Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


pizzák

2008.06.19

 

Pizzatészta (alaprecept) 1.
40 dkg finomliszt, 1 dl tej, 1 dl víz, 1 ek cukor, 2 dkg élesztő, 1 ek olaj, 1 kk só.
Az élesztőt felfuttatom a langyos cukros tejben. A lisztet beleszitálom egy mély tálba, a közepébe mélyedést nyomok és beleöntöm az élesztős tejet. Ezt a környező liszt kis részével összekeverem (kovász), majd a többi lisztből kevéssel betakarom, letakarom és meleg helyen kétszeresére kelesztem. Kb. negyed óra után hozzáadom a sót és a vizet, majd jól elkeverem. A tésztát úgy mint a rétestésztát párszor a deszkához csapkodom és cipót formálok belőle. Meglisztezem, letakarom és kb. egy óra hosszat kelesztem. A kívánt pizza, vagy calzone szerint egy, vagy több darabba szedem szét, majd elterítem a kiolajozott tepsiben, sütőformában. Belenyomkodom, peremet készítek neki. Ezt a peremet 1-2 cm szélesen nem pakolom meg sem a töltelékkel, sem pedig a sajttal. Most kis olajos kenés után megpakolom a hozzávalókkal.

 

 

 

 

 

Pizzatészta
A pizza lelke a tészta, ügyeljünk rá, hogy az alja jó ropogós legyen, a belseje viszont könnyű és puha!
10 dkg sima és 20 dkg grízes lisztet összekeverünk. A lisztbe egy kis mélyedést készítünk, ebbe morzsolunk 2 dkg élesztőt. Egy kevés langyos vízzel kovászt készítünk és ruhával letakarva meleg helyen tartva megvárjuk, amíg az élesztő felfut. 1 dl étolajat - lehetőleg olívaolajat -, sót, reszelt gyömbért és annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy fánktészta sűrűségű tésztánál kicsit keményebb tésztát kapjunk. Ruhával letakarva megkelesztjük.
Többféle módon készíthetjük elő a sütésre:
a./ A legegyszerűbb, ha egy vékonyan kiolajozott sütőtepsibe nyújtjuk, így kocka alakú pizzákat kapunk.
b./ A másik variáció: egy vagy több adagos kerek lapokat nyújtunk a tésztából, ekkor a végén cikkekre vághatjuk a pizzát.
c./ A harmadik esetben is kerek pizzát készítünk, csak az a különbség, hogy egy alacsony peremű kerek sütőformába nyújtjuk a tésztát.

 

 

 

 Pizzamártás (sugo) 1.
5 dkg finomra vágott hagymát 0,5 dl olajban megpárolunk, hozzáadunk 2-3 cikk zúzott fokhagymát, 7 dkg (1 kis doboz) paradicsompürét, sót, őrölt feketeborsot, reszelt gyömbért.
Az egészet jól lepirítjuk, felöntjük vízzel és jól kiforraljuk. A víz mennyiségét úgy kell meghatározni, hogy kb. 1 dl mártás legyen adagonként. Ha nagyon savanyú, egy kevés cukrot is adhatunk hozzá. (Ha egy adott pizzához valamilyen egyéni ízesítés kell, azt mindig ott jelezzük. Ha a pizzához valamilyen alapanyagot külön meg kell, hogy főzzünk, a főzőlevét esetleg felhasználhatjuk a víz helyett.)

 

Pizzamártás (sugo) 2.
30 dkg paradicsomot leforrázzuk, meg- hámozzuk és apróra vágjuk (turmixgép- pel is összetörhetjük). Egy kevés vízzel jól kiforraljuk. Sóval, őrölt feketeborssal, reszelt gyömbérrel és delikáttal ízesítjük. Jól kiforraljuk. Ha ezt a készítési módot választjuk, akkor is 1 dl mártás kell adagonként.

 

 

 

Négy évszak pizza
A sugót a tésztára terítjük, 8 dkg trap- pista sajtot szórunk rá. Előfőzött brokko- lit, kukoricát, metéltre vágott sonkát és szeletelt nyers gombát sávonként tesz- szük a tésztára. Ügyeljünk arra, hogy minden szükséges anyag kerüljön az adagokba! Oreganóval megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Vegetáriánus pizza
A sugót a tésztára terítjük, 8 dkg trap- pista sajtot szórunk rá. Nyers szeletelt gombát, főtt kukoricát, zöldborsót, spárgát, brokkolit, olívabogyót teszünk rá. Oreganóval ízesítjük és sütőben megsütjük.

 

 

 

Capricciosa pizza
A sugót a tésztára terítjük, 8 dkg trappista sajtot szórunk rá. Főtt kukoricát, csíkokra vágott szalonnát, főtt tojásszeleteket, karikára vágott hagymát, apróra vágott pepperoni paprikát (vékony, zöld erőspaprika) teszünk rá. Oreganóval ízesítjük és sütőben megsütjük.

 

 

 

Csirkés pizza
A sugót a tésztára terítjük, 10 dkg reszelt trappista sajttal megszórjuk, 20 dkg főtt, metéltre vágott csirkemellet teszünk rá, oreganóval ízesítjük és sütőben megsütjük.

 

 

 

Salátás pizza
A sugót a tésztára terítjük, 8 dkg trappista sajtot szórunk rá. Metéltre vágott sonkát teszünk rá és sütőben megsütjük. Ha megsült, karikára vágott nyers paradicsomot, uborkát, zöldpaprikát és csíkokra vágott fejessalátát teszünk rá. 2 dl sajttal és kefírrel dúsított besamelmártással leöntve tálaljuk.

 

 

 

Gyümölcsös (édes) pizza
3 tojássárgáját porcukorral kikeverünk és a kinyújtott tésztára kenjük. Mindenféle, tetszés szerinti gyümölcsöt (például: körte, őszi- és sárgabarack, ananász) teszünk rá és megsütjük. A sütőből kivéve tojáslikőrrel meglocsoljuk és naranccsal díszítjük.

 

 

 

 

 

EGYSZERŰ PIZZÁK
Mezítlábas pizza
A szurokfűvel ízesített sugót a tésztán egyenletesen elterítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

 

 

 

Oreganós pizza
Az oreganóval ízesített sugót a tésztán egyenletesen elterítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

 

 

 

Bazsalikomos pizza
2 csokor friss bazsalikomot finomra vágjuk, a sugóhoz adjuk és jól kiforraljuk. A bazsalikomos sugót a tésztára terítjük, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.
(Megjegyzés: természetesen használhatunk szárított bazsalikomot is, de ha lehet, a porított változatot ne használjuk.)

 

 

 

Friss fűszeres pizza
Friss csombort, tárkonylevelet, petrezselyemzöldet és kakukkfüvet 1-1 csomóval finomra vágunk és összekeverünk. A sugót a tésztára terítjük, a friss fűszerekkel, majd 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük. 

 

 

 

Mozzarellás pizza
A bazsalikommal ízesített sugót a tésztára terítjük. 10 dkg szeletekre vágott mozzarella sajttal betakarjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Gombás pizza
A sugót a tésztára terítjük. Kb. 1 mm vastag szeletekre vágunk 20 dkg gombát és nyersen a tésztára szórjuk. 10 dkg parmezánnal vagy zalai füstölt sajttal megszórjuk. Sütőben pírosra sütjük.

 

 

 

Paradicsomos pizza
A rozmaringgal ízesített sugót a tésztára terítjük. 2-3 mm vastag karikára vágott paradicsomot teszünk sűrűn a tésztára. Az egészet betakarjuk vékony mozzarella sajtszeletekkel és sütőben megsütjük.

 

 

 

Hagymás pizza 1. (bazsalikomos)
A sugót a tésztára terítjük. 30 dkg vékony karikára vágott vöröshagymát egy kevés olajban üvegesre párolunk, sóval, kevés őrölt feketeborssal és — lehetőleg friss — bazsalikommal ízesítjük. A hagymát a tésztára terítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

 

 

 

Hagymás pizza 2. (rozmaringos)
A sugót a tésztára terítjük. 30 dkj vékony karikára vágott vöröshagymát egy kevés olajban üvegesre párolunk, sóval, zúzott fokhagymával, kevés őrölt feketeborssal és — lehetőleg friss — rozmaringgal ízesítjük. A hagymát a tésztára terítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

 

 

 

Ananászos pizza
A sugót a tésztára terítjük. Karikára vágott vagy darabolt ananászbefőttet teszünk rá. Mozzarella sajtot szeletelünk a tetejére és sütőben pirosra sütjük.

 

 

 

Olajbogyós pizza
A sugót a tésztára terítjük. 10 dkg vékony karikákra vágott olajbogyót a tésztára szórunk. 10 dkg reszelt parmezán sajttal meghintjük és sütőben pirosra sütjük.

 

 

 

Capribogyós pizza
5 dkg capribogyót a levével együtt a sugóhoz adunk és jól kiforraljuk. A sugót a tésztára terítjük, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

 

 

 

Parajos pizza
30 dkg nyers parajt megtisztítunk, jól lemossuk és bő, forrásban lévő vízben leforrázzuk. Leszűrjük, kihűtjük és vékony csíkokra vágjuk. 2 dkg vajban megfuttatjuk a három cikk zúzott fokhagymát, a parajt hozzáadjuk, sóval, borssal ízesítjük és 2-3 percig pároljuk. A sugót a tésztára terítjük, a párolt parajt elosztjuk rajta és 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk. Sütőben pirosra sütjük.

 

 

 

Zöldbabos pizza

 

25 dkg, lehetőleg hosszú, zöld színű ceruzababot sós, cukros, szódabikarbónás vízben félig megfőzünk. 2 dkg vajon átforgatjuk sóval, bazsalikommal, szerecsendióval ízesítjük. A sugóval megkent tésztára terítjük, 10 dkg reszelt parmezánnal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Kukoricás pizza
25 dkg morzsolt csemegekukoricát sós, cukros vízben megfőzünk. 2 dkg vajon átforgatjuk, sóval, borssal, reszelt gyömbérrel ízesítjük. A sugót, majd a kukoricát a tésztára terítjük. Mozzarella sajtszeletekkel beborítjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Brokkolis pizza
25 dkg rózsáira szedett karfiolt sós, cukros vízben előfőzünk. A sugót a tésztára terítjük, a leszűrt brokkolit ráterítjük. Kevés fehérborssal, szerecsendióval fűszerezzük, 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Erdei gombás pizza
20 dkg tetszés szerinti erdei gombát (vargánya, rókagomba, stb.) vékony szeletekre vágunk és vajon megpárolunk. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. A sugót a tésztára terítjük és a párolt gombát ráhalmozzuk. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

 

 

 

Gombakrémes pizza
15 dkg gombát lereszelünk és vajon addig párolunk, amíg a levét el nem párologtatja. Liszttel megszórjuk, tejjel felengedjük, sóval, borssal, reszelt gyömbérrel, szurokfűvel ízesítjük. A sugót a tésztára terítjük, majd a gombakrémmel egyenletesen beborítjuk. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

 

 

 

Szardíniás pizza
Az oreganóval ízesített sugót a tésztára terítjük. Apró szardíniát — kb. 2 doboz — hosszában félbevágunk, a farkát és a gerincét eltávolítjuk és szépen elrendezve a tésztára tesszük. Kevés citromlével meglocsoljuk. 10 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Padlizsános pizza
30 dkg padlizsánt héjában, sütőben félig megsütünk, meghámozzuk és apróra vágjuk. A sugót a tésztára terítjük, a sóval, borssal, bazsalikommal, oreganóval ízesített padlizsánkrémet ráterítjük. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Halas pizza
A bazsalikommal ízesített sugót a tésztára terítjük. 20-30 dkg tonhalat citromos, sós vízben megfőzünk. A halhúst összemorzsoljuk, az esetleges szálkákat eltávolítjuk és a tésztára tesszük. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel és citromlét csurgatunk rá. 10 dkg parmezánnal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

 

 

 

Kagylós pizza
A citromfűvel és a kagylókonzerv levével ízesített sugót a tésztára terítjük. 2 doboz natúr kagylókonzervet óvatosan a tésztára teszünk. Vigyázzunk arra, hogy a kagyló ne törjön össze! Citromlével meglocsoljuk és 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk. Sütőben pirosra sütjük.

 

 

 

Tintahalas pizza
20 dkg tintahalat hagymával, szemes-borssal, citrommal, sóval együtt vízben puhára főzünk. A párolóléből kivéve lehűtjük és vékony karikákra vágjuk. A sugót a tintahal főzőlevével készítjük el. A kész sugót a tésztára terítjük. A tintahal karikákat a tésztára tesszük, 10 dkg mozzarella-szelettel letakarjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Crevettes pizza
10 dkg crevettet 2 dkg vajon kevés fehérborral és citromlével megpárolunk. Sóval, fehérborssal, oreganóval ízesítjük. A sugót a tésztára terítjük, a párolt rákot ráhalmozzuk, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

 

 

 

Osztrigás pizza
20-25 db friss osztrigát húslevesben citrommal ízesítve pár percig forralunk. Ha kész, leszűrjük és lehűtjük. A sugót a tésztára terítjük, az osztrigákat rátesszük és 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk. Sütőben megsütjük.

 

 

 

Tarisznyarákos (tengeri pókos)pizza
10 dkg tarisznyarákhúst 2 dkg vajon kevés fehérborral és citromlével megpárolunk. Sóval, fehérborssal, citromfűvel ízesítjük. A sugót a tésztára terítjük, a párolt rákot ráhalmozzuk, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

 

 

 

Polipos pizza
10 dkg konzerv poliphúst apró kockákra vágunk, a levével együtt a sugóhoz adjuk és jól kiforraljuk. A sugót a tésztára terítjük, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

 

 

 

Ringlis pizza
2 doboz ringlit apró darabokra vágunk. A sugót a tésztára terítjük. 15 dkg paradicsomot vékony karikákra vágunk és szépen elrendezve a tésztára tesszük. Az apróra vágott ringlit és 10 dkg mozzarella sajtot rászórjuk. Sütőben megsütjük.

 

 

 

Lazacos pizza
20 dkg lazacfilét hajszálvékony szeletekre vágunk. A tésztát kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk és a halszeletekkel beborítjuk. Sóval, fehérborssal, rozmaringgal és citromlével ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Húsos pizza 1 .
20 dkg sertéshúst nagylyukú tárcsán átdarálunk. 5 dkg füstölt szalonnát apró kockára vágunk és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az 5 dkg finomra vágott vöröshagymát és kissé megpároljuk. A húst rádobjuk, zúzott fokhagymával, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük, paradicsomlével felöntjük és megpároljuk. (Ügyeljünk arra, hogy a párolás végére csak nagyon kevés leve legyen!) A sugóval megkent tésztára tesszük a húst, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Húsos pizza 2.
20 dkg marhahúst nagylyukú tárcsán átdarálunk. 5 dkg füstölt szalonnát apró kockára vágunk és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az 5 dkg finomra vágott vöröshagymát és kissé megpároljuk. A húst rádobjuk, zúzott fokhagymával, sóval, borssal, oreganóval és bazsalikommal ízesítjük, kevés vörösborral és paradicsomlével felöntjük és megpároljuk. (Ügyeljünk arra, hogy a párolás végére csak nagyon kevés leve legyen!) A sugóval megkent tésztára tesszük a húst, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Húsos pizza 3.
20 dkg birkahúst nagylyukú tárcsán átdarálunk. 5 dkg füstölt szalonnát apró kockára vágunk és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az 5 dkg finomra vágott vöröshagymát és kissé megpároljuk. A húst rádobjuk, zúzott fokhagymával, sóval, borssal, rozmaringgal ízesítjük, kevés száraz fehérborral és paradicsomlével felöntjük és megpároljuk. (Ügyeljünk arra, hogy a párolás végére csak nagyon kevés leve legyen!) A sugóval megkent tésztára tesszük a húst, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Húsos pizza 4.
20 dkg házinyúlhúst nagylyukú tárcsán átdarálunk. 5 dkg finomra vágott vöröshagymát kevés zsíron kissé megpárolunk. A húst rádobjuk, sóval, borssal, gyömbérrel ízesítjük, paradicsomlével felöntjük és megpároljuk. (Ugyeljünk arra, hogy a párolás végére csak nagyon kevés leve legyen!) A sugóval megkent tésztára tesszük a húst, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Húsos pizza 5.
20 dkg kicsontozott csirkecombot nagylyukú tárcsán átdarálunk. 5 dkg f inomra vágott vöröshagymát vajban kissé megpárolunk. A húst rádobjuk, kevés zúzott fokhagymával, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. Kevés vízzel felöntjük és megpároljuk. (Ügyeljünk arra, hogy a párolás végére csak nagyon kevés leve legyen!) A sugóval megkent tésztára tesszük a húst, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Húsos pizza 6.
20 dkg pulykamellet nagylyukú tárcsán átdarálunk. 5 dkg finomra vágott vöröshagymát vajban kissé megpárolunk. A húst rádobjuk, sóval, őrölt fehérborssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Kevés vízzel felöntjük és megpároljuk. (Ügyeljünk arra, hogy a párolás végére csak nagyon kevés leve legyen!) A sugóval megkent tésztára tesszük a húst, 10 dkg reszelt mozzarella sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Mortadellás pizza
A sugót a tésztára terítjük. 20-30 dkg mortadellát vékony csíkokra vágunk és a tésztára szórjuk. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.
Szalonnás pizza
30 dkg húsos császárszalonnát vékony csíkokra vágunk és jól kisütjük. Az oreganóval ízesített sugót a tésztára terítjük, a leszűrt sültszalonna-csíkokat ráhalmozzuk, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Angolszalonnás pizza
30 dkg angolszalonnát megfőzünk, kihűtjük és vékony csíkokra vágjuk. A rozmaringgal ízesített sugót a tésztára terítjük. Az angolszalonna-csíkokat ráhalmozzuk és 10 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk. Sütőben pirosra sütjük.

 

 

 

Kolbászos pizza
A sugót a tésztára terítjük, 15 dkg vékony karikára vágott füstölt kolbászt teszünk a tetejére szép egyenletes elrendezésben. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

 

 

 

Velős pizza
30 dkg sertésvelőt leforrázunk, lehűtjük és lehártyázzuk. A megtisztított velőt szép szeletekre vágjuk. A sugót a tésztára terítjük, a velőszeleteket rátesszük, 10 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Csontvelős pizza
20 dkg marhacsontból kifejtett csontvelőt húslevesben megfőzünk, lehűtjük és vékony szeletekre vágjuk. A sugót a tésztára terítjük, a csontvelőt rátesszük és 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk. Sütőben megsütjük.

 

 

 

Borjúvesés pizza
A 20 dkg borjúvesét vékony szeletekre vágjuk. Egy kis fej hagymát kevés olajban megpárolunk. A vesét rádobjuk és megpirítjuk. Sóval, borssal, bazsalikommal és zúzott fokhagymával ízesítjük. 5 dkg apró kockára vágott paradicsomot adunk hozzá és készre pároljuk. A ragut a tésztára terítjük, 10 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Csirkemájas pizza
20 dkg csirkemájat apró kockákra vágunk és kevés felhevített olajban megpirítjuk. A sugót felforraljuk, a májat hozzáadjuk, szurokfűvel és kakukkfűvel ízesítjük. A sugót a tésztára terítjük, 10 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Virslis pizza
20 dkg virslit vékony karikákra vágunk. A sugót a tésztára terítjük, a virslit rászórjuk. 20 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Marhanyelves pizza
20 dkg füstölt főtt marhanyelvet metéltre vágunk. A sugót a tésztára terítjük, a nyelvet rászórjuk és kevés kakukkfűvel ízesítjük. 15 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Borjúmájas pizza
20 dkg borjúmájat lekaparunk és kevés felhevített olajban megpirítunk. A sugót felforraljuk, a májat leszűrve hozzáadjuk, bazsalikommal, rozmaringgal, zúzott fokhagymával ízesítjük. A sugót a tésztára terítjük, 10 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Füstölt húsos pizza

 

20 dkg füstölt főtt combot metéltre vágunk. A sugót a tésztára terítjük, a combot rászórjuk és kevés bazsalikommal ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

 

 

Különleges pizzák

 

 

 


Német pizza
10 dkg kelkáposztát megtisztítunk, metéltre vágunk, 15 dkg füstölt tarjával és egy leveskockával feltesszük főni. Amikor megpuhult, leszűrjük. (A sugo készítésénél a főzőlevet felhasználhatjuk.) A sugóval beborított tésztára tesszük a lecsepegtetett kelkáposztát. 10 dkg vékony szeletekre vágott gombát és metéltre vágott tarját teszünk rá, sóval, borssal, oreganóval ízesítjük. Vékony karikákra vágott paradicsommal betakarjuk. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Tenger gyümölcsei pizza
Az olvasztott vajjal meglocsolt tésztára 10 dkg leszűrt konzerv kagylót, 10 dkg vajban sóval, gyömbérrel megpárolt rákot, 5 dkg főtt, apróra vágott polipot teszünk, kevés citromlével meglocsoljuk, citromfűvel és zsályával ízesítjük. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Bolognai pizza
Kevés szalonnát kis kockákra vágunk, megpirítjuk. Egy kis fej finomra vágott hagymát adunk hozzá, megpároljuk, rádobjuk a paradicsompürét és a fokhagymát, jól lepirítjuk. 25 dkg darált marhahúst adunk hozzá és megpároljuk, amikor félig elkészült, apró kockára vágott vegyes zöldséget adunk hozzá. Sóval, borssal, bazsalikommal ízesítjük és készre pároljuk. Amikor kész, a tésztára terítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Tengerész pizza
20 dkg főtt tonhalat apró kockákra vágunk és az olvasztott vajjal meglocsolt tésztára tesszük. Vékony karikára vágott paradicsommal betakarjuk, sóval, borssal, rozmaringgal és 2 dkg apróra vágott olajbogyóval ízesítjük. 10 dkg mozzarella sajttal betakarjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Halász pizza
A sugót a tésztára terítjük, ráteszünk 10 dkg főtt, kis kockákra vágott tonhalat, 5 dkg főtt, karikára vágott tintahalat, 5 dkg apróra vágott főtt polipot. Sóval, borssal, rozmaringgal és citromlével ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Neptun pizza
A sugót a tésztára terítjük, 1 doboz konzerv kagylót (lé nélkül), 5 dkg rákhúst, 10 dkg nyers, szeletelt gombát, 5 dkg főtt, karikára vágott tintahalat teszünk rá. 1 dkg apróra vágott kapribogyóval megszórjuk. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Levantei pizza
A sugót a tésztára terítjük, ráteszünk 10 dkg főtt, kis kockákra vágott tonhalat, 1 doboz kagylót (lé nélkül) és vékony karikára vágott paradicsommal betakarjuk. Sóval, borssal, kakukkfűvel és citromlével ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Parasztos pizza
15 dkg vékony karikára vágott hagymát és 2 gerezd zúzott fokhagymát kevés olívaolajon üvegesre pírítunk, hozzáadjuk a metéltre vágott füstölt húsos kolozsvári szalonnát és a vékony cikkekre vágott paradicsomot. Sóval, borssal, bazsalikommal ízesítjük és a tésztára halmozzuk. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Carbonari pizza
5 dkg vékony csíkokra vágott húsos szalonnát kisütünk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, zöldbabot és a cikkekre vágott gombát. Az egészet jól megpároljuk, a rugóval felöntve kiforraljuk. A kész ragut a tésztára terítjük és vékony karikákra vágott paradicsommal betakarjuk. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Milánói pizza
Egy kis fej hagymát finomra vágunk, egy kevés olajban megfonnyasztjuk, 15 dkg metéltre vágott sonkát és 20 dkg metéltre vágott vargánya gombát adunk hozzá. Lepirítjuk, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. Ledarált friss paradicsomot adunk hozzá és jól kiforraljuk. A ragut a tésztára terítjük, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Mexikói pizza
10 dkg darált marhahúst fokhagymával egy kevés olajban jól megpirítunk, a sugo felét hozzáadva megpároljuk. A sugo másik felében megpárolunk 10 dkg előre beáztatott tarkababot. Ha mindkettő elkészült, összeforraljuk. A kész ragut a tésztára terítjük és 5 dkg főtt csemegekukoricát szórunk rá. 10 dkg parmezán sajttal betakarjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Japán pizza
Először 5 dkg metéltre vágott vegyes zöldséget, majd 15 dkg vékony csíkokra vágott tonhalat egy kevés felforrósított olívaolajban hirtelen megpirítunk. Sóval, reszelt gyömbérrel és szójaszósszal ízesítjük. 10 dkg mozzarella sajttal beborítjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Frankfurti pizza
15 dkg füstölt csülköt megfőzünk, lehűtjük, a bőr és a zsiradék nélkül metéltre vágjuk. 10 dkg kelkáposztát vékony csíkokra vágunk és a füstölt lében megfőzzük. Ha megfőtt, leszűrjük. A sugót a tésztára terítjük, rátesszük a kelkáposztát, a füstölt csülköt, 5 dkg karikára vágott virslit, 5 dkg karikára vágott paradicsomot. Oreganóval, borssal ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Firenzei pizza
A sugót a tésztára terítjük. 5 dkg metéltre vágott sonkát, 5 dkg szeletelt gombát, 5 dkg leforrázott, metéltre vágott parajt és 10 dkg szeletelt, főtt sertésagyvelőt teszünk rá. Sóval, borssal, bazsalikommal, zsályával ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Pármai pizza
10 dkg előző este beáztatott fehérbabot füstölt lében megfőzünk. A sugót a tésztára terítjük. A babot, 10 dkg metéltre vágott pármai sonkát, 5 dkg szeletelt gombát és 5 dkg karikára vágott paradicsomot teszünk rá. Oreganóval ízesítjük, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Velencei pizza
Apróra vágott polipot, zöldbabot, fokhagymát, cikkekre vágott paradicsomot olívaolajon könnyű vörösborral megpárolunk. Sóval, rozmaringgal, oreganóval ízesítjük. A sugót a tésztára terítjük, majd a ragut is rátesszük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Szárd pizza
A sugót a tésztára terítjük. 1 doboz lecsepegtetett szardíniát, 10 dkg héjában főtt, káposztareszelőn lereszelt burgonyát, 5 dkg csíkokra vágott húsos szalonnát és paradicsom-karikákat teszünk rá. Borssal, oreganóval ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Monacoi pizza
A sugót a tésztára terítjük, 10 dkg füstölt, főtt, metéltre vágott marhanyelvet, 5 dkg szeletelt gombát, 5 dkg apróra vágott gyöngyhagymát, 5 dkg karikára vágott paradicsomot teszünk rá. Kakukkfűvel, oreganóval ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Magyaros pizza
Az 1. sugo receptet készítjük el, de olaj helyett 5 dkg apróra vágott és pirított szalonnát használunk. A sugót a tésztára terítjük. 10 dkg karikára vágott zöldpaprikát, 5 dkg karikára vágott paradicsomot és 5 dkg karikára vágott gyulai kolbászt teszünk rá. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

 

 

Összetett pizzák

 


Sonkás - sajtos pizza
A sugót a tésztára terítjük. 10 dkg metéltre vágott gépsonkát és 15 dkg nyers, szeletelt gombát teszünk rá. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Zöldséges pizza
A sugót a tésztára terítjük. 5 dkg főtt ceruzababot, 5 dkg főtt morzsolt kukoricát, 5 dkg rózsáira szedett főtt karfiolt, 5 dkg nyers, szeletelt gombát teszünk rá. 10 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.
A zöldségeket kétféle módon tehetjük a tésztára:
A. a zöldféléket sávonként egymás mellé tesszük,
B. vegyesen rakjuk, az egyes zöldféléket nem különítjük el.

 

 

 

Ananászos - sonkás pizza
A sugo felét a tésztára terítjük. 10 dkg kockára vágott - esetleg karika ananászt - és 10 dkg metéltre vágott sonkát teszünk rá. 10 dkg mozzarella sajttal betakarjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Ananászos - kagylós pizza
A sugót kiforraljuk a kagyló levével, majd a tésztára terítjük. 1 doboz kagylót és 15 dkg ananászt a tésztára teszünk. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Paradicsomos -gombás pizza
A sugót a tésztára terítjük. 20 dkg nyers gombát vékony szeletekre vágunk és a tésztára tesszük. Az egészet vékony szeletekre vágott paradicsommal betakarjuk, bazsalikommal ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Paradicsomos - zöldbabos pizza
A sugót a tésztára terítjük. 15 dkg előfőzött ceruzababot kevés fokhagymás vajban átforgatunk, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük és a tésztára tesszük. Vékonyra szeletelt paradicsom-karikákkal és 10 dkg reszelt parmezán sajttal betakarjuk. Sütőben megsütjük.

 

 

 

Paradicsomos - sonkás pizza
A sugót a tésztára terítjük. 20 dkg metéltre vágott sonkát teszünk rá, vékony szeletekre vágott paradicsommal beborítjuk, rozmarínggal ízesítjük. 10 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Paradicsomos - sonkás -gombás pizza
A sugót a tésztára terítjük. 10 dkg metéltre vágott sonkát és 10 dkg vékony szeletekre vágott nyers gombát teszünk rá, vékony szeletekre vágott paradicsommal beborítjuk, borssal és bazsalikommal ízesítjük. 10 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Paradicsomos - parajos pizza
A sugót a tésztára terítjük. 40 dkg leforrázott, fokhagymás vajon átforgatott. metéltre vágott leveles parajt teszünk rá, vékony szeletekre vágott paradicsommal beborítjuk, borssal és oreganóval ízesítjük. 10 dkg mozzarella sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Paradicsomos – olajbogyós pizza
A sugót a tésztára terítjük. 5 dkg vékony szeletekre vágott olajbogyót teszünk rá, vékony szeletekre vágott paradicsommal beborítjuk, rozmaringgal ízesítjük. 10 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Paradicsomos - hagymás pizza
A sugót a tésztára terítjük. 20 dkg vékony karikára vágott vöröshagymát egy kevés olajban üvegesre párolunk, sóval, kevés őrölt feketeborssal és — lehetőleg friss — bazsalikommal ízesítjük. A hagymát a tésztára terítjük és vékonyra vágott szeletelt paradicsom-karikákkal betakarjuk. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

 

 

 

Paradicsomos – mortadellás pizza
A sugót a tésztára terítjük. 20 dkg metéltre vágott mortadellát teszünk rá, vékony szeletekre vágott paradicsommal beborítjuk, borssal és bazsalikommal ízesítjük. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Paradicsomos – angolszalonnás pizza
A sugót a tésztára terítjük. 20 dkg főtt, metéltre vágott angolszalonnát teszünk rá, vékony szeletekre vágott paradicsommal beborítjuk, borssal és szurokfűvel ízesítjük. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Paradicsomos - erdei gombás pizza
A sugót a tésztára terítjük. 20 dkg vékony szeletekre vágott erdei gombát kevés olajban, sóval, borssal, oreganóval ízesítve megpárolunk, majd a tésztára tesszük, vékony  szeletekre vágott paradicsommal beborítjuk. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Paradicsomos – bazsalikomos pizza
A sugót a tésztára terítjük. 30 dkg vékony szeletekre vágott paradicsommal beborítjuk, borssal és bazsalikommal ízesítjük. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Paradicsomos – kakukkfüves pizza
A sugót a tésztára terítjük. 30 dkg vékony szeletekre vágott paradicsommal beborítjuk, borssal és kakukkfűvel ízesítjük. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.
Kelkáposztás - gombás pizza
30-40 dkg kelkáposztát megtisztítunk, metéltre vágjuk és egy leveskockával feltesszük főni. Amikor megpuhult, leszűrjük. (A sugo készítésénél a kelkáposzta főzőlevét felhasználhatjuk.) A sugóval beborított tésztára tesszük a lecsepegtetett kelkáposztát. 10 dkg vékony szeletekre vágott gombát teszünk rá, sóval, borssal, oreganóval ízesítjük. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Kelkáposztás - sonkás pizza
30-40 dkg kelkáposztát megtisztítunk, metéltre vágjuk és egy leveskockával feltesszük főni. Amikor megpuhult, leszűrjük. (A sugo készítésénél a kelkáposzta főzőlevét felhasználhatjuk.) A sugóval beborított tésztára tesszük a lecsepegtetett kelkáposztát. 10 dkg metéltre vágott sonkát teszünk rá, sóval, borssal, oreganóval ízesítjük. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Kelkáposztás – paradicsomos pizza
30-40 dkg kelkáposztát megtisztítunk, metéltre vágjuk és egy leveskockával feltesszük főni. Amikor megpuhult, leszűrjük. (A sugo készítésénél a kelkáposzta főzőlevét felhasználhatjuk.) A sugóval beborított tésztára tesszük a lecsepegtetett kelkáposztát. Vékony szeletekre vágott paradicsommal beborítjuk, sóval, borssal, rozmaringgal ízesítjük. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Kelkáposztás - húsos pizza
20 dkg kelkáposztát megtisztítunk, metéltre vágjuk és egy leveskockával feltesszük főni. Amikor megpuhult, leszűrjük. (A sugo készítésénél a kelkáposzta főzőlevét felhasználhatjuk.) A sugóhoz adjuk a 20 dkg darált marhahúst és megpároljuk. A tésztára tesszük a lecsepegtetett kelkáposztát és a sugós darált-húst. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Borjúvesés - gombás pizza
10-10 dkg vékony szeletekre vágott gombát és borjúvesét hagymás zsíron megpirítunk, fokhagymával, borssal, zsályával ízesítjük. A sugóval beterített tésztára halmozzuk. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Brokkolis - sonkás pízza
10 dkg rózsáira szedett karfiolt sós, cukros vízben előfőzünk. A sugót a tésztára terítjük, a leszűrt brokkollt és 10 dkg metéltre vágott sonkát ráterítünk. Kevés fehérborssal, szerecsendióval fűszerezzük. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Brokkolis – gombás pizza
10 dkg rózsáira szedett karfiolt sós, cukros vízben előfőzünk. A sugót a tésztára terítjük, a leszűrt brokkolit és 15 dkg szeletelt gombát ráterítünk. Kevés fehérborssal, szerecsendióval fűszerezzük. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Padlizsános – sonkás pizza
20 dkg padlizsánt héjában, sütőben félig megsütünk, meghámozzuk és apróra vágjuk. A sugót a tésztára terítjük, a sóval, borssal, bazsalikommal, oreganóval ízesített padlizsánkrémet és a 10 dkg metéltre vágott sonkát ráterítjük. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Padlizsános – gombás pizza
20 dkg padlizsánt héjában, sütőben félig megsütünk, meghámozzuk és apróra vágjuk. A sugót a tésztára terítjük, a sóval, borssal, bazsalikommal, oreganóval ízesített padlizsánkrémet és a 10 dkg szeletelt gombát ráterítjük. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

 

 

Padlizsános – halas pizza
20 dkg padlizsánt héjában, sütőben félig megsütünk, meghámozzuk és apróra vágjuk. A sugót a tésztára terítjük, a sóval, borssal, bazsalikommal, oreganóval ízesített padlizsánkrémet és a 10 dkg főtt, apró kockára vágott tonhalat ráterítjük. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

Pizzatészta

 

Hozzávalók:

1 kiló liszt

2 lapos evőkanál só

1 evőkanál szárított oregano

frissen őrölt fekete bors

2 tasak szárított élesztő

2 teáskanál cukor

6 deci langyos víz

6 evőkanál olívaolaj

olívaolaj a tál kikenéséhez

Először langyosra melegítem a lisztet a mikróban úgy, hogy a legalacsonyabb fokozatra zacskóstul beteszem 1 percre, aztán beleszitálom egy nagy tálba és hozzákeverem a sót, a szárított oregánót és tisztességes mennyiségű frissen őrölt borsot.

Utána a legnagyobb keverőtálamba amim csak van, beleszórom a szárított élesztőt és a cukrot. Langyos vízzel simára és hozzáteszem az olívaolajat is.

Előszedem a kézi robotgépet, beleillesztem a tésztadagasztó-karokat, majd lassú fokozatra kapcsolom és elkezdem az élesztős-olajos vízbe apránként belekeverni a fűszeres lisztet. Amikor már az összes lisztet beledolgoztam, akkor nagyobb fokozatra váltok a gépen és 6-7 perc alatt hólyagosan simára dagasztom a pizzatésztát.

Még 1-2 percig kézzel is átdolgozom a bucit, aztán vékonyan kiolajozott tálba beleforgatom, hogy sehol ne száradjon ki és konyharuhával lefedve 45 perc alatt meleg helyen a duplájára kelesztem.

Utána újra átgyúrom a tésztát és elosztom 4 egyenlő részre. Amíg az egyiket jó centis vastagságúra kinyújtom, addig lefedve tartom a többi cipót. (Ha a várakozás alatt nagyon duzzadoznának, akkor hűvősebb helyre költöztetem őket.)

A kis jóindulattal körlapnak is nevezhető pizzát enyhén megolajozott sütőlapra teszem és 15 perces pihenő után jöhet rá vékonyan a pizzamártás meg azok a toppingok, amelyekre épp kedvünk támad. Előmelegített 220 C-os (gázsütőn 7-es fokozat) 20-25 perc alatt sülnek a pizzák ropogósra attól függően, hogy mivel pakoltuk meg őket.

4 tekintélyes méretű pizza lesz belőle 8 ember számára.

(Szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2002/46 szám)

Pizzamártás

Hozzávalók:

1 doboz (40 dekás) hámozott paradicsom konzerv

2 teáskanál szárított oregano

2 gerezd fokhagyma

2 evőkanál olivaolaj

1 evőkanálnyi sűrített paradicsompép

frissen őrölt fekete bors

Az alaposan lecsepegtetett paradicsom konzervet belezuttyantom a turmixgépbe, aztán hozzászórom az oreganot.

A fokhagymagerezdeket megpucolom és átnyomom a fokhagymaprésen, majd az erős illatú zúzadékot is beleteszem a turmixgépbe.

Löttyintek hozzá olivaolajat és belekanalazom a sűrített paradicsomot.

Tekerek hozzá frissen őrölt borsot -sót azért nem, mert a pizzán a toppingok és a sajt úgyis elég sós lesz-, és röpke pillanatok alatt krémesre turmixolom szét a pizzamártást.

4 nagy pizzához elég.

(Szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2002/46 szám)

Sonkás-ruccolás pizza

Hozzávalók:

Ą adag pizzatészta
Ą adag pizzamártás
15 dkg érlelt, szárított sonka (pl. Bolero)
5 dkg ruccola
1 evőkanál balzsamecet
frissen őrölt bors

A kinyújtott, pihentetett pizzatésztát sütőpapírral bélelt tepsire fektetem, és egyenletesen megkenem pizzamártással. Ezután betolom a 220 fokra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt megsütöm.
De félidőben kikapom egy pillanatra, és gyorsan ráhelyezem a hajszálvékony sonkaszeleteket. Mivel ennyi sonka túl sok ahhoz, hogy egy rétegben elférjen a pizzán, úgy ügyeskedem, hogy minél egyenletesebben terítsem szét.

Miközben a pizza készre sül, előkészítem a ruccolát. A leveleket jól megmosom, aztán papírtörlőre terítve vagy salátacentrifugában megszárítom.

A megsült sonkás pizzát tálalás előtt megszórom ruccolával, a levelekre balzsamecetet fröcskölök, és tekerek rájuk még egy kis frissen őrölt borsot is.

1 hatszeletes pizza lesz belőle.

Póréhagymás pizza

Ennek a pizzának az ötlete nemrég jutott eszembe, amikor Párizsban jártam, és egy kis kávézóban megkóstoltam egy olyan lepényt, amelynek sós, porhanyós tésztakérgében krémes, póréhagymás töltelék pihent. A franciák különben is híresek arról, milyen isteni lepényeket, azaz quiche-eket készítenek, úgyhogy ha ott vagyok, szinte szakmai kötelességemnek érzem, hogy sorra végigkóstoljam a vonzónál vonzóbb változatokat. De ez a quiche a többinél is magával ragadóbb volt. Leginkább amiatt, hogy semmi extra nem volt benne. A tészta vékony volt és friss, a töltelék pedig csak puha póréból, illatos kakukkfűből és a házi tejszín meg a falusi tojás keverékéből állt, slussz. Mégis úgy éreztem, magát a mennyországot árusít ják itt szeletekben. Mialatt hazafelé tartottunk -lám, valamire mégis jók az unalmas repülőutak -, beugrott, hogy a legközelebbi sütésnél kipróbálom, miként viselkedik egy ilyen pórés micsodaság, ha pizzatésztára teszem. Csupán a tojást hagytam ki belőle, mert sűrítő szerepére semmi szükség nincs a pizza esetében.

Hozzávalók:

1/4 adag pizzatészta (184. oldal)

1/4 adag pizzamártás (185. oldal)

kb. 80 deka póréhagyma (megtisztítva 40 deka)

1 evőkanál olívaolaj

1/2 deci meleg víz

só és frissen őrölt bors

5-6 ág friss kakukkfű

2 evőkanál tejszín

10 deka pizza-mozzarella

A póréhagymákról levágom a zöld részüket - ezek nem kellenek -, aztán a fehér maradékot megmosom, szárazra itatom és l/2 centi vékony karikákra metélem.

Egy 24 centi átmérőjű teflonserpenyőben felhevítem az olívaolajat, és ha már meleg, egy pillanatra leveszem a tűzről, és beleszórom a pórékarikákat. Fakanállal jól átforgatom őket, és mielőtt vissza tenném a serpenyőt a tűzre, a hagymához öntöm a meleg vizet, és rádobom a kakukkfűágaka t.

A pórét lefedem, 7-8 perc alatt puhára párolom, és ha szükségesnek látom, néha megkeverem közben. Nem cél, hogy pépes legyen, hiszen sütés közben a pizzán is puhul még. Ezért csak annyi ideig párolom, hogy a beleszúrt villa könnyen átmenjen rajta.

A puha pórét megsózom, megborsozom, és hozzákeverem a tejszínt. Ennyi az egész, el is készült. A kinyújtott, pihentetett pizza tésztát a sütőpapíros tepsire teszem, megkenem a pizzamártással, és jól megpakolom a pórés toppinggal. Ráreszelem a sajtot, és apórés pizzát kb. 20 perc alatt megsütöm a 220 fokra (gázsütőnél 7-es fokozat) elő melegített sütőben.

1 hatszeletes pizza lesz belőle.

Tonhalas-tejfölös pizza

Hozzávalók:

Ą adag pizzatészta
Ą adag pizzamártás
2 doboz 16 dkg-os tonhalkonzerv (hivatalos nevén: „tonhaldarabok sós lében”)
5 dkg kapribogyó
1 citrom
1˝ dl 12%-os zsírtartalmú tejföl
frissen őrölt bors
10 dkg pizza-mozzarella

A kinyújtott, pihentetett pizzatésztát ráteszem sütőpapíros tepsire, és megkenem pizzamártással.

Lecsöpögtetem a tonhalat, és ha a darabok túl nagyok, villával falatokra tördelem őket. Jöhet a kapribogyó. Lecsöpögtetem, és összekeverem a tonhallal. A kapribogyós halhoz reszelem a megmosott citrom héját, és hozzávegyítem a tejfölt is. Végül az egészet erőteljesen megborsozom, és elosztom a mártással megkent pizzatészta tetején.

Mielőtt a tonhalas pizzát 20-25 percre beküldeném a 220 fokra előmelegített sütőbe, jó vastagon ráreszelem a sajtot.

1 hatszeletes pizza lesz belőle.

(Tonhalas pizza néven is szerepelt)


Padlizsános pizza

Hogy a padlizsánt nagyon szeretem, nem vitás. Elég csak végigpörgetni a könyv lapjait, és máris kiderül, mennyire szívesen készítek belőle ebédet (50. oldal). Szép a színe, a hűtőben viszonylag sokáig eláll, és tartózkodó, alkalmazkodó ízének köszönhetően rengeteg mindenhez fellehet használni. Éppen ezért nem is csodálkoztam, amikor azt olvastam, hogy mielőtt a krumpli megérkezett Európába, kontinensünkön a padlizsán volt az egyik legnépszerűbb zöldségféle. Önálló ételként, szószként, köretként, húspótlóként került az asztalokra, és csak mostanában tekintjük valamiféle különlegességnek. Pedig nem az. Szerintem a padlizsán olyan, mint egy igazi, csöndes jó barát, akire mindig számíthatok.

Hozzávalók:

1/4 adag pizzatészta (184. oldal)

1/4 adag pizzamártás (185. oldal)

35 deka padlizsán

só és frissen őrölt bors

2 evőkanál olívaolaj

1 fokhagymagerezd

5 deka magozott, fekete olajbogyó

5 deka friss parmezán

5 deka pizza-mozzarella

1 nagy maréknyi friss bazsalikom

A megmosott padlizsánról levágom a két végét - ezek esetleg keserű ek -, majd 1 centis szeletekre karikázom. A szeleteket picit megsózom, megborsozom, és egy 24 centi átmérőjű teflonserpenyőben megsütöm.

Mivel egyszerre nem fér a serpenyőmbe az összes karika, két részletben szoktam megsütni, és mindkét adaghoz 1-1 evőkanál olívaolaj at használok. A megsült padlizsánkarikák akkor igazán finomak, ha a sütés től nemcsak megpuhulnak, hanem enyhén aranybarnává színeződnek. Tapasztalatom szerint ez oldalanként kb. 10-10 percet jelent, de mindenki döntse el maga, mikor nyilvánítja késznek őket.

Mialatt a padlizsánkarikák sülnek, megpucolom a fokhagymagerezdet, lecsöpögtetem és apróra vágom az olajbogyót, valamint megreszelem és összekeverem a kétféle sajtot.

Ezután a kinyújtott, pihente tett pizzatésztát sütőpapíros tepsire teszem, megkenem pizzamártással, és elrendezem rajta a megsült padlizsánkarikákat. A kézi reszelő apró lyukú oldalán a lehető legegyenletesebben a padlizsánra reszelem a fokhagymát, és szétszórom rajta az apróra vágott olajbogyót. Búcsúzóul meghintem a parmezán-mozzarella keverékkel - ügyelek rá, hogya fokhagymareszeléket mindenütt befedje a sajt, különben megég -, és a pizzát 20-25 perc alatt megsütöm a 220 fokra (gázsütőnél 7-es fokozat) előmelegített sütőben.

Tálalás előtt meg szoktam szórni apróra vágott bazsalikommal, mert nagyon jól passzol hozzá.

1 hatszeletes pizza lesz belőle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

fáy andrás krt88

(nővéred, 2010.08.24 18:07)

nagyon jók a receptek csak legközelebb írd olyan színnel hogy én is lássam szia kati