Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


finom halételek

2009.04.06

Tejfölös ponty

1 kg-nyi pontyszelet, 25 dkg gomba, 5 dkg vaj, 2 dl fehérbor, 1 pohár tejföl, 1 ek. liszt, só, Vegeta

A halat besózom, Vegetával megszórom és lerakom egy római tálban. Ráteszem a borban elkevert szeletelt gombát és a sütőt begyújtom. Mikor már puha, rákenem a liszttel elkevert tejfölt és még öt percre visszatolom a sütőbe.

 

 

Pityókás ponty (Hegyiné)

1 kg filézett pontyszelet, 1 kg hagyma (a pácoláshoz), 40 dkg gomba, 2 dl tej, 2 dl vörösbor, 5 dkg liszt, 10 dkg reszelt sajt, 1 csokor petrezselyem, őrölt bors, só, a sütéshez olaj

"A felszeletelt besózott pontyot beborítom a felszeletelt hagymával és legalább négy-hat órát rajta hagyom. Ezután a hagymát leszedem, a halat lisztbe mártom és forró olajban kisütöm. Sorban egymás mellé, tűzálló tálba rakom. A maradék zsiradékon a tisztított, apróra vágott petrezselymes gombát megpirítom és a zsiradéktól lecsepegtetve, a lerakott halszeletekre terítem, megsózom, megborsozom, majd a vörösborral meglocsolom. A maradék zsiradékot kevés liszttel megszórom, nagyon kicsit megpirítom és a tejjel felfőzöm, végül a halszeletekre öntöm. Reszelt sajttal dúsan meghintem és csupán addig sütöm amíg a mártás egyet rottyan, a sajt pedig kellően megolvad."

 

 

Tejben párolt hal (Kalmár Zoltánné)

1 kecsege, csuka, vagy fogas, 0,5 l tej 8 dkg vaj, 4 evőkanál liszt, só

A megtisztított, besózott halat a tejben megpárolom. Közben a vajból, lisztből világos rántást készítek, felengedem tejjel és mártás sűrűségűre beforralom. A halat tálra teszem és ráöntöm a mártást. Rizzsel körítem.

 

 

Amur paprikásan

1,5 kg hal, 8 dkg zsír, 5 dl tejföl, 12 dkg vöröshagyma, 3 gr bors, 2 dkg paprika, 3 dkg liszt, zöldpaprika, só

A halat megtisztítjuk, daraboljuk, beirdaljuk, sóval, borssal bedörzsöljük, majd állni hagyjuk. Az apróra vágott hagymát a zsírban sárgára pirítjuk, meghintjük a pirospaprikával, kevés vízzel felöntjük és felforraljuk. A halszeleteket egy tűzálló tálba rakjuk, majd ráöntjük a vöröshagymás levet és a liszttel elkevert tejfölt. Forró sütőben 30 percig pároljuk. Sósburgonyával tálaljuk.

 

 

Halpörkölt (Vízvári Mariska)

3 nagy fej vereshagymát apróra vágunk, vaslábasban forró zsírba tesszük és mikor szép aranypirosra pirult a hagyma, két kanál szegedi rózsapaprikát keverünk közéje és két liter hideg vizet. Két óráig hagyjuk így befödve lassú tűzön forrni. Ezalatt két kiló halat, melyben egy-egy darab harcsa, ponty, tükörponty, kecsege és tok van, miután szépen megtisztítottuk és megmostuk őket, feldaraboljuk és egy mély tálban besózzuk. A két óra elteltével a hagyma teljesen széjjelfőtt, úgy hogy darabjait nem is lehet látni, a vize is majdnem teljesen elfőtt, a halakat és a sós lét, melyet a hal engedett, hozzáöntjük és fedő nélkül 15-20 percig hagyjuk forrni. Ekkor kitálaljuk és melléje tarhonyát, ecetes uborkát, vagy zöldpaprikát adunk.

 

 

Halpaprikás 1 (Vízvári Mariska)

Ugyanúgy készül, mint az előbbi, csak tálalás előtt 2 dl. sűrű tejfelt keverünk hozzá és megvárjuk, míg egyet forr a hallal. Melléje galuskát tálalunk.

 

 

Halpaprikás 2 (Földi János)

60 dkg filézett ponty, egy fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, pirosparika, só, zöldpaprika, paradicsom, 15 dkg gomba, tejföl, egy halászlékocka, erőspaprika ízlés szerint

A füstölt szalonnát kockákra vágva kiolvasztjuk és benne a finomra vágott vöröshagymát világossárgára lankasztjuk. Utána beletesszük a szeletekre vágott gombát, majd pirospaprikával megszórjuk és a zöldpaprikát, paradicsomot felvágva hozzáadjuk. Ezután a csíkokra vágott halfiléket beletesszük és kevés halászlével (kevés vízzel) felengedjük. Sózzuk, majd tetszés szerint tejföl hozzáadásával készre főzzük. Végül ízlés szerint erős paprikával ízesítjük.

 

 

Paprikás ponty (Krúdy Gyula)

" A halat megtisztítjuk, feldaraboljuk, besózzuk. Hagymát zsírban, vagy olajban halványra pirítunk, piros paprikával megszórunk, kevés vízzel felforralunk. Ebbe tesszük bele a halat és fedő alatt lassan pároljuk. Ha puha, liszttel kevert tejfölt adunk hozzá, s még egyszer felforraljuk. Galuskával a legjobb. "

 

 

Harcsa kékre főzve

1,5 kg hal, 2 dl fehér bor, 3 db babérlevél, 10 dkg vöröshagyma, 5 gr bors, 15 dkg vegyes zöldség, ecet, só

A halat megtisztítjuk, daraboljuk, majd állni hagyjuk. Halfőző edényben az összes hozzávalót vízzel felforraljuk és beleteszzük a halat. Ha megpuhult tálra teszzük és sósburgonyával tálaljuk.

 

 

Csuka káposztásan

2 kg-os csuka, 1 kg savanyú káposzta, 10 dkg vöröshagyma, 6 dkg liszt, 1 dkg paprika, 8 dkg zsír, 3 dl tejföl, só

A halat megtisztítjuk, fejét, farkát levágjuk, 6 egyenlő részre vágjuk. A törzsdarabokat mélyen beirdaljuk. Fejét, farkát, valamint a belsőségeket a hagymával megfőzzük, majd áttörjük. Az így kapott lébe tesszük fel a káposztát főni. A haldarabokat megsózzuk, paprikás lisztben megforgatjuk, forró zsírban kisütjük. Mikor a káposzta puha, felét kiszedjük, beletesszük a sült haldarabokat, majd rá vissza a kiszedett káposztát. A tetejét meglocsoljuk tejföllel és a sütőben 15 percig sütjük.

 

 

Pontyrolád ecetes hagymával (Szabó Dezső mesterszakács)

1,6 kg pontyfilé, 50 dkg pontyikra, 3 adag besamelmártás, só, törött bors, paprika, 5 tojásfehérje, 10 adag hagymasaláta

A pontyot kifilézzük és gyengén besózzuk. Az ikrát a besamellmártással és a fűszerekkel összekeverjük, hozzáadjuk a tojásfehérjét és jól összedolgozzuk. A halszeletekre osztjuk és szeletenként egyenként összegöngyöljük. Celofánba, vagy fóliába csomagolva, átkötve zöldséges lében megfőzzük. Ezután a léből kiszedjük, kihűtjük, kicsomagoljuk és a már előre elkészített hagymasalátába rétegesen lerakjuk. Pár órát hűtőben állni hagyjuk. Tálalásnál felszeleteljük, tálra rakjuk és a hagymasalátával tálaljuk.

 

 

Fogas molnárné módra

1 szép fogas, 10 dkg vaj, olaj, 1 kg burgonya, só, fokhagymasó, petrezselyemzöld

A fogast lebőrözöm, filézem és felszeletelem. A halszeleteket sózom, megszórom fokhagymasóval, lisztbe forgatom. Bő olajban minkét oldalon szép aranysárgára sütöm. Egy szép haltálra teszem a szeleteket, mellé a Petrezselymes burgonyát, majd az egészet nyakonöntöm erősen felhevített vajjal.

 

 

 

 

Sült halételek ...

Rántott ponty

1 kg-nyi pontyszelet, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj, só

A megmosott, felszeletelt pontyot besózom és egy fél óráig állni hagyom, hogy jól átjárja. Ezután a szokásos módon panírozom és bő olajban mindkét oldalát pirosra sütöm. Hasábburgonya és tartármártás kívánkozik hozzá.

 

 

Rácponty 1.

1 kg ponty, 2 kanál zsír, 10 dkg füstölt szalonna, 1 kg burgonya, 1 fej hagyma, pár kanál lecsó (vagy 1 zöldpaprika, 1 paradicsom), 1 pohár tejföl, 1 kanál liszt, paprika., só

A kizsírozott tepsibe beleterítem a karikára vágott főtt burgonyát. A pontyszeleteket bevagdalom és a résekbe szalonnacsíkokat teszek. A tepsiben a krumplira rétegelem a halszeleteket. Meghintem vékonyra vágott hagymakarikákkal‚ meglocsolom olvasztott zsírral. A lisztet elhabarom a tejföllel és ráöntöm a tepsire, majd összerázom. Karikára vágott zöldpaprikát, paradicsomot (télen lecsót) teszek a tetejére és nem túl forró sütőben szép pirosra sütöm. Tálaláskor a tetejét díszíthetem tejföllel és paprikaszínnel.

 

 

Rácponty 2. (Krúdy Gyula)

"A megtisztított halat feldaraboljuk, megsózzuk, megpaprikázzuk és megtűzdeljük vékony szalonnával. Kikent tepsibe 1 kg karikára vágott főtt krumplit terítünk, rárakjuk a halszeleteket. Hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, télen lecsót teszünk rá. Megöntözzük zsírral, vagy olajjal és megsütjük. Mielőtt teljesen megsül, liszttel kevert tejfellel locsoljuk meg és kicsit tovább sütjük.

 

 

Ponty rácosan: (század eleji recept)

"Egy szép kövér pontyot tisztítsunk meg, vágjuk kétfelé hosszában és sózzuk be, aztán a pikkelyes felét 2 ujjnyi távolságban vagdossuk be, de azért szét ne essék. ezekbe a bevágásokba megfelelő hosszúságú só- és paprikába mártott szalonnaszeleteket rakjunk. Most a sütőpléh fenekére illesszünk ujjnyi vastag pálcácskákat egymástól 2 ujjnyi távolságban, ezekre tegyük a két fél halat egymás mellé, hintsük be karikára vágott vöröshagymával, paradicsomdarabokkal a szalonnával, szórjuk be paprikával és tejföllel leöntve, egy óráig süssük. Ha puhára sült, töltsünk még egy kevés tejfölt hozzá kicsit pároljuk meg s adjuk fel. "

 

 

Zombori ráchal

1 kg ponty, 10 dkg lecsó, 8 dkg rizs, 1 tojás, 5 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, fél kg burgonya, só, 10 dkg füstölt szalonna, paprika, 1 pohár tejföl.

" A megtisztított halat kibelezzük, belülről besózzuk, kívülről bevagdossuk és a résekbe szalonnacsíkokat teszünk. Kevés zsírban finomra vágott hagymát pirítunk, paprikát oldunk benne és hozzáadjuk a lecsót. Az így kapott pörköltében puhára pároljuk a rizst, amelyhez hozzákeverjük a tojást és betöltjük a ponty hasüregébe, majd hurkapálcikával lehúzzuk. Kivajazott tepsibe szeletelt főtt burgonyát teszünk, erre helyezzük a töltött pontyot. Pirospaprikával meghintjük, sózzuk, tejföllel megöntözve készre pároljuk, illetve sütjük. "

 

 

Hideg rántott hal pácolása (Vízvári Mariska)

Ha délről marad hideg, rántott hal, igen ízletes előételt készíthetünk belőle a következő módon: a rántott halszeleteket tálba rakjuk, egész borsot, babérlevelet és vereshagyma karikákat szórunk rá, két evőkanálnyi olajat és egy kanálnyi gyenge borecetet öntünk rá. Pár óráig hagyjuk állni a pácban és azzal együtt tálaljuk.

 

 

Töltött ponty (Savanya Lajos után)

1 ponty (kb. 1 kg), 1 tejben áztatott zsemle, 2 ek rizs, 1 tojás, 2 kanál olaj, 2 dkg vaj, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, ételízesítő por, őrölt bors, só

A pontyot megtisztítom, de fejét, farkát rajtahagyom. Bőrét óvatosan lefejtem, a húsát kifilézem és ledarálom. Közben sós vízben megfőzöm a rizst. Az olajon üvegesre pirítom az apróra vágott hagymát és összekeverem a darált hallal és a rizzsel. Egy-két percig párolom ezt a tölteléket, majd a ponty bőrébe tömve összevarrom, kivajazott tűzálló tálra fektetem és a sütőben szép pirosra sütöm. Petrezselymes burgonyával tálalom.

 

 

Fokhagymás ponty

2 db 30-40 dkg-os ponty, 5 gerezd fokhagyma, 10 dkg vaj, zsemlemorzsa, olaj, só

A vajat felhevítem és megmelegítem benne a zúzott fokhagymát. A megmosott, kibelezett pontyot besózom és a gerinc mentén jó sűrűn beirdalom, majd zsemlemorzsába hempergetem. Egy serpenyőben felhevítem az olajat, majd abban mindkét oldalon megsütöm a halakat. A kisült halakat meglocsolom a fokhagymás vajjal. Hasábburgonyával tálalom.

 

 

Kolbásszal tűzdelt fokhagymás balinsült (Fekete Gyula)

" Megtisztítjuk, kibelezzük a - legalább másfél kilós balint (feje, használható belsősége halászléhez kitűnő adalék). Az irdalást gondosan végezzük el, 3 mm körüli sűrűségben. Kívül - belül sóval bedörzsöljük, majd apróra vágott, vagy őrölt fokhagymát dörzsölünk bele az irdalásba. Füstölt szalonnát és paprikás (csabai) kolbászt vékony szeletekre, csíkokra vágunk és végig a hal testén sűrűn megtűzdeljük az irdalást ezzel a vagdalékkal. Forró sütőben sütjük, megforgatva, a kisült zsírral beecsetelve, ropogósra. "

 

 

Roston sült süllő

4 db süllő, zsemlemorzsa, olaj, só

A lepikkelyezett és kibelezett süllőt szárazra törlöm. Oldalait 1-centiméterenként nem túl mélyen bevagdalom. A halakat kívül-belül besózom, majd zsemlemorzsába hempergetem. Egy serpenyőben felhevítem az olajat, majd abban mindkét oldalon megsütöm a halakat. Vajas petrezselymes burgonyával, citromkarikákkal és tartármártással tálalom.

 

 

Fogas á la Krúdy

" A megtisztított fogast bevagdossuk, jól megsózzuk kívül-belül. Egy tepsibe adunk 4-5 darab vajat, rátesszük a fogast, körülötte karikára vágott burgonyát helyezünk, és még egypár szelet vajat a tetejére. Körülbelül háromnegyed óra hosszáig sütjük, tálaláskor haltálra adjuk, salátával, petrezselyemmel díszítjük. "

 

 

Szalonnás hal

Személyenként egy kisebb, vagy fél nagyobb hal, 10 dkg füstölt szalonna

A szalonnát késsel elkaparom és a bevagdosott hal vágataiba kenem. Sülés közben "önkenő módon" zsírozza a sülő halat.

 

 

Szalonnás pontyszelet: (Török Erzsi)

"Végy 1 kg pontyszeletet, sózd és kissé paprikázd meg. Süssél ki 10 dkg apró kockára vágott, füstölt szalonnát, futtass meg a zsírján egy kis fej reszelt hagymát, tégy bele 2 áztatott és jól kifacsart zsemlét, 2 tojást, fűszeszezd meg sóval, borssal és finoman megvágott petrezselyemzölddel. Jól megzsírozott, zománcos tepsibe rakd le a halszeleteket, mindegyiket kend be a töltelékkel és öntsd le az egészet 2 dl tejföl és 2 tojássárga keverékével. Tedd forró sütőbe és süsd 20-30 percig. Megszórhatod a tetejét reszelt sajttal is."

 

 

Keszeg avas szalonnával: (Vértes Sándor)

1-1,5 kg keszeg, 1-1 gerezd fokhagyma, 10 dkg avas szalonna, 4-5 dl napraforgóolaj, só.

A keszegeket megpucolom, kibelezem, kimosom, fejüket és farkukat meghagyom. Oldalaikat bevagdalom és kívül-belül sóval bedörzsölöm. Belsejükbe egy-egy ujjnyi avas szalonnacsíkot és egy gerezd fokhagymát rakok. Szabadtűzön tepsiben bő olajban forgatás nélkül pirosra sütöm.

 

 

Pisztráng nyárson sütve

4 pisztráng (kb. 1 kg), 20 dkg füstölt szalonna, 1 ek. pirospaprika, 1 mk. őrölt bors, só.

"A halakat kibelezzük, megmossuk és leszárítjuk. A nyársat a halak száján keresztül 2-3-szor kígyóvonalszerűen átszúrva a gerincszálkán, annyira toljuk fel, hogy a nyárs a farok végén kicsit kilátsszon. A nyársra húzott halakat kívül-belül sóval és borsos paprikakeverékkel beszórjuk. Parázs fölött, forgatva sütjük. A szalonnát külön nyársra húzzuk, sakktáblaszerűen bevagdossuk. Sütés közben a kiolvadó zsírt a halakra csöpögtetjük. "

 

 

Diós angolna recept 

 

Hozzávalók:
» 1 kg angolna
» 2 zsemle
» tej
» 2 tojás
» só
» 15 dkg dióbél
» 1 kk fehér bors
» 3 ek olaj
Elkészítés ideje:
60 perc
Elkészítés módja:
Az angolnákat kifilézzük, majd ledaráljuk a csontokon maradt húst, a zsemléket beáztatjuk a tejbe, és a halhoz keverjük. A masszához adjuk a tojásokat, fűszereket, felaprított diót. Ezzel megtöltjük az angolnákat, kötőzőspárgával rögzítjük őket, tepsibe tesszük, kevés vizet adunk hozzá, és megpároljuk.

 

Angolna citrommártással
 

Hozzávalók:
» 1 kg angolna
» 15 dkg vaj
» 1 citrom
» só
» cayenne bors
» 2 dl fehérbor
» 2 dl halalaplé
Elkészítés ideje:
60 perc
Elkészítés módja:
A megtisztított, felszeletelt angolnát megfűszerezzük, vajon megpirítjuk, hozzáadjuk a citromlevet, bort, halalaplevet, és készre pároljuk.

 

 

Szardíniás rakott burgonya

Hozzávalók:
Hány személyre: 4

» 1 kg főtt burgonya
» 40 dkg paradicsom
» 2 doboz paradicsomos halkonzerv
» 10 dkg reszelt sajt
» 1/2 citrom reszelt héja
» 3 gerezd fokhagyma
» 3 dl tejföl
» 1 mk. őrölt bors
Elkészítés ideje:
60 perc
Elkészítés módja:
A burgonya héját levágjuk, majd tepsibe karikázzuk, és sóval ízesítjük. Rátesszük a paradicsom felét. A halat leszűrjük, pépesítjük, majd a paradicsomra tesszük. A tejfölt elkeverjük a paradicsomos lével, a citromhéjjal, borssal és összetört fokhagymával, majd a felét ráöntjük a halra. Rászórjuk a sajtot, majd újra burgonya következik és a többi hozzávaló az előző sorrendben. A tetejére sajt kerül. Végül előmelegített sütőben készre sütjük.

 

 

Rakott palacsinta hallal

 

Hozzávalók:
» 3 szardíniakonzerv
» fehér bors
» 2 citrom
» 1 kk citromlé
» 3 dl tejföl
» 2 kk kapor
» 1 dl tej
» 1,5 l ásványvíz
» 40 dkg liszt
» 3 tojássárgája
» só
» olaj
Elkészítés ideje:
60 perc
Elkészítés módja:
Palacsinta tésztát készítünk a tejből, ásványvízből, lisztből, tojássárgákból, sóból és olajon megsütjük. A szardíniát elosztjuk 8 palacsintán, mindegyikre teszünk 3 citromkarikát és leöntjük őket a tejfölös, fűszeres, citromos mártással. Rétegenként tűzálló edénybe helyezzük és készre sütjük.

 


Csukapörkölt

Elkészítési idő: 1 óra


Hozzávalók:
1,2 kg konyhakész csuka,
só,
2 vöröshagyma,
1 zöldpaprika,
6-7 evőkanál olaj,
1 kiskanál pirospaprika,
1 babérlevél,
2 gerezd fokhagyma,
fél mokkáskanál őrölt bors,
1 kisebb paradicsom,
1-1 mokkáskanál ételízesítő por, cseresznyepaprika krém,
őrölt köménymag.

Elkészítés: A megtisztított csukát kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk és besózzuk. A hagymát megtisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk, mindkettőt apróra vágjuk és bográcsban vagy lábasban, az olajon megfonnyasztjuk. A pirospaprikával megszórjuk, 2-2,5 dl. vízzel fölöntjük. Amint fölforrt, a haldarabokat belerakjuk. A babérlevelet meg a zúzott fokhagymát beleszórjuk, megborsozzuk. A fölaprított paradicsom, ételízesítő por, cseresznyepaprika krém meg köménymag is belekerül. Annyi vizet öntünk rá, amennyi majdnem ellepi. Kis lángon, lefödve, többször megkeverve kb. 30 perc alatt megpároljuk. Köretnek jóféle túrós csusza illik hozzá.

 

 

 


Csuka rántva

Hozzávalók: 6 személyre:
2 kg csuka,
5 dkg zsemlemorzsa,
1 g törött bors,
2 db tojás,
5 dkg liszt,
12 dkg zsír,
só.

Elkészítés: A halat megtisztítjuk, irdaljuk, 2-3 ujjnyi széles szeletekre vágjuk, besózzuk, s egy órán át, állni hagyjuk. Ezután törött borsot hintünk rá, lisztben, tojásban, majd zsemlemorzsában megforgatjuk, forró olajban vagy zsírban sárgára sütjük. Zsírban sült burgonyával, tartármártással tálaljuk.

 

 

 


Csuka sütve

Hozzávalók: 6 személyre:
2 kg csuka,
10 dkg füstölt szalonna,
5 dkg zsír,
só.

Elkészítés: A halat megtisztogatjuk, megmossuk, belsejét eltávolítjuk, irdaljuk, megsózzuk, és megtöröljük, vékony szalonnacsíkokkal mindkét oldalán megtűzdeljük. A tepsibe zsírt teszünk, majd belehelyezzük a halat, és közepes tűznél sötétsárgára sütjük. Szalmaburgonyával, tartármártással tálaljuk.

 

 

 

 

Csuka tormásan

Hozzávalók: 6 személyre:
1,5 kg-os csuka,
15 dkg sárgarépa,
10 dkg petrezselyemgyökér,
10 dkg vöröshagyma,
2 dl tejföl,
5 dkg vaj,
4 g törött bors, só,
30 dkg torma.

Elkészítés: A megtisztított halat irdaljuk. Halfőző edényben az apróra vágott gyökérzöldséget, az összevágott vöröshagymát törött borssal és sóval fűszerezzük, és felfőzzük. Amikor a forralás következtében a zöldségféle megpuhult, beletesszük a csukát, és mintegy 25 percen át közepesen forralva puhára főzzük. Reszelt tormát tejföllel elkeverünk, feleresztjük a hal levével, forró vajat öntünk a tálon elhelyezett halra. Párolt rizzsel tálaljuk.

 

 


Diós hal

(hideg)

Hozzávalók:
1 kg ponty,
2 nagy fej vöröshagyma,
1-1 szál sárgarépa, fehérrépa,
1 tojás sárgája,
1 gerezd foghagyma,
1 kanál liszt,
8 dkg darált dió,
só, kevés porcukor.

A szeletekre vágott halat besózzuk, kevés porcukorral meghintjük, 1 órát állni hagyjuk. Közben a hagymát és a répákat sós vízben megfőzzük, majd beletesszük a halat, és még fél óráig főzzük. Ezután a halat tálra szedjük, a hagymát és a fehérrépát kivesszük. A tojás sárgáját, a zúzott foghagymát, a lisztet és a darált diót kevés vízzel elhabarjuk, kicsit átforraljuk, és a halra öntjük. Hűtve tálaljuk.

 

 

Diós hal

(meleg)

Hozzávalók:
40 dkg fagyasztott tonhal,
1 nagy fej hagyma,
15 dkg darált dió,
8-10 szem mazsola,
3 evőkanál olaj,
só, cukor, kevés fahéj.

A hagymát apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a halat és a diót, majd kevés vízzel felöntjük. Amikor a hal félig megpuhult, hozzáadjuk a mazsolát is. Sóval, cukorral, kevés fahéjjal ízesítjük. Rizzsel tálaljuk.

 

 

Diós rántott ponty

Hozzávalók:
60 dkg ponty filézve,
2 tojás,
4 dkg liszt,
15 dkg zsemlemorzsa,
10 dkg darált dió,
só,
sütéshez olaj.

Elkészítés: A halfilét szeletekre vágjuk, besózzuk, és egy kicsit állni hagyjuk. A szeleteket lisztbe, tojásba és darált dióval elkevert morzsába panírozzuk, és bő, forró olajban pirosra sütjük. Citromszeletekkel feldíszítve, majonézes burgonyával tálaljuk.

 

 

Dióval töltött csuka

Hozzávalók:
1 konyhakész csuka (kb. 1 kg),
2 briós,
2 tojás,
só, őrölt fehér bors,
15 dkg dió,
3-4 evőkanál olaj.

Elkészítés: A halat lepikkelyezzük, a fejét levágjuk. Utána a hal törzsét megmossuk, leszárogatjuk, deszkára fektetjük, a farkát levágjuk. A gerincét meg a szálkáit úgy távolítjuk el, hogy a két filé egyben maradjon, így lehet szépen tölteni. A halcsontokról a húst lefaragjuk. A csukát kiterítjük, és lapjában annyit vágunk le belőle, hogy egyforma vastagságú maradjon. A leeső és a félretett halhúst merülő-mixerrel fölaprítjuk. A briósokat vízbe áztatjuk, kifacsarva a halhoz adjuk. A tojásokat beledolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk. A diót leforrázzuk, hogy vékony, barna héját lehúzhassuk, majd apróra vágva az előzőekhez adjuk. Egyenletesen a csukába töltjük, és a halat eredeti formájára visszahajtjuk. Zsineggel összekötjük, megolajozott tepsibe rakjuk. A maradék olajjal meglocsolva, egy kevés vizet aláöntve, előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 35 percig sütjük. A tepsiből kivéve néhány percig pihentetjük, majd fölszeletelve, levével meglocsolva tálaljuk.

 

 


Dorozsmai molnárponty

Hozzávalók: (6-8 személyre)
1 kg pontyfilé,
10 dkg húsos, füstölt szalonna,
2 nagy fej vöröshagyma,
25 dkg gomba,
15 dkg natúr lecsókonzerv (vagy 3-3 db zöldpaprika és paradicsom),
5 dl tejföl,
50 dkg csuszatészta,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 kk. édesnemes pirospaprika,

Elkészítés: A halszeleteket fel órára besózzuk, zsemlemorzsába forgatjuk, és olajban kisütjük. Félretesszük. A szalonnát zsírjára pirítjuk, megfonnyasztjuk rajta a hagymát, a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a lecsót, a vékonyan felszeletelt gombát, félpuhára főzzük, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük 4 dl tejföllel. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, összekeverjük a gombás lecsóval és egy tűzálló tálba, terítjük. Tetején elrendezzük a halszeleteket, a maradék tejfölbe elkeverünk 2-3 ger. lekapart fokhagymát és a halszeletekre öntjük. Előmelegített sütőben, erős tűzön pirosra sütjük. Petrezselyemmel, paradicsommal, paprikával díszítjük.

 

 


Dorozsmai molnárponty 2.

Hozzávalók: (6-8 személyre)
1,6 kg ponty szeletelve,
25 dkg füstölt szalonna,
20 dkg zsír,
fél kg gomba,
10 dkg hagyma,
fél kg csuszatészta,
10 dkg zsemlemorzsa,
10 dkg vaj,
6 dl tejföl,
1 csomó zöldpetrezselyem,
só, paprika,
1-1 paradicsom, paprika,
hallé.

A pontyszeleteket sózom, megtűzdelem szalonnával, zsemlemorzsába forgatom és félreteszem. Egy lábasban vajat hevítek, hozzáadom a finomra vágott hagymát, aranysárgára pirítom, majd megszórom a paprikával. Felöntöm 1 deci hallével, sózom és besűrítem. Hozzáadom a felkockázott gombát, paprikát és paradicsomot. Tejfölözöm, majd félreteszem. Megfőzöm a házi csuszatésztát, lehűtöm, megöntözöm kevés zsírral, majd egy tűzálló tálba (pl. római tál) teszem. Kevés zsírban ropogósra sütöm a halszeleteket és a csuszás tálra teszem őket. Ráöntöm a mártást és sütőben 15 percig sütöm. Tejföllel és vágott petrezselyemzölddel tálalom.

 

 

Fogas molnárné módra

Hozzávalók:
1 szép fogas,
10 dkg vaj, olaj,
1 kg burgonya,
só, fokhagymasó,
petrezselyemzöld.

A fogast lebőrözöm, filézem és felszeletelem. A halszeleteket sózom, megszórom fokhagymasóval, lisztbe forgatom. Bő olajban minkét oldalon szép aranysárgára sütöm. Egy szép haltálra teszem a szeleteket, mellé a Petrezselymes burgonyát, majd az egészet nyakon öntöm erősen felhevített vajjal.

 

 


Fokhagymás-fűszeres keszeg

(burgonyapürével)

Hozzávalók:
5-6 db nagyobb keszeg

4-5 gerezd fokhagyma vagy egy tubus fokhagymakrém
paprikás fűszerkeverék
rétes liszt
étolaj a sütéshez

a püréhez:
5-6 db nagyobb burgonya
egy evőkanálnyi vaj
csipetnyi só
1 dl tej


A halat tisztítsuk meg és egy tálban sózzuk be. Tegyük félre fél órára, hogy a só jól átjárhassa. A pihentetés elteltével, éles késsel beirdaljuk, a gerincre merőlegesen, 3-4 mm-enként (bevágjuk), mindkét oldalon . A fokhagymázást kétféleképpen végezhetjük. Használhatunk fokhagymakrémet, melyet a kereskedelmi forgalomban bármelyik boltban beszerezhetünk, akkor figyelembe kell vennünk, hogy a bolti krém sót is tartalmaz! Amennyiben a gerezdeket fokhagymapréssel saját magunk sajtoljuk, a gerezdek sokkal intenzívebb fokhagyma ízt és illatot adnak a halnak, ne vigyük túlzásba használatukat. Alaposan dörzsöljük az irdalások mélyébe a fokhagymapépet vagy krémet. Szórjuk meg a halat paprikás fűszerkeverékkel. Aki szereti, használhat csipetnyi erős paprika őrleményt is. A fokhagymával, sóval és fűszerekkel jól bedörzsölt halakat helyezzük egy tányérra, és rakjuk be a hűtőszekrénybe néhány órára, hogy a pác jól átjárhassa. Miután a hűtőből kivettük, hagyjuk 15-20 percig szobahőmérsékleten állni. A lisztet – én rétest használok -, amivel a pácolt halakat bevonom, egy nejlonzacskóba teszem. Aztán beleteszem a halat és egy kis levegőt is a zacskóba fogva, összerázom az egészet. Azért nem tányérba teszem a lisztet, hogy a halak megforgatásakor ne ragadjon a kezemre egy lisztlabda. A liszt így is mindenhol egyenletesen befedi a halat. A kisült halakat helyezzük tányérra, amire előzetesen nedvszívó szalvétát terítettünk, hogy a felesleges olajat felszívja. Köretként burgonyapürét kínálhatunk, díszítésként paradicsomot, kaporlevelet.

 

 


Gombás fogasszelet

(túrótésztával)

Hozzávalók:
70 dkg fogasfilé,
30 dkg gomba,
20 dkg zsír,
30 dkg liszt,
2 dkg só,
5 g őrölt bors,
1 cs petrezselyemzöld,
1,5 dl tejszín.

Tészta:
30-30 dkg túró, és vaj,
15 dkg liszt,
1 db tojás,
1 dkg só.

A fogasszeleteket sózzuk, lisztbe mártjuk, kevés zsírban megsütjük. A maradék zsírban szeletekre vágott gombát pirítunk, sózzuk, borsozzuk, liszttel megszórjuk és felengedjük tejszínnel, esetleg egy kevés vízzel. A megsütött halszeleteket a tálalótálra helyezzük és bevonjuk a gombás mártással. Körítésként a következő túrótésztát adjuk: a túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a lisztet, a tojást és a sót. Jól eldolgozzuk, hajtogatjuk, mint a vajas tésztát, majd pogácsaszaggatóval formázzuk és sütjük.

 

 

Harcsapörkölt

Hozzávalók 5 személyre:
1 kg 40 dkg harcsa,
3 dkg paradicsompüré,
3 dkg rétesliszt,
5 dkg tejföl,
10 dkg vöröshagyma,
5 dkg étolaj,
2 dkg só, babérlevél,
húsleveskocka

A harcsafilét 2-2,5 dkg-os darabokra vágjuk, megsózzuk és előforrósított serpenyőn jól megpirítjuk, hogy vöröses kéreg keletkezzen rajtuk. Ezután készítjük el a szószt. A vöröshagymát átpasszírozzuk, ráteszünk egy kevés lisztet és üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, a húslevet, a tejfölt és összekeverjük, hogy egyenletes állományú masszát kapjunk. A megpirított halat leöntjük ezzel a szósszal, megsózzuk, babérlevéllel ízesítjük és 2-3 percig pároljuk.

 

 

Hering saláta

Hozzávalók:
2 nagyobb hering,
1 fej saláta,
1 csomó újhagyma,
2-2 db paradicsom, zöldpaprika,
3-3 evőkanál borecet, és salátaolaj,
só, cukor, őrölt bors.

A heringet néhány órára beáztatjuk, bőrét lehúzzuk, kicsontozzuk, és apró kockára vágjuk. A salátát, zöldhagymát csíkokra vágjuk, a paradicsomot és paprikát felszeleteljük. Az ecetet, olajat, fűszereket jól összekeverjük, majd többi hozzávalóval együtt mély üvegtálba helyezzük. Jól átforgatjuk, tálalás előtt egy órával készítjük.

 

 


Hideg ponty

(túrókrémmel)

Hozzávalók:
80 dkg pontyfilé,
3 dkg zselatin,
2 dkg só,
1 db citrom,
35 dkg túró,
1 cs metélőhagyma,
1 fej fejes saláta,
20 dkg vaj.

A pontyfiléket sózzuk, citromlével meglocsoljuk, zselatinnal megszórjuk. Két-két filét egymásra téve, szorosan celofánba csomagoljuk, két végét elkötjük. Annyi vízben, hogy ellepje, megpároljuk, majd a vízből kivéve kihűtjük. Amíg hűl, elkészítjük a túrókrémet: a túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat és az ízesítőanyagokat. A hideg halat felszeleteljük. Salátával díszített üvegtálra tesszük és a túrókrémmel díszítjük habzsák és csillagcső segítségével.

 

 

Kocsonyás hal

Hozzávalók: 1 kg ponty, 2 nagy fej hagyma, 3 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 babérlevél, pár szem bors, 1 gerezd fokhagyma, só, pirospaprika.

A hagymát, a megtisztított, karikára vágott répát és a többi fűszert bo félórán át lobogó vízben főzzük. Belerakjuk a megtisztított, szeletekre vágott halat (a lé éppen csak ellepje a halat), s ezúttal lassú tűzön, közel egy órán át pároljuk. Ezután a szeleteket egy tálba tesszük, rászűrjük a levet, átnyomkodjuk a puhára főtt hagymát is. Répakarikákkal, petrezselyemzölddel díszítjük, csipetnyi pirospaprikával megszórjuk.

 

 

Kocsonyás hal 2.

Hozzávalók:
1 kilós ponty, megtisztítva, felszeletelve,
2 nagy fej hagyma,
2 szál sárgarépa,
1 szál fehérrépa,
1 gerezd fokhagyma,
só, bors.

A halat megsózzuk, és másfél-két órán át állni hagyjuk. A hagymát a zöldségekkel, fűszerekkel fél órán át kevés vízben főzzük, majd belerakjuk a halat. Nagyon lassú tűzön közel másfél óráig pároljuk, majd óvatosan tálba szedjük és rászűrjük a levet. Sárgarépaszeletekkel, kemény tojással, petrezselyemmel díszítjük, majd hideg helyre tesszük. Kifagyasztva, megkocsonyásodva tálaljuk.

 


Lengyel hal

Hozzávalók:
4-6 szelet hal,
1 fej hagyma,
1 szál fehérrépa,
kis darab zeller, karikára vágva,
szegfűszeg, egész fahéj,
citromhéj,
10 szem mandula,
kis marék nagy szemű mazsola,
1 kanál ecet,
só, bors, cukor.

A zöldséget, fűszereket (az ecet kivételével) lábasba tesszük, és fél órán át főzzük. Beleadjuk a halat, és az ecetet és még 20-30 percig pároljuk.

 

 


Mandulás pisztráng

Hozzávalók 4 személyre
4 közepes méretű pisztráng,
só,
fehérbors,
vaj,
petrezselyem,
1,5 dl vaj ízű olaj,
fél zacskó szeletelt mandula

Elkészítés A pisztrángot megtisztítjuk, mindkét oldalán bevagdaljuk, kívül-belül megsózzuk, és körülbelül fél órát állni hagyjuk. Ezt követően a vajat összekeverjük a vágott petrezselyemmel és fehérborssal, majd a halat kívül-belül alaposan bedörzsöljük ezzel. A pisztrángot az olajban mindkét oldalán ropogósra sütjük egy serpenyőben. (Kb. 10 perc). Eközben a mandulát kávéskanálnyi vajon zsemleszínűre pirítjuk. A pisztrángot megszórjuk a mandulával, és így tálaljuk. Köretként legfinomabb hozzá egy kevés krumplipüré és sok, fetasajttal és majonézzel vagy salátaöntettel ízesített saláta.

 

 

Paprikás hal

Hozzávalók:
4-6 szelet hal,
3 fej vöröshagyma,
1 szál karikára vágott sárga- és fehérrépa,
pirospaprika, só, bors,
1 gerezd foghagyma,
1 kanál paradicsompüré.

A hagymát, a zöldséget és a halat lábasban főni tesszük, annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Amikor felforr a víz, beleadjuk a fűszereket. Lassú tűzön puhára főzzük. Tűzálló tálba rakjuk, levét rászűrjük.

 

 

Pácolt hal sörtésztában

Hozzávalók:
2 nagy, pácolt, hagymás hal (kb. 50 dkg-nyi)
2 ek ecetes hagyma,
1.5 dl sör
1 db egész tojás
10-12 dkg finomliszt
1 cs petrezselyemzöld
késhegynyi őrölt gyömbér
1 mk őrölt fehér bors
kevés cukor
csipetnyi só.

Elkészítés: A halat hosszában, a gerince mentén félbevágjuk, a gerinccsontot kiszedjük belőle, és a hal húsát vékony csíkokra metéljük. A tojássárgáját, a sört, a lisztet, a sót, a cukrot, a gyömbért és a borsot összekeverjük. Sűrű palacsintatésztának kell lennie. ( Ha nem elég sűrű, kevés liszttel sűríthetjük.) Ezután belekeverjük a tojásfehérjéből vert kemény habot. A halcsíkokat először lisztben, majd a tésztában megforgatjuk és apránként belerakjuk a 170 fokra felhevített olajba. Szép piros-ropogósra megsütjük ( 7-8 perc) és lecsöpögtetve tesszük az asztalra. Hidegen is, melegen is nagyon jó előétel. Kissé munkaigényes, de gyorsan készíthető, különleges étel.

 

 

Pontypaprikás

Hozzávalók:
1,5 kg-nyi pontyszelet,
8 dkg zsír,
egy nagy fej hagyma,
2 zöldpaprika,
1 paradicsom,
1 pohár tejföl,
paprika,
1 ek liszt,
só.

Elkészítés: Az alaposan megtisztított szeleteket sóval bedörzsölöm és állni hagyom. A hagymát nagyon apróra vágom. A hagymát a zsírban sárgára pirítom, rászórom a pirospaprikát, beleteszem a halszeleteket, a cikkekre vágott paradicsomot, a felkarikázott paprikát. Kevés vízzel öntöm fel. Mikor a hal megpuhult, hozzákeverem a habarást. Még néhány percig forralom, majd nokedlivel, vagy túrós csuszával tálalom.

 

 

 

Ponty rántva

Hozzávalók: (4 személyre)
4 szelet 18-20 dkg-os pontyszelet,
só,
5 dkg liszt,
1 tojás,
15 dkg zsemlemorzsa,
olaj a kisütéshez.

A szeleteket besózzuk és kis ideig állni hagyjuk, majd lisztbe, tojásba és morzsába mártjuk. Forró zsírban, fedő alatt aranysárgára sütjük ki. Lassan kell sütni és bo zsírban, hogy a halszelet jól átsüljön. Citrommal, vajas burgonyával tálaljuk.

 

 


Ponty aszalt szilvával

Elkészítés: 20 dkg aszalt szilvát (fehér) borban áztatunk, míg felpuhul. Kimagozzuk, és a mag helyére egy-egy negyed dióbelet dugunk. Egy kb. másfél kilós halat - nem csak ponty jó - megtisztítunk. Belsejét ízlés szerint megsózzuk,belemorzsolunk 2-3 dkg vajat, megtöltjük az aszalt szilvával, kívülről bekenjük vajjal. Süthetjük roston, mikróban,tepsiben. Sütés közben esetleg saját levével vagy (fehér) borral locsolgathatjuk. Krumplipüré vagy más semleges köret illik hozzá.

Az aszalt szilvát én vörös borban szoktam áztatni (felhasználás előtt 4-5 napig). A tepsibe tett hal tetejére szeletelt bacon szalonnát teszek, majd vaj darabkákat morzsolok rá, és alufóliával lefedve 20-25 percig sütöm. A végén fólia nélkül kb. 5 percig sütöm,hogy a szalonna szép piros, ropogós legyen.

 

 

Ponty bormártással

Hozzávalók:
70 dkg ponty színhús,
5-5 dkg zeller, sárgarépa, petrezselyem gyökér,
1 fej vöröshagyma,
1 kis csokor zöld petrezselyem.

Elkészítés: Megtisztított zöldségeket vékony metéltre vágjuk, tűzálló tálba tesszük. Ráöntjük a hal alaplét vagy a sós - citromleves vizet, beletesszük a finomra vágott vöröshagymát, aztán 4 - 5 percig főzzük. A finomra vágott zöldpetrezselyemmel meghintjük, hozzáadjuk a halszeleteket, majd még 3 percig főzzük.

 

 

Pontyszeletek

(túrótésztában sütve)

Hozzávalók:
1 db 1,50 kg-os ponty,
30 dkg túró,
25 dkg liszt,
4 db tojás,
5 dl tej,
2 dkg só,
5 dl olaj.

A pontyot megtisztítjuk, fejét levágjuk, belét eltávolítjuk és kifilézzük. Szeletekre vágjuk a filéket, sózzuk és hűtőbe tesszük. A túrót szitán áttörjük, hozzáöntjük a tejet, belekeverjük a tojásokat, illetve a tojások sárgáját és a lisztet. A tojások fehérjét habbá felverve adjuk a masszához. A halszeleteket lisztbe forgatjuk, belemártjuk a túrómasszába, majd forró olajban mindkét oldalát piros ropogósra sütjük. Tálaláskor köretként majonézes burgonyát adhatunk hozzá.

 

 


Rántott fogas

Hozzávalók:
Kb 1 kg fogas (tisztított),
só,
5 dkg liszt,
1 tojás,
15 dkg zsemlemorzsa,
olaj a kisütéshez.

A fogast kívül-belül besózom és rövid ideig állni hagyjuk, majd lisztbe, tojásba és morzsába forgatom. Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütöm. Hasábburgonyával és tartármártással tálalom.

 

 

 

Rántott harcsaszelet

Hozzávalók:
1 kg harcsa (tisztított),
só,
5 dkg liszt,
1 tojás,
15 dkg zsemlemorzsa,
olaj a kisütéshez.

A harcsát kétcentis szeletekre vágom, besózom és 1 óra hosszat állni hagyom. Utána lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom. Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütöm. Hasábburgonyát és tartármártást adok mellé.

 

 


Rántott ponty

Hozzávalók:
1 kg ponty (tisztított),
só,
5 dkg liszt,
1 tojás,
15 dkg zsemlemorzsa,
olaj a kisütéshez.

A pontyot kétcentis szeletekre vágom, besózom és 1 óra hosszat állni hagyom. Utána lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom. Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütöm. Hasábburgonyát és tartármártást adok mellé, citromkarikákkal díszítem.

 

 


Rostonsült keszeg

Hozzávalók:
5-6 db nagyobb keszeg

paprikás fűszerkeverék
liszt
5-6 vékony füstöltszalonna csík.

A halakat irdalás után fűszerezzük, só, fűszerkeverék, (fokhagyma) felhasználásával. Kis ideig pihentetjük, hogy a fűszerek jól átérleljék a halat. Eddig az elkészítés módja azonos volt az előző receptével. A változás annyi, hogy a halakat szabad tűz felett, faszén parázson sütjük meg, illetve, hogy a halak tetejére füstölt szalonna csíkokat helyezünk. Ha a halak egyik oldala megsült, akkor vegyük le a szalonna csíkokat és fordítsuk meg a halakat, majd helyezzük a szalonnát vissza. Készíthetjük 15-25 dkg-os apró halakból is, akkor fejével együtt sütjük és több, személyenként 4-5 drb kell belőle. Friss kenyeret, vagy burgonyapürét adunk hozzá.

 

 

Sült fogas

Hozzávalók:
Kb 1,25 kg fogas,
házi édesnemes paprika,
5 dkg liszt,
olaj a kisütéshez.

A halat megtisztítom, sűrűn bevagdalom és sózom. A lisztet összekeverem a paprikával, ettől lesz szép piros. A keverékben megforgatom a halat. Egy kerek edényben, ahol a sülő hal félkör alakban meghajolhat, olajat hevítek. Mikor felforrósodott, a halat megfelelő ívben belehelyezem. Miután egy oldal átsült, a halat úgy forgatom meg, hogy az ív megmaradjon. Mikor a másik oldala is átsült, kiveszem az olajból és egy tálra helyezem. A sütés folyamán úgy görbül a hal, hogy a fej és a farok felfelé áll, ha a tálra helyezem. Ez a fogas hagyományos tálalása.

 


Sajtos sült lazac

Hozzávalók:
60 dkg lazac,
8 dkg vaj,
1 ek liszt,
1 tojássárgája,
2 dl tej,
10 dkg reszelt sajt,
szerecsendió, kakukkfű, szurokfű (oregano)
citromlé,

só.

Elkészítés: A halat felszeleteljük, megsózzuk és citromlével megcsepegtetjük. A vajjal kikent tűzálló tálban, alufólia alatt, sütőben megsütjük. (Kb. 15 perc alatt.) Közben elkészítjük a mártást. A vajat, lisztet és a tejjel sűrítve felfőzzük. (Besamell mártás.) A tűzről levéve beletesszük a sajt felét, a tojássárgáját és a sült hal levét. Belekeverjük a fűszereket, és a halra öntjük. A sajt maradék felét a tetejére szórjuk. Sütőben pirosra sütjük.

 

 

Süllő rántva

Hozzávalók:
Kb 1 kg süllő (fiatal fogas tisztítva),
só,
5 dkg liszt,
1 tojás,
15 dkg zsemlemorzsa,
olaj a kisütéshez.

A süllőt kívül-belül besózom és 1 óra hosszat állni hagyom. Utána lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom. Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütöm. Hasábburgonyával és tartármártással tálalom.

 

 

 

Szőlős ponty szeletek

Hozzávalók:
1 db 1,50 kg-os ponty
2 dl bor,
2 szem szegfűszeg,
törött bors, babérlevél, citromhéj, só,
5 dkg vaj,
1 evőkanál liszt,
40 dkg szőlőszem,

A hal bőrét lenyúzzuk, kétujjnyi szeletekre vágjuk, csontjait, gerincét kiszedjük. Lábasba tesszük, ráöntjük a bort, megsózzuk, 1 babérlevéllel, két szegfűszeggel, egy darabka citromhéjjal fűszerezzük. Fedő alatt, takaréklángon puhára főzzük, majd tűzálló tálra rakjuk. A vajból a liszttel világos rántást készítünk. Besűrítjük vele a hal pároló levét, és a halra öntjük. Belekeverjük a szőlőszemeket és felforraljuk.

 

 

Szőlős ponty szeletek

Hozzávalók:
1 db 1,50 kg-os ponty
2 dl bor,
2 szem szegfűszeg,
törött bors, babérlevél, citromhéj, só,
5 dkg vaj,
1 evőkanál liszt,
40 dkg szőlőszem,

A hal bőrét lenyúzzuk, kétujjnyi szeletekre vágjuk, csontjait, gerincét kiszedjük. Lábasba tesszük, ráöntjük a bort, megsózzuk, 1 babérlevéllel, két szegfűszeggel, egy darabka citromhéjjal fűszerezzük. Fedő alatt, takaréklángon puhára főzzük, majd tűzálló tálra rakjuk. A vajból a liszttel világos rántást készítünk. Besűrítjük vele a hal pároló levét, és a halra öntjük. Belekeverjük a szőlőszemeket és felforraljuk.

 

 

Tejfölös túrós pontyszelet

Hozzávalók:
1 db kb. 1,50 kg-os ponty,
20 dkg vöröshagyma,
30-30 dkg paprika, és paradicsom,
1 kg burgonya,
15 dkg zsír,
3 dkg fűszerpaprika,
20 dkg túró,
2 dl tejföl,
2 dkg só.

A pontyot megtisztítjuk, belezzük, sózzuk és kevés zsírban megsütjük. A burgonyát héjában megfőzzük, tisztítjuk és szeletekre vágjuk. A hal sült zsírjában a hagymából, a paprikából, a paradicsomból lecsót készítünk. A túrót szitán áttörjük, és a tejföllel elkeverjük. Egy tepsit kizsírozunk és rétegezzük a következő sorrendben az anyagokat: szeletelt burgonya, sült hal, lecsó, tejfölös túró, szeletelt burgonya és ismét szeletelt burgonya. A rétegeket ajánlatos gyengén sózni. A tetejére kevés tejfölt locsolva sütjük.

 

 

Töltött hal

Hozzávalók:
1 nagyobb csuka,
1 zsemle,
1 tojás,
3 fej hagyma,
2 szál sárgarépa,
3 kanál morzsa,
só, cukor, bors,
petrezselyem zöldje.

A megtisztított csuka bőrét óvatosan lenyúzzuk, úgy, hogy a feje rajta maradjon. A húst lefejtjük a csontokról, megdaráljuk, majd összekeverjük az áztatott zsemlével, a tojással, egy kis fej reszelt hagymával, sóval, borssal. A masszával megtöltjük a halbőrt, ami kimaradt, abból vizes kézzel lapos gombócokat formázunk. Közben egy lábasba főni rakunk két nagyobb hagymát és a répákat, sóval, cukorral ízesítjük. Amikor a zöldség már puha, belerakjuk a töltött halat és a gombócokat. Fedővel lefedve lassú tűzön főzzük. A halat mélyebb tálra szedjük, köré rendezzük a gombócokat, sárgarépa szelettel, petrezselyem zöldjével díszítjük.

 

 

Túróval rakott pontyszeletek

Hozzávalók:
4 db pontyszelet, illetve pontyfilé,
35 dkg túró,
2,5 dl tejföl,
3 db tojás,
2 dkg só,
10 dkg zsír,
8 dkg liszt,
5 dkg zsemlemorzsa,
10 dkg reszelt sajt.

A pontyfiléket sűrűn beirdaljuk, sózzuk, lisztbe mártjuk és kevés zsírban megsütjük. Egy mély tepsit zsírral kikenünk, zsemlemorzsát szórunk bele, majd egy réteg halat. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a tejföl felét és az egész tojásokat, sózzuk, simára keverjük. A tepsibe helyezett halra öntjük a túrós mártást, tetejére még egy sor sült pontyfilét teszünk. Tejföllel meglocsoljuk, reszelt sajttal megszórjuk. Közepes hőmérsékletű sütőben készre sütjük.

 

 

Túróval töltött csukafilé

Hozzávalók:* 4 db csukafilé,
30 dkg túró,
2 fej fejes saláta,
2 db citrom,
5 dkg vaj,
4 db tojás,
1 cs kapor,
2 dkg só,
8 dkg liszt,
15 dkg zsemlemorzsa,
5 dl olaj.

A túrót szitán áttörjük, belekeverjük a vajat, a finomra vágott kaprot, sót, két egész tojást. A halfiléket sózzuk és húsverő kalapáccsal megütögetjük. A túrótöltelékkel töltjük, feltekerve roládszerűen. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk és bő forró olajban sütjük. Tálaláskor fejes salátával és citromgerezdekkel körítjük.

 


Sóburokban sült pisztráng

Hozzávalók: 2 személyre
2 konyhakész pisztráng
só és frissen őrölt fekete bors
2 citrom
1 csupor friss kakukkfű
1 kiló nagy szemű tengeri só

Elkészítés: Először bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn ez a 6-os fokozat). Aztán kiveszem a hűtőből a pisztrángokat és megmosom és papírtörölközővel megtörölgetem őket. A halakat megsózom belül és szórok rájuk frissen őrölt fekete borsot is. Utána mindkettőt megtömködöm sok-sok friss kakukkfűvel, annyival, hogy szinte kidagad a halból. Gyorsan felszeletelem még az alaposan megmosott citromokat is, és a szeleteket is beletuszkolom a halakba. Beleszórok annyi sót egy tepsibe, hogy az 2 centi vastagon álljon benne, aztán ráteszem a kakukkfűvel és citromszeletekkel megtömködött pisztrángokat. Utána ráöntök még sót, hogy elfedje a halakat és meg is spriccelem ezt a záróréteget kis vízzel, hogy jó kis sókéreggé süljön majd össze. Mehet is az egész a sütőbe úgy fél órára. Ha letelt a hal félórája, akkor kiveszem a sütőből és egy fémkanállal, rácsapok néhányat a sókéregre: előbukkannak a halak. Lesöprögetem róluk a rátapadt sószemeket és készen is vagyok a vacsorával.

 


Tejfeles halpaprikás

Hozzávalók:
bármilyen hal,
só,
zsiradék,
1 nagy fej hagyma,
pirospaprika,
2 dl víz,
2 dl jó minőségű tejfel,

Elkészítés: Ezt bármilyen fajta halból készíthetjük, legjobb kecsegéből, harcsából, vagy süllőből, mert ezeknek kevés a csontjuk. Egy kiló halat gondosan tisztítsunk meg, kívül késsel megkaparjuk, a belső részeit szedjük ki és daraboljuk fel, azután sózzuk be. Egy lábasba tegyük egy tojásnyi zsírt, a zsírba egy nagy fej apróra vágott vöröshagymát és egy kávéskanál szép piros (házi) paprikát. Tegyük a halat a paprikás zsírba és kavarjuk jól össze, azután öntsünk reá két deci vizet és két deci jó tejfelt, ezzel is kavarjuk össze és mehet a tűzre, kb. egy negyedórára. Ezután már többé nem szabad keverni, mert szétfől, pépes lenne. Jó forrón tálaljuk, ha lehet, hosszúkás tálban adjuk fel, mintha egészben lennének a halak, a szaftját öntsük alá.