pörköltet ízlés szerint utóízesítjük.


Friss, teljes kiőrlésű gabonakása
 

 

6 hónapos kortól!
Hozzávalók:
25 g alaposan megtisztított és válogatott gabonamag (köles, zab, rizs, tönkölybúza, rozs, árpa vagy búza),
200 ml tej,
1 teáskanál méz,
1 darabka érett banán (30 g)

A 6. hónaptól már frissen őrölt gabonaliszteket is fogyaszthat a gyermek. Kölesből és rizsből magunk is készíthetünk gluténmentes lisztkeveréket a lisztérzékeny kisgyermeknek.

A gabonamagvakat liszt finomságúra daráljuk, pl. kávédaráló segítségével (legalább kétszer daráljuk át!). a lisztet a tejjel lábasban elkeverjük, és közepes tűzön felforraljuk. Gyenge lángon négy-öt percig főzzük. Folyamatosan keverjük. Hozzáadjuk a tejet, az apróra tört banánt, és jól elkeverjük. Gyermektányérra töltjük, és egy kicsit hűlni hagyjuk.


Sárgarépás rizs csirkehússal
 

 

8 hónapos kortól!
Hozzávalók:
150 g sárgarépa,
40 g kicsontozott csirkemell,
2 teáskanál vaj,
30 g rizs,
2 evőkanál narancslé

A sárgarépa végeit levágjuk, megmossuk és vékonyan meghámozzuk, durva reszelőn lereszeljük. A csirkehúst kockára vágjuk, és egy teáskanál vajon megpároljuk, a sárgarépát és a rizst hozzáadjuk, 1 l vízzel felöntjük, forrástól számítva kb. 25 percig pároljuk lassú tűzön. A sárgarépás rizst hőtartó tányérra rakjuk, a maradék vajat és a narancslevet hozzákeverjük.


Gabonapehely mix
 

 

8 hónapos kortól!
Hozzávalók:
30 g gabonapehely (pl. zabpehely),
200 ml tej,
1 alma,
1 teáskanál őrölt mandula,
1 teáskanál földieperdzsem

A gabonapelyhet hőtartó tányérba öntjük. A tejet felmelegítjük, 150 ml-t a pehelyre öntünk, a maradékot ivópohárba töltjük. A fél almát megmossuk, meghámozzuk, a szárat és a magházat eltávolítjuk, az almát lereszeljük. A reszelt almát, mandulát és dzsemet a müzlihez keverjük.

Ezt a müzlit különféle gyümölcsökkel (banán, földieper, narancs), dzsemmel vagy mézzel, változatosan válogatva készíthetjük el, ki-ki gyermekének ízlése szerint.


Csokoládés hajdinakása
 

 

10 hónapos kortól!
Hozzávalók:
150 ml tej,
1 teáskanál instant kakaópor,
30 g hajdinakása dara,
1 evőkanál tejszín

Ha a gyermekünk hajlamos a kemény székletre, akkor a kakaót helyettesítsük egy teáskanál homoktövislével vagy csipkebogyólekvárral. Ezeket a C-vitaminban gazdag édesítőszereket azonban csak a főzés után adjuk az ételhez.

A tejet a kakaóporral és a hajdinadarával elkeverjük. Kis lábasban lassú tűzön felforraljuk, lefedve kb. 15 percig főzzük. A darát gyermektányérba öntjük, a tejszínt ráöntjük és jól elkeverjük.


Sárgarépás-narancsos puding
 

 

8 hónapos kortól!
Hozzávalók:
150 g sárgarépa,
1 teáskanál nádcukor granulátum,
1 levél fehér zselatin,
1 narancs,
1 késhegynyi fahéj,
1 teáskanál csíraolaj

A sárgarépát alaposan megmossuk, két végét levágjuk, vékonyan meghámozzuk, szeletekre vágjuk. Kis edényben kb. 6 evőkanál vizet forralunk, a sárgarépát és a nádcukrot beletesszük, közepes tűzön 10-15 percig pároljuk. Közben a zselatint kb. 10 percig hideg vízben áztatjuk. A fél narancsot kipréseljük, levét a fahéjjal és az olajjal elkeverjük. A még meleg sárgarépát péppé zúzzuk, a zselatint a meleg pépben feloldjuk. A fűszerezett narancslevet belekeverjük. Egy kb. 1 l-es pudingformát hideg vízzel kiöblítünk, a sárgarépapürét beletesszük és a hűtőszekrénybe helyezzük. Kb. három óra múlva a puding a formából kiborítható. Etetés előtt szobahőmérsékletűre melegítjük.


Tejszínes földieper
 

 

10 hónapos kortól!
Hozzávalók:
100 g érett földieper,
50 g sovány túró,
4 evőkanál cukrozott tejszínhab

Ha a család többi tagjának tejszínhabot készít, vegyen ki 4 evőkanállal belőle, és készítse el ezt a desszertet a legkisebbnek.

A földiepret álló vízben alaposan megmossuk, szárát leszedjük, lecsöpögtetjük. A földiepret a túróval magas falú tálban a konyhai robot segítségével elkeverjük, illetve pürésítjük. A tejszínt hozzáadva tálkában tálaljuk.


Gyümölcsjoghurt


10 hónapos kortól!
Hozzávalók:
150 g biojoghurt (3,5% zsírtartalmú),
50 g friss, érett gyümölcs ( pl. banán, bogyós gyümölcsök, őszibarack, dinnye) vagy 1 adag fagyasztott gyümölcspép

A joghurtot kb. 1 órával az etetés előtt kivesszük a hűtőszekrényből, különben túl hideg a babának. A mélyhűtött gyümölcspépet megolvasztjuk. Ha friss gyümölcsöt használunk, alaposan megmossuk, meghámozzuk, apróra vágjuk, a konyhai robot segítségével pépesítjük. A joghurtot simára keverjük, majd elkeverjük a gyümölcspéppel.

 

 


4-6 hónapos kor

Sárgarépapüré

Hozzávalók: 1 db közepes nagyságú sárgarépa, 5 evőkanál víz

Hámozás után a répa mindkét végét levágjuk, 2 cm-es darabokra vágjuk és a vízzel egy kis edényben 5-10 percig pároljuk. Ha szükséges, evőkanalanként pótoljuk a vizet. Fedő alatt hagyjuk kihűlni, hogy teljesen megpuhuljon. Annyi vízzel pépesítjük, hogy mézsűrűségű legyen. Testhőmérsékleten kínáljuk a babának.

 

Burgonyapüré

Hozzávalók: 2 közepes méretű burgonya, meleg víz a pároláshoz

A burgonya értékes anyagai attól függnek, hogyan tároljuk és hogyan készítjük

el. Ha kicsírázik vagy megfagy, tápanyagtartalma csökken. Ha a héja alatt zöldés színű, ne adjuk a babának. Nagy tápértékű, könnyen emészthető, C- és B1-vitamint tartalmaz. Később a színes főzelékekhez is adjuk, ezzel sűrítünk egészen a csecsemőkor végéig.

A feldarabolt burgonyát annyi vízben pároljuk 15 percig, amennyi éppen ellepi.

A forró gőzben hagyjuk megpuhulni. Áttörjük, majd pár kanál főzővízzel gyors kevergetés mellett visszatesszük pár pillanatra kis lángra.

 

Sárgarépapüré burgonyával

Hozzávalók: 1 db sárgarépa, 1 db burgonya

A nyersanyagokat úgy aprítjuk fel, hogy a sárgarépa-darabkák kisebbek legyenek, így egyszerre puhulnak meg a párolás során. A főzővízzel pépesítjük.

 

Almafőzelék burgonyával

Hozzávalók: 1 db közepes nagyságú burgonya, 2 db savanykás alma

A burgonyát megpároljuk a szokásos módon, de nem az almával együtt, mert a burgonya savat tartalmazó étellel együtt párolva nem puhul meg (alma, citrom, paradicsom). Az almát meghámozzuk, kivágjuk a magházat, felszeleteljük, és annyi vízben pároljuk 5 percig, amennyi éppen ellepi. A főzőlében hagyjuk kihűlni. Az almát és a burgonyát az alma főzőlevével pépesítjük megfelelő sűrűségűre.

 

6-7 hónapos kor

Burgonyapüré banánpéppel

Hozzávalók: 1 db közepes burgonya, 50 g banán (fél banán)

A fenti burgonyapürét összekeverjük a pépesített banánnal.

 

Brokkoli burgonyával

Hozzávalók: 2-3 db brokkolirózsa, 1 db közepes nagyságú burgonya, 2 szem

köménymag, 1 mokkáskanál olaj

A brokkoli vastag, húsos szárát kockákra vágjuk és a burgonyakockákkal együtt 6 percig annyi vízben főzzük, amennyi éppen ellepi. Ekkor tesszük hozzá a felaprított brokkolirózsákat és 2 szem köménymagot. Újabb 6 perc párolás után hagyjuk a forró gőzben megpuhulni. A pépesített főzelékre rámérjük az olajat, a főzőlével higítjuk. Illik hozzá a csirkehúspüré.

 

Salátafőzelék

Hozzávalók: 100 g tisztított saláta, 50 g tisztított burgonya, 1 mokkáskanál olaj, 1 mokkáskanál citromlé

A salátát leveleire szedve alaposan megmossuk (folyó vízben), darabokra tépkedjük és a kockára vágott burgonyával 15 percig pároljuk 3-4 evőkanál vízben. Fedő alatt hagyjuk kihűlni. Pépesítés után hozzáadjuk az olajat, a főzőlével higítjuk és rövid időre gyors kevergetés mellett visszatesszük a tűzhelyre kis lángra. Étkezési hőmérsékleten 5-6 csepp citromlével ízesítjük, pulykahúspüré illik hozzá.

 

Sütőtökfőzelék

Hozzávalók: 100 g sütőtök, 50 g burgonya, 1 mokkáskanál olaj

A sütőtök- és a burgonyakockákat annyi vízben pároljuk puhára, amennyi éppen ellepi. Pépesítjük, hozzáadjuk az olajat, felengedjük a megfelelő mennyiségű főzőlével és rövid időre visszatesszük a tűzhelyre kis lángra, miközben gyorsan kevergetjük, hogy habos legyen. Marhahúspüré illik hozzá.

 

Paradicsomos burgonya

Hozzávalók: 100 g burgonya, 1-2 friss paradicsom, 1 kis zellerlevél, 1 mokkáskanál olaj

A burgonyát a szokott módon megpároljuk. A paradicsomot forrásban levő vízbe mártjuk, így könnyen lejön a héja. Nyersen pépesítjük, hozzáadjuk a zellerlevelet és 2 evőkanál vizet. Addig forraljuk, amíg kicsit besűrűsödik. A burgonyát áttörjük, hozzáadjuk az olajat és kis lángon habosra keverjük. A paradicsomot ráöntve tálaljuk. Húspüré illik hozzá.

 

Zöldborsófőzelék

Hozzávalók: 150 g zsenge, fejtett zöldborsó, 1 szál petrezselyemzöld, 1 db közepes burgonya, 1 mokkáskanál olaj.

A zöldborsót az apróra vágott petrezselyemmel kevés vízben puhára pároljuk. Ezzel egy időben egy másik edényben a burgonyát is megpároljuk és elkészítjük a burgonyapürét az olajjal. A borsót pépesítjük, a főzővízzel felengedve krémszerű főzeléket kapunk. A burgonyapürét és a zöldborsófőzeléket egymás mellé terítjük egy kistányérra, így tálaljuk. Májpüré illik hozzá.

 

Spenót burgonyával

Hozzávalók: 100 g tisztított spenótlevél, 50 g burgonya, 15 g banán, 1 mokkáskanál olaj

A spenótot levelenként megmossuk, szárait letépjük. 4-5 percig forró vízben főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük (csak így marad szép zöld). A banánnal együtt pépesítjük. A burgonyából pürét készítünk a szokott módon, majd hozzákeverjük a spenótpürét. Bármilyen feltét illik hozzá.

 

Sárgaborsófőzelék burgonyával

Hozzávalók: 70 g sárgaborsó, 70 g burgonya, 1 mokkáskanál olaj

A sárgaborsót már előző nap beáztatjuk hideg vízbe. A főzés napján annyi vízben főzzük puhára, amennyi éppen ellepi. A burgonyát akkor adjuk hozzá, amikor a borsó már puha. Kis lángon tovább pároljuk 15-20 percig. Leszűrjük, pépesítjük, hozzáadjuk a megfelelő mennyiségű főzőlevet és az olajat, majd újramelegítjük. 5-6 csepp citromlével ízesítjük, feltéttel tálaljuk.