Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


mézes sütik

2008.04.25

Almás-mézes érmék Hozzávalók: 1 dl margarin vagy vaj, 2 dl méz, 2 db tojás, 3 dl finomliszt, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál só, 1/2 teáskanál őrölt fahéj, 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió, 3 dl finomra metélt hámozott alma, 2 dl finomra aprított, kimagozott datolya, 1 dl mazsola, 1 dl apróra vágott dió, 5 dl hántolt zab. Elkészítés: Verjük fel a lágy margarint (vagy vajat), majd állandó verés közben, vékony sugárban adjuk hozzá a mézet. Ezután verjük bele a tojásokat is. Keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót és a fűszereket, majd ezt a keveréket adjuk a nedves hozzávalókhoz. Amikor alaposan elkeveredett, adjuk még hozzá az almát, a datolyát, a diót és a zabot. Teáskanalanként adagoljuk a keveréket egy vékonyan megzsírozott tepsibe úgy, hogy ne érjenek össze. 175C°-on süssük mintegy 10 percig. 40-60 db lesz belőle. Azon melegében a legjobb, de kihűlve is finom. Hűtőben, pléhdobozban több hétig is eláll. ------------------------------------------------------------ Fenyődíszek Hozzávalók: 1/2 kg méz, 30 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg őrölt mogyoró, 1/2 kg liszt, 5 g kardamom, 1 púpos kávéskanál fahéj, 1 zacskó citromaroma, 1 zacskó rumaroma. 3 g / 1 csapott kiskanálnyi hamuzsír /káliumkarbonát/ liszt a nyújtáshoz sütőpapír, 1 tojásfehérje, 15-17,5 dkg porcukor, tortabevonó csokoládé, 1 csomag tortadíszítő cukorka, 1 csomag "cukorfelirat", tarka szalagok Elkészítés: A mézet és a vajat felolvasztjuk, majd hagyjuk lehűlni. A lisztet összekeverjük a mogyoróval és a fűszerekkel. A mézes masszát a lisztbe gyúrjuk. A hamuzsírt feloldjuk a rumaromában és bedolgozzuk a tésztába, amit ezután kb. 2 óra hosszat pihentetjük. A 2 óra elteltével a tésztát lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk. Sablonok segítségével különféle alakzatokat vágunk belőle, és egy gyufaszállal felakasztásra alkalmas lyukat fúrunk beléjük. A figurákat sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, és 180 fokos sütőben kb. 12-15 percig sütjük. A kihűlt figurákat porcukros mázzal és tortabevonó csokoládéval vonjuk be és tortadíszítő cukorkákkal, cukorfelirattal díszítjük. Ha megszáradtak tarka szalagokat húzunk az előre elkészített lyukakba. ------------------------------------------------------------- Főzött mézes máz Hozzávalók: 2 db tojásfehérje, 1/4 teáskanál só, 1 teáskanál víz vagy gyümölcslé, 1 dl méz, 1/2 teáskanál vanília. Elkészítés: Egy vízfürdős forralóedényben keverjük össze a tojások fehérjét, a sót és a vizet vagy gyümölcslevet. (Ha ilyen edényünk nincs, közönséges lábost vagy fazekat is használhatunk, ám a főzést vízfürdőben - egy nagyobb fazék vízbe állítva - végezzük). Verjük jó keményre a tojásokat, amíg a hab megtartja alakját. A habot tovább verve vékony sugárban adagoljuk hozzá a mézet. Ezután a vízfürdőben főzzük meg a habot, állandó verés közben addig, míg a keverékbél kiemelt habverő csúcsot nem hagy maga mögött (ez a kombinált verés-főzés mintegy 5 percet vesz igénybe). Vegyük le az edényt a tűzről. Adjuk hozzá a vaníliát és addig verjük tovább a keveréket, míg jól kenhető nem lesz (kb. 2 percig). ------------------------------------------------------------ Házi mézeskalács Hozzávalók: 25 dkg porcukor, 0.5 kg kenyérliszt, 0.5 csomag sütőpor, 3 tojás, 3 evőkanál méz, 1 kávéskanál törött fahéj és szegfűszeg Elkészítés: A lisztben elkevert sütőport, cukrot, tojást, mézet, törött fahéjat és törött szegfűszeget összegyúrjuk, és rövid ideig pihentetjük. Azután a gyúródeszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Megkenjük tojássárgájával, és a tetejükre egy-egy mogyorót teszünk. Kikent tepsiben sütjük. --------------------------------------------------------------- Mézeskrémes! Lap 4db Hv:15dg cukor 2ek méz 2db tojás 5dkg zsir 8ek tej 2kk szódabikarbóna Ezeket gőz felett 10percig keverjük,utána lehűtjük,majd annyi lisztet teszünk hozzá,hogy könnyen nyújtható legyen.Tepsi hátán sütjük. Krém:15dkg porcukor,1ráma vaj,ezeket kikeverjük.2dcl tejet,2ek lisztet felfőzünk.Mikor kihült,a kettőt összekeverjük,s rákenjük a lekvárral megkent tésztára. -------------------------------------------------------------- Mézes puszedli 3 tojás sárgáját és 1 egész tojást kikeverünk 15 dkg porcukorral. 25 dkg mézet és 5 dkg zsírt meglangyosítunk, hogy folyós legyen. Én egyben tettem be őket picikét a mikróba. A folyós mézet + zsírt is a nagy tálba öntjük a tojásos keverékhez. Belekavarunk 4 evőkanál tejfölt és a fűszereket, tetszés szerint. Én tettem hozzá 2 teáskanál vaníliás cukrot, másfél teáskanál őrölt fahéjat, fél teáskanálnyi őrölt szegfűszeget, és ugyanannyi őrölt gyömbért. 60 dkg liszthez hozzákeverünk 2 teáskanál szódabikarbónát, utána ezt a lisztet hozzádolgozzuk a kikevert folyékony alkotórészekhez. A tésztát betesszük pihenni a hűtőbe. Másnapra kellően szilárd, formázható lesz! A sütés: golyócskákat formálunk. Viszonylag egyformák lesznek, ha egy teáskanállal szedegetjük a tésztamasszát. 160-170 fokon 10-12 perc alatt megsül. A kimaradt 3 db tojásfehérjéből habot verünk, 25 dkg porcukorral tovább verjük. (A cukrászmester tanácsa: 1 tojásfehérjéhez 9 dkg cukor.) Most lehet a habba a forró puszedliket beleforgatni, utána sütőpapírra szedni, szárítani. Én először az alapmázba hempergettem egy adagot (3 tepsivel lett, összesen 90 db). Utána a maradék mázat elfeleztem. Az egyik részbe belereszeltem egy narancs héját, a másikba kevertem kakaóport meg fahéjat. A barna mázból maradt egy kevés, azzal megcifráztam néhány fehéret. Lehetne a mázba kókuszreszeléket is tenni, vagy kókuszt és kakaóport, vagy csak fahéjat, vagy reszelt citromhéjat. Úgy könnyű a díszítés, ha mély, de kis alapterületű tálban van a máz. ------------------------------------------------------------ MÉZESKALÁCS /PUHA!/ 50 dkg liszt 1/2 ek. szódabikarbóna 17 dkg porcukor 2,5 ek mézeskalács fűszerkeverék 1 egész tojás + 1 sárgája 20 dkg méz 25 dkg margarin A szárazanyagokat összekeverjük és fészket készítünk a közepébe. A margarint feldaraboljuk, beletesszük a tojásokat és a mézet. Fokozatosan összegyúrjuk. Egy éjszakát hűtőben pihentetjük. A többi a szokásos: nyújtjuk, szaggatjuk, sütjük, írókázzuk. Írókázáshoz: 1 tojásfehérje, 6-8 dkg porcukorral felverve Arra kell vigyázni, hogy nem szabad sokáig sütni! Amikor még világos, és puha (de az ujjad nyoma nem marad benne), akkor már jó." lesshegy: "Éppen most végeztem pontosan ennek a sütésével, amit most leírtál. Finom, tényleg azonnal puha. Valóban gyorsan sül. Még annyit tennék hozzá, hogy jó sok lett belőle. Ennek ellenére azt hiszem, még egy adagot kell sütnöm, mert ez elfogy karácsonyig. Tehát Virmonic receptjét bátran ajánlom. Persze, ettől még másé is lehet jó.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

koren.evi@citromail.hu

(evcsi, 2009.11.30 10:44)

Szia Marcsi!

Köszönöm a dicséretet! :) Kívánok izgalmakban gazdag,karácsonyi készülődést! :)

Evcsi

marica4848@freemail.hu

(Fekete Gyorgyne, 2009.09.27 02:47)

Kedves Evike!
Szinvonalasnak tartom az oldaladat. Kiprobaltam az egyik receptedet a mezeskalacs (puha). Finom volt.
Legkozelebb, valami mas receptedet is el fogom kesziteni. Koszonom a lehetoseget !
Sok sikert kivanok az eletben !

Marcsi