Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


még több pizza

2008.08.20

1. Pizzatészta

10 dkg sima és 20 dkg grízes lisztet összekeverünk. A lisztbe egy kis
mélyedést készítünk, ebbe morzsolunk 2 dkg élesztőt. Egy kevés langyos vízzel
kovászt készítünk és ruhával letakarva meleg helyen tartva megvárjuk, amíg az
élesztő felfut. 1 dl étolajat (lehetőleg olivaolajat), sót, reszelt gyömbért és
annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy fánktészta sűrűségű tésztánál kicsit
keményebb tésztát kapjunk. Ruhával letakarva megkelesztjük. Sütése: A
legegyszerűbb, ha egy vékonyan kiolajozott sütőtepsibe nyújtjuk, így kockaalakú
pizzát kapunk.

2. Pizzamártás (sugo) I.

5 dkg finomra vágott hagymát 0,5 dl olajban megpárolunk, hozzáadunk 2-3 cikk
zúzott fokhagymát, 7 dkg (1 kis doboz) paradicsompürét, sót, őrölt
feketeborsot, reszelt gyömbért. Az egészet jól lepirítjuk, felöntjük vízzel és
jól kiforraljuk. A víz mennyiségét úgy kell meghatározni, hogy kb 1 dl mártás
legyen adagonként. Ha nagyon savanyú egy kevés cukrot is adahatunk hozzá.

3. Pizzamártás (sugo) II.

30 dkg paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, apróra vágjuk. Egy kevés vízzel
jól kiforraljuk. Sóval, őrölt feketeborssal, reszelt gyömbérrel és delikáttal
ízesítjük. Jól kiforraljuk. Adagonként 1 dl mártás kell.

4. Négy évszak pizza

A sugót a tésztára terítjük, 8 dkg trappista sajtot szórunk rá. Előfőzött
brokkolit, kukoricát metéltre vágott sonkát és szeletelt nyers gombát sávonként
tesszük a tésztára. Oreganóval megszórjuk és sütőben megsütjük.

5. Vegetariánus pizza

A sugót a tésztára terítjük, 8 dkg trappista sajtot szórunk rá. Nyers szeletelt
gombát, főtt kukoricát, zöldborsót, spárgát, brokkolit, olivabogyót teszünk rá.
Oreganóval megszórjuk és sütőben megsütjük.

6. Capricciosa pizza

A sugót a tésztára terítjük, 8 dkg trappista sajtot szórunk rá. Főtt kukoricát,
csíkokra vágott szalonnát, főtt tojásszeleteket, karikára vágott hagymát,
apróra vágott pepperoni paprikát (vékony zöld erőspaprika) teszünk rá.
Oreganóval megszórjuk és sütőben megsütjük.

7. Csirkés pizza

A sugót a tésztára terítjük, 10 dkg reszelt trappista sajttal megszórjuk, 20
dkg főtt, metéltre vágott csirkemellet teszünk rá. Oreganóval megszórjuk és
sütőben megsütjük.

8. Salátás pizza

A sugót a tésztára terítjük, 8 dkg trappista sajtot szórunk rá. Metéltre vágott
sonkát teszünk rá és sütőben megsütjük. Ha megsült, karikára vággott nyers
paradicsomot, uborkát, zöldpaprikát és csíkokra vágott fejes salátát teszünk
rá. 2 dl sajttal és kefírrel dúsított besamelmártásal leöntve tálaljuk.

9. Gyümölcsös pizza

3 tojássárgáját porcukorral kikeverünk és a kinyújtott tésztára kenjük.
Mindenféle, tetszés szerinti gyümölcsöt (pl.: körte, őszibarack, sárgabarack,
ananász stb.) teszünk rá és megsütjük. A sütőből kivéve tojáslikőrrel
meglocsoljuk, naranccsal díszítjük.

10. Mezítlábas pizza

A szurokfűvel ízesített sugót a tésztán egyenletesen elterítjük. 10 dkg reszelt
parmezán sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

11. Oreganós pizza

Az oreganóval ízesített sugót a tésztán egyenletesen elterítjük. 10 dkg reszelt
parmezán sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

12. Bazsalikomos pizza

2 csokor friss bazsalikomot finomra vágunk, a sugóhoz adjuk és jól kiforraljuk.
A bazsalikomos sugot a tésztán egyenletesen elterítjük. 10 dkg reszelt parmezán
sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük. Használhatunk szárított
bazsalikomot is, de ha lehet a porított változatot ne használjuk.

13. Friss fűszeres pizza

Friss csombort, tárkonylevelet, petrezselyemzöldet és kakukkfüvet 1-1 csomóval
finomra vágunk és összekeverünk. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és
sütőben pirosra sütjük.

14. Mozzarellás pizza

A bazsalikommal ízesített sugót a tésztára terítjük. 10 dkg szeletekre vágott
mozzarella sajttal betakarjuk és sütőben megsütjük.

15. Gombás pizza

A sugót a tésztára terítjük. Kb. 1 mm vastag szeletekre vágunk 20 dkg gombát és
nyersen a tésztára szórjuk. 10 dkg parmezánnal vagy zalai füstölt sajttal
megszórjuk. Sütőben pirosra sütjük.

16. Paradicsomos pizza

A rozmaringgal ízesített sugót a tésztára terítjük. 2-3 mm vastag karikára
vágott paradicsomot teszünk sűrűn a tésztára. Az egészet betakarjuk vékony
mozzarella sajtszeletekkel és sütőben megsütjük.

17. Hagymás pizza 1. (bazsalikomos)

A sugót a tésztára terítjük. 30 dkg vékony karikára vágott vöröshagymát egy
kevés olajban üvegesre párolunk, sóval, kevés őrölt feketeborssal, és -
lehetőleg friss - bazsalikommal ízesítjük. A hagymát a tésztára terítjük. 10
dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

18. Hagymás pizza 2. (rozmaringos)

A sugót a tésztára terítjük. 30 dkg vékony karikára vágott vöröshagymát egy
kevés olajban üvegesre párolunk, sóval, kevés őrölt feketeborssal, zúzott
fokhagymával és - lehetőleg friss - rozmaringgal ízesítjük. A hagymát a
tésztára terítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben
pirosra sütjük.

19. Ananászos pizza

A sugót a tésztára terítjük. Karikára vágott vagy darabolt ananászbefőttet
teszünk rá. Mozzarella sajtot szeletelünk a tetejére és sütőben pirosra sütjük.

20. Olajbogyós pizza

A sugót a tésztára terítjük. 10 dkg vékony karikákra vágott olajbbogyót a
tésztára szórunk. 10 dkg reszelt parmezán sajttal meghintjük és sütőben pirosra
sütjük.

21. Capribogyós pizza

5 dkg capribogyó ??? és jól kiforraljuk. A sugót a tésztára terítjük. 10 dkg
reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

22. Parajos pizza

30 dkg nyers parajt megtisztítunk, jól lemossuk és bő, forrásban levő vízben
leforrázzuk. Leszűrjük, kihűtjük és vékony csíkokra vágjuk. 2 dkg vajban
megfuttatjuk a 3 cikk zúzott fokhagymát. A parajt hozzáadjuk, sóval borssal
ízesítjük és 2-3 percig pároljuk. A sugót a tésztára terítjük és a párolt
parajt elosztjuk rajta. 10 dkg zalai reszelt füstölt sajttal megszórjuk és
sütőben pirosra sütjük.

23. Zöldbabos pizza

25 dkg, lehetőleg hosszú, zöld színű ceruzababot sós, cukros, szódabikarbónás
vízben félig megfőzünk. 2 dkg vajon átforgatjuk sóval, bazsalikommal
szerecsendióval ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és
sütőben pirosra sütjük.

24. Kukoricás pizza

25 dkg morzsolt csemegekukoricát sós, cukros vízben megfőzünk. 2 dkg vajon
átforgatjuk, sóval borssal reszelt gyömbérrel ízesítjük. Mozzarella
sajtszeletekkel beborítjuk és sütőben megsütjük.

25. Brokkolis pizza

25 dkg rózsáira szedett karfiolt sós, cukros vízben előfőzünk. A sugót a
tésztára terítjük, a leszűrt brokkolit ráterítjük. Kevés fehérborssal,
szerecsendióval fűszerezzük. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk és
sütőben megsütjük.

26. Erdei gombás pizza

20 dkg tetszés szerinti erdei gombát vékony szeletekre vágunk és vajon
megpárolunk. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. A sugót a tésztára terítjük
és a párolt gombátráhalmozzuk. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és
sütőben pirosra sütjük.

27. Gombakrémes pizza

15 dkg gombát lereszelünk és vajon addig párolunk, amíg a levét el nem
párologtatja. Liszttel megszórjuk, tejföllel felengedjük, sóval, borssal
reszelt gyömbérrel, szurokfűvel ízesítjük. A sugót a tésztára terítjük, majd a
gombakrémmel egyenletesen beborítjuk. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal
megszórjuk és sütőben megsütjük.

28. Szardíniás pizza

Az oreganóval ízesített sugót a tésztára terítjük. Apró szardíniát hosszában
félbevágunk, a farkát és a gerincét eltávolítjuk és szépen elrendezve a
tésztára tesszük. Kevés citromlével meglocsoljuk. 10 dkg reszelt zalai füstölt
sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

29. Padlizsános pizza

30 dkg padlizsánt héjában, sütőben félig megsütjük, meghámozzuk és apróra
vágjuk. A sugót a tésztára terítjük, a sóval, borssal bazsalikommal, oreganóval
ízesített padlizsánkrémet ráterítjük. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal
megszórjuk és sütőben megsütjük.

30. Tonhalas pizza

A bazsalikommal ízesített sugót a tésztára terítjük. 20-30 dkg tonhalat
citromos, sós vízben megfőzünk. A halhúst összemorzsoljuk, az esetleges
szálkákat eltávolítjuk és a tésztára tesszük. Megszórjuk finomra vágott
petrezselyemmel és citromlét csurgatunk rá. 10 dkg reszelt parmezán sajttal
megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

31. Kagylós pizza

A citromfűvel és kagylókonzerv levével ízesített sugót a tésztára terítjük. 2
doboz natúr kagylókonzervet óvatosan a tésztára teszünk. Vigyázzunk arra hogy a
kagyló ne törjön össze. Citrom levével meglocsoljuk és 10 dkg reszelt parmezán
sajttal megszórjuk, sütőben pirosra sütjük.

32. Tintahalas pizza

20 dkg tintahalat hagymával, szemes borssal, citrommal, sóval együtt vízben
puhára főzünk. A párolóléből kivéve lehűtjűk és vékony karikákra vágjuk. A
sugót a tintahal főzőlevével készítjük el. A kész sugót a tésztára terítjük a
tintahal karikákkal együtt. 10 dkg szeletekre vágott mozzarella sajttal
betakarjuk és sütőben megsütjük.

33. Crevettes pizza

10 dkg crevettet 2 dkg vajon kevés fehérborral és citromlével megpárolunk.
Sóval, fehérborssal, oreganóval ízesítjük. A sugót a tésztára terítjük, a
párolt rákot ráhalmozzuk. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben
pirosra sütjük.

34. Osztrigás pizza

20-25 db friss osztrigát húslevesben citrommal ízesítve pár percig forralunk.
Ha kész, leszűrjűk, lehűtjük. A sugót a tésztára terítjük, az osztrigákat
rátesszük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben pirosra
sütjük.

35. Tarisznyarákos pizza

10 dkg tarisznyarákhúst 2 dkg vajon kevés fehérborral és citromlével
megpárolunk. Sóval, fehérborssal, citromfűvel ízesítjük. A sugót a tésztára
terítjük, a párolt rákot ráhalmozzuk. 10 dkg reszelt parmezán sajttal
megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

36. Ringlis pizza

2 doboz ringlit apró darabokra vágunk. A sugót a tésztára terítjük. 15 dkg
paradicsomot vékony karikákra vágunk és szépen elrendezve a tésztára tesszük.
Az apróra vágott ringlit és 10 dkg mozzarella sajtot rászórjuk. Sütőben
megsütjük.

37. Polipos pizza

10 dkg konzerv poliphúst apró kockákra vágunk, a levével együtt a sugóhoz adjuk
és jól kiforraljuk. A sugót a tésztára terítjük, 10 dkg reszelt parmezán
sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

38. Lazacos pizza

20 dkg lazacfilét hajszálvékony szeletekre vágunk. A tésztát kevés olvasztott
vajjal meglocsoljuk és a halszeletekkel beborítjuk. Sóval, fehérborssal,
rozmaringgal, és citromlével ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal
megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

39. Húsos pizza 1.

20 dkg sertéshúst nagylyukú tárcsán átdarálunk. 5 dkg füstölt szalonnát apró
kockára vágunk és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az 5 dkg finomra vágott
vöröshagymát és kissé megpároljuk. A húst rádobjuk, zúzott fokhagymával, sóval,
borssal, kakukkfűvel ízesítjük, paradicsomlével felöntjük és megpároljuk.
(Ügyeljünk arra, hogy a párolás végére csak nagyon kevés leve maradjon!) A
sugóval megkent tésztára tesszük a húst, 10 dkg reszelt parmezán sajttal
megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

40. Húsos pizza 2.

20 dkg marhahúst nagylyukú tárcsán átdarálunk. 5 dkg füstölt szalonnát apró
kockára vágunk és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az 5 dkg finomra vágott
vöröshagymát és kissé megpároljuk. A húst rádobjuk, zúzott fokhagymával, sóval,
borssal, oreganóval és bazsalikommal ízesítjük, kevés vörösborral és
paradicsomével felöntjük és megpároljuk. (Ügyeljünk arra, hogy a párolás végére
csak nagyon kevés leve maradjon !) A sugóval megkent tésztára tesszük a húst,
10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

41. Húsos pizza 3.

20 dkg birkahúst nagylyukú tárcsán átdarálunk. 5 dkg füstölt szalonnát apró
kockára vágunk és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az 5 dkg finomra vágott
vöröshagymát és kissé megpároljuk. A húst rádobjuk, zúzott fokhagymával, sóval,
borssal, rozmaringgal ízesítjük, kevés száraz fehérborral és paradicsomlével
felöntjük és megpároljuk. (Ügyeljünk arra, hogy a párolás végére csak nagyon
kevés leve maradjon !) A sugóval megkent tésztára tesszük a húst, 10 dkg
reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

42. Húsos pizza 4.

20 dkg házinyúlhúst nagylyukú tárcsán átdarálunk. 5 dkg finomra vágott
vöröshagymát kevés zsírral kissé megpárolunk. A húst rádobjuk, zúzott
fokhagymával, sóval, borssal, gyömbérrel ízesítjük és paradicsomlével felöntjük
és megpároljuk. (Ügyeljünk arra, hogy a párolás végére csak nagyon kevés leve
maradjon !) A sugóval megkent tésztára tesszük a húst, 10 dkg reszelt parmezán
sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

43. Húsos pizza 5.

20 dkg kicsontozott csirkecombot nagylyukú tárcsán átdarálunk. 5 dkg finomra
vágott vöröshagymát vajban kissé megpárolunk. A húst rádobjuk, zúzott
fokhagymával, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. Kevés vízzel felöntjük és
megpároljuk. (Ügyeljünk arra, hogy a párolás végére csak nagyon kevés leve
maradjon !) A sugóval megkent tésztára tesszük a húst, 10 dkg reszelt parmezán
sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

44. Húsos pizza 6.

20 dkg pulykamellet nagylyukú tárcsán átdarálunk. 5 dkg finomra vágott
vöröshagymát vajban kissé megpárolunk. A húst rádobjuk, sóval, őrölt
fehérborssal, szerecsendióval ízesítjük. Kevés vízzel felöntjük és megpároljuk.
(Ügyeljünk arra, hogy a párolás végére csak nagyon kevés leve maradjon!) A
sugóval megkent tésztára tesszük a húst, 10 dkg reszelt mozzarella sajttal
megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

45. Mortadellás pizza

A sugót a tésztára terítjük. 20-30 dkg mortadellát vékony csíkokra vágunk és a
tésztára szórjuk. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

46. Szalonnaás pizza

30 dkg húsos császárszalonnát vékony csíkokra vágunk és jól kisütjük. Az
oreganóval ízesített sugót a tésztára terítjük, a leszűrt szalonna csíkokat
ráhalmozzuk. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

47. Angolszalonnás pizza

30 dkg angolszalonnát megfőzünk, kihűtjük és vékony csíkokra vágjuk. A
rozmaringgal ízesített sugót a tésztára terítjük. Az angolszalonna csíkokat
ráhalmozzuk. 10 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

48. Kolbászos pizza

A sugót a tésztára terítjük, 15 dkg vékony karikára vágott füstölt kolbászt
teszünk a tetejére szép egyenletes elrendezésben. 10 dkg reszelt zalai füstölt
sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

49. Velős pizza

30 dkg sertésvelőt leforrázunk, lehűtjük és lehártyázzuk. A megtisztított velőt
szép szeletekre vágjuk. A sugót a tésztára terítjük a velőszeleteket
rátesszük.10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

50. Csontvelős pizza

20 dkg marhacsontból kifejtett csontvelőt húslevesben megfőzzük, lehűtjük és
vékony szeletekre vágjuk. A sugót a tésztára terítjük, a csontvelőt rátesszük
és 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

51. Borjúvesés pizza

A 20 dkg borjúvesét vékony szeletekre vágjuk. Egy kis fej hagymát kevés olajban
megpárolunk. A vesét rádobjukés megpirítjuk. Sóval, borssal, bazsalikommal és
zúzott fokhagymával ízesítjük. 5 dkg apró kockára vágott paradicsomot adunk
hozzá és készre pároljuk. A ragut a tésztára terítjük. 10 dkg reszelt zalai
füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

52. Csirkemájas pizza

20 dkg csirkemájat apró kockákra vágunk és kevés felhevített olajban
megpirítjuk. A sugót felforraljuk, a májat hozzáadjuk, szurokfűvel ízesítjük. A
sugót a tésztára terítjük, 10 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben
megsütjük.

53. Borjúmájas pizza

20 dkg borjúmájat lekaparunk és kevés felhevített olajban megpirítjuk. A sugót
felforraljuk, a májat leszűrve hozzáadjuk, bazsalikommal, rozmaringgal, zúzott
fokhagymával ízesítjük. 10 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben
megsütjük.

54. Füstölt húsos pizza

20 dkg füstölt főtt combot metéltre vágunk. A sugót a tésztára terítjük, a
combot rászórjuk és kevés bazsalikommal ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán
sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

55. Virslis pizza

20 dkg virslit vékony karikákra vágunk. A sugót a tésztára terítjük és a
virslit rászórjuk. 20 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben
megsütjük.

56. Marhanyelves pizza

20 dkg füstölt főtt marhanyelvet metéltre vágunk. A sugót a tésztára terítjük,
a nyelvet rászórjuk és kevés kakukkfűvel ízesítjük. 15 dkg reszelt parmezán
sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

57. Sonkás - sajtos pizza

A sugót a tésztára terítjük. 10 dkg metéltre vágott gépsonkát és 15 dkg nyers,
szeletelt gombát teszünk rá. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és
sütőben megsütjük.

58. Zöldséges pizza

A sugót a tésztára terítjük. 5 dkg főtt ceruzababot, 5 dkg főtt morzsolt
kukoricát, 5 dkg rózsáira szedett főtt karfiolt, 5 dkg nyers szeletelt gombát
teszünk rá. 10 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

59. Ananászos - sonkás pizza

A sugó felét a tésztára terítjük. 10 dkg kockára vágott ananászt és 10 dkg
metéltre vágott sonkát teszünk rá. 10 dkg reszelt mozzarella sajttal megszórjuk
és sütőben pirosra sütjük.

60. Ananászos - kagylós pizza

A sugót kiforraljuk a kagyló levével, majd a tésztára terítjük. 1 doboz kagylót
és 15 dkg ananászt a tésztára teszünk. 10 dkg reszelt parmezán sajttal
megszórjuk és sütőben megsütjük.

61. Paradicsomos - gombás pizza

A sugót a tésztára terítjük. 20 dkg nyers gombát vékony szeletekre vágunk és a
tésztára terítünk. Az egészet vékony szeletekre vágott paradicsommal
betakarjuk, bazsalikommal ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk
és sütőben megsütjük.

62. Paradicsomos - zöldbabos pizza

A sugót a tésztára terítjük. 15 dkg előfőzött ceruzababot kevés fokhagymás
vajban átforgatunk, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük és a tésztára
tesszük. Vékonyra szeletelt paradicsom karikákkal és 10 dkg reszelt parmezán
sajttal betakarjuk. Sütőben megsütjük.

63. Paradicsomos - sonkás pizza

A sugót a tésztára terítjük. 20 dkg metéltre vágott sonkát teszünk rá, vékonyra
szeletelt paradicsom karikákkal beborítjuk, rozmaringgal ízesítjük. 10 dkg
zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

64. Paradicsomos - sonkás - gombás pizza

A sugót a tésztára terítjük. 10 dkg metéltre vágott sonkát és 10 dkg vékony
szeletekre vágott nyers gombát teszünk rá, szeletelt paradicsommal beborítjuk,
borssal és bazsalikommal ízesítjük. 10 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk és
sütőben megsütjük.

65. Paradicsomos - parajos pizza

A sugót a tésztára terítjük. 40 dkg leforrázott, fokhagymás vajon átforgatott,
metéltre vágott leveles parajt teszünk rá. Vékony szeletekre vágott
paradicsommal beborítjuk, borssal, oreganóval ízesítjük. 10 dkg mozzarella
sajttal megszórjuk, sütőben megsütjük.

66. Paradicsomos - olajbogyós pizza

A sugót a tésztára terítjük. 5 dkg vékony szeletekre vágott olajbogyót teszünk
rá, vékonyra szeletelt paradicsom karikákkal beborítjuk, rozmaringgal
ízesítjük. 10 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

67. Paradicsomos - hagymás pizza

A sugót a tésztára terítjük. 20 dkg vékony karikára vágott vöröshagymát egy
kevés olajban üvegesre párolunk, sóval, kevés őrölt feketeborssal és -
lehetőleg friss - bazsalikommal ízesítjük. A hagymát a tésztára terítjük és
vékonyra vágott paradicsom-karikákkal betakarjuk. 10 dkg reszelt parmezán
sajttal betakarjuk. Sütőben megsütjük.

68. Paradicsomos - mortadellás pizza

A sugót a tésztára terítjük. 20 dkg metéltre vágott mortadellát teszünk rá,
vékonyra vágott paradicsom-karikákkal beborítjuk, borssal és bazsalikommal
ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal betakarjuk és sütőben megsütjük.

69. Paradicsomos - angolszalonnás pizza

A sugót a tésztára terítjük. 20 dkg főtt, metéltre vágott angolszalonnát
teszünk rá, vékonyra szeletelt paradicsom karikákkal beborítjuk, borssal és
szurokfűvel ízesítjük. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

70. Paradicsomos - erdei gombás pizza

A sugót a tésztára terítjük. 20 dkg vékony szeletekre vágott erdei gombát kevés
olajban sóval, borssal, oreganóval ízesítve megpárolunk, majd a tésztára
teszünk. Vékonyra szeletelt paradicsom karikákkal beborítjuk. 10 dkg parmezán
sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

71. Paradicsomos - bazsalikomos pizza

A sugót a tésztára terítjük. 30 dkg vékony szeletekre vágott paradicsommal
beborítjuk, borssal és bazsalikommal ízesítjük. 10 dkg parmezán sajttal
megszórjuk és sütőben megsütjük.

72. Paradicsomos - kakukkfüves pizza

A sugót a tésztára terítjük. 30 dkg vékony szeletekre vágott paradicsommal
beborítjuk, borssal és kakukkfűvel ízesítjük. 10 dkg parmezán sajttal
megszórjuk és sütőben megsütjük.

73. Kelekáposztás - gombás pizza

30-40 dkg kelkáposztát megtisztítunk, metéltre vágunk és egy leveskockával
feltesszük főni. Amikor megpuhult, leszűrjük. (A sugó készítésénél a
kelkáposzta főzőlevét felhasználhatjuk.) A sugóval beborított tésztára tesszük
a lecsepegtetett kelkáposztát. 10 dkg vékony szeletekre vágott gombát teszünk
rá, sóval, borssal, oreganóval ízesítjük. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk és
sütőben megsütjük.

74. Kelekáposztás - sonkás pizza

30-40 dkg kelkáposztát megtisztítunk, metéltre vágunk és egy leveskockával
feltesszük főni. Amikor megpuhult, leszűrjük. (A sugó készítésénél a
kelkáposzta főzőlevét felhasználhatjuk.) A sugóval beborított tésztára tesszük
a lecsepegtetett kelkáposztát. 10 dkg metéltre vágott sonkát teszünk rá, sóval,
borssal, oreganóval ízesítjük. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk és sütőben
megsütjük.

75. Kelekáposztás - paradicsomos pizza

30-40 dkg kelkáposztát megtisztítunk, metéltre vágunk és egy leveskockával
feltesszük főni. Amikor megpuhult, leszűrjük. (A sugó készítésénél a
kelkáposzta főzőlevét felhasználhatjuk.) A sugóval beborított tésztára tesszük
a lecsepegtetett kelkáposztát. Vékony szeletekre vágott paradicsommal
beborítjuk, sóval, borssal, oreganóval ízesítjük. 10 dkg parmezán sajttal
megszórjuk és sütőben megsütjük.

76. Kelekáposztás - húsos pizza

20 dkg kelkáposztát megtisztítunk, metéltre vágunk és egy leveskockával
feltesszük főni. Amikor megpuhult, leszűrjük. (A sugó készítésénél a
kelkáposzta főzőlevét felhasználhatjuk.) A sugóhoz adjuk a 20 dkg darált
marhahúst és megpároljuk. A tésztára tesszük a lecsepegtetett kelkáposztát és a
sugós darálthúst. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

77. Borjúvesés - gombás pizza

10-10 dkg vékony szeletekre vágott gombát és borjúvesét hagymás zsíron
megpirítunk, fokhagymával, borssal, zsályával ízesítjük. A sugóval beterített
tésztára halmozzuk. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

78. Brokkolis - sonkás pizza

10 dkg rózsáira szedett karfiolt sós, cukros vízben előfőzünk. A sugót a
tésztára terítjük, a leszűrt brokkolit és 10 dkg metéltre vágott sonkát
ráterítünk. Kevés fehérborssal, szerecsendióval fűszerezzük. 10 dkg reszelt
zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

79. Brokkolis - sonkás pizza

10 dkg rózsáira szedett karfiolt sós, cukros vízben előfőzünk. A sugót a
tésztára terítjük, a leszűrt brokkolit és 15 dkg szeletelt gombát ráterítünk.
Kevés fehérborssal, szerecsendióval fűszerezzük. 10 dkg reszelt zalai füstölt
sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

80. Padlizsános - sonkás pizza

20 dkg padlizsánt héjában, sütőben félig megsütünk, meghámozzuk és apróra
vágjuk. A sugót a tésztára terítjük, a sóval, borssal, bazsalikommal,
oreganóval ízesített padlizsánkrémet és a 10 dkg metéltre vágott sonkát
ráterítjük. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben
megsütjük.

81. Padlizsános - gombás pizza

20 dkg padlizsánt héjában, sütőben félig megsütünk, meghámozzuk és apróra
vágjuk. A sugót a tésztára terítjük, a sóval, borssal, bazsalikommal,
oreganóval ízesített padlizsánkrémet és a 10 dkg szeletelt gombát ráterítjük.
10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

82. Padlizsános - halas pizza

20 dkg padlizsánt héjában, sütőben félig megsütünk, meghámozzuk és apróra
vágjuk. A sugót a tésztára terítjük, a sóval, borssal, bazsalikommal,
oreganóval ízesített padlizsánkrémet és a 10 dkg főtt apró kockárar vágott
tonhalat ráterítjük. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben
megsütjük.

83. Német pizza

10 dkg kelkáposztát megtisztítunk, metéltre vágunk, 15 dkg füstölt tarjával és
egy leveskockával feltesszük főni. Amikor megpuhult leszűrjük. (A sugó
készítésénél a főzőlevet felhasználhatjuk.) A sugal beborított tésztára tesszük
a lecsepegtetett kelkáposztát. 10 dkg vékony szeletekre vágott gombát és
metéltre vágott tarját teszünk rá, sóval, borssal, oreganóval ízesítjük. Vékony
karikára vágott paradicsommal betakarjuk. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk és
sütőben megsütjük.

84. Tenger gyümölcsei pizza

Az olvasztott vajjal meglocsolt tésztára 10 dkg leszűrt konzerv kagylót, 10 dkg
vajban sóval, gyömbérrel megpárolt rákot, 5 dkg főtt, apróra vágott polipot
teszünk. Kevés citromlével meglocsoljuk, citromfűvel és zsályával ízesítjük. 10
dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

85. Bolognai pizza

Kevés szalonnát kis kockákra vágunk és megpirítjuk. Egy kis fej finomra vágott
hagymát adunk hozzá, megpároljuk, rádobjuk a paradicsompürét és a fokhagymát,
jól lepirítjuk. 25 dkg darált marhahúst adunk hozzá és megpároljuk. Amikor
félig elkészült, apró kockákra vágott vegyes zöldséget adunk hozzá. 10 dkg
reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

86. Tengerész pizza

20 dkg főtt tonhalat apró kockákra vágunk és az olvasztott vajjal meglocsolt
tésztára tesszük. Vékony karikára vágott paradicsommal betakarjuk, sóval,
borssal, rozmaringgal és 2 dkg apróra vágott olajbogyóval ízesítjük. 10 dkg
mozzarella sajttal betakarjuk és sütőben megsütjük.

87. Halász pizza

A sugót a tésztára terítjük, rátesszünk 10 dkg főtt, kis kockákra vágott
tonhalat, 5 dkg főtt karikára vágott tintahalat, 5 dkg apróra vágott főtt
polipot. Sóval, borssal, rozmaringgal és citromlével ízesítjük. 10 dkg reszelt
parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

88. Neptun pizza

A sugót a tésztára terítjük, 1 doboz konzerv kagylót (lé nélkül), 5 dkg
rákhúst, 10 dkg nyers szeletelt gombát, 5 dkg főtt, karikára vágott tintahalat
teszünk rá. 1 dkg apróra vágott kapribogyóval megszórjuk. 10 dkg reszelt
parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

89. Levantei pizza

A sugót a tésztára terítjük, rátesszünk 10 dkg főtt, kis kockákra vágott
tonhalat, 1 doboz konzerv kagylót (lé nélkül) és karikára vágott paradicsommal
betakarjuk. Sóval, borssal, kakukkfűvel és citromlével ízesítjük. 10 dkg
reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

90. Parasztos pizza

15 dkg vékony karikára vágott hagymát és 2 gerezd zúzott fokhagymát kevés
olivaolajban üvegesre pirítunk, hozzáadjuk a metéltre vágott füstölt húsos
kolozsvári szalonnát és a vékony cikkekre vágott paradicsomot. Sóval, borssal,
bazsalikommal ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben
megsütjük.

91. Carbonari pizza

5 dkg vékony csíkokra vágott húsos szalonnát kisütünk, hozzáadjuk a zúzott
fokhagymát, zöldbabot és a cikkekre vágott gombát. Az egészet jól megpároljuk,
a sugóval felöntve kiforraljuk. A kész ragut a tésztára terítjük és vékony
karikákra vágott paradicsommal betakarjuk. 10 dkg reszelt parmezán sajttal
megszórjuk és sütőben megsütjük.

92. Milánói pizza

Egy kis fej hagymát finomra vágunk, egy kevés olajban megfonnyasztjuk, 15 dkg
metéltre vágott sonkát és 20 dkg metéltre vágott vargánya gombát adunk hozzá.
Lepirítjuk, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. Ledarált friss paradicsomot
adunk hozzá és jól kiforraljuk. A ragut a tésztára terítjük, 10 dkg reszelt
parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

93. Mexikói pizza

10 dkg darált marhahúst fokhagymával egy kevés olajban jól megpirítunk, a sugó
felét hozzáadva megpároljuk. A sugó másik felében megpárolunk 10 dkg előre
beáztatott tarkababot. Ha mindkettő elkészült, összeforraljuk. A kész ragut a
tésztára terítjük és 5 dkg főtt csemegekukoricát szórunk rá. 10 dkg reszelt
parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

94. Japán pizza

Először 5 dkg metéltre vágott vegyes zöldséget, majd 15 dkg vékony csíkokra
vágott tonhalat egy kevés felforrósított olivaolajban hirtelen megpirítunk.
Sóval, reszelt gyömbérrel és szójaszósszal ízesítjük. 10 dkg mozzarella sajttal
beborítjuk és sütőben megsütjük.

95. Frankfurti pizza

15 dkg füstölt csülköt megfőzünk, lehűtjük, a bőr és a zsiradék nélkül metéltre
vágjuk. 10 dkg kelkáposztát vékony csíkokra vágunk és a füstölt lében
megfőzzük. Ha megfőtt leszűrjük. A sugót a tésztára terítjük, rátesszük a
kelkáposztát, füstölt csülköt, 5 dkg karikára vágott virslit, 5 dkg karikára
vágott paradicsomot. Oreganóval, borssal ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán
sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

96. Firenzei pizza

A sugót a tésztára terítjük. 5 dkg metéltre vágott sonkát, 5 dkg szeletelt
gombát, 5 dkg leforrázott, metéltre vágott parajt és 10 dkg szeletelt főtt
sertésagyvelőt teszünk rá. Sóval, borssal, bazsalikommal, zsályával ízesítjük.
10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

97. Pármai pizza

10 dkg előző este beáztatott fehérbabot füstölt lében megfőzünk. A sugót a
tésztára terítjük. A babot, 15 dkg metéltre vágott pármai sonkát, 5 dkg
szeletelt gombát, 5 dkg karikára vágott paradicsomot teszünk rá. Oreganóval
ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

98. Velencei pizza

Apróra vágott polipot, zöldbabot, fokhagymát, cikkekre vágott paradicsomot
olivaolajon könnyű vörösborral megpárolunk. Sóval, rozmaringgal, oreganóval
ízesítjük. A sugót a tésztára terítjük, majd a ragut is rátesszük. 10 dkg
reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

99. Szárd pizza

A sugót a tésztára terítjük. 1 doboz lecsepegtetett szardíniát, 10 dkg héjában
főtt, káposztareszelőn lereszelt burgonyát, 5 dkg csíkokra vágott húsos
szalonnát és paradicsom - karikákat teszünk rá. Borssal, oreganóval ízesítjük.
10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

100. Monacoi pizza

A sugót a tésztára terítjük. 10 dkg füstölt, főtt, metéltre vágott
marhanyelvet, 5 dkg szeletelt gombát, 5 dkg apróra vágott gyöngyhagymát, 5 dkg
karikára vágott paradicsomot teszünk rá. Kakukkfűvel, oreganóval ízesítjük. 10
dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

101. Magyaros pizza

Az 1. sugó receptet készítjük el, de olaj helyett 5 dkg apróra vágott és
pirított szalonnát használunk. A sugót a tésztára terJtjük. 10 dkg karikára
vágott zöldpaprikát, 5 dkg karikára vágott paradicsomot és 5 dkg karikára
vágott gyulai kolbászt teszünk rá. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal
megszórjuk és sütőben megsütjük.

102. Pizza Regina

Sajt

103. Pizza Szalámis

Sajt + Szalámis

104. Pizza Prosciutto

Sajt + Sonka

105. Pizza Pepperoni

Sajt + Pepperoni

106. Pizza Funghi

Sajt + Gomba

107. Pizza Regina

Sajt + Sonka + Gomba

108. Pizza con tutto

Sajt + Sonka + Gomba + Marinált paprika + Pepperoni

109. Pizza cipolla

Sajt + Hagyma + Fokhagyma

110. Pizza special alla casa

Sajt + Sonka + Gomba + Marinált paprika + Tonhal + oliva bogyó, articsóka

111. Pizza quattro stagioni

Sajt + Sonka + Gomba + Kagyló + Pepperoni + Marinált paprika

112. Pizza vegetarianus

Sajt + Gomba + Articsóka

113. Pizza frutti di mare

Sajt + Rák + Kagyló + Olivabogyó + Kapribogyó

114. Pizza Hawai

Sajt + Sonka + Kukorica + Ananász

115. Calzone (töltött pizza)

Sajt + Sonka + Gomba + Articsóka


PIZZAOLDALAK  (http://mitglied.lycos.de/recept/o/pizza.html 2002-02-27)

Üdvözöllek a pizzaoldalakon!


ALAPRECEPTEK:

Alaprecept 1.

40 dkg finomliszt, 1 dl tej, 1 dl víz, 1 ek cukor, 2 dkg élesztő, 1 ek olaj, 1
kk só.
Az élesztőt felfuttatom a langyos cukros tejben. A lisztet beleszitálom egy
mély tálba, a közepébe mélyedést nyomok és beleöntöm az élesztős tejet. Ezt a
környező liszt kis részével összekeverem (kovász), majd a többi lisztből
kevéssel betakarom, letakarom és meleg helyen kétszeresére kelesztem. Kb.
negyed óra után hozzáadom a sót és a vizet, majd jól elkeverem. A tésztát úgy
mint a rétestésztát párszor a deszkához csapkodom és cipót formálok belőle.
Meglisztezem, letakarom és kb. egy óra hosszat kelesztem. A kívánt pizza, vagy
calzone szerint egy, vagy több darabba szedem szét, majd elterítem a
kiolajozott tepsiben, sütőformában. Belenyomkodom, peremet készítek neki. Ezt a
peremet 1-2 cm szélesen nem pakolom meg sem a töltelékkel, sem pedig a sajttal.
Most kis olajos kenés után megpakolom a hozzávalókkal.

Alaprecept 2.

40 dkg finomliszt, 2 dl víz, 2 dkg élesztő, 1 ek olaj, 1 kk só.
Az élesztőt felfuttatom 1 dl langyos vízben. A lisztet beleszitálom egy mély
tálba, a közepébe mélyedést nyomok és beleöntöm az élesztős vizet. Ezt a
környező liszt kis részével összekeverem (kovász), majd a többi lisztből
kevéssel betakarom, letakarom és meleg helyen kétszeresére kelesztem. Kb.
negyed óra után hozzáadom a sót és a vizet, majd jól elkeverem. A tésztát úgy
mint a rétestésztát párszor a deszkához csapkodom és cipót formálok belőle.
Meglisztezem, letakarom és kb. egy óra hosszat kelesztem.

Alaprecept 3.

40 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 1/4 liter langyos víz, 1 tk só.
Elkészítése megegyezik az "Alaprecept 2." -nél leírtakkal.


EGYSZERŰ PIZZÁK:

Kezdjük mindjárt a pizzák királynőjével, melyet Margit olasz királynéról (1878
- 1900) neveztek el.
Ez a világ talán leghíresebb pizzája.

Pizza Margherita

Fél kiló tészta, 40 dkg paradicsom, 25 dkg sajt, 1 kk bazsalikom, 1 kk oregano,
só, olivaolaj.
A tésztára rakom a vékonyra vágott paradicsomokat, megszórom a fűszerekkel,
sóval a reszelt sajttal. Meglocsolom pár csepp olajjal és megsütöm.

Pizza Marinara (Tengerész pizza)

Fél kilónyi tészta, fél csésze paradicsommártás, 2-3 nagy gerezd fokhagyma,
olívaolaj.
A tésztára kenem a paradicsomot, megszórom a finomra vágott fokhagymával,
megspriccelem az olivaolajjal. A sütőben szépre sütöm.

Pizza funghi (Gombás pizza)

25 dkg szeletelt csiperkegomba, fél kiló pizzatészta, fél csésze
paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella.
A tésztán elkenem a paradicsomot, elosztom rajta a szeletelt csiperkegombát,
majd a szeletelt mozzarellát. Megspriccelem olívaolajjal, majd a sütőben szép
pirosra sütöm.

Pizza ai quattro formaggi 1. (pizza négy sajttal)

Fél kiló tészta, 10-10 dkg sajt (mozzarella, pecorino, gorgonzola, groviera),
2-3 fekete olajbogyó.
A tésztára negyed körcikk alakban rápakolom a sajtokat (magyar sajtfélékkel is
helyettesíthetem), elosztom rajta a magozott, negyedelt olajbogyókat és
megsütöm.

Pizza ai quattro formaggi 2. (pizza négy sajttal)

Fél kiló tészta, 3-3 dkg sajt (mozzarella, caciocavallo, provolone piccante,
scamorca affumicata), 1 ágacska friss rozmaring (helyettesíthető 1 TK
szárítottal).
A tésztára negyed körcikk alakban rápakolom a sajtokat (magyar sajtfélékkel is
helyettesíthetem), elosztom rajta a rozmaring felét és megsütöm. Tálaláskor
rászórom a többi rozmaringot.


HALAS PIZZÁK:

Pizza Napoletana (Nápolyi pizza)

Fél kilónyi tészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella,
3-4 ajóka (anchovy filet), capri, oregano, olivaolaj.
A tésztára kenem a paradicsomot, sugárirányban ráosztom a csíkokra szelt
ajókákat, megszórom vágott kapribogyóval és oreganoval, majd elosztom rajta a
szeletelt mozzarellát. Sütőben szépre sütöm.

Pizza Verde (Zöld pizza)

Fél kilónyi tészta, 5 szardellafilé, egy marék finomra vágott petrezselyemzöld,
1 EK összevágott kapri, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só, frissen őrölt
feketebors, 2 EK extra szűz olivaolaj, 10 rucolalevél.
A mozzarellákat lecsepegtetem, felszeletelem, majd szitára téve ököllel
kinyomkodom belőle a maradék nedvességet is. A mozzarellaszeleteket ráhelyezem
a kihúzott tésztára (egy kb. 2 centis sávot szabadon hagyva). Rászórom a
kaprit, szardellafilét, petrezselyemzöldet és a fokhagymát. Sózom, borsozom és
megöntözöm bőven az olajjal. A középső sütősinen megsütöm és a rucolalevelekkel
megszórva tálalom.


HÚSOS PIZZÁK:

Szalonnás pizza

Fél kiló tészta, 10 szelet sliced bacon, 25 dkg sajt, 1 kk bazsalikom, 1 kk
oregano.
A tésztára pakolom a szalonnaszeleteket, megszórom a fűszerekkel, illetve a
reszelt sajttal. Sózni nem kell. A sütő középső sinébe tolva megsütöm.

Szalámis pizza

Fél kiló tészta, 25 dkg Pick, vagy Herz szalámi, 25 dkg sajt, 1 kk bazsalikom,
1 kk oregano.
A tésztára pakolom a vékonyra szelt szalámiszeleteket, majd megszórom a
fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. A sütő középső sinébe
tolva megsütöm.

Kolbászos pizza

Fél kiló tészta, 25 dkg jófajta kolbász (gyulai, csabai stb), 25 dkg sajt, 1 kk
bazsalikom, 1 kk oregano.
A tésztára pakolom a vékony átlósra szelt kolbászkarikákat, megszórom a
fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. A tepsit a sütő középső
sinébe tolva megsütöm.

Pizza al prosciutto (sonkás pizza)

20-25 deka finomra szelt főtt sonka, fél kiló pizzatészta, fél csésze
paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella.
A tésztán elkenem a paradicsomot, elosztom rajta a sonkát, majd a lecsurgatott,
szeletelt mozzarellát. Sütőben szép pirosra sütöm.

Pizza prosciutto e funghi (sonkás-gombás pizza)

15-20 deka finomra szelt főtt sonka, 20 dkg szeletelt csiperkegomba, fél kiló
pizzatészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella.
A tésztán elkenem a paradicsommártást, elosztom rajta a sonkát, a szeletelt
csiperkegombát, majd a szeletelt mozzarellát. Sütőben szép pirosra sütöm.


GYEREKEIM KEDVENC PIZZÁI:

Pizzasütési tapasztalataim során szépen kialakult gyermekeim kedvenc pizzája
is. Ezek nem saját találmányok, hanem az élet szüleményei.

Pizza Adriana

Fél kg pizzatészta, 15 dkg füstölt-főtt tarja, 15 dkg téliszalámi, 20 dkg
reszelt sajt, oregano, olaj.
A kiolajozott tepsibe beleterítem a tésztát, majd felváltva beborítom a tarja-,
illetve a szalámiszeletekkel. Megszórom a reszelt sajttal, oreganoval, majd
forró sütőben készre sütöm.

Pizza Kata

Fél kg pizzatészta, 1 doboz kagylókonzerv, 20 dkg reszelt sajt, oregano, olaj.

A kiolajozott tepsibe beleterítem a tésztát, majd beborítom a lecsepegtetett
kagylókonzervvel. Megszórom a reszelt sajttal, oreganoval, majd forró sütőben
készre sütöm.

Pizza Luca

Fél kg pizzatészta, 15 dkg párizsi, 15 dkg morzsolt kukorica, 20 dkg reszelt
sajt, oregano, olaj.
A kiolajozott tepsibe beleterítem a tésztát, majd beborítom a
párizsiszeletekkel, illetve a fagyasztott, vagy konzerv kukoricával. Megszórom
a reszelt sajttal, oreganoval, majd a forró sütőben készre sütöm.


MAGYAROS PIZZÁK:

Magyarok vagyunk:
Nem tartom bűnnek, hiszen mindenhol ez történik, hogy egy külföldi recept
idegen országban elkészítve magával ragadja annak az idegen országnak a
szokásait, ízlésvilágát is. Így van ez a pizzával is, ahol aztán kialakultak a
magyaros jellegek, amelyek csak javítottak az eredeti ízeken - persze ezt egy
olasz nem biztos, hogy így állapítaná meg.

Magyaros pizza 1.

Fél kiló tészta, 5 szelet sliced bacon, 7 dkg szeletelt szalámi, 7 dkg
szeletelt kolbász, 25 dkg sajt, 1 kk bazsalikom, 1 kk oregano 1 kk Erős Pista.
A tésztát megkenem a Pistával, majd felváltva rápakolom a szalonnaszeleteket, a
szalámit és a kolbászt, megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal.
Sózni nem kell. A sütő középső sinébe tolva megsütöm.

Lecsós pizza

Fél kg pizzatészta, 30 dkg kész lecsó, 15 dkg szalonna, 20 dkg reszelt
trappistasajt.
A tésztát beleterítem a tepsibe, majd ráterítem a lecsót. Megszórom reszelt
sajttal és a tetejére kakastaréjra vagdalt vékony szalonnaszeleteket teszek.
Forró sütőben készre sütöm.

Sok fiatal főleg egy sörözés kedvéért tér be egy pizzériába. Az ő kedvükért
taláták ki a fokhagymás pizzakenyeret, amely olcsó és nagyon jól lehet rá inni.

Fokhagymás pizzakenyér

Fél kg pizzatészta, 4-5 gerezd fokhagyma, extra szűz olivaolaj, só, bazsalikom.
A pizzatésztát megszórom reszelt fokhagymával, jól megsózom és meglocsolom
olajjal, majd a kemencében szépre sütöm.


FANTÁZIAPIZZÁK:

Ime azok a klasszikus pizzák, melyeket minden jobb helyen, minden pizzériában
megtalálunk:
Itt most az eredeti olasz nevű pizzák láthatók a teljesség igénye nélkül:

ALLA FIAMMA - paradicsom, hagyma, oregano, pepperoni, olajbogyó, olivaolaj
BALTICA (balti) - mozzarella, lazac, olaj, bors
BISMARK - sonka, tojás, mozzarella, paradicsom
BOSCAIOLA - paradicsom, mozzarella, kagyló, olaj
CAPRICCIOSA - paradicsom, mozzarella, szardella, oregano, olajbogyó,
articsókaszív, kagyló
FINANCIERA - paradicsom, mozzarella, tonhal, hagyma, olajbogyó
FOCCACCIA - fokhagyma, olajbogyó, olivaolaj
FUNGHI - mozzarella, gomba
MARGHERITA - paradicsom, mozzarella, bazsalikom, olaj
MARINARA (tengerész) - paradicsom, fokhagyma, olaj, oregano
NAPOLETANA (nápolyi) - paradicsom, mozzarella, szardella, oregano, olaj
ORTOLANA - paradicsom, mozzarella, grillezett zöldségek
QUATTRO FORMAGGI (négy sajt) - mozzarella és másik 3 sajtféle
QUATTRO STAGIONI (négy évszak) - paradicsom, mozzarella, articsókaszív, sonka,
kagyló, oregano
VERDE - ajókafilé, kapri, fokhagyma, rucola, mozzarella

Sok pizzériában fantázianeveket viselő egyéb pizzák is találhatók:
Ezeknek mindenhol más és más a "pakolmánya". Így aztán nagy meglepetés érheti
azt a vendéget, akinek Budapesten ízlett a GIUSEPPE és Rómában egy teljesen
mást szolgálnak fel neki. Giuseppe lehet akár a vendéglős, a pizzapék, vagy
csak egy jól hangzó olasz férfinév.

ADRIANA -
ALFREDO -
CARLO -
DIAVOLO -
GIOVANNI -
GIUSEPPE -
ITALIANO -
KÍVÁNSÁG PIZZA -
LUCA -
MAFIOSO -
MAGYAROS PIZZA -
MAMA -
PABLO -
PAPA -
PEPE -

Pizzatészta másképpen:

Fokhagymás pizzakenyér (péklángos)

60 dkg pizzatészta, fél dl olaj, 3 gerezd fokhagyma, durva só.
A tésztából 6 darab ovális lángosszerű lepényt csnálok, majd olajozott tepsibe
teszem. A fokhagymát összezúzom és elkeverem az olajjal. A lángosokra 3-4 átlós
1-2 mm mély vágást ejtek, majd a tetejüket megszórom durva sóval, illetve
megkenem a fokhagymás olajjal. Forró sütőben szép pirosra sütöm őket.

Lángos

60 dkg pizzatészta, olaj a kisütéshez.
A tésztából lángosokat formálok, majd forró olajban mindkét oldalát szép
pirosra sütöm. Só, tejföl, reszelt sajt jöhet mellé.

Vasárnap reggeli zsemle

60 dkg tészta.
A tésztát akár előző nap is elkészíthetem és a hűtőben egy lefedett tálban,
vagy egyszerűen egy nylonzacskóban tárolhatom. Újra kissé átgyúrom, majd
zsemléket formálok belőle és egy kizsírozott sütőlemezre téve mintegy 10 perces
formakelesztés után előmelegített sütőben 200 fokon kb 30 percig sütöm.


CALZONI (zárt pizzafélék)

Érdekes pizzafajták a calzone nevű zárt pizzák. Tulajdonképpen a normál nyitott
pizzák félbehajtott változatai. A tésztának csak az egyik oldalát pakolják meg,
ráhajtják a másik oldalt, összenyomkodják a széleit és megszurkálják, hogy a
benne keletkező gőz fel ne robbantsa.

A calzonét ehetem a pizzériában, de elcsomagolva akár a munkahelyen, vagy egy
kiránduláson - hidegen és melegen egyaránt.

Maga a "calzone" szó eredetileg nadrágot jelent - ezzel is utalva a zárt,
csőszerű kialakításra.

Calzone (alaprecept)

A calzone alapreceptje megegyezik bármelyik pizzaalaprecept anyagával.

Sajtos calzone

Fél kiló pizzatészta, 1 ek paradicsommártás, 25 dkg reszelt sajt, olaj, só,
felvert tojás.
A tészta egyik felén elkenem a paradicsomot, majd elosztom rajta a sajtot.
Ráhajtom a másik felét, széleit jöl összenyomkodom, tetejét megszúrkálom és
bekenem tojással, majd a sütőben szép pirosra sütöm.

Calzone Funghi (Gombás calzone)

25 dkg szeletelt csiperkegomba, fél kiló pizzatészta, fél csésze
paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella, olaj, só, felvert tojás.
A gombát kevés olajon pici sóval megpárolom. A tészta egyik felén elkenem a
paradicsomot, elosztom rajta a gombát, majd a szeletelt mozzarellát. Ráhajtom a
másik felét, széleit jöl összenyomkodom, tetejét megszúrkálom és bekenem
tojással, majd a sütőben szép pirosra sütöm.

Szalonnás calzone

Fél kiló tészta, 10 szelet sliced bacon, 25 dkg sajt, 1 kk bazsalikom, 1 kk
oregano, olaj, felvert tojás.
A tészta egyik felére pakolom a szalonnaszeleteket, megszórom a fűszerekkel,
illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. Ráhajtom a tészta másik felét és
összenyomkodom a széleinél, tetejét megszúrkálom és bekenem tojással, majd a
sütőben szép pirosra sütöm.

Calzone al prosciutto (sonkás calzone)

20-25 deka finomra szelt főtt sonka, fél kiló pizzatészta, fél csésze
paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella, olaj, tojás.
A tészta egyik felére rákenem a paradicsomot, elosztom rajta a sonkát, majd a
lecsurgatott, szeletelt mozzarellát. Ráhajtom a tészta másik felét és
összenyomkodom a széleinél, tetejét megszúrkálom és bekenem tojással, majd a
sütőben szép pirosra sütöm.

Szalámis calzone

20 dkg szeletelt szalámi (pl. téliszalámi), fél kiló pizzatészta, egy kanál
paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella, olaj, tojás.
A tészta egyik felére rákenem a paradicsomot, elosztom rajta a
szalámiszeleteket, majd a lecsurgatott, szeletelt mozzarellát. Ráhajtom a
tészta másik felét és összenyomkodom a széleinél, tetejét megszúrkálom és
bekenem tojással, majd a sütőben szép pirosra sütöm.


FOCACCIA

A focaccia nagyon közeli rokona a pizzának, hiszen az alapja szinte teljesen
ugyanaz, a "pakolmány" is néha teljesen megegyezik, egy dolog azonban alapjában
megkülönbözteti: nem tesznek rá sajtot. Ivászatok alkalmával rendkívül finom
korcsolya.

Focaccia 1.

Fél kiló tészta, 1 dl extraszűz olivaolaj, durva só.
A tésztára szórom a sót, majd meglocsolom az olajjal és megsütöm.

Focaccia 2.

1 adag pizzatészta, 15 zöld és 15 fekete olajbogyó, 3-4 gerezd fokhagyma, 4-5
ek extra szűz olivaolaj, bazsalikom.
A tésztát kinyújtom, majd elrendezem rajta az olajbogyókat. A
fokhagymagerezdeket gyufaszálszerű hasábokká vágom és beleböködöm a tésztába.
Meglocsolom olivaolajjal és meghintem apróra vágott friss bazsalikommal és
mehet is a kemencébe.

Focaccia 2. (con prosciutto)

1 adag pizzatészta, 20 dkg pármai sonka, 20 szem fekete olajbogyó, 3-4 gerezd
fokhagyma, 4-5 ek extra szűz olivaolaj, bazsalikom.
A tésztát kinyújtom, majd elrendezem rajta az olajbogyókat. A
fokhagymagerezdeket gyufaszálszerű hasábokká vágom és beleböködöm a tésztába.
Rászórom a felcsíkozott sonkát. Meglocsolom olivaolajjal és meghintem apróra
vágott friss bazsalikommal és a forró kemencébe teszem.

Focaccia con la cipolla (Hagymás focaccia)

Fél kiló pizza tészta, 1 dl extraszűz olivaolaj, 1 nagy fej hagyma, só.
A tésztát beleterítem a tepsibe, megkenem olajjal, megszórom sóval, majd egy
kanál hátuljával megtapicskolom. Mintegy 20 percre betolom a forró sütőbe.
Megszórom a felszeletelt hagymával és további 3-4 percre visszatolom a sütőbe.


A PIZZASÜTÉS TECHNIKÁJA:

- A Margherita pizzára Mozzarellát teszünk, amely legyen bivalytejből készült
Mozzarella. Ne a fior di latte, azaz tehéntejből készült legyen, mert a négy
hozzávalóból készült Margherita markánsabb sajtízt kíván.

- A pizza megpakolásánál mindig hagyjunk szabadon egy kb. két centiméteres
szélet. Ezt cornicione - nek nevezik az olaszok.

- A pizzát sütés előtt spricceld meg egy hatos (6) alakban extraszűz
olivaolajjal az agliara - ból a nápolyi olajos flaskából. Ez az olaj ne legyen
több 1 dekánál.


MÁS NEMZETEK PIZZÁI:

A pizza, ugyanúgy, mint nálunk a lángos, maradéktésztából készült - legalábbis
a fáma így szól. A kenyérdagasztáskor keletkező úgynevezett "vakarékot"
sütötték ki a gyerekeknek. Később más-más "pakolmányok" kerültek rá. Így lett
mindig gazdagabb, finomabb, híresebb.

Ilyen módon alakult ki minden nemzetnél az a bizonyos étel.

A németek híres sörkorcsolyája a hagymával megrakott "Zwiebelkuchen". Ennek van
olyan tartalmas és fűszeres felső része, hogy bátran le lehet rá gurítani a
söröket. Másik változata a "Speckkuchen" - ez több szalonnát tartalmaz, mint
ahogy a neve is mutatja.

Zwiebelkuchen

1 adag pizzatészta, 10 dkg füstölt szalonna, 40 dkg felkarikázott hagyma, só,
bors.
A szalonnát kockákra vágom és kiolvasztom, majd megpárolom rajta a
felkarikázott hagymát. Sózom, borsozom és a kinyújtott tésztára terítem. Forró
kemencében szépre sütöm, majd felszeletelem.

Speckkuchen

A Zwiebelkuchen-nel azonos módon készül, de itt a hagyma és a szalonna aránya
fordított!


PIZZADAGASZTÁS KENYÉRSÜTŐGÉPBEN:

Mikor ajándékba kaptam a kenyérsütőgépet, még nem értettem hozzá. Az első vele
sütött kenyér nem tetszett és rögtön arra gondoltam, hogy kár lenne itt
porosodnia, így azonnal felvetődött az ötlet, hogy az "ócska" gépet csak
dagasztásra használjam. Sőt, mindezt időzítve, hiszen a készülék bármely
funkcióját be lehet úgy is programozni, hogy időkapcsoló vezérelje.

Így valósult meg a gyakori esti pizzák esete, amelyet nem előz meg fáradságos
dagasztás - kelesztés, hanem a munkaidő letelte és a vásárlás befejezése után
fél hatkor ott áll a konyhában a "kis pék" által megdagasztott pizzatészta.

Megjegyzés: Azóta természetesen tudok vele szép kenyeret is sütni!

Pizzatészta 1.

40 dkg finomliszt, 1 dl tej, 1 dl víz, 1 ek cukor, 2 dkg élesztő, 1 ek olaj, 1
kk só.
A gépbe beletöltöm a tejet és a vizet. majd ráöntöm a lisztet. A tetejébe az
egyik felébe a cukrot, a sót és az olajat, a másik felébe az élesztőt teszem. A
megfelelő módon (azonnal, vagy időzítve) beindítom a kenyérsütőgép dagasztó
üzemmódját.

Pizzatészta 2.

40 dkg finomliszt, 2 dl víz, 2 dkg élesztő, 1 ek olaj, 1 kk só.
A gépbe beletöltöm a vizet. majd ráöntöm a lisztet. A tetejébe az egyik felébe
a cukrot, a sót és az olajat, a másik felébe az élesztőt teszem. A megfelelő
módon (azonnal, vagy időzítve) beindítom a kenyérsütőgép dagasztó üzemmódját.


AZ OLASZ KAMIONOS ESETE:

Egyáltalán nem biztos, hogy egy nemzet leghíresebb ételremekét az illető
anyaországban eszi az ember.

Az újságíróknak büszkén mesélte az olasz kamionos, aki hetente jött Ungheriába
- azaz Magyarországra, hogy alig várta már, hogy elérje a Balaton déli partján
található pizzériát. Itt aztán mindig úgy belakott hazája nemzeti
büszkeségéből, mint a duda. Ilyen jót otthon még sosem evett.

Magam is átéltem hasonló élményeket - pozitív és negatív értelemben egyaránt:

Az eddigi legfinomabb, leggazdagabb pizzát Németországban ettem egy olyan
pizzériában, amely az olasz ételremekek mellett mexikói különlegességeket is
kínált. Ez a vendéglős tudja, hogy mitől döglik a légy ...

Az eddigi legrosszabb és egyben legdrágább pizzát Olaszországban ettem egy
velencei előkelő étteremben.

Ez egy szalámis pizza volt nagyon kevés sajttal és a közepén három vékony
szelet összepöndörödött szalámival.

A másik nagy pizzaélmény a szocialista Bulgáriában ért 1987-ben a tengerparton.
Ez egy kb 4 centi vastag tészta volt nagy tepsiben, rajta ketchup, majd a
tetején sajt. Az árus kockákat vágott belőle. Hát nem ekkor kedveltem meg a
pizzát.


JÖN A SZABVÁNYPIZZA  (Blikk 2002-10-09)

RÓMA - Többé nem élhetnek vissza a világ éttermei az olasz spagetti és pizza
hírnevével - jelentette a Reuters hírügynökség. Jövőre szabcányosítják az
olasz ételeket, a normákat elfogadó éttermekben jövőre csak olasz alapanyagból,
évszázados receptek alapján készült ételeket lehet majd kapni. Az intézkedést
azért vezetik be, mert az elmúlt években a ragadós spagetti és a kemény pizza
csaknem tönkretette az ország híres konyhájának a hírnevét.

- A szabványt betartó éttermeknek sokkal jobban fog menni az üzlet, mint a
hamisítóké. Azért voltunk kénytelenek meghozni ezt a döntést, mert az
Olaszországba látogató külföldiek nagy része már azt sem tudja, hogy a pizza és
a spagetti olasz eredetű. Sokan közülük azt kérdezik, hogy hívják nélunk a
spagettit - magyarázta felháborodottan az olasz iparügyi miniszterhelyettes,
Adolfo Urso.

hg


OLASZ LEPÉNY  (http://amazona.korridor.hu 2003-02-21)

Erőteljesen nyomul a pizza. Elindult Nápolyból és alig másfélszáz év alatt
meghódította a világot, mert alkalmazkodott a helyi ételek és a politika
ízéhez.

A magyar ételválasztékba agresszív módon behatolt a pizza. Sőt, a karrier
világméretű! Nézzünk a tepsi mélyére, hogyan lett az olasz halászok mindennapi
lepényéből a világ kedvence.

AZ ŐSPIZZA

A múlt bizonytalan. Annyit azonban tudni vélnek, hogy mint minden nagy
találmányt, egyszerű és praktikus volta segítette. Kellett valami, amire az
étel ráhelyezhető és így jött létre az ehető tányér. Vagyis az a pizza, melyet
manapság kínálnak, újkeletű a formájával, az ízeivel is. Az első írásos emlék
Itáliában IV. Ferdinánd (meghalt 1825-ben) gasztronómiai élményére utal, egy
pizzasütőnek köszönhetően. De még az őshazában is csak a 800-as évek közepén
terjedt el, a világhódítás pedig az utolsó 40 esztendő eseménye. Ezt az is
bizonyítja, hogy Milánóban, a hatvanas évekig, mindössze öt helyen sütötték, ma
pedig ezret is meghalad a pizzériák száma. S ha van látványosan fejlődő iparág,
ez annak tartható. Úgy mondják, Olaszországban több millió embernek ad munkát a
pizzasütés. Az Európai Pizzasütők és Párolótagok Szövetsége - merthogy ilyen is
van - szerint a világ egyes részein még ennél is erőteljesebben nyomul.

POLITIKAI PIZZA

Amerikában láncolat szolgálja fel éjjel és nappal. Nem lenne teljes a kép, ha
nem említenénk, hogy a versenytársak időnként elemeztetik, majd közlik, hogy
rombolja az egészséget. Az eredmény? Az egyik elnökválasztás számos jelöltje
fontosnak tartotta tudatni, hogy "fantasztikusan szereti a pizzát." A győztes
is köztük volt. Bár a választói közül számosan meg vannak győződve afelől, hogy
a pizzát is amerikaiak találták fel.

Mi másnak lehetne nevezni, ha nem politikai pizzának, amikor az őshazában,
Nápolyban, a világ legfejlettebb országai vezetőinek csúcstalálkozóján is ez a
lepény volt a sztármenü? Mindegyik államfő a nemzeti ízeit találta meg rajta.

Mi a titka a jó pizzának? Természetesen mindenki a maga receptjére esküszik.
Nápolyban ez így hangzik: "A jó pizzával úgy kell bánni, mint a nővel. Csak
simogatni szabad, ütni nem!" Könnyű kézzel kell gyúrni, duplanullás lisztből.
Mit mondhat erre a gépesített pizzéria washingtoni szakembere, aki ráadásul
fagyasztott tésztával dolgozik? Vagy az ázsiai szakács, aki a szójalisztet
gyúrja? És akkor még nem is említettük a hagyomány szerint kötelező mozzarella
sajtot, ami csakis bivalytejből nyerhető.

A legjobb pizzát Nápolyban sütik, ez nem vitás és természetesen mozzarellával.
Ám bármennyire is szorgalmasak a jámbor bivalyok, legfeljebb 300 ezer tonna
sajthoz elegendő tejet képesek kipréselni magukból. Mégis 700 ezer tonna
"eredeti" mozzarellát adnak el évente. Ennyit a műhelytitkokról.

A RECEPT

Nápolyban azt tartják, hogy minél egyszerűbb a recept, annál fontosabbak az
alapanyagok. A liszt és az olívaolaj kapribogyó követel, de az sem mindegy,
hogy hol termett! Az igényt az oreganóra, sőt a hagymára is kiterjesztik.
Persze, nem eszik olyan forrón a lepényt...A különbséget csak az érezheti, aki
jól ismeri az olasz kínálatot. Mindazonáltal hangsúlyozzák, hogy a jó pizza a
szélén nem lehet magasabb másfél centinél, a tészta súlya nem haladhatja meg a
200 grammot. Csak fával fűtött kemencében sülhet, a falaknak pedig téglából
kell lenniük. S ha még a Vezúv lávadarabjaiból is építettek bele, s siker
biztosra vehető. A tűz 400 fokon dolgozzon! Kell hozzá még valami, ami a
helyszínen beszerezhető: a zaj. Nincs jó pizza zaj nélkül, mondja a nápolyi
mester és meg is indokolja. Már az inasnak is tudnia kell, hogy miképpen és
hányszor csapja a tésztát a gyúródeszkához.

A jövő. Mármost mit kezdjen az éhes világ mindezen intelmekkel, amikor a pizzát
nemcsak az íze miatt kedveli, hanem mert gyors étel?! Nos, a világ nem nagyon
törődik a nápolyi halászok, egykori, paradicsomos, oreganós, mozzarellás
pizzáival. Amerikában sült krumplival is eszik, Kanadában lazaccal,
Németországban virslivel, Japánban rákkal, Angliában szalonnával,
Magyarországon kolbásszal.