Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


muffinok

2008.04.27

Áfonyás – narancsos muffin

Ebben az elragadó gyümölcsös muffin nagyszerűen egyesíti az áfonya és a narancslé ízét. Mivel a sütemény mélyhűtőben sokáig eláll, javaslom, hogy kétszeres mennyiségű hozzávalóból készítsük el.

 Hozzávalók (12 muffinhoz)

256 ml durvára vágott áfonya

1 felvert tojás

170 ml tej

85 ml olvasztott vaj

3 evőkanál narancslé – sűrítmény

1 teáskanál vanília

1 narancs héja

448 ml liszt

2 és fél teáskanál sütőpor

85 ml cukor

1 teáskanál só

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra

Keverjük össze az áfonyát, a tojást, a tejet, a vajat, a narancslé – sűrítményt, a vaníliát és a narancshéjat. Egy külön edényben keverjük össze a lisztet a sütőporral, majd adjuk hozzá a sót és a cukrot. A tejes keverékhez finoman keverjük hozzá a száraz hozzávalókat, majd kanalazzuk a masszát a papírral bélelt muffin formákba. 20 – 25 perc alatt aranybarnára sütjük.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Citromjoghurt muffin

 

Hozzávalók:

1 pohár citromos joghurt, 2 joghurtos pohár liszt, 1,5 joghurtos pohár cukor, 0,5 joghurtos pohár olaj, 3 db tojás, fél csomag sütőpor,1 csomag vaníliás cukor, csipet só, 1 nagy citrom reszelt héja és leve.
Elkészítés:

A hozzávalókból csomómentes tésztát keverek. A végén belereszelem a citrom héját, és belenyomom a levét is. Előmelegített sütőben, 200 C- fokon 20 percig sütöm. Mikor kihűlt, tetejére puncos máz és marcipán virág kerül.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Epres-vaniliás muffin

Hozzávalók: 25 dkg eper, 26 dkg finomliszt, 1 cs. sütőpor, 1/2 kiskanál szódabikarbóna, csipet só, 1 tojás, 18 dkg kristálycukor, 1 dl olaj, 1 kispohár vaníliás joghurt (150 g), 1 dl tejföl.

1.Az epret megmossuk, kicsumázzuk, majd 6-7 mm-es darabkákra vágjuk. A lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval összekeverjük, az epret beleforgatjuk.

2. A tojást a cukorral habosra keverjük. Először az olajat, a joghurtot és a tejfölt, majd a lisztes keveréket adjuk hozzá.

3. A muffinsütő mélyedéseit papírkapszlival kibéleljük vagy kikenjük margarinnal, a masszával 3/4-ig töltjük. előmelegített sütőben, közepes lánggal kisütjük. Langyosan, hideg vaníliamártással is kitűnő.

A recept szerint 12 db -ra való

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fehércsokis – málnás muffin
Hozzávalók: 1 pohár natúr joghurt, 2 joghurtos pohár liszt, 1 joghurtos pohár cukor (aki édesebben szereti, tehet többet is), 0,5 joghurtos pohár olaj, 3 db tojás, fél csomag sütőpor, 1 csipet szódabikarbóna, 10 dkg fehércsokoládé apróra vágva, 15 dkg málna. Egy tálban összekeverem a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a csokit. Egy másik tálban összekeverem a tojásokat, a joghurtot és az olajat. Ehhez hozzáadom a szárazanyagokat majd legvégül belevegyítem a málnát. A muffinsütő mélyedéseibe töltöm a masszát és 200 fokon 18 -20 percig sütöm.16 darab lesz belőle.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Feketeerdő muffin:


20 dkg meggybefőtt
26 dkg liszt
fél teáskanál szódabikarbóna
2 és fél teáskanál sütőpor
3-4 evőkanál kakaópor
4-5 evőkanál csokoládés tortadara
2 tojás
12 dkg cukor
12, 5 dkg puha vaj/margarin
2, 2 dl joghurt (lehet meggyes is)
Díszítéshez:
6 evőkanál meggylé
2 dl tejszín
ízlés szerint cukor
12 szem meggy
csokoládés tortadara

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A muffinformákat kibéleljük papírral.
A meggybefőttet lecsepegtetjük, apróra vágjuk.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a kakaóval és a csokis tortadarával. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat és a joghurtot. A tojásos masszához kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket, és egynemű masszává keverjük, végül hozzáadjuk az apróra vágott meggybefőttet.
A tésztát a formákba töltjük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A megsült muffinokat 5-10 percig hagyjuk hűlni a formákban, majd kivesszük őket a formából és megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.
Mindegyik muffint átitatjuk 1-2 teáskanál meggylével.
Felverjük a tejszínt a cukorral. A muffinok tetejére teszünk 2 evőkanál habot, majd a tetejére nyomunk egy szem meggyet, és megszórjuk tortadarával.
Tipp: A meggylevet helyettesíthetjük meggy- vagy cseresznyepálinkával.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gesztenyés - meggyes muffin ( 12 db )

Hozzávalók:

20 dkg liszt
fél csomag sütőpor
5 dkg cukor
3 csomag vaniliás cukor
1 tojás
5 dkg olvasztott margarin
1,5 dl tej
25 dkg gesztenyepüré
fél üveg magozott meggybefőtt

Először a lisztet elkeverjük a sütőporral, cukorral. Ebbe belekeverjük a meggyet és a félig kiolvasztott gesztenyepürét is belereszeljük.
Egy másik tálban a tojást simára keverjük, beletesszük a tejet és a margarint és jó alaposan összekeverjük.
A lisztes keverékbe beleöntjük a tejeset és villával alaposan összeforgatjuk. Belekanalazzuk a sütőformákba, előmelegített sütőben,180 fokon sütöm.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KÁVÉS MUFFIN    

30 dkg liszt
2 tk sütőpor
1 ek kakaó
5 dkg csoki reszelék
5 dkg durvára vágott dió

1 tojás
15 dkg cukor
1 ek olaj
10 dkg vaj
1,25 dl tej
1,25 dl feketekávé

A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön elkeverjük, majd az egészet összekeverjük.
Sütés: 190 fok kb. 20-25 perc.
Tálalásnál csokiból készült kávészemekkel díszítjük.
 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sacher-muffin

Hozzávalók a tésztához:
10 dkg tejcsoki
10 dkg vaj
15 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
2 tojás
15 dkg cukor
10 dkg baracklekvár

A tetejére:
3 evőkanál baracklekvár
10 dkg étcsoki
2 dkg vaj
5 dkg fehér csoki
1 evőkanál tejszín

175 fokra előmelegítem a sütőt.
A darabokra tört tejcsokit a vajjal együtt megolvasztom, aztán félrerakom kihűlni.
Habosra verem a tojásokat a cukorral, majd hozzáadom a vajjal összeolvasztott csokit és a baracklekvárt.
A liszthez hozzáadom a sütőport, majd a tésztához keverem.
Az így elkészült masszát töltöm bele a kapszlikba. 25 percig sütöm.
A kihűlt muffinokat megkenem baracklekvárral.
Öszeolvasztom az étcsokit a vajjal, és amikor már kicsit kihűlt megkenem vele a muffinok tetejét.
A fehércsokit a tejszínnel megolvasztom és vékony csíkokat csurgatok a sütikre.
Ha már kicsit kihűltek, beteszem a hűtőbe, hogy a csokimáz kissé megdermedjen rajta.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

a tiramisu muffin. Különleges és finom muffin lett belőle.

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 1 tk sütőpor, 1 tk szódabikarbóna, 1 tojás, 12,5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 0,8 dl növényi olaj, 2,5 dl tejföl, 10dkg. tiramisu ízű csokoládé, darabokra vágva. Összekeverjük a szokásos módon. A tejfölt lehet helyettesíteni tejjel vagy joghurttal is akár. 180 fokon sütjük, maximum 20 percig. Levágjuk a kalapjukat, meglocsoljuk a belsejüket kávéval. Felverünk egy tiramisu krémport a tasakon található előírás szerint és betöltötjük a kihűlt muffinokba, visszahelyezzük a kalapokat és megszórjuk cukrozatlan kakaóval.
dátum: 12:45 0 vélemény a receptről

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vanília pudingos muffin

 

15 dkg margarin
17 dkg cukor
3 tojás
15 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
a töltelék:
2, 5 dl tej
fél csomag vaníliás pudingpor
1-2 evőkanál cukor
 

A pudingot megfőzőm, hagyom kihűlni. A vajat a cukorral felhabosítom, utána egyenként mennek bele a tojások. A lisztet, sütőport, a vaníliás cukrot összekeverem, beleszórom a vajas cuccba, majd gyorsan összekeverem az egészet. A muffin papírokba egy-egy evőkanál masszát teszek, rá egy kanál pudingot, majd befedem a maradék tésztával. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.