Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


fincsi gombócok

2009.03.24

Körtés gombóc

 

Hozzávalók:

Fél kilogramm burgonya, 300 g felezett körte, 1 tojás, csipet só, 100 g búzadara, 100 g liszt, fahéj, 1 citrom reszelt héja, 200 g darált mogyoró, porcukor. A krumplit megfőzzük, meghámozzuk, és forrón összetörjük.

A vajat kissé megolvasztjuk, és hozzáadjuk az összetört krumplihoz, a tojással, a sóval, darával, liszttel, és a fahéjjal együtt, majd kézzel összegyúrjuk. A körtét felkockázzuk és hozzáadjuk ezt is a tésztához. A tésztából kézzel kis gombócokat formázunk, majd bő forró sós vízben kifőzzük, kb. negyed óráig főzzük a gombócokat.

A végén kiszedjük, jó alaposan lecsöpögtetjük és a darált mogyoróban megforgatjuk.  Porcukorral meghintve tálaljuk.


Mákos gombóc

 

Hozzávalók:

 500 g burgonya, 250 g főtt burgonya, só, liszt, 2 kanál vaj, 250 g darált mák, másfél liter tej, 4 kanál cukor.

A fél kiló nyers burgonyát, hámozzuk meg, majd reszeljük le, és nyomkodjuk ki a levét. A főtt burgonyát is hámozzuk meg, és törjük össze egy burgonyanyomóval. Egy nagyobb tálban keverjük össze a nyers és a főtt krumplit, sózzuk meg, és keverjünk hozzá annyi lisztet, hogy egy tészta sűrűségű masszát kapjunk.

Egy lábosban forrósítsunk fel vajat, majd egy kicsit pirítsuk meg a mákot rajta, majd öntsük fel tejjel, keverjük bele a cukrot, és állandó keverés mellett forraljuk, majd hagyjuk lehűlni.

A tésztából egy nyújtódeszkán formáljunk rudat kézzel, és szeleteljük fel. A szeleteket tenyérrel nyomkodjuk laposra, a közepére tegyük bele a mákos tölteléket, és formáljunk belőle gombócot. Sós forró vízben főzzük ki a gombócokat, kb. 10 percig, majd szedjük ki és csöpögtessük le.

A végén forgassuk meg pirított zsemlemorzsába, és szórjuk meg porcukorral.

                                                                                                                


 
Túrógombóc

 

Hozzávalók: 300 g túró, 180 g vaj, só, 1 cs. vaníliás cukor, fél citrom héja, 2 tojás, 6 kanál búzadara, 10 dkg zsemlemorzsa, 5 kanál porcukor, befőtt.

A túrót jó alaposan törjük össze egy villával, és tegyük bele egy tálba. 3 kanál vajat keverjünk ki jó habosra, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéját, majd adjuk hozzá az összetört túrót is, és keverjük el, közben tegyük bele a két tojást, és a búzadarát.

Az így elkészült masszát tegyük be a hűtőszekrénybe legalább 1 órára, mert másképp szétesik főzés közben. Ha letelt az egy óra vegyük ki a hűtőből, és formázzunk belőle gombócokat, és forró vízben főzzük ki. Ha a gombócok feljönnek, a víz tetejére kész van, ekkor szedjük ki egy szűrőlapát segítségével, csepegtessük le, és forgassuk meg pirított zsemlemorzsában.

Szórjuk meg porcukorral, és kínáljuk tejföllel, vagy bármilyen befőttel.

 

Almás gombóc

 

Hozzávalók:

 4 alma, 1 tojás, fahéj, só, liszt, vaj, cukor, zsemlemorzsa,

Az almát meghámozzuk és feldaraboljuk. A két tojást felverjük és elkeverjük 2 kanál vízzel. Hozzáadjuk a felkockázott almát, és a fahéjat. Keverjük jól össze, majd adjunk hozzá annyi lisztet, hogy jól formázható tésztát kapjunk.

Forró vízben kb. negyed óra alatt kifőzzük a gombócokat, majd pirított cukros zsemlemorzsában megforgatjuk, és befőttel vagy almaszósszal tálaljuk.

 Tejfölös gombóc                                                                                                        

Hozzávalók:
  70 dkg főtt, áttört burgonya
kevés só
20 dkg liszt
1 db tojás
1 db vöröshagyma
1 db tejföl
1-2 teáskanál pirospaprika
1-2 evőkanál olaj


Elkészítése:
 A főtt burgonyát a tojással, liszttel, kevés sóval összegyúrjuk, majd vízben kifőzzük. (Addig kell főzni, amíg a gombócok habkönnyűvé nem válnak, ez kb 15 perc.)
Közben az olajon a kockára vágott vöröshagymát rózsaszínre pirítjuk. Lángról levesszük, ha kissé kihűlt beletesszük a tejfölt, kicsi sót. A kifőtt gombócokat az enyhén sós, telfölös szaftra merjük, összeforgatjuk és már ehető is.

 

Szilvalekváros kelt gombóc recept


Hozzávalók:
- 2 dl tej,
- 21 g élesztő,
- 50 dkg liszt,
- 5 evőkanál cukor,
- 15 dkg vaj,
- 1 tojás,
- fél kávéskanál só,
- 1 citrom reszelt héja,
- 8 ek. szilvalekvár,
- 50 g darált mák

Elkészítés:
1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, és beletesszük az élesztős tejet és 1 evőkanál cukrot.
Elkészítjük a tésztát, majd lefedve, meleg helyen 15 percig kelesztjük.
50 g vajat elkeverünk 1 dl tejjel, és a tojással, sóval, 1 evőkanál cukorral és a citromhéjjal a kelt tésztához adjuk, majd az egészet csomómentesre dagasztjuk.
Lefedve úgy 30 percig állni hagyjuk.

A tésztát átgyúrjuk, és 8 részre osztjuk. Mindegyiket ellapítjuk, és 1-1 evőkanál szilvalekvárt teszünk a közepére. Ezután gombócokat formázunk. Kilisztezett sütőlapon 50 fokon 20 percig kelesztjük. 1,5 dl vizet forralunk, és a gombócokat adagonként szitára téve a gőz felett, lefedve, gyenge tűzön 20 percig gőzöljük, majd kizsírozott sütőlapra helyezzük.
Megkenjük 10 dkg mákkal és cukorral elkevert vajjal.
Vaníliamártással tálaljuk.

 

Szilvás gombóc recept


Hozzávalók:
1 kg. burgonya
10 ek.liszt
1 tojás
1 ek. olaj
1 kk. só
1 kg.szilva
10-15 dkg.vaj
zsemlemorzsa

Elkészítés:
A burgonyát héjában megfôzzük,még melegen megtisztítjuk és burgonyatörôn átnyomjuk.Miután kihult,hozzáadjuk a lisztet,tojást,olajat,sót és összegyúrjuk.Ujjnyi vastagra nyújtjuk,tenyérnyi négyzetekre vágjuk,ráhelyezzük a kimagvalt szilvát és gombócokat formálunk belôle.
A gombócokat bô,lobogó sós vízbe tesszük,kifôzzük,majd leszurjük,forró vízzel leöblítjük,pirított zsemlemorzsába forgatjuk.

Mami szilvás gombóca

Összetevők
1 kg krumpli
egy evőkanál zsír
1 tojás
liszt
kb.25 dkg zsemlemorzsa

Minden összetevő hozzáadása a bevásárló listához
Elkészítés

A krumplit nagyobb kockákra vágom, sós vízben puhára főzöm, leszűröm. Krumplinyomón átnyomom, hagyom hűlni. Hozzákeverek egy evőkanál zsírt, 1tojást és annyi lisztet, amíg össze nem áll, összegyúrom. Kinyújtom és kockákra vágom. A kockák közepébe szilvát rakok, amire szórok egy kis fahéjat, cukrot. Összegömbölygetem /közben vizet felrakok forrni/ belerakom a forró vízbe és addig főzöm, míg a gombócok feljönnek a víz tetejére. Kb. fél zacskó zsemlemorzsát megpirítok és a kifőtt gombócokat belehempergetem. /amikor a zsemlemorzsa kihűl, szórjunk bele egy kis cukrot/
 


Sült szilvás gombóc


Hozzávalók:
60 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 4 dl tej, 10 dkg vaj, 3 tojás sárgája, 1 egész tojás,2 csomag vanillincukor, csipet só , magozott szilva, fahéjas cukor

Elkészítés:
A hozzávalókból az élesztő felfuttatása után kelt tésztát gyúrúnk. Jól kidolgozzuk. Ha kész duplájára kelesztjük. Kelesztés után ujjnyi vastagra nyújtjuk. Kockákat vágunk belőle. A kockák közepébe egy-egy szilvát teszünk, megszórjuk fahéja cukorral, ha van akkor rumba áztatott mazsolával is. Gombócokat formálunk és az összeillesztéssel lefelé kikent tepsibe tesszük. Meglocsoljuk olvasztott vajjal. Az egész tojással megkenjük, darabos dióval megszórjuk mikor már majdnem teljesen megsült.Nagyon lassan sütjük, 180 fokon.