Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szereted a palacsintát?

2008.07.30

Amerikai palacsinta 

Hozzávalók:

• 3 nagyobb tojás
• 120 g finomliszt
• 1 púpozott kávéskanál sütőpor
• 1,5 dl tej
• 1 csipet só
• alma, banán, áfonya, juharszirup – ízlés szerint


Elkészítése:

Először is válasszuk szét a tojások fehérjét és sárgáját. A sárgájához adjuk hozzá a lisztet, a sütőport és a tejet, és kevergessük addig, amíg sűrű, sima tésztává nem áll össze.
A tojásfehérjét a sóval verjük kemény habbá, majd egy laza mozdulattal forgassuk bele a tésztába.

Ha felforrósodott a teflon palacsintasütő, öntsünk bele egy adag tésztát, és süssük addig, amíg arany színt nem kap, és nem kezd el szilárdulni. És most jön a java! Az ízesítőket szórjuk a palacsinta még nyers oldalára, majd egy lapáttal fordítsuk át a másik oldalra. Az ízesítő szinte bármi lehet - banán, alma, áfonya, de ha valami sósra vágyunk, akár kukorica vagy bacon szalonna is. Addig süssük, amíg mindkét oldala szép aranyra nem sül.
A végén meglocsolhatjuk juharsziruppal, de kenhetünk egy kis vajat is a tetejére.

 

 

csirkés palacsinta

Hozzávalók 12 személyre: 12 sós palacsinta, 1 kg csirkemellfilé, 3 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1,5 dl húsleves (leveskockából), 1 dl fehérbor, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem, 3 dkg reszelt parmezán sajt, őrölt bors, só.

Elkészítés:

A vajat felolvasztjuk, és megfonnyasztjuk benne a finomra vágott hagymát. Beletesszük a csirkehúst, sózzuk, borsozzuk. Megpirítjuk a húst, felöntjük a húslevessel meg a borral, befedjük, és puhára főzzük. A húst kiszedjük, amikor kihűlt, kis kockákra vágjuk, visszatesszük a főzőlébe, és felmelegítjük. Közben a tojássárgákat a tejföllel egy lábasban összekeverjük, adunk hozzá egy keveset a főzőléből, és állandóan kevergetve, kislángon besűrítjük. A mártásból másfél decit félreteszünk, a maradékot összekeverjük a petrezselyemmel és a csirkehússal. A palacsintákra rákenjük a csirkés tölteléket, majd feltekerjük, és kivajazott sütőtálba tesszük. A félretett mártással befedjük, meghintjük reszelt sajttal, és 30 percre közepesen meleg sütőbe toljuk. Petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

A tölteléket és a palacsintákat előre is elkészíthetjük, és fóliával letakart edényben 1-2 napig tarthatjuk a hűtőben. Ha fogyasztani akarjuk, csak sütni kell.

 

 

Karamellás-barackos palacsinta

 

Hozzávalók a palacsinta tésztájához:
1 tojás
2 dl. Tej
egy csipetnyi só
2 dkg cukor
3 dkg kókuszreszelék
10 dkg liszt

Hozzávalók a töltelékhez:
3 dkg cukor
2 csomag vaníliás pudingpor
A karamellás barackhoz:
4 dkg cukor
30dkg őszi vagy sárgabarackbefőtt

Elkészítés:
A pudingot, a tejet és a cukrot összekeverjük, és lassú tűzön megfőzzük.
A palacsintatésztához a cukrot, a lisztet, a tejet, a sót és a tojást összekeverjük és annyi szódavizet adunk hozzá, hogy megkapjuk a megfelelő sűrűséget, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket. Ezt követően, szokásos módon kisütjük a palacsintákat.
A cukrot karamellizáljuk, majd ráöntjük a vékonyra felszeletelt barackokra. A palacsintákat megtöltjük a pudingkrémmel, összehajtjuk, tányérra helyezzük, és a tetejére öntjük a karamellizált barackokat. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

 

Tálban sült palacsinta


Hozzávalók 8 személyre:
A tésztához:
4 tojás
4 dkg cukor
40 dkg liszt
4 dl tej
szódavíz
A töltelékhez:
50 dkg túró
8 dkg aszalt szilva
8 dkg aszalt barack
2 tojás
10 dkg cukor
1 rúd vanília kikapart belseje
A krémhez:
5 tojás
8 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
2 dl tejföl

Elkészítés: A tésztához a tojást simára keverjük a cukorral, a liszttel, a tejjel és egy csipet sóval. Annyi szódát teszünk hozzá, hogy jól terülő, nem sűrű tésztát kapjunk. Palacsintákat sütünk.

A töltelékhez a túrót áttörjük. Az aszalt gyümölcsöket egyforma apróra vágjuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját habosra keverjük a cukorral, beletesszük a kikapart vanília belsejét, összedolgozzuk a túróval, valamint az aszalt gyümölcsökkel. Végül a fehérjehabot lazán beleforgatjuk. A töltelékkel megtöltjük a palacsintákat, feltekerjük, kettévágjuk, majd kivajazott hőálló tálba tesszük.

A krémhez a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük, a sárgáját habosra keverjük a maradék cukorral. Beledolgozzuk a citromhéjat, a tejfölt, végül a habbá vert fehérjét. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A krémet ráöntjük a palacsintákra és a sütőben pirosra sütjük.

 

 

Diós rakott palacsinta borsodóval
 

 

Hozzávalók:
A palacsintához:
20 dkg liszt
2 egész tojás
2 dl tej
3 dl szódavíz
1 kávéskanál só
1 dl olaj
A töltelékhez:
fahéjas porcukor
cukros dió
A borsodóhoz személyenként:
1 dl fehérbor
1 kanál cukor

Elkészítés: A hozzávalókból palacsinta tésztát készítünk. 1 órát állni hagyjuk, és a tésztába 1 dl olajat keverünk. A palacsintákat kisütjük teflon palacsintasütőben. A palacsintákat tálra rétegezzük úgy, hogy hol fahéjas cukorral, hol cukros dióval szórjuk meg. Ha elkészülünk vele, tegyük be 5 percre a sütőbe.

A borsodóhoz habüstben felverjük a hozzávalókat gépi habverővel. Tűzre téve addig verjük, míg habos lesz.

 

 

Túrós-meggyes palacsinta
Hozzávalók:
12,5 dkg túró
1 pohár gyümölcsjoghurt
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
pici fahéj
meggybefőtt
kb. 20 palacsinta

Elkészítés: A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a joghurtot és a többit. A meggyet is hozzákeverjük, ízlés szerinti mennyiségben. A palacsintákat ezzel a krémmel töltjük meg. Lehet hidegen és melegen is tálalni, én vanília- ill.csokisodóval szoktam leönteni.

Megjegyzés:
Nagyon finom, kiadós desszert, vendégváró, de másodiknak is kiváló pl. gulyásleves után. Nyáron finom igazán, hűtőhidegen. :)) Persze bármilyen más gyümölcsöt is rakhatunk bele, barackot, ananászt, epret is, ami éppen van. Mi meggyel szeretjük legjobban.

 

 

Gundel palacsinta III.
Hozzávalók:
15 dkg finomliszt

3 tojás + 3 tojássárgája
3 + 1 + 3 dl tej
2 evőkanál olaj
8 + 4 dkg porcukor
12 dkg darált dió
1 késhegynyi őrölt fahéj
1 narancs reszelt héja
5 dkg mazsola
1/2 dl rum
1 kávéskanál étkezési keményítő
1/2 rúd vanília
10 dkg étcsokoládé
1,5 dl tejszín

Elkészítés: A lisztből, a csipet sóból, 3 tojásból és 3 dl tejből palacsintatésztát készítünk, 1/2 órát pihentetjük, belekeverünk 1 evőkanál olajat, és 12 palacsintát sütünk belőle. A töltelékhez 1 dl tejet összeforralunk 8 dkg cukorral, a dióval, a fahéjjal és a narancshéjjal, hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk az előzőleg lecsepegtetett, beáztatott mazsolát és a rumot. Megkenjük vele a palacsintákat, zsebkendőszerűen összehajtjuk, tűzálló tálra rendezzük, és a sütőben átforrósítjuk.

4 dkg cukrot habosra keverünk 3 tojássárgájával, az étkezési keményítővel és 1 dl hideg tejjel. 2 dl tejet forralunk a vaníliával (majd eltávolítjuk), és beletördeljük-olvasztjuk a csokoládét. Folyamatosan keverve a tojásos masszához öntjük, besűrítjük. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a felvert tejszínt (érdemes akkor, mikor már majdnem hideg a krém), bevonjuk vele a forró palacsintát, és azonnal tálaljuk.

Megjegyzés:
A tejet részben pótolhatjuk szóda- vagy ásványvízzel, így hígabb tésztát kapunk és vékonyabb palacsintát tudunk sütni. Én palacsintatésztából rögtön dupla adagot keverek be a családnak, és dióból is kb. dupláját veszem. Az öntet viszont nálunk elég a 24 palacsintához is.

Érdemes tudni, hogy nevét alkotójáról, a híres magyar vendéglős Gundel dinasztia nagyjáról, Gundel Károlyról kapta.

 

 

Almás kelt palacsinta 
 


Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt
1 liter tej
4 tojás
1 csomag élesztőpor (50 dkg liszthez)
4 közepes alma meghámozva és lereszelve
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál cukor
pici só
(kb. 1 dl víz, ha túl sűrű)

Elkészítés: A lisztet, a tojásokat, a cukrot, az élesztőport és a sót a tejjel fokozatosan kikeverjük, majd hozzáadjuk a citromhéjat és a reszelt almát. Lefedve, langyos helyen 1 órát kelesztjük. Majd 1-1 kávéskanálnyi olajjal palacsintákat sütünk belőle. Ha vékonyabbra szeretnénk, kevés vízzel lehet higítani a tésztát.

Megjegyzés:
Nem kell külön az élesztőt felfuttatni, megkel így is szépen langyos helyen, olajat a tésztába nem kell tenni, mert így is nagyon gyenge. Másnap mikróban felmelegítve olyan, mintha frissen sütötték volna. Az alma miatt nagyon finom fahéjas porcukorral töltve, de minden más is jó bele.

 

 

Almás-mákos palacsinta
Hozzávalók:
1 tojás
15 dkg liszt
3 dl tej
1 dl szódavíz
2 alma
5 dkg darált mák
5 dkg porcukor
olvasztott margarin

méz vagy juharszirup

 


Elkészítés: A tejből, lisztből, tojásból kevés cukorral és egy csipet sóval palacsintatésztát készítünk, és pár órát hűtőben pihentetjük. Az almákat közvetlenül sütés előtt nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, a tésztához adjuk 1 evőkanál olvasztott margarinnal és 1 dl szódával. Sütéskor a palacsintasütőt minden palacsinta előtt kicsit megkenjük olvasztott margarinnal. A kész palacsintákat megszórjuk a porcukor és a darált mák keverékével, és negyedbe hajtjuk. Aki szereti, tálaláskor csurgathat rá egy kevés langyos mézet vagy juharszirupot.

Megjegyzés:
Ha nincs otthon mák, fahéjas porcukorral töltve is nagyon finom!

 

 

Lyoni palacsinta
Hozzávalók:
A tésztához:
1 kg liszt
5 tojás
1 l tej
5 dkg kristálycukor
1 dl étolaj
csipet só
szódavíz (amennyit felvesz)
A töltelékhez:
25 dkg gesztenyemassza
5 cl fehér rum
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg baracklekvár
10 dkg darált dióbél
8 cl tejszín

Elkészítés: A palacsintatésztát hagyományosan elkészítjük. A gesztenyemasszát rummal, vaníliás cukorral és tejszínnel kenhetőre keverjük. Megkenjük a palacsintákat, feltekerjük, majd a tetejüket megkenjük baracklekvárral, végül megszórjuk darált dióval.

 

 

Almás-mézes palacsinta
Hozzávalók:
kb. 50 dkg alma
1-2 dl méz
20 dkg dió
2 tojásbol készült palacsinta alaptészta
őrölt fahéj

Elkészítés: A palacsintatésztát kicsit sűrűbbre csináljuk, én a szódavizet hagyom el belőle, csak tejjel készítem. Az almát lereszelem, beleteszem. A tojások fehérjét habbá verem, beleforgatom a masszába. Ebből a tésztából sütök vastagabb palacsintákat. Megkenem őket mézzel, bőven teszek bele darált diót, tetejét fahéjas porcukorral meghintem.

 

 

Palacsinta diókrémmel, őszibarackkal
Hozzávalók 8 darabhoz:
8 édes palacsinta
15 dkg darált dió
6 dkg porcukor + a szóráshoz
1 dl tej
4 nem túl nagy őszibarack
1 kávéskanál vaj

Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a palacsintatésztát, 8 palacsintát sütünk belőle, melegen tartjuk. A diót összekeverjük a porcukorral, felöntjük a tejjel, és kis lángon, állandóan kevergetve krémmé főzzük. Ha langyosra hűlt, megkenjük vele a palacsintákat. Az őszbarackokat forró vízbe mártjuk, így a héját könnyen lehúzhatjuk, félbevágjuk, kimagozzuk. Mindegyik palacsinta közepére egy-egy fél őszibarackot ültetünk, és a tészta széleit ráhajtogatjuk. A sütőt 200 C-fokra előmelegítjük. A palacsintákat kivajazott tűzálló tálra fektetjük, és lefedve a sütőben átforrósítjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.

 

 

Palacsinta gesztenyével, dióval
Hozzávalók:
8 csúsztatott palacsinta
4 dkg vaj
25 dkg gesztenyemassza
3 cl rum
5 dkg darált dió
5 dkg porcukor

Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a csúsztatott palacsinta tésztáját. A gesztenyemasszát a rummal ízesítjük, áttörjük. A diót összekeverjük a porcukorral. Elkezdjük sütni a palacsintákat. Kevés vajat forrósítunk a serpenyőben, és az alapreceptnél leírtak szerint megsütjük a palacsinta egyik oldalát, majd kivajazott tálra csúsztatjuk. A tetejére nyomunk kevés gesztenyemasszát, villával elegyengetjük. Megszórjuk kevés dióval, majd következhet a következő palacsinta. Az utolsó palacsintát sült felével felfelé borítjuk a „tortára”. A sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral, és cikkekre vágva kínáljuk.

Megjegyzés:
Munka: kb. 1 óra

 

 

Palacsinta eperrel, likőrrel
Hozzávalók:
8 csúsztatott palacsinta
2 evőkanál vaj
60 dkg eper (fagyasztott)
5 cl likőr
5 dkg porcukor
1 dl tejszín
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a csúsztatott palacsinta tésztáját. Az epret hagyjuk kiengedni, majd meghintjük a cukorral, a likőrrel, és villával kissé összetörjük. Elkezdjük sütni a palacsintákat. Kevés vajat forrósítunk a serpenyőben, és az alapreceptnél leírtak szerint megsütjük a palacsinta egyik oldalát, majd kivajazott tálra csúsztatjuk. A palacsintát megszórjuk vaníliás cukorral, kevés epret teszünk rá, majd következhet a következő palacsinta. Az utolsó palacsintát sült felével felfelé borítjuk a „tortára”. A sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral, és cikkekre vágva, tejszínhabbal kínáljuk.

 

 

Palacsinta mandulával, flambírozva
Hozzávalók:
8 francia palacsinta
10 dkg vágott mandula
8 evőkanál tojáslikőr
6 dkg vaj
4 evőkanál porcukor
1 dl rum

Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a palacsintatésztát, és 8 palacsintát sütünk. A palacsintákat megtöltjük a mandulával, meglocsoljuk tojáslikőrrel, és kétszer összehajtjuk, azaz háromszögletűre hajtjuk. A serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beletesszük a palacsintákat. Vastagon megszórjuk porcukorral, meglocsoljuk a rummal, és meggyújtjuk. A rövid flambírozás alatt a cukor kissé karamellizálódik. Azonnal tálaljuk.

 

 

Palacsinta gyümölccsel, krémmel, tálban sütve
Hozzávalók:
8 francia palacsinta
A töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
8 dkg aszalt szilva
8 dkg aszalt barack
2 tojás
10 dkg cukor
1 rúd vanília pépje

A krémhez:
5 tojás
8 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
2 dl tejföl

Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a palacsintatésztát, és 8 palacsintát sütünk. A töltelékhez a túrót áttörjük. Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, beletesszük a kikapart vaníliát, és összedolgozzuk a túróval, valamint az aszalt gyümölcsökkel. Végül a fehérjehabot is lazán beleforgatjuk. A töltelékkel megtöltjük a palacsintákat, feltekerjük, kettévágjuk, majd kivajazott hőálló tálba tesszük. A krémhez a tojások fehérjét 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a maradék cukorral. Beledolgozzuk a citromhéjat, a tejfölt, végül a fehérjehabot. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A krémet ráöntjük a palacsintákra, és a sütőben pirosra sütjük. A sütőből kivéve azonnal tálaljuk.

 

 

Palacsinta sonkával, paprikával
Hozzávalók 8 darabhoz:
8 sós palacsinta
2 evőkanál mustár
8 nem túl vékony szelet füstölt sonka
1 piros húsú kaliforniai paprika
2 evőkanál vágott, friss kapor vagy más zöldfűszer

Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a palacsintatésztát, 8 palacsintát sütünk belőle. A palacsintákat vékonyan megkenjük a mustárral (ha túl sűrű a mustár, 1-2 ek. vízzel hígítjuk). Mindegyikre ráterítünk egy-egy szelet sonkát, és megszórjuk a kimagozott, apróra vágott paprikával. A palacsintákat feltekerjük, és vékony szeletekre vágjuk. A szeleteket 8 nyársra szúrjuk, és a zöldfűszerrel díszítve tálaljuk.

 

 

Édes palacsinta (alaprecept)
Hozzávalók 8 palacsintához:
2 tojás
4 dl tej
2 dkg kristálycukor
20 dkg liszt
1 evőkanál olaj

Elkészítés: A tojást mély tálba ütjük. Hozzáöntjük a hideg tejet, beleszórjuk a cukrot, egy csipet sót, és habverővel kikeverjük. Apránként beleszórjuk a lisztet, állandóan keverve, hogy a tészta ne csomósodjon össze. A szükséges tejmennyiség felét szénsavas ásvány- vagy szódavízzel helyettesíthetjük, amit a tejjel elkevert tésztához fokozatosan hozzáöntünk, majd simára keverjük. A massza tejszín sűrűségű legyen. A kész tésztát legalább félórán át pihentetjük. Sütés előtt az olajat is belekeverjük, és palacsintasütőben vagy bevonatos serpenyőben vékony palacsintákat sütünk belőle.

 

 

Habos édes palacsinta (alaprecept)
Hozzávalók 8 palacsintához:
3 tojás
5 dl tej
1 evőkanál olaj
1 teáskanál cukor
25 dkg liszt

Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a tejjel, az olajjal, a cukorral és egy csipet sóval elkeverjük, majd apránként beleszórjuk a lisztet, állandóan keverve, hogy a massza ne csomósodjon össze. A félkész tésztát legalább 30-40 percet pihentetjük. Végül a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a tésztához keverjük. A szokottnál vastagabb palacsintákat sütünk. Tölthetjük, vagy a töltelékanyagokkal rétegezve, tortaszerűen is elkészíthetjük.

 

 

Csúsztatott palacsinta (alaprecept)
Hozzávalók 8 palacsintához:
10 dkg vaj + a sütéshez
8 tojás
8 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
20 dkg rétesliszt
5 dl tejszín

Elkészítés: A vajat a tojások sárgájával és a porcukorral habosra keverjük, reszelt citromhéjjal ízesítjük. Állandóan keverve beleszórjuk a lisztet, és beleöntjük a tejszínt. Simára keverjük, és 15 percig állni hagyjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a pihentetés után a masszába keverjük. Kivajazunk egy serpenyőt, annyi tésztát teszünk bele, hogy kb. ceruza vastagságú palacsintát kapjunk. Ezt az oldalát pirosra sütjük, és vajjal kikent tálra csúsztatjuk. Hasonló módon elkezdjük sütni a következő palacsintát. Az előzőleg megsütött palacsinta teteje ekkor már kissé megszikkadt, és megszórjuk a különböző receptekben megadott alapanyagokkal (dió, csokoládé, lekvár stb.). Így csúsztatjuk rá a második palacsintát. A legtetejére kerülő palacsintát úgy tesszük rá, hogy annak a sült oldala legyen felül. A palacsintatortánkat 180 fokos sütőben kb. 10 percig sütjük, majd ízlés szerint mártásokkal, cukorral meghintve tálaljuk.

 

 

Crépe - Francia palacsinta (alaprecept)
Hozzávalók 8 palacsintához:
12 dkg liszt
2 tojás
4,5 dl tej
4 dkg olvasztott vaj + a sütéshez
2 evőkanál konyak

Elkészítés: A lisztet tálba szitáljuk, beleütjük a tojást, majd apránként hozzáadjuk a tejet és az olvasztott vajat. Csomómentesre keverjük, beleöntjük a konyakot, csipetnyi sót, és finom szűrőn átszűrjük. A masszát 2 órán át hideg helyen pihentetjük. Sütés előtt híg legyen a massza, ha szükséges, kevés vízzel hígítjuk. Kivajazunk, felforrósítunk egy sütőserpenyőt, és 2 evőkanálnyi masszát öntünk bele. Sütés közben egy kis darab vajjal kenjük meg a serpenyő oldalát. Közepes lángon 1-1 percig sütjük a palacsinták mindkét oldalát.

 

 

Túrós rakott palacsinta
Hozzávalók:
10-12 db palacsinta
50 dkg tehéntúró (legjobb a jó zsíros házi túró)
2 tojás sárgája
2 evőkanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
ízlés szerint cukor
50 dkg tejföl

Elkészítés: A túrót összekeverem a hozzávalókkal. Egy palacsinta méretű kapcsos tortaformát vastagon kikenek tejföllel. Belefektetek 1 palacsintát, amit megkenek túróval, megint jön a palacsinta - ezt csak tejföllel kenem meg... Addig folytatjuk, míg van hozzávaló! A legfelső palacsintát vastagon kenjük meg tejföllel, és sütőben süssük pirosra! Ha kicsit hűl, levehetjük a forma oldalát és szeletelhetjük, mint a tortát.

 

 

Csokoládés palacsinta szilvával
Hozzávalók 12 darabhhoz:

A tésztához:
5 dl tej
1 db tojás
1 db tojássárgája
2 evőkanál olaj
1 tasak csokoládé pudingpor
20 g liszt

A töltelékhez:
35 dkg magozott szilva
8 dkg cukor
5 evőkanál víz
Fahéjreszelék
3 evőkanál rum

+ a sütéshez olaj és a díszítéshez porcukor

Elkészítés: A magozott szilvát a cukorral, a vízzel és a fahéjjal összekeverjük, és lassan szétfőzzük. Levesszük a tűzről, a rumot hozzáadjuk, és melegen tartjuk. A tejet a tojásokkal, a tojássárgájával és az olajjal jól összekeverjük. A pudingport és a lisztet hozzáadjuk, és sima, sűrű állagúvá keverjük, aztán fél órát állni hagyjuk. Egy tepsibe – kb. 25 cm átmérőjű – egy kis étolajat öntünk és felmelegítjük. A tésztából kisütjük a palacsintákat. A kész palacsintákon a tölteléket szétterítjük, majd összehajtogatjuk, és porcukorral meghintjük.

 

 

Gesztenyekrémes palacsinta
Hozzávalók:
15 db kész palacsinta
25 dkg fagyasztott gesztenyemassza
1 evőkanál cukor
rumaroma
1 dl tejszín
1 tábla étcsokoládé

Elkészítés: A gesztenyemasszát felolvasztjuk, majd összetörjük villával. Elkeverjük a cukorral, rumaromával és a tejszínnel. Megtöltjük a krémmel a palacsintákat, összegöngyöljük vagy háromszög alakúra formázzuk. A tetejére olvasztott étcsokoládét csepegtetünk.

 

 

Karamellás palacsinta
Hozzávalók:
Palacsinta:
2 db tojás
30 dkg liszt
6 dl tej
2 dl víz
2 evőkanál kristálycukor
fél teáskanál só
Töltelék:
4 dkg vaj vagy margarin
20 dkg kristálycukor
2 evőkanál méz
2 evőkanál víz
2 dl tejszín
2 csomag vaníliás cukor

 


Elkészítés: A hozzávalókból a szokott módon palacsinta tésztát kavarunk, és egy órácskára pihenni tesszük a sütés előtt. Közben a felforrósítjuk a vajat vagy margarint, cukorral elkeverjük, és kb. 5-7 percig állandóan keverjük, majd miután hozzáadtunk csipetnyi sót (amitől különleges utóízt kap!), belevegyítjük a tejszínnel elkevert mézet, vizet, vaníliás cukrot, s megint kevergetjük vagy 10 percig, hogy összeálljon.
Míg a palacsintát kisütjük, a karamella kihűl. A kész palacsintákat ezzel töltjük, esetleg tejszínhabbal díszítjük, tálaljuk.

 

 

Madártejes-diós palacsinta
Hozzávalók:
kb. 20 darab palacsinta
1 liter tejből készült madártej
kb. 20 dkg dió
ízlés szerint cukor

Elkészítés: A kisült palacsintát megszórjuk cukros dióval, majd ráteszünk még egy palacsintát, arra újból diót szórunk. A két palacsintát együtt tekerjük fel, és egy közepes jénaiba tesszük. Minden palacsintával így járunk el, míg a jénai tele lesz. Ezek után a palacsintatekercseket a jénaiban feldaraboljuk. A madártejnek csak a sárga részét főzzük meg, és még melegen a palacsintákra öntjük. A megmaradt tojásfehérjéket kevés cukorral keményre felverjük, és rásimitjuk a madártejes palacsinták tetejére. Kb. 150 fokos sütőben addig sütjük, míg a fehérje egy kis színt kap. Hidegen tálaljuk.

 

 

Kecskeméti barackos palacsinta
Hozzávalók:
palacsinta,
baracklekvár,
barackpálinka

Elkészítés: Palacsintákat sütünk, és egyenként megkenjük lekvárral, felcsavarjuk. Tűzálló tálra sorba rakjuk őket. A baracklekvárt elkeverjük a pálinkával, felforraljuk. Ezt ráöntjük a palacsintákra, jól lepje el. Sütőben átmelegítjük. Forrón tálaljuk.

 

 

Fagyis palacsinta
Hozzávalók 4 személyre:
2,5 dl tej
2 tojás
12 dkg liszt
1 evőkanál cukor
5 dkg csokoládéreszelék
kb. 2 evőkanál olaj a sütéshez
4-4 kis gombóc eper- és csokoládéfagylalt

Előkészítés: A palacsintatésztához a tejet simára keverjük a tojásokkal, a liszttel, a cukorral, egy csipet sóval, és kb. 15 percig állni hagyjuk.

Elkészítés: Ha a tészta túl sűrű, kevés szódavízzel hígítjuk, majd belekeverjük a csokoládéreszelék kétharmadát. Teflon serpenyőben kevés olajat forrósítunk, és egymás után négy palacsintát sütünk. Mindegyiket 1-1 tányérra borítjuk. A palacsintákra 1-1 gombóc eper- és csokoládéfagylaltot teszünk, megszórjuk a maradék csokoládéreszelékkel, és azonnal tálaljuk.

 

 

Raffaello-palacsinta
Hozzávalók 4 adaghoz:
2 dkg vaj vagy margarin
3,5 dl zsírszegény tej
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
20 dkg liszt
3 kivi
1 papaja
1 citrom leve
20 dkg Raffaello
1 teáskanál olaj
1 teáskanál porcukor

 


Elkészítése: A vajat megolvasztjuk. Összekeverjük a tejet, a vaníliás cukrot és a tojásokat. Hozzáadjuk a zsiradékot és az átszitált lisztet, elkeverjük, és hidegre tesszük. Meghámozzuk a kivit és a papaját, a papaját ki is magozzuk. Mindkettőt felszeleteljük és meglocsoljuk citromlével. A Raffaello-golyókat villával kisebb darabokra törjük. Tepsiben felmelegítjük az olajat, és 4 palacsintát sütünk benne. A tésztákat megkenjük a Raffaello-krémmel, és elosztjuk rajta a gyümölcsöket. Összehajtjuk őket, és tűzálló tálba tesszük. 160 fokra előmelegített sütőben (gázsütő: 1 fokozat) 5 percig sütjük, majd megszórjuk porcukorral.

 

 

Maláj palacsinta
Hozzávalók: 34 dkg búzaliszt, 4 kávéskanál sütőpor, 3 kávéskanál cukor, 2 felvert tojás, csipet só, 2 csésze víz, 1 csésze tej, 2 evőkanál olaj, a töltelékhez: 2 kávéskanál pörkölt szézámmag, 3 evőkanál pörkölt földimogyoró durvára darálva, 6 kávéskanál vaj, 6 kávéskanál cukor, 6 kávéskanál édes kukoricakonzerv


Elkészítése: Keverjük össze a töltelék hozzávalóit, majd készítsük el a tésztát. Tegyünk a forró serpenyőbe egy adag tésztát, félig süssük meg, töltsük meg, tegyünk rá egy kis vajat, és lefedve süssük néhány percig. Félbehajtva tálaljuk.

 

 

Trópusi palacsinta
20 dkg liszt,
2 tojás,
3 dl tej,
2 banán,
5 dkg kókuszreszelék,
csokiöntet,
vaníliás cukor,
olaj

Két evőkanál tejet félreteszünk A tojást tálba ütjük, tejjel összekeverjük, majd beleszitáljuk a lisztet. Szódavízzel higítjuk. A palacsintatésztát 20 percig állni hagyjuk. A tésztából a szokásos módon, kevés, megforrósított olajon palacsintákat sütünk. A meghámozott banánt villával összetörjük, vaníliás cukorral megszórjuk és megtöltjük vele a palacsintákat. A kész csokiöntetet a félretett tejjel higítjuk, és megmelegítjük. A palacsintára locsoljuk és meghintjük kókuszreszelékkel.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.