Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


különféle levesek

2008.08.01

Karfiolleves
1 kg karfiol, 3 dkg zsír, 3 dkg liszt, petrezselyemzöld, 4 ek tejföl, só.
A karfiolt megtisztítom és rózsáira szedem. Forró sós vízben készre főzöm. Világos rántást készítem, elkeverem a főzővízzel, hozzáadom a vágott petrezselyemzöldet és további 10 percig, a karfiol puhulásáig lassú tűzön főzöm. Levesbetétként vajasgaluskát főzök bele és tejföllel tálalom.

 

 Kép

 

Korhelyleves gombából
40 dkg savanyú káposzta, 5 dkg szárított gomba, 1 ek lisz, 2 ek olaj, 1 kk paprika, 2 gerezd fokhagyma, só.
A gombát megmosom és beáztatom. A káposztát kimosás nélkül felteszem főni a levével együtt. Fél óra főzés után beleteszem a lecsepegtetett gombát és készre főzöm. A végén berántom fokhagymás-paprikás rántással.

 

Kép  

 

Lebbencsleves
Fél kg burgonya, 2 dkg só, 4 dkg zsír, 1 ek paprika, 10 dkg füstölt szalonna, 2,5 dkg hagyma, 10 dkg liszt, fél tojás, 2 ek lecsó.
A krumplit megpucolom, mosom, kockákra vágom, majd 1,5 liter sós vízben majdnem készre főzöm. A lisztből, tojásból, csipetnyi sóból tésztát készítek, nagyobb kockákra vágom és a zsírban megpirítom. A füstölt szalonnát kis kockákra vágom, megpirítom az apróra vágott hagymnával, megszórom a paprikával és hozzákeverem a lecsót. Az egészet összekeverem a krumplilevessel és mintegy 10 percre összeforralom. Forrón tálalom.

 

 Kép

 

 Nápolyi zöldségleves
2 sárgarépa, 2 fehérrépa, 2 karalábé, 1/4 zeller, 1 citrom, 1 kk levesizesítő, 1 kk paradicsompüré, 10 dkg parmezán, őrölt bors, só.
A tisztított zöldségeket metéltre vágom, majd 15 liter vizet ráöntve, a citromot belecsavarba másnapig a hűtőbe teszem. Tálaláskor beleteszem a fűszereket, a paradicsompürét és kb negyed órára felteszem főni. Mélytányérokba elosztom a reszelt sajtot és rámerem a forró levest.

 

 Kép

 

Erdélyi gulyásleves
2,5 kg birkahús (hasaalja, vagy combja), fél kg leveszöldség, 2 fej hagyma, 10 gerezd fokhagyma, 1 ek egész bors, 2 fej kelkáposzta, 1,2 kg burgonya, borsikafű, majoranna, kömény, 3-4 babérlevél, 2 ek vágott zöldpetrezselyem, 4 dkg só.
A húst megszabadítom a faggyútól és az inaktól, megmosom, majd forró ecetes vízzel leforrázom. 6-8 percig forró vízben áztatom, majd apró kockákra vágom. 4 liter hideg vízben felteszem főni. Mikore felforrt, beleteszem a gézbe kötött fűszernövényeket, a tisztított hagymát és a fokhagymát, sózom és alig bugyogva hagyom főni. Eközben megtisztítom a leveszöldséget, ujjnyi darabokra vágom és a levesbe teszem. Mikor a hús és a zöldségek félpuhára füttek, beleteszem a feldarabolt burgonyát és a 8 részre vágott kelkáposztát. A levest nem szabad keverni. Ha megfőtt a leves, kiveszem a gézcsomagot, a levest megszórom zöldpetrezselyemmel és forrón tálalom.

 

 Kép

 

Gulyásleves
Fél kg marhalábszár, 5 dkg zsiradék, 2 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 ek házipaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 cseresznyepaprika, 1 kg burgonya, 1 zellerlevél, 1 sárgarépa, 1 zöldség, köménymag, só, csipetke egy tojásból.
A zsiradékban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd belekeverem a felkockázott húst. Sózom, majd időnként kevergetve saját levében pörkölöm. Mikor zsírjára sült rászórom a paprikát és egy kevés vizet, beleteszem a cseresznyepaprikát. Rászórom a köménymagot és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára párolom. Ekkor belekarikázom a sárgarápát, a zöldséget, belekockázom a krumplit, a zöldpaprikát, a paradicsomot és beleteszem a zúzott fokhagymát. Felöntöm kb 2 liternyi vízzel és majdnem puhára párolom. Mikor a krumpli majdnem megpuhult, beleteszem a csipetkét, amellyel még kb. 10 percig főzöm.

 

 Kép

 

Cipóban tálalt gulyásleves
A cipónak levágom a tetejét, kikaparom a belsejét (zsemlemorzsa stb. készülhet belőle) és egy tányérra teszem. Megtöltöm a forró gulyással és visszarakom rá a kalapot.

 

 Kép

 

Gulyásleves (pörköltből)
Fél kg marhapörkölt, 1 kg burgonya, 1 zellerlevél, 1 sárgarépa, 1 zöldség, köménymag, só, csipetke egy tojásból.
2 liter sós vízben felteszem főni a cikkekre vágott burgonyát, zellert és a többi gyökérfélét. Mikor majdnem puha, beleteszem a levével együtt a pörköltet és belefőzöm a csipetkét, amellyel még kb. 10 percig főzöm.

 

 Kép

 

Jókai bableves
18 dkg szárazbab, 1 füstölt csülök, 10 dkg sárgarépa, 8 dkg petrezselyemgyökér, babérlevél, fokhagyma, 15 dkg zöldpaprika, 7 dkg paradicsom, 30 dkg füstölt kolbász, 4 dkg zsír, 3 dkg liszt, 3 dkg hagyma, 5 g fűszerpaprika, petrezselyemzöld, 1,5 l tejföl, 3 dkg liszt, csipetke.
A babot megmosom és előző este beáztatom. A csülköt 1,5 liter vízben vajpuhára főzöm. Másnap a hideg léről villával leszedem a zsírt és abban megpirítom a karikára vágott gyö- kérféléket. Mikor megbarnult, hozzáteszem a babot az áztatóvízzel együtt, hozzáöntöm a csülök főzőlevét, majd babérlevéllel, kevés fokhagymával, apró kockákra vágott paprikával és paradicsommal, valamint a csülök sósságától függően kevés sóval főzöm. Időközben a kolbászt a zsírban megsütöm, kiveszem a zsírból, majd vékony szeletekre vágom. Mikor a bab megpuhult, a kolbász sützőzsírjából liszttel és apróra vágott hagymával világos rántást készítek. A végén megszórom paprikával és vágott petrezselyemzölddel. Mikor a rántással felforrt a leves, belekeverem a kevés liszttel elkevert tejfölt. Végezetül belefőzöm a csipetkét és a kolbászkarikákat. Tálalás előtt a csülköt kis darabokra vágom és fölémerem a forró levest. Az asztalnál mindenki utánízesítheti ecettel, vagy tárkonyecettel.

 

 Kép

 

Jókai bableves
18 dkg szárazbab, 1 füstölt csülök, 10 dkg sárgarépa, 8 dkg petrezselyemgyökér, babérlevél, fokhagyma, 15 dkg zöldpaprika, 7 dkg paradicsom, 30 dkg füstölt kolbász, 4 dkg zsír, 3 dkg liszt, 3 dkg hagyma, 5 g fűszerpaprika, petrezselyemzöld, 1,5 l tejföl, 3 dkg liszt, csipetke.
A babot megmosom és előző este beáztatom. A csülköt 1,5 liter vízben vajpuhára főzöm. Másnap a hideg léről villával leszedem a zsírt és abban megpirítom a karikára vágott gyö- kérféléket. Mikor megbarnult, hozzáteszem a babot az áztatóvízzel együtt, hozzáöntöm a csülök főzőlevét, majd babérlevéllel, kevés fokhagymával, apró kockákra vágott paprikával és paradicsommal, valamint a csülök sósságától függően kevés sóval főzöm. Időközben a kolbászt a zsírban megsütöm, kiveszem a zsírból, majd vékony szeletekre vágom. Mikor a bab megpuhult, a kolbász sützőzsírjából liszttel és apróra vágott hagymával világos rántást készítek. A végén megszórom paprikával és vágott petrezselyemzölddel. Mikor a rántással felforrt a leves, belekeverem a kevés liszttel elkevert tejfölt. Végezetül belefőzöm a csipetkét és a kolbászkarikákat. Tálalás előtt a csülköt kis darabokra vágom és fölémerem a forró levest. Az asztalnál mindenki utánízesítheti ecettel, vagy tárkonyecettel.

 

 Kép

 

Újházy tyúkhúsleves
3 kg tyúkhús, 30 dk sárgarépa, 20 dkg gyökér, 10 dkg zeller, 10 dkg karalábé, 10 dkg gomba, 10 dkg hagyma, 20 dkg karfiol, 15 dkg zöldborsó, 3 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 csomó petrezselyemzöld, só, kb. 30 szem bors, darabka gyömbér.
A tyúkhúst szép darabokra osztom, megmosom és hideg vízben felteszem főni. Mikor felforrt, leszedem a habját. Utána hozzáadom a tisztított zöldségeket és a fűszereket, majd sózom. Kis lángon (takarék) főzöm. Mikor a tyúk mdegfőtt, kicsontozom és a húst csíkokra vágom. A levest átszűröm. A zöldségeket vékonyan felszeletelem. A zöldsékeket, a húst és a levesbetétet levesestálba teszem és felöntöm a forró levessel. Apróra vágott petrezselyemzölddel tálalom.

 

 Kép

 

Húsleves
Fél kg leveshús, 1 velőscsont, 1 csomó leveszöldség, 1 fej hagyma, só.
Megmosom a leveshúst és a velőscsontot. Megmosom, illetve tisztítom a leveszöldséget. A hagymát kettévágom és a tűzhely lapján megbarnítom a vágási felületet. Az összes hozzávalót 1,5 - 2 liternyi hideg vízben felteszem főzni, sózom és 1-1,5 órán keresztül lefedve lassú tűzön főzöm. Húsleveskockát csak a felhasználáskor teszek bele, mivel anélkül hosszabb ideig eltartható.

 

 Kép

 

Kolbászleves
30 dkg füstölt kolbász, 1 hagyma, 1 babér? 1 cseresznyepaprika, 2 dkg zsír, 3 dkg liszt, 2 dl tejföl, só.
A lisztből? a zsírból, a pirospaprikából barna rántást készítek és felengedem vízzel. Beleteszem a babérlevelet, a sót, a karikára vágott kolbászt, s ha az megpuhult, 1-2 kanál tejfölre tálalom.

 

 Kép

 

Palócleves
40 dkg birkalapocka, 30 dkg burgonya, 30 dkg zöldbab, 1 fej hagyma, 1-1 szál sárgarépa és fehérrépa, 3 gerezd fokhagyma, 1 kanálnyi finomliszt, 5 dkg zsír, só, paprika, kömény, kapor, babérlevél, 1 pohár tejföl.
A hagymát apróra vágom és zsíron sárgára pirítom, beledobom a felkockázott húst, megszórom a paprikával, kevés köménnyel, sózom, ráteszem a zúzott fokhagymát,majd idönként kevés vizet hozzáadva félpuhára párolom. A felkockázott krumplit, a feldarabolt babot rádobom a húsra, magasra állítom a lángot, majd felöntöm egy liternyi vízzel és beleteszem a babérlevelet. Mikor minden megpuhult behabarom a lisztes tejföllel, megszórom a finomra vágott kaporral és újra felforralom.

 

 Kép

 

Dunai halászlé 1.
1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 5 dkg házipaprika, 2 dkg só, 2-3 cseresznyepaprika, 4 adag gyufatészta.
A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor forr beleteszem a sót és a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy félórai forrást követően beleteszem a paprika másik felét és még öt percig forralom. Főtt gyufatésztával tálalom.

 

 Kép

 

Babgulyás (sűrű)
1 kg fehérbab, 60 dkg sertéslapocka, 2 nagy fej hagyma apróra vágva, 5 gerezd fokhagyma, 2 kanálnyi zsír, 2 kanál paprika, só.
A babot előző este beáztatom. A hagymát apróra vágom és kuktában a zsírban aranysárgára pirítom. Rászórom a paprikát, beleteszem a babot, rádobom a húst, kicsit pirítgatom, kevergetem és felengedem fél liternyi vízzel. Beleteszem a zúzott fokhagymát, egy teáskanálnyi sót és lezárom a kuktát. A kuktát szuszogásig felmelegítem, majd alatta a tüzet takarékra csökkentve egy óra hosszat főzöm.

 

Kép  

 

Rákleves 1.
"A rákot megöljük, megtisztítjuk, az aprajának farkából, ollójából a hust, derekából a vajat kiszedjük és az egészet finomra megvágjuk. Kevés vajban petrezselymet és vöröshagymát párolunk, a rák husát beletesszük és adunk bele borsot, sót, 1 tojást és annyi morzsát, hogy jól összeálljon. Ezzel a rák derekát megtöltjük, vízben megfőzzük. Az apró rákokat megtörjük mozsárban és a többivel együtt főzzük. Azután a rákokat kiszedjük, levét ráöntjük, a megmaradt töltelékből pedig gombócokat formálunk."