Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


gyümölcsös - finomságok

2009.03.24

Csokoládés eperfalatkák

 - 1 kg tisztított eper - 1-2 tábla finom bevonó csokoládé A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, az előkészített tisztított epreket megmártjuk benne. Hagyjuk megszilárdulni rajta a csokit, s máris kész a finom és mutatós desszertünk.


 
Kép Málnás „hidegtál”

 –1/2 csomag zselatin - 1/2 kg málna - 1 citrom reszelt héja - 10 dkg cukor vagy méz - 1-2 csepp vanília aroma - 2–3 dl rosébor, vagy pezsgő, vagy martini - 2 szál mentalevél (díszítés) - 2–3 evőkanál tejszínhab vagy vaníliafagylalt A málnát megtisztítjuk és összekeverjük a roséval, a citrom levével, citromhéjjal, a vaníliával és a cukorral, alaposan átnyomkodjuk, áttörjük. Közben felfőzzük a zselatint, majd amíg folyékony, de már nem forró, hozzákeverjük a málnához. Hűtőben szép formájú edényben hagyjuk megdermedni. Tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal fogyasztjuk, mentalevéllel díszítve


 
Epres palacsinta

Tészta: - 40 dkg búzaliszt - 1–2 tojás - 3 dl tej - 3–4 dl ásvány- vagy szódavíz - 1/2 dl olaj - csipetnyi só Az alapanyagokat alaposan összekeverjük, majd ˝ órát állni hagyjuk. Újra összekeverjük. Ha nagyon besűrűsödne, adjunk hozzá még 1–2 dl szódavizet. Palacsintasütőben szokás szerint megsütjük. Töltelék: - 1/2 kg eper - 4 dl kész vanília- vagy eperpuding - 5 dkg cukor vagy méz Az epret megtisztítjuk és méretétől függően negyedekre vagy nyolcadokra vágjuk. Összekeverjük a cukorral és a keményre készített pudinggal. Ezzel a töltelékkel tálaljuk a palacsintákat

 


Málnás (vagy epres) piskóta

Piskóta: - 1 db kész gyümölcstorta lap vagy - 2 tojás - 5 dkg búzaliszt - 5 dkg cukor - 1 csomag vaníliás cukor - 1 evőkanál rum - csipetnyi só. A tojássárgákat, a cukrot, a vaníliás cukrot 1 evőkanálnyi langyos vízzel és 1 evőkanálnyi rummal habosra keverjük. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A cukros tojássárgához óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot és az átszitált lisztet. Azonnal kiolajozott, kilisztezett tortaformába öntjük, előmelegített sütőben 180–200 °C fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük. Töltelék: - 1/2 kg tisztított eper vagy málna - 2-3 dl habtejszín vagy növényi eredetű dekorációs tejszín (nem romlékony cukrászati alapanyag, kapható a nagyobb élelmiszer-áruházakban, nagyon jó ízű) l 1 kiskanál vaníliás cukor - 1 evőkanál eper- vagy málnalekvár - 5–6 dkg pirított mandula. A tejszínt felverjük a vaníliás cukorral. A gyümülcstorta tetejét megkenjük lekvárral, hogy a tejszínt ne szívhassa magába. 3–5 mm vastagon megkenjük tejszínnel, majd sűrűn egymás mellé állítva rátesszük a tisztított gyümölcsöt. A maradék tejszínhabbal dekoráljuk, meghintjük durvára vágott, pirított mandulával.

 

Vajas keksz málnával

Tészta: - 12 dkg vaj vagy margarin - 6 g porcukor - 12 dkg liszt - 6 dkg búzadara Töltelék - 2 dl habtejszín - 1 csomag vaníliás cukor vagy porcukor - 1/2 kg málna. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzászitáljuk a lisztet és a búzadarát. Alaposan összedolgozzuk, majd a kész tésztát hűtőben kihűtjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, megszurkáljuk, egy villával és kiszúróval kivágjuk a kekszeket. Előmelegített sütőben 15–20 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük. Készíthetünk főzés nélküli vanília pudingport vagy krémport is, ízlésünknek és lehetőségeinknek megfelelően. Végül összeállítjuk a kis keksz-tortácskákat. Alul egy keksz, rá kis tejszínkupac, megrakva málnával, és lezárjuk még egy kekszlappal.

 


Barackos-meggyes krémlevesKép

Hozzávalók:

75 dkg sárgabarack
1 citrom
12,5 dkg cukor
2,5 dl fehérbor
3 evőkanál étkezési keményítő
25 dkg meggy

Elkészítés: A barackot forrázzuk le, héját húzzuk le, magozzuk ki, a húsát turmixoljuk össze. A citromot alaposan mossuk meg, a héját reszeljük le, a levét nyomjuk ki.
A barackpürét a citrom levével és héjával, a cukorral, a borral és 1,5 dl vízzel forraljuk fel. A keményítőt keverjük el 1 dl vízben, adjuk a leveshez, és kevergetve kissé sűrítsük be. Tegyük hidegre, alaposan hűtsük le. Tálalás előtt magozzuk ki a meggyet, és keverjük a levesbe.

 

 

Meggyleves

Hozzávalók:
60 deka meggy
2 dl tejszín
2 dkg liszt
1 tojás
4-5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 liter víz
citromlé
fahéj

Elkészítés: A meggyet magozzuk ki és 2 liter hideg vízben tegyük fel főni. A vízhez adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat és ízlés szerint tegyünk bele egy kis citromlevet. Addig főzzük, amíg a meggy meg nem puhult. Közben a lisztet a tejszínnel keverjük simára, és az így elkészült habarást lassan, folyamatos kevergetés közben öntsük hozzá. Célszerű a habarást egy kis főzőlével elkeverni, különben a forró leves hatására a tejszín összehúzódik.
A végén ízlés szerint lehet még hozzátenni cukrot, illetve citromlevet. Rövid forralás után hűtsük le, tegyük hűtőbe, hiszen jéghidegen az igazi egy kis tejszínhabbal a tetején.
Természetesen a meggyet helyettesíthetjük bármilyen, általunk kedvelt nyári gyümölccsel.

 

 

Amerikai gyümölcssaláta

Hozzávalók:
1 kg nyers gyümölcs
20 dkg krémsajt
1 dl tejföl
1 citrom
porcukor
pirított mandulaszilánkok

Elkészítés: a citromot mossuk meg, töröljük szárazra, majd a héját reszeljük le, s a levét csavarjuk ki. A sajtot dolgozzuk össze a tejföllel, a citrom levével és héjával, valamint egy kis porcukorral. A gyümölcsöt tisztítsuk meg, vágjuk kisebb darabokra, s öntsük rá a mártást. Tálalás előtt jól hűtsük be, s a tetejére szórjunk mandulát.

 

 

Töltött dinnye

Hozzávalók:
50 dkg görögdinnye
25 dkg sárgadinnye
1 őszibarack
3 alma
15 dkg ribizli
20 db kis szőlőszem
1 teáskanál cukor

Elkészítés: A dinnyéket vágjuk darabokra, vagy vájjunk ki kis labdákat belőlük. Az őszibarackot vágjuk gerezdekre. Az almát kisebb darabokra vágjuk. A ribizlit mossuk meg, majd a szemeket szedjük le a szárról.
A gyümölcsöket keverjük össze egy tálban, és szórjuk meg a cukorral. A gyümölcsöket töltsük cikk-cakkosra kivájt fél görögdinnyébe.

 

 

Illatos őszibarack

Hozzávalók:
4 őszibarack
1 kávéskanál őrölt fahéj
fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
fél kávéskanál őrölt gyömbér
10 dkg cukor
4-8 gombóc madártej fagylalt

Elkészítés: Keverjük össze a cukorral a fűszereket, vajazzunk ki 4 tűzálló tányért, tegyük rá a kimagozott, felszeletelt barackot, és szórjuk meg a fahéjas cukorral. Tegyük grillsütőbe és kissé pirítsuk meg. Azonnal, fagylaltgombóccal tálaljuk.

 

Kép  

Gyümölcsös túrókrém

Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró
25 dkg gyümölcs
2 tojássárgája
fél citrom leve és héja
1 dl tejszín
cukor

A gyümölcsöket magozzuk ki, majd vágjuk kis kockákra. A túrót keverjük simára a tojássárgákkal, a citrom levével és héjával, valamint a tejszínnel, és ízesítsük cukorral. Végül keverjük a krémbe a gyümölcsöt, és a tálalásig hűtsük be.

 

 

Málnafagylalt

Hozzávalók:
fél kg málna
1 liter tej
20 dkg cukor

Elkészítés: készítsünk málnapudingot tejjel és adjunk hozzá fél liter friss, szétnyomott málnát, illetve a cukrot. A masszát tegyük be a mélyhűtőbe. Fagyasszuk meg és osszuk szét poharakba!

 

 

Egreskrém

Hozzávalók:
Fél kg egres
3 tojás
3 evőkanál méz

Elkészítés: fél kiló, megtisztított egrest vízben pároljunk puhára, majd szitán törjük át. Közben három tojássárgát 3 evőkanál mézzel keverjünk habosra, az áttört, forró egrest folytonos keverés közben adjuk hozzá. Ha már langyosra hűlt, forgassuk bele a három tojás kemény habbá vert fehérjéjét. Egy-két órai hűtés után tálaljuk.

 

 

Dinnyebólé

Hozzávalók:
1 kis sárgadinnye
1 kis zöldbelű dinnye
1 dl félédes muskotályos fehérbor
2 evőkanál porcukor
mentaág

Elkészítés: A kétféle dinnyét keresztben vágjuk ketté. Belsejét kaparjuk ki, a gyümölcs húsából karalábévájóval vájunk ki kis gömböket. A maradék gyümölcshúst tegyük robotgépbe, adjuk hozzá a cukrot, majd öntsük fel a borral. Turmixoljuk össze, majd töltsük vissza a dinnyehéjba. Tegyük bele a dinnyegolyókat is. Jégbe hűtve kínáljuk, mentaággal díszítsük!

 

 

 

Almás karamellpuding:Kép

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg savanykás alma, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál citromlé, 1/2 l tej, 1 zacskó karamellízű pudingpor  ( főzős ) 1 dl habtejszín
A megmosott almákat meghámozzuk, négyfelé vágjuk, és eltávolítjuk a magházukat. A feldarabolt almacikkeket a citromlével és 1 evőkanál cukorral elkevert kevés forró vízben, fedő alatt 3 percig pároljuk, majd kihűtjük. Néhány darabot a díszítéshez félreteszünk, a többit desszerteskelyhekben elosztjuk.
A pudingport a maradék cukorral 4 evőkanál tejben csomómentesen elkeverjük. A maradék tejet felforraljuk, hozzáadjuk a feloldott pudingport és összeforraljuk. Az almákra adagoljuk, majd dermedni hagyjuk.
Közben a tejszínt kemény habbá verjük, tetszés szerint kevés cukorral ízesítjük. A pudingot közvetlenül fogyasztás előtt habbá verjük, tetszés szerint kevés cukorral ízesítjük. A pudingot közvetlenül fogyasztás előtt a tejszínhabbal és a félretett almadarabokkal díszítjük. ( 300 kcal )

 

 

Almatorta:

Hozzávalók: 4 tojás, 27 dkg cukor, 6 dkg liszt, 6 dkg étkezési keményítő, 1 teáskanál sütőpor, 2 citrom reszelt héja és leve, 2 kg alma, 2 dl almalé, 2 zacskó vaníliaízű pudingpor ( főzős ), 2 dl tejszín, sürőpapír
A tojások fehérjét 12 dkg cukorral habbá verjük. Beledolgozzuk a sárgáját, a keményítővel és a sütőporral elegyített lisztet, majd 1 evőkanál citromhéjjal ízesítjük. Sütőpapírral kibélelt 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben, 175 fokon ( gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 15 percig sütjük. Rácsra borítva kihűtjük.
Az almákat 1 kivételével meghámozzuk, feldaraboljuk. 10 dkg cukorral, 1 dl almalével, 6 evőkanál citromlével és a maradék citromhéjjal felforraljuk, majd közepes hőfokon, 20 percig főzzük. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a maradék almalében feloldott pudingport, és további 3 percig főzzük.
A piskótát háromfelé vágjuk. Az alsó lap köré karimát kapcsolunk. Elosztjuk rajta a krém harmadát, ráborítjuk a második lapot, majd folytatjuk a rétegezést. A tortát 4 órára hűtőszekrénybe tesszük. A maradék cukrot és citromlevet 2 dl vízzel felforraljuk. A félretett almát szeletekre gyaluljuk, és a forró szirupban 20 másodpercig főzzük. A torta oldalát tejszínhabbal bevonjuk, tetejét az almaszeletekkel díszítjük. (310 kcal)

 

 

Ambrózia-krém:

Hozzávalók 4 személyre: 2,5 dl tejföl, 1 dl tej, 1,5 dl piros szőlőlé, 8 dkg cukor, 1/2 citrom leve, 2 evőkanél konyak, 6 levél fehér zselatin, 25 dkg csemegeszőlő ( lehetőleg fehér és piros vegyesen ), 1,5 dl tejszín, 1 csomag vaníliás cukor

A tejfölt a tejjel, a szőlőlével és a cukorral összekeverjük, majd hozzáadjuk a citromlevet és a konyakot. A zselatint hideg vízben áztatjuk, kinyomkodjuk és a szőlőleves krémben simára elkeverjük. A szőlőt megmossuk, leszemezzük. A 3/4 részét kettévágjuk, a túl nagy magokat eltávolítjuk. A tejszínt habbá verjük és a már keményedő krémhez adjuk. A tejszínes krém felét egy tálba töltjük, az elfelezett szőlőszemeket ráhintjük és beborítjuk a krém másik felével. Az egészben hagyott szőlőszemeket megnedvesítjük, a vaníliás cukorba hempergetjük és a krém tetejére rakosgatjuk. Legalább 3 órára behűtjük tálalás előtt. ( 420 kcal/adag )

 

 

 

Gyümölcssaláta tojáslikőrrel

Hozzávalók 4 személyre: 1 kis doboz ananászbefőtt, 1 citrom leve, 2 evőkanál porcukor, 2 savanykás alma, 1 körte, 2 kisebb banán, 2 narancs, 2 kivi, 10-15 szem meggy (befőtt vagy mélyhűtött), díszítéshez: 2-4 szem eper, 1 dl tojáslikőr

Az ananászt leszűrjük, a levét, a porcukrot és a citromlét mély tálba tesszük. A gyümölcsöket gondosan megmossuk, amelyiket szükséges, meghámozzuk, kisebb darabokra (kockára vagy karikára) vágjuk. Az almát, a körtét és a banánt azonnal a "salátalébe" forgatjuk, különben megbarnulnak. Az összes gyümölcsöt a tálba tesszük, lazán összekeverjük, fóliával letakarjuk és jól behűtjük. Tálaláskor a gyümölcssaláta tetejére szórjuk a gerezdekre vágott epret és meglocsoljuk a tojáslikőrrel. Külön tálkákban tejszínhabot kínálhatunk hozzá. ( 351 kcal )

 

 Kép

 

Körtés-szőlős saláta:

Egy fél citrom reszelt héját, 4 evőkanál citromlevet, 6 evőkanál rostos körtelevet összekeverünk. 25 dkg szőlőt megmosunk, a szemeket félbevágjuk.  50 dkg körtét felnegyedelünk, kimagozunk, hosszában felszeletelünk. A gyümölcsöket a citromos lében 10 percig érleljük. 5 dkg sárgabarackot (befőtt) vékony csíkokra vágunk, hozzáadjuk a többihez. 2 evőkanél szeletelt mandulát serpenyőben megpirítunk. Megszórjuk vele a gyümölcssalátát. ( 192 kcal/adag )

 

 

 

Őszi gyümölcssaláta:

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg fehér és 25 dkg piros csemegeszőlő, 8 dkg dióbél, 3 evőkanál citromlé, 1/2 dl édes fehérbor, 3 evőkanál méz.

A szőlőt megmossuk, a száráról lecsipkedjük, a túl nagy szemeket kettévágjuk. A citromlevet összekeverjük a mézzel és a fehérborral. A szőlőszemeket és a dióbelet egy tálba tesszük, meglocsoljuk a boros-mézes öntettel, összerázogatjuk és néhány órára lehűtjük. Ha van lehetőségünk, néhány szem tisztított csipkebogyót keverjünk közé, még finomabb lesz az íze. Tejszínhabbal is tálalhatjuk.                    (240 kcal/adag)

 

 

 

Szőlős joghurtszelet:

Hozzávalók 8 darabhoz: 15 dkg kétszersült, 12 dkg vaj vagy margarin, 4 evőkanál cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 30 g színtelen zselatin, 25 dkg mascarpone, 2,5 dl joghurt, 5 evőkanál citromlé, 1 zacskó (6g) reszelt, szárított citromhéj, 20-20 dkg fehér és kék szőlő, 10 dkg sárgabaracklekvár
A kétszersültet nejlonzacskóba tesszük, és sodrófával finom morzsává összetörjük, majd a megolvasztott vajjal, 1 evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral összedolgozzuk. Folpackkal egy 30 cm-es doboz formát kibélelünk úgy, hogy a fólia a szélén túllógjon. A masszát jól a formába nyomkodjuk, majd a hűtőszekrénybe tesszük.
A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Robotgép habverőjével a mascarponét a joghurttal, a citromlével, a citromhéjjal és a maradék cukorral krémesre kikeverjük. A feloldott zselatint 2 evőkanál mascarponekrémbe vegyítjük, és a maradék krémmel összedolgozzuk. A morzsalapra simítjuk, és kb. 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
A lecsipkedett szőlőszemeket félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk. A süteményt a folpack segítségével a formából kiemeljük, 8 szeletre vágjuk, és a szőlőszemekkel kirakjuk. A lekvárt felmelegítjük, átpasszírozzuk, és a gyümölcsrétegre csorgatjuk. ( 460 kcal/ darab)

 

 

 

 Vörösboros szilvabefőtt:

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg szilva, 10 dkg cukor, 1 dl vörösbor, 1,5 dl narancslé, 1 teáskanál fahéj, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 dl tejszín, 3 evőkanál mandulalikőr
A szilvát megmossuk és kimagozzuk. Felforrósított lábasban a cukrot megolvasztjuk, és világosra karamellizáljuk. A vörösborral és a narancslével felöntjük. Hozzáadjuk a fahéjat és a vaníliás cukrot. Kb. 5 percig főzzük. Beleszórjuk a szilvát, 2-3 percig pároljuk, majd kivesszük és félretesszük.
A keményítőt 1 evőkanál vízben csomómentesen elkeverjük. A kompótlevet felforraljuk, a feloldott keményítővel besűrítjük, majd hűlni hagyjuk. Végül beleforgatjuk a szilvát.
A tejszínt kemény habbá verjük, és hozzákeverjük a mandulalikőrt. A kompótot elosztjuk a desszerteskelyhekbe. Minden adag tetejére 1-1 evőkanál likőrös tejszínhabot halmozunk. Teasüteményt, mandulás kekszet kínálhatunk hozzá. ( 290 kcal )

 

 Kép

Tokiói gyümölcssaláta
Hozzávalók 4 személyre:
2 ananász
2 banán
3 őszibarack
2 szelet sárgadinnye
pár szem cseresznye vagy meggy
1 mandarin
3 evőkanál méz
2 evőkanál majonéz
1 dl ananészlé

Az ananászokat hosszában vágd félbe, és a húsukat vájd ki, a középső fás részre nem lesz szükséged. Az ananász és a dinnye húsát meg a hámozott őszibarackot vágd kockákra, a hámozott banánt karikákra. A kimagozott cseresznyével és a gerezdekre szedett mandarinnal együtt rakd a kivájt ananászfelekbe, és hűtsd be. Az ananászlevet keverd össze a mézzel és a majonézzel, tálaláskor ezzel az öntettel locsold meg a gyümölcssalátát. Konzervgyümölcsöket is használhatsz, de az ananász friss legyen.

 

 

 

Túrós barackdesszert
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg sárgabarack
30 dkg túró
25 dkg liszt
12 dkg vaj
7 dkg darált dió
7 dkg cukor
3 tojás
fél csomag sütőpor
őrölt szerecsendió
A lisztből a vajjal, két tojással és egy tojásfehérjével, a sütőporral és csipetnyi szerecsendióval készíts lágy tésztát. A félbevágott, kimagozott barackokat vajjal kikent, lisztezett tepsibe rakd, és habzsákból nyomd a tetejükre a tésztát, szép csigaformájúra. Előmelegített sütőbe told, és süsd ki körülbelül 15 perc alatt. A túrót keverd simára a megmaradt tojássárgájával, a cukorral és a darált dióval. A kihűlt barackos sütiket vond be a túrós masszával.

 

 

 

Málnatorta

Hozzávalók 8 személyre:
1 db 25 cm átmérőjű gyümölcstorta lap
2 dkg kukoricaliszt
6 dkg porcukor
1 evőkanál étkezési zselatin
2 tojás
1 tojássárgája
3,5 dl tej
1,5 dl tejszín
45 dkg málna
Elkészítés:
Önts egy lábosba a cukrot, kukoricalisztet és a zselatint.
Verd fel a tojásokat és a tojássárgáját a tejjel, majd öntsd a zselatinos keverékhez. Alaposan keverd össze, majd hagyd 5 percig állni.
Kis lángon kevergesd kb. 20 percig, amíg sűrűre nem fő. Ezután vedd le az edényt a tűzről.
Öntsd a krémet egy nagyobb tálba, és hagyd teljesen kihűlni. Ezután fedd le, és tedd be a hűtőbe 1 órára hűlni. Időnként kevergesd meg. Akkor jó, ha hideg tányérra csepegtetve nem folyik szét.
Verd kemény habbá a tejszínt, és műanyaglapáttal vagy kézi habverővel forgasd a krémbe.
Töltsd meg a tortalapot a krémmel, a tetejére halmozd a 45 dkg málnát.
1 órára tedd vissza a hűtőszekrénybe, ezalatt a krém tökéletesen megszilárdul. Tálalás előtt a gyümölcsöt szórd meg porcukorral.

 

 

 Kép

 Házi málnafagyi

Hozzávalók 8 személyre:
4 tojás
1 kávéskanál vaníliaaroma
3 dl tejszín
12 dkg cukor
1,5 dl málnapüré
Elkészítése:
Válaszd el a tojássárgájákat és a tojásfehérjéket, majd a tojássárgájákat verd fel villával.
Ezután a tojásfehérjét és a cukrot verd fel kemény habbá, elektromos habverővel.
Egy másik tálban verd lágy habbá a vaníliaaromával ízesített tejszínt.
A felvert tojássárgáját és -fehérjét kézi habverővel, alacsony fokozaton forgasd a tejszínhabba, majd ha alaposan elkeverted, öntsd bele a málnapürét is, és szintén a kézi habverő alacsony fokozatán dolgozd össze a krémet.
A keveréket merd egy 1,5 literes műanyagdobozba, és zárd le a dobozt. Fagyaszd le egy napra mélyhűtőben.
A kész málnafagylaltot tálkákba vagy kelyhekbe adagolt gombócokban tálald!

 

 

 

HOZZÁVALÓK
250 gr bármilyen idénygyümölcs
6 dl natúr joghurt
édesítőszer izlés szerint
Egy citroma reszelt héja
1 evkanál zselatinpor

ELKÉSZÍTÉS
Turmixoljuk pépesre a gyümölcsöt, majd adjuk hozzá a cukorral, citromhéjjal elkevert joghurtot. A zselatint 0,5 deciliter vízben áztassuk, és langyosra melegítve adjuk hozzá a gyümölcsös joghurhoz. Jól keverjük össze, majd formákba téve helyezzük a fagyasztószekrénybe

 

 

 

Epres limonádé

Hozzávalók:
• 1,5 liter ásványvíz
• 3 evőkanál cukor
• 4 citrom
• néhány szem eper
• eperszörp
• pár levél friss menta

Elkészítés:
Az ásványvízhez keverjük hozzá a cukrot, csavarjuk bele a citromok levét, dobjuk bele az egész epret, a kifacsart citromokat és a megmosott mentát. Végül csurgassunk a limonádéhoz körülbelül fél deci eperszörpöt.

 

 

 

Mézes-banános turmix

Hozzávalók:
• 1 banán
• 0,5 l tej
• 1 evőkanál méz
• 3 gombóc banán vagy vaníliafagyi

Elkészítés:
A banánt meghámozzuk, feldaraboljuk. Az összes hozzávalót turmixgépbe pakoljuk, majd alacsony fokozaton alaposan összedolgozzuk. Az italt hűtött poharakba töltjük, végül eper- vagy málnaöntettel díszítjük, azonnal tálaljuk, adhatunk hozzá tejszínhabot is.

 

 

gyümölcsnyárs

Hozzávalók:
• friss gyümölcs ízlés szerint összeválogatva
• csokoládészirup
• eperöntet, tejszínhab

Elkészítés:
A kockára vágott gyümölcsöket kis nyársakra húzzuk, majd a gyerekek segítségével csoki- és eperöntetbe mártogatjuk.

 

 

 

Hideg gyümölcsös finomság
Hozzávalók:
2 nagy pohár kefir
1 nagy pohár 12 %-os tejföl
3-4 csomag babapiskóta
méz vagy porcukor ízlés szerint
2 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
1 kg friss gyümölcs - eper, málna - ezekkel a legfinomabb, vagy befőtt apróra vágva, télen fagyasztott gyümölcs

Elkészítés: A kefireket, a tejfölt, mézet (porcukrot), vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat elkeverjük. Kóstolás után még igazíthatunk az ízén. A gyümölcsöt előkészítjük: megmossuk, lecsepegtetjük, ha kell, az epret félbevágjuk, néhány szebbet félreteszünk. Egy nagy üvegtál aljára öntünk a kefires keverékből, lerakjuk babapiskótával, rá kefires keverék kerül, majd gyümölccsel megszórjuk. A rétegezést folytatjuk, a tetejére zárásként piskóta és kefires keverék kerüljön. Díszítjük a félretett gyümölccsel, lefóliázva a hűtőben legalább 4 órát (legjobb egész éjszakán át) érleljük.

Megjegyzés:
Kitűnő vendégváró, előző nap kell elkészíteni (csak feltétlenül tegyünk lakatot a hűtőre, mert valahogy nekem mindig megcsappan). Nagy melegben nem kell a tűzhely mellett állni, isteni ízek várnak ránk. Aki nem szereti a kefirt, készítse csak tejföllel, úgy az igazi!

 

 

 

Málnás ?hidegtál?
?1/2 csomag zselatin
- 1/2 kg málna
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg cukor vagy méz
- 1-2 csepp vanília aroma
- 2?3 dl rosébor, vagy pezsgő, vagy martini
- 2 szál mentalevél (díszítés)
- 2?3 evőkanál tejszínhab vagy vaníliafagylalt
A málnát megtisztítjuk és összekeverjük a roséval, a citrom levével, citromhéjjal, a vaníliával és a cukorral, alaposan átnyomkodjuk, áttörjük. Közben felfőzzük a zselatint, majd amíg folyékony, de már nem forró, hozzákeverjük a málnához. Hűtőben szép formájú edényben hagyjuk megdermedni. Tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal fogyasztjuk, mentalevéllel díszítve.

 

 

 

Epres palacsinta
Tészta:
- 40 dkg búzaliszt
- 1?2 tojás
- 3 dl tej
- 3?4 dl ásvány- vagy szódavíz
- 1/2 dl olaj
- csipetnyi só
Az alapanyagokat alaposan összekeverjük, majd ˝ órát állni hagyjuk. Újra összekeverjük. Ha nagyon besűrűsödne, adjunk hozzá még 1?2 dl szódavizet. Palacsintasütőben szokás szerint megsütjük.
Töltelék:
- 1/2 kg eper
- 4 dl kész vanília- vagy eperpuding
- 5 dkg cukor vagy méz
Az epret megtisztítjuk és méretétől függően negyedekre vagy nyolcadokra vágjuk. Összekeverjük a cukorral és a keményre készített pudinggal. Ezzel a töltelékkel tálaljuk a palacsintákat.

 

Kép  

 

Málnás (vagy epres) piskóta
Piskóta:
- 1 db kész gyümölcstorta lap
vagy
- 2 tojás
- 5 dkg búzaliszt
- 5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál rum
- csipetnyi só.
A tojássárgákat, a cukrot, a vaníliás cukrot 1 evőkanálnyi langyos vízzel és 1 evőkanálnyi rummal habosra keverjük. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A cukros tojássárgához óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot és az átszitált lisztet. Azonnal kiolajozott, kilisztezett tortaformába öntjük, előmelegített sütőben 180?200 °C fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Töltelék:
- 1/2 kg tisztított eper vagy málna
- 2-3 dl habtejszín vagy növényi eredetű dekorációs tejszín (nem romlékony cukrászati alapanyag, kapható a nagyobb élelmiszer-áruházakban, nagyon jó ízű) l 1 kiskanál vaníliás cukor
- 1 evőkanál eper- vagy málnalekvár
- 5?6 dkg pirított mandula.
A tejszínt felverjük a vaníliás cukorral. A gyümülcstorta tetejét megkenjük lekvárral, hogy a tejszínt ne szívhassa magába. 3?5 mm vastagon megkenjük tejszínnel, majd sűrűn egymás mellé állítva rátesszük a tisztított gyümölcsöt. A maradék tejszínhabbal dekoráljuk, meghintjük durvára vágott, pirított mandulával.

 

 

 

Vajas keksz málnával
Tészta:
- 12 dkg vaj vagy margarin
- 6 g porcukor
- 12 dkg liszt
- 6 dkg búzadara
Töltelék
- 2 dl habtejszín
- 1 csomag vaníliás cukor vagy porcukor
- 1/2 kg málna.
A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzászitáljuk a lisztet és a búzadarát. Alaposan összedolgozzuk, majd a kész tésztát hűtőben kihűtjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, megszurkáljuk, egy villával és kiszúróval kivágjuk a kekszeket. Előmelegített sütőben 15?20 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A tejszínt kemény habbá verjük. Készíthetünk főzés nélküli vanília pudingport vagy krémport is, ízlésünknek és lehetőségeinknek megfelelően. Végül összeállítjuk a kis keksz-tortácskákat. Alul egy keksz, rá kis tejszínkupac, megrakva málnával, és lezárjuk még egy kekszlappal.

 

 

 

Francia narancstorta


Hozzávalók

A tésztához:
15 dkg liszt
8 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tojás
késhegynyi só


A krémhez:
7 dkg marcipán
1 tojásfehérje
2 cl Amaretto likőr
4 dkg porcukor
4 g zselatin
2dl tej
1 rúd vanília


A töltelékhez:
1 kg narancs
12 dkg cukor
1,2 l víz


Díszítéshez:
12 dkg narancslekvár /esetleg baracklekvár/
0,5 dl víz
1 szem cukrozott cseresznye
 Elkészítés

1. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleteszzük a hideg vajat és elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tészta többi hozzávalóját, kézzel gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk a morzsákat. Fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük legalább egy órát.

 

2. Enyhén lisztezett deszkán 3 mm vastag kerek lapra nyújtjuk, és kikent gyümölcstorta formába tesszük. A forma oldalára nyomkodjuk a tésztát, a túllógó tésztát levágjuk, a tetejét villával sűrűn megszurkáljuk.

 

3. Sütőpapírt teszünk a tetejére, jól megszórjuk szárazbabbal. Előmelegített sütőben, 200 fokon 10 percig sütjük. A sütőpapírral együtt kivesszük a babot, majd újabb 15 percig sütjük tovább.

 

4. A krémhez a feldarabolt marcipánmasszát a tojásfehérjével, a porcukorral és az Amarettóval simára keverjük. A tejet felforraljuk a cukorral és a vaníliával. A tojások sárgáját az étkezési keményítővel és 1-2 evőkanál forró tejjel simára dolgozzuk, majd a forró tejhez adjuk. Folyamatosan kevergetve sűrűsödésig főzzük.

 

5. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a zselatint, és addig keverjük, amíg elolvad benne.

 

6. Lehűtjük, beledolgozzuk a marcipános masszát is, és megtöltjük vele a tortalapot.

 

7. A narancsokat meghámozzuk, kesernyés fehér hártyájukat leszedjük. Recés pengéjű késsel vékony karikákra vágjuk. A vizet a cukorral felforraljuk, óvatosan, kissé egymásra csúsztatva beletesszük a narancsszeleteket. Azonnal levesszük a tűzről, lefedjük, és a szirupban hagyjuk kihűlni a narancsszeleteket.

 

8. A teljesen kihűlt gyümölcsszeleteket kivesszük a léből, és kissé egymásra csúsztatva körkörösen kirakjuk velük a torta tetejét.

 

9. Egy lábasban a lekvárt a vízzel felforraljuk, szitán áttörjük, és megkenjük vele a narancsszeleteket. A torta közepét 1 szem cukrozott cseresznyével díszíthetjük.

 

 

 

Málnás gyümölcstorta

Finom nyári sütemény, elékészítésével kevésbé gyakorlottak is próbálkozhatnak. Málna hiányában szinte bármelyik szezonális gyümölcsből elkészíthető.

Hozzávalók

2 tojás
2 dl víz
2 dl tejszín
7,5 dkg cukor
5 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
1 csomag vaníliás cukor
fél kiló málna
3 evőkanál cukor
fél csomag gyümölcskocsonyapor (a legjobb ha málnaízű)
csipetnyi só


Elkészítés

1. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat a cukorral, a vaníliás cukorral és a 2 evőkanál meleg vízzel habosra keverjük.

2. A tojásfehérjéket a sóval kemény habbá verjük. A liszthez hozzáadjuk a keményítőt, és a tojáshabbal meg a cukros tojássárgájával összekeverjük.

3. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A formát kivajazzuk és zsemlemorzsával meghintjük. A tésztát belöntjük, és a süteményt 20 percre a sütő alsó részére téve aranysárgára sütjük. További 15 percig a kikapcsolt sütőben hagyjuk, majd egy tálra borítjuk.

4. Közben a málnát alaposan megmossuk, lecsurgatjuk és hagyjuk megszáradni.

5. A tejszínt 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük, és a negyedét beletöltjük egy habzsákba, és egy rövid időre a hűtőszekrénybe tesszük. A lehűlt tortalapra rákenjük a maradék tejszínhabot és rárakjuk a málnát.

6. A gyümölcskocsonyaport a cukorral és a vízzel felmelegítve feloldjuk. Ha kihűlt, ráöntjük a málnára.

 

 

Kép  

 

Narancsos gesztenyetekercs

 

Hozzávalók
3 csomag (75 dkg) gesztenyemassza
10 dkg margarin
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 narancs
2 evőkanál narancsszörp
1 tojás
1 dl tej
1 citrom reszelt héja
 Elkészítés
1. A felengedett gesztenyemasszát kikeverjük a margarinnal és megvizezett alufóliára tesszük. A tetejére is alufólia kerül, a két fólia között nyújtófával 1 cm vastag téglalapra nyújtjuk a masszát.
 
2. A tojást a porcukorral és a tejjel jól kikeverjük, és gőz fölött kevergetve besűrítjük. A vajat habosra keverjük és a langyosra hűtött masszát belekeverjük. Beleöntjük egy narancs levét, és másik narancs felkockázott húsát is hozzákeverjük. Reszelt citromhéjjal és a narancsszörppel ízesítjük.
 
3. A krémet a gesztenyemasszára kenjük, a széleknél 1-1 cm-t üresen hagyva. A fólia segítségével szorosan feltekerjük. Egy napra hűtőbe tesszük, tálaláskor forró vizes késsel szeleteljük.

 

 


 
  Gyümölcsös korongok
Hozzávalók:
házivaj kb. 10 dkg,
teljesőrlésű búzaliszt,
kevesebb teljesőrlésű rozsliszt,
kb. 1 dl rizstej, vagy tej,
aszalt gyümölcsök: mazsola, barack, szilva vagy egyéb,
magvak: mandula, mogyoró, napraforgó, szezámmag, lenmag és kevés zabpehely,
ízlés szerint méz (esetleg vaníliás cukor)
Elkészítés: A liszteket nagy tálba szitáljuk, beletesszük az előzőleg szobahőmérsékleten megpuhult vajat, rácsurgatjuk a mézet. Beleszórjuk az apróbb magvakat, a többit felaprítjuk, vagy nagylukú reszelőn lereszeljük, beleszórjuk. Nagyobb aszalt gyümölcsöket feldaraboljuk, mazsolával együtt a tálba szórjuk. Beletesszük a zabpelyhet és elkezdjük összedolgozni. Valamivel később beleöntjük a rizstejet (tejet), tovább gyúrjuk. Ha száraznak néz ki, adhatunk még hozzá rízstejet. Figyelem: a teljesőrlésű lisztnek több idő kell míg felveszi a folyadékot. Ajánlatos pihentetni a tésztát, úgy 10 percig. Akkor jó, ha nagyjából egyben marad a massza és nem ragacsos. Az aszalt gyümölcsök, főleg a mazsola mindig kipotyog belőle, de ettől még jó.
Ha kész a massza, egy tepsit borítsunk be sütőpapírral, majd csípjünk ki tenyérnyi darabokat a tésztából és kissé kerekre nyomkodjuk, majd tenyerünkkel lapítsuk meg (így hamarabb sül), tegyük a papírra.
Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 10-12 perc alatt arany barnára sül. Akkor a legjobb, amikor a mazsolaszemek kidagadnak és kicsit megpirulnak.
A végeredmény nagyon finom, nem túl édes vajas sütemény. Tea mellé kiváló, vendégeknek is.
További tudnivalók: A teljesőrlésű lisztektől, aszalt gyümölcsöktől és magoktól sok rostot tartalmaz, kedvező az emésztőrendszerre nézve.
Gyümölcsös kukoricalepény
Elkészítés: Keverjünk habosra 4 tojást 12 dkg cukorral, adjunk hozzá 13 dkg olvasztott vajat, 15-15 dkg teljes kiőrlésű búza-, illetve kukoricalisztet és egy zacskó sütőport. Nagyon jól keverjük ki a masszát. Adjunk hozzá félbevágott, kimagozott datolyát vagy más, ízlés szerinti, nem túl leveses gyümölcsöt.
Tegyük a masszát kivajazott, kilisztezett formába. Előmelegített sütőben, 250 fokon kb. 10 percig süssük, majd csökkentsük a meleget 180 fokra, és kb. 30 perc után végezzünk tűpróbát.
Miután kihűlt, a tepsiből kivéve vágjuk fel, a szeletkék tetejét díszítsük gyümölcsdarabokkal, rácsepegtetett olvasztott csokoládéval vagy durvára vágott dióval, mandulával.
Gyümölcsös palacsinta
Elkészítés: Vendégnek nem szoktunk palacsintát sütni. A vendég ugyanis bármennyit képes elfogyasztani a hagyományos palacsintából, de ezt sem idővel, sem energiával nem győzzük. Megoldás lehet a következő gyümölcsös palacsinta, amely laktató, mutatós, tehát minden célnak megfelel.
Szitáljunk át 25 dkg lisztet, adjunk hozzá két evőkanál porcukrot, pici sót. Verjünk fel 6 egész tojást, dolgozzuk össze a liszttel. Öntsünk hozzá 2 dl hideg tejet és 2 dl vizet, majd keverjük két percig. Olvasszunk fel 8 dkg vajat, kissé barnítsuk is meg, és keverjük a masszába. Az egészet szűrjük át, hogy véletlenül se maradjon csomós. Pihentessük egy órát, de előtte mindenképpen adjunk hozzá egy evőkanál rumot.
Amíg a tészta pihen, készítsük elő a gyümölcsöt. Három nagy, kemény almát hámozzunk meg, vágjuk ketté, vegyük ki a magházát. Fél cm vastag szeletekre vágjuk (fejenként egy almát számítunk). A palacsinta sütését adagonként végezzük. Melegítsünk vajat, s ha már forró, rakjuk ki az edény alját almaszeletkékkel. Kis tűzön az almák mindkét oldalát másfél percig süssük. Öntsünk rá egy merőkanálnyit a masszából, és süssük rózsaszínűre a palacsinta mindkét oldalát.
Ugyanígy készítsük el a körtés változatot is, csak itt a gyümölcs sütéséhez dupla idő szükséges.
Tanácsoljuk, hogy a megtisztított, felszeletelt gyümölcsöket felhasználásig citromos vízben tartsuk, hogy ne színeződjenek el.

 

 

 

 

Sárgabarackos rizsfelfújt
Elkészítés: Egy liter tejet csipet sóval és vaníliadarabkával feltesszük főni. Ha már forró a tej, elkeverünk benne 175g rizst és többszöri kevergetéssel kb. 20 percig lassú tűzön megfőzzük. A főzési idő felénél tesszük bele az 5 evőkanál cukrot és egy kávéskanál fahéjport. Miután a rizs megfőtt, egy nagyobb tálba átöntjük és hagyjuk kihűlni. Közben kivajazunk egy hőálló tálat. Két tojás fehérjét kemény habbá verünk, a felét összekeverjük a kihűlt rizzsel és óvatosan a hőálló tálba terítjük. Előmelegített, forró sütőbe tesszük és kb. 25-30 percig süssük. Ez alatt az idő alatt elkészítjük a barackot (legjobb kész kompótot használni) és a megmaradt kemény tojásfehérjéhez kanalanként 10 dkg kristálycukrot keverünk. Majd kivesszük a sütőből a megsütött rizst és befedjük az előbb elkészített tojásfehérjével, végül a felezett barackot szépen elrendezzük rajta és visszatesszük a csökkentett hőfokú sütőbe, hogy a tojásfehérje kissé megbarnuljon. Azonnal lehet tálalni, egy tartalmasabb leves után nagyon ízletes, könnyű ebéd.
Vaníliás ananász
Elkészítés: Vásároljunk két doboz karikára vágott ananászt. Miután jól lecsöpögtettük, a karikákat vágjuk három egyenlő darabra, és cseppentsünk rá vaníliaaromát. Felhasználásig tegyük hűtőbe.
Egy nagyobb serpenyőben olvasszunk meg 4 dkg vajat és 4 dkg cukrot, de vigyázzunk, hogy ne barnuljon meg. Ha a keverék már habzik, szórjunk bele egy zacskó vaníliáscukrot és azzal is jól keverjük el. Tegyük bele az ananászdarabokat, és hagyjuk, hogy lassú tűzön színt kapjanak (kb. 15 perc), időnként óvatosan forgassuk meg őket. Szép aranysárga színűnek kell lenniük.
Közben egy másik edényben olvasszunk fel 7 dkg cukrot két evőkanál vízzel. Amikor a keverék barnulni kezd, hírtelen öntsünk hozzá 5 evőkanál tejszínt, és gyorsan keverjük össze, hagyjuk felforrni, majd vegyük le a tűzről.
Az ananászt helyezzük adagonként tálkákba, tegyünk mellé egy gombócnyi csokoládé- vagy karamellfagylaltot, esetleg díszítsük tejszínhabbal, és csurgassunk rá a még langyos karamellből.
A megmaradt ananászlevet is fel tudjuk használni más sütemények készítésénél. 
 

 

 

 

Görög gyümölcsleves  
Hozzávalók:
Banán  40 g
Narancs  40 g
Őszibarack  40 g
Eper  40 g
Tejszín  10 g
Citrom  5 g
Rostos őszibaracklé  250 g


Elkészítése:
A gyümölcsöket felszeleteljük és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk az őszibaracklét, majd a tejszínt. A citrommal, citromhéjjal ízesítjük. Kb. 1 órára hűtőbe tesszük, és hidegen fogyasztjuk. A tejszínt habbá verve, díszítésként is adhatjuk hozzá.

 

 

 

 

Gyümölcsös káposztasaláta
Hozzávalók:
Fejes káposzta  60 g
Alma  30 g
Sárgarépa  10 g
Mazsola  5 g
Búzacsíra  3 g
Almaecet  10 g
Méz  3 g
Citrom  30 g

 

Elkészítése:
A lereszelt káposztát összekeverjük a darabokra vágott almával, a reszelt sárgarépával, a megmosott mazsolával és kevés citromlével. Meglocsoljuk mézzel, almaecettel, megszórjuk reszelt citromhéjjal. Pici sóval ízesíthetjük. Hűtőben 1-2 órán át érleljük, majd búzacsírával meghintjük.

 

 

 

 

Gyümölcsös túrókrémmel töltött piskótatorta

 

Hozzávalók a piskótához:

• 4 tojás
• 4 evőkanál liszt
• 4 evőkanál cukor
• egy csipetnyi sütőpor

 

A túrókrémhez: 50 dkg túró, 4 + 2 dl habtejszín, 20 dkg porcukor, egy citrom reszelt héja és 2 kiskanálnyi leve, 2 csomag (2 × 20 g) zselatin fix, 20 dkg fagyasztott erdei gyümölcs

Készíts piskótát négy tojásból: Válaszd szét a sárgáját és a fehérjét. A sárgáját keverd habosra a cukor felével, add hozzá a lisztet, majd óvatosan forgasd bele a maradék cukorral kemény habbá vert tojásfehérjéket. Süsd úgy 25-30 percig.
A túrót, a cukrot, a citrom héját és a levét 4 deci habtejszínnel turmixold vagy habverővel keverd össze. Add hozzá a zselatin fixet, és néhány óráig hűvös helyen hagyd állni. Ekkor verd fel kemény habbá a 2 deci tejszínt, és forgasd bele a masszába. Válaszd ketté a túrós krémet, és az egyik felébe keverd bele a felolvasztott, lecsepegtetett erdei gyümölcsöket.
A torta összeállítása: a piskótát vágd félbe, az egyik lapot kend meg az erdei gyümölcsös túrókrémmel, kend rá a natúr túrókrémet, majd fedd be a piskótalappal. A tetejét szórd meg porcukorral. Tálalásig tárold hűtőben.
Tipp: a tetejét, oldalát bevonhatod habfixálóval felvert kemény tejszínhabbal is.

 

 

Sárgabarackos gyümölcstorta csokoládés vajkrémmel

A piskótához:

• 300 g liszt
• 80 ml natúr joghurt
• 3 tojásfehérje
• 180 g cukor
• 5 evőkanál puha vaj
• egy citrom reszelt héja
• egy kiskanál citromlé
• 500 g sárgabarack

Csokoládés vajkrém:

• 150 g szoba-hőmérsékletű, puha vaj
• 100 g étcsokoládé
• 100 g porcukor

• egy kerek gyümölcstortaforma

Elkészítés:

A sárgabarckokat tisztítsd meg a héjától, és vágd félbe.


 

Elkészítés:

Egy robotgéppel keverd össze a tojásfehérjéket a cukorral, majd amikor krémes állagú, add hozzá a joghurtot és apránként adagolva a lisztet is.

Következhet a citrom reszelt héja, a leve és az 5 kanálnyi puha vaj. Fakanállal dolgozd össze az egész masszát, majd öntsd bele egy kiolajozott, kilisztezett gyümölcstortaformába.

Előmelegített sütőben süsd 25-30 percig. Az első 5 percben közepes lángon, majd csökkentsd a hőfokot, és így süsd tűpróbáig.

A gyümölcstortaforma tetejét fedd be a félbevágott sárgabarackokkal és kend be a vajas csokikrémmel.

Mikrohullámú sütőben vagy gőz fölött olvaszd fel az étcsokoládét, és tedd félre hűlni. Egy robotgép segítségével keverd krémessé a vajat a porcukorral, és add hozzá a kihűlt olvasztott csokoládét is.

Halmozd a krémet a barackokra.

 

 

Kép  

 

Meggyes-narancsos kocka

Hozzávalók:

• 500 g meggy, kimagozva
• fél narancs leve
• 180 g liszt
• 1 kiskanál sütőpor
• 70 g darált mandula
• 120 g vaj
• 220 g cukor
• 4 tojás

A tetejére:

• 3 evőkanál cukor, 1 kiskanál őrölt fahéjjal elkeverve

 

• 20×30 centis tepsi

Elkészítés:

A meggyet magozd ki, locsold meg a fél narancs levével, és reszeld rá a fél narancs héját is.

Egy tálban keverd krémessé a tojásokat a cukorral. Forgasd bele a sütőporral elkevert lisztet, a darált mandulát, és keverd hozzá a puha, szoba-hőmérsékletű vajat is.

Legvégül szórd bele a gyümölcsöt.

Sütőpapírral bélelj ki egy 20×30-as méretű tepsit (hogy jobban ragadjon, érdemes néhány vajpöttyel „odaragasztani”).

Öntsd bele a masszát, a tetejét szórd meg a fahéjas cukorral.

Előmelegített sütőben süsd 180 fokon, kb. 45 percig.

Fogyaszthatod önmagában kockára felvágva, vagy vaníliaszósszal leöntve, esetleg vaníliafagylalttal tálalva.

 

 

 

Kókuszos piskóta ribizlivel, kókuszos-krémsajtos mázzal

Hozzávalók:

• 150 g puha vaj
• 150 g cukor
• 4 db tojás
• 225 g liszt
• 1 kiskanál sütőpor
• 150 ml tejföl
• 3 evőkanál kókuszreszelék

Tortabevonó krém:

• 100 g natúr krémsajt
• 3 evőkanál porcukor
• 3 evőkanál kókuszreszelék

 

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

Kézi habverővel keverd krémessé a vajat a cukorral és a tojásokkal, majd keverd hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a kókuszreszeléket. Forgasd bele a tejfölt is.

Egy 22 centiméteres átmérőjű kerek tortaforma alját béleld ki sütőpapírral, és öntsd bele a masszát. Szórd rá a ribizli felét. (A másik fele díszítés lesz a torta tetején.)

Süsd kb. 180 fokon 45-50 percig. Amikor elkészült, vedd ki a sütőből, és hagyd, hogy a tészta kihűljön. A krémhez keverd össze a krémsajtot a porcukorral és a kókuszreszelékkel.

A krémet kend a torta tetejére, és szórd rá a maradék gyümölcsöt.

 

 

 Kép