Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


pogi

2008.04.27

krumplis pogi    HOZZÁVALÓK:
1/4 kg sima fehér liszt
1/4 kg teljesőrlésű búzaliszt
25 dkg zsiradék,
pl. margarin
fél kocka élesztő
(25 g), 1 kk cukor
1 bögre tej
3 db krumpli
1 kávés kanál (továbbiakban: kk) cukor
2 kk só
1 kk bors, 2-3 kk őrölt paprika
2 db tojás

KELLÉKEK:
pogácsa szaggató
nyújtódeszka és nyújtófa
tepsi
sütőpapír
kenőtoll
kedv a sütéshez   
1. A fűszerekkel összekevert liszten
felfuttatjuk az élesztőt.
2. Hozzáadjuk a többit: margarint, burgonyát, 1 db tojást (a tojást el lehet hagyni)
3. Jól összegyúrjuk. Ha kell, teszünk hozzá tejet vagy langyos vizet.
4. Letakarva félretesszük keleszteni.
5. Látjuk, hogy megkelt.
6. Másfél ujjnyira nyújtjuk, kozkázzuk, szaggatjuk, tojással megkenjük, sütjük.
Sütés: előmelegített sütőben eleinte nagy lángon, magas hőmérsékleten sütjük. Kb. 8 perc múlva közepes lángon sütjük, kb. 1/4 óráig míg átsül. Aztán mehet tovább nagyobb fokozaton. Az illatán és színén látjuk amikor kész.
7. Sütés után kis időre takarjuk le egy tiszta konyharuhával.

Frissen és melegen a legjobb!

--------------------------------------------------------

túrós pogi                                                            

 

HOZZÁVALÓK:
40 – 50 dkg bio teljes-őrlésű, vagy átlagos teljesőrlésű búzaliszt és normál liszt keveréke, ez ált. finom liszt (fele-fele).
1 kocka margarin
azaz 25 dkg
fél kocka élesztő
(25 g)
1 dl tej
15 – 20 dkg tehéntúró
1 kk cukor
1 és 1/2 kk só
1 kk bors
1 kanál szezámmag
kevés tejföl
2 db tojás

KELLÉKEK:
mint a krumplis pogácsánál
bővebben >>     
1. A fűszerekkel összekevert liszten
felfuttatjuk az élesztőt.
2. A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal és összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Ha túl kemény a tészta egy kevés tejfölt adjunk hozzá. 1 db tojást és egy kevéske számmagot tegyünk félre a pogik tetejére.
3. Letakarva félretesszük keleszteni, ha lehet meleg helyre.
4. A megkelt tésztát kétszer kinyújtjuk, közben hajtogatjuk, majd másfél ujjnyira nyújtjuk, nem túl mélyen bekockázzuk a tetejét, szaggatjuk.
5. Szaggatás után, amikor már szépen elrendeztük a tepsiben, megkenjük a tojással és megszórjuk szezámmaggal.

Sülés közben a pogik elterülnek,
ezért ne legyenek túl közel egymáshoz!


A túrós pogácsa frissen finom.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.