Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


rakott variációk

2009.03.22

 

Burgonyás cukkini rakottas
Hozzávalók

50 dkg burgonya, 30 dkg cukkini
4 evokanál olívaolaj, só
30 dkg stracchino (olasz friss sajt, ami bármilyen más friss, lágy sajttal helyettesítheto)

      A burgonyát és a cukkinit megtisztítjuk, majd olyan vékonyan (kb. 2 milliméter) fölszeleteljük, mint a chipshez szokás. A zöldségkarikákat felváltva egy mikrohullámú edénybe tesszük úgy, hogy a közepén egy kis kört üresen hagyunk, ugyanis a mikróban az étel a tál közepén kevésbé puhul. Az olajjal meglocsoljuk, kissé megsózzuk. Lefedve, 750 wattal kb. 15 percig vagy 500 wattal kb. 23 percig sütjük. Közben kétszer-háromszor megkeverjük, de ügyeljünk rá, hogy a zöldség mindvégig a tál szélén legyen, a közepére ne kerüljön! Megkóstoljuk, hogy biztos puha-e, ha nem, még 1-2 percre visszatesszük. A sajtot fölszeleteljük, a zöldségrakottas tetejére fektetjük és visszatéve, a legnagyobb teljesítménnyel 1-2 perc alatt ráolvasztjuk, de forró grillsütobe vagy sütobe is betehetjük e célból.
Elkészítési ido: 32 perc.
Egy adag: 415 kcal / 1735 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor Mocsényi Zöldveltellini.

 

Zabpelyhes rakott karfiol
Hozzávalók

10 dkg zabpehely, 5 dkg vaj
75 dkg tisztán mért karfiol
só, 1 kis vöröshagyma
3 dl tejföl, 2 tojás
1 csokor petrezselyem
késhegynyi tört borókabogyó
orölt fehér bors
a tepsi kikenéséhez:
vaj, 1 evokanál zsemlemorzsa

      Elokészítése: a zabpelyhet kis serpenyoben állandóan kevergetve 1 deka vajon megpirítom. (Nem szabad magára hagyni, mert igen gyorsan megéghet!) Térfogatához képest dupla meny-nyiségu vízzel leöntöm, és 10 percig állni hagyom, hogy megduzzadjon. Közben a karfiolt kis rózsáira szedem, megmosom, lecsöpögtetem, majd enyhén sós, forrásban lévovízben 5 percig fozöm. Leszuröm és kihutöm. Elkészítése: egy tepsit vagy tuz-álló tálat vajjal kikenek, a zsemlemorzsával megszórom, majd a karfiol felét elterítem benne. A megtisztított és nagyon finomra vágott hagymát a maradék vajon megfonnyasztom, és a tejfölbe keverem. Hozzáöntöm a felvert tojást, beleszórom a finomra aprított petrezselymet és a fuszereket, megsózom, ezután kettéosztom. Az egyik felébe belekeverem az áztatott zabpelyhet, amit ráöntök a karfiolra. A maradék karfiollal betakarom, az öntet másik felét a tetejére locsolom. Elomelegített, forró sütobe tolva, szép pirosra sütöm.
Elkészítési ido: 1 óra 20 perc.
Egy adag: 390 kcal / 1638 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor Neszmélyi cserszegi fuszeres `01.

 

Zöldséggel rakott padlizsán
Hozzávalók

2 közepes padlizsán (egyenként kb. 40 deka)
2-3 evokanál olaj
1 vöröshagyma
5 dkg vaj
15 dkg csiperkegomba
1 kisebb édesköménygumó (kb. 30 dkg)
10 dkg füstölt sonka
1 mokkáskanál só
1 púpozott evokanál liszt
2 dl tejszín
1 mokkáskanál chili- vagy paprikakrém
a tetejére:
10 dkg reszelt sajt

      A padlizsánokat megmossuk, leszárogatjuk és hosszában kettévágjuk. A feleket - vágott oldalukra fordítva - az olajon 4-5 percig sütjük. Kissé hulni hagyjuk, majd belsejüket kikaparjuk és fölaprítjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és kis lángon a vajon megfonnyasztjuk. Közben a gombát meg az édesköményt megtisztítjuk, körömnyi kockákra daraboljuk és a kivájt padlizsánnal együtt a hagymára szórjuk. Nagy lángon 4-5 percig pirítjuk, végül a csíkokra metélt sonkát is belekeverjük. Megsózzuk, a liszttel meghintjük, még 1 percig tovább sütjük, majd a tejszínt ráöntjük, kevergetve 1-2 percig forraljuk, ezalatt jól besurusödik. Az eros paprikakrémmel tüzesítjük, majd a padlizsánok üregébe töltjük. A reszelt sajttal meghintjük, és elomelegített sütoben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütoben 200 °C) 15 percig sütjük.
Elkészítési ido: 1 óra 10 perc.
Egy adag: 572 kcal / 2391 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.

 

 

Burgonyás mousaka
Hozzávalók:
1 fej szeletelt hagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg vaj
1 babérlevél
fél kg darált hús
fél kg konzervparadicsom
1 kg burgonya

bors
2 teáskanálnyi vajon párold puhára a hagymát és a fokhagymát, keverd hozzá a darált húst, és párold addig, míg a keverés hatására a hús szét nem esik, ekkor add hozzá a paradicsomot, a babért, sót, borsot. Fedő alatt lassú tűzön főzd 45 percig. Süsd át a burgonyát a maradék vajban. Rétegeld a burgonyát és a húst egy tűzálló tálban úgy, hogy a tetejére burgonyaréteg kerüljön. Önts rá 2 dl forró vizet, és fedő alatt középmeleg sütőben süsd 25-30 percet.
Variáció: a burgonya-hús réteget fedd be 4 deciliternyi besamel mártással, ebben az esetben fedő nélkül süsd az ételt, középmeleg sütőben 35-45 percig.
Fűszeres rakott burgonya
Hozzávalók:
40 dkg darált sertéshús
1 kis doboz paradicsompüré
5 dkg vaj
1 kg burgonya
szerecsendió
babérlevélpor

feketebors
2 gerezd fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
Az olajon fonnyaszd meg az apróra vágott vöröshagymát, és add hozzá a tört fokhagymát, majd egy-két percig süsd együtt. Tedd bele a sertéshúst, és a doboznyi paradicsompürével, késhegynyi babérlevélporral, kevés sóval, borssal ízesítsd - lehet beletenni egy kiskanálnyi ételízesítőt. Először saját levében, majd nagyon kevés vizet aláöntve párold jó puhára. Időnként villával keverd meg, nehogy összeragadjon a darált hús. Közben egy másik edényben 5 dkg vajon kevés vízzel párold nem túl puhára a meghámozott, karikákra vágott burgonyát, és ezt sóval, csipetnyi szerecsendióval fűszerezd. Felét terítsd egy mély tűzálló tálba, erre simítsd a párolt húst, és fedd be burgonyával. Öntsd le 1,5 dl vízzel, a tálat fedd be. Forró sütőben süsd fél óráig, majd vedd le a fedőt, és pirítsd meg a tetejét.
Rakott gomba finom fűszerekkel
Hozzávalók:
25 dkg friss rókagomba
15 dkg csiperke
15 dkg laskagomba
2 fej karikára vágott lilahagyma
3 evőkanál fűszervaj
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
fél-fél csokor felaprított metélőhagyma és turbolya
negyed kávéskanál borsika
só, bors, paprika
2 evőkanál magos mustár
rizs
2 dl tejszín
A rizst főzd meg. A gombát tisztítsd meg, és vágd félbe. A hagymát és a gombát forró fűszervajban párold meg. Tedd bele a fokhagymát, a metélőhagymát és a turbolyát. Sóval, borssal, borsikával és paprikával fűszerezd. Add hozzá a mustárt, és azonnal vedd le a tűzről. Egy jénai tálat kenj ki vajjal. Rétegezd bele a rizst és a gombás keveréket, úgy, hogy minden gombás keverékre öntesz egy kis tejszínt, és megsózod. A tetején gomba legyen. Told 20 percre sütőbe, és forrón tálald.

 

 

Rakott padlizsán
Hozzávalók:
2 padlizsán
10 dkg reszelt sajt
5 dl paradicsomlé
1 dl olaj
5 dkg vaj
3 evőkanál zsemlemorzsa
10 dkg liszt
só, bors, cukor

Vágd ujjnyi vastag karikákra a meghámozott padlizsánokat, a szeleteket sózd meg, forgasd meg lisztben, süsd ki forró olajban, és tedd félre. Vajazz ki egy tűzálló edényt, és rétegesen tedd bele a padlizsánszeleteket. Rétegenként szórd meg reszelt sajttal, és locsold ízlés szerint cukrozott, sózott paradicsomlével. A tetejére tegyél vajjal összedolgozott zsemlemorzsát. 150-200 fokon süsd meg és forrón tálald.
Sajtos rakott cukkini
Hozzávalók:
4 kisebb cukkini
4 paradicsom
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
10 dkg sajt
2 tojás
2 evőkanál olaj
1 teáskanál oregánó
őrölt bors, só

A végein bemetszett paradicsomokat mártsd egy pillanatra a forrásban lévő vízbe, és húzd le a héját. Hűtsd ki, és vágd karikákra. Vágd le a cukkini végeit, majd szeleteld őket ujjnyi vastagságú karikákra. Karikázd fel a megtisztított vöröshagymát. A sajtot reszeld le. A megtisztított fokhagymát tedd forró olajba, és emeld ki, mielőtt megpuhulnának. A cukkiniszeleteket süsd ki ebben a fokhagymás olajban, majd tedd félre. A karikákra vágott vöröshagymát is dobd egy pillanatra az olajba, de ne hagyd megpirulni. A paradicsomot, a cukkinit és a hagymát rétegezd egy lapos, tűzálló tálba úgy, hogy kicsit ferdén egymásra legyenek csúsztatva . Sózd, borsozd, és szórd meg oregánóval. A tojásokat keverd össze a tejföllel, szórd bele a reszelt sajtot, és borítsd a zöldségek tetejére. Forró sütőben, körülbelül 200 fokon süsd 20-25 percig. Ha a teteje aranysárgára pirult, kiveheted.
Téli rakott zöldség
Hozzávalók:
1 nagy fej karfiol
50 dkg kelbimbó
1 húsleveskocka
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
4 dl tej
1 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt
1 evőkanál zsemlemorzsa
reszelt szerecsendió
1 kávéskanál fűszerpaprika
só, bors

Szedd rózsáira a megtisztított karfiolt, a kelbimbókat pedig vágd félbe, a hagymákat apróra. Forralj fel egy fazékban vizet, dobd bele a húsleveskockát, add hozzá a karfiolt és a kelbimbót, majd forrald fel újra, és innentől számítva még 5 percig főzd. Szűrd és csepegtesd le. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Vajazz ki egy tepsit, vagy egy magas falú tálat, és tedd bele a zöldségeket. Forró olajon pirítsd meg a hagymákat. Hintsd meg liszttel, fűszerpaprikával, és önts hozzá annyi forró tejet, hogy felforralva sűrű mártást kapj. Forrald jól ki, sózd, borsozd, és ízesítsd egy kevés szerecsendióval. Öntsd a mártást a zöldségekre, majd hintsd meg a tetejét zsemlemorzsával és tedd a sütőbe. 25-30 perc alatt elkészül.
Tojással rakott zöldbab
Hozzávalók:
80 dkg zöldbab
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 zöldpaprika
3 paradicsom
4 tojás
2 dl tejföl
1 evőkanál olaj

A megtisztított zöldbabot vágd 2-3 centiméteres darabokra. Sós vízben főzd puhára, majd szűrd le. Főzd keményre a tojásokat; a vöröshagymát, a paradicsomot és a paprikát karikázd fel. Rakd a zöldbab felét olajjal kikent üvegtálba, tedd rá a hagyma- és tojáskarikákat. Sózd meg, és tedd rá a maradék zöldbabot. Tedd a tetejére a paprika- és paradicsomkarikákat, és öntsd le tejföllel. 200 fokos sütőben süsd 50-60 percig.

 

 

 

Rakott csirkemell

Hozzávalók:
 
• nagyobb csirkemell (kb. 50 dkg)
• 20 dkg bacon (angolszalonna)
• 2-3 db alma
• 20 dkg füstölt sajt
• szerecsendió
• 1 dl tej
• 2-3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A csirkemellfiléből vágj több vékony, lapos szeletet, majd legalább egy óráig áztasd meg a fokhagymával ízesített tejben. Egy kisebb tepsit bélelj ki baconnel (néhány szeletet tegyél félre belőle a tetejére), majd tedd rá a tejből kivett, lecsöpögtetett és ezután lisztben megforgatott csirkemelleket. Reszelj rá almát és fedd be füstölt sajttal. Kend meg egy-két evőkanál tejföllel és takard le a maradék baconnel. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt elkészül. Köretnek krumplipüré illik hozzá a legjobban.

 

 


Rakott túró
Hozzávalók:
25 dkg friss juhtúró
20 dkg sajt
10 dkg vaj
5 zsemle
5 dl tej

Egy tűzálló tálat kenj ki vajjal, tedd rá a vékonyra felvágott zsemléket, majd szórd meg reszelt sajttal. Az egészet szórd meg elmorzsolt túróval, majd addig rétegezd, amíg a hozzávalók tartanak. Kétsoronként morzsolj rá vajat, a legfelső sort pedig bőven hintsd meg reszelt sajttal. Ezután öntsd rá a kissé megsózott tejet, és süsd addig a forró sütőben, amíg a zsemle fel nem szívja a tejet, és a teteje pirulni nem kezd. Forrón tálald.
Cukkíni lasagne
Hozzávalók:
2 cukkíni, hosszában felvágva
olívaolaj
3 nagyobb, grillezett pirospaprika
10 dkg feta sajt, kis darabokra vágva
2 evőkanál mascarpone sajt
1 evőkanál fenyőmag pirítva
Az öntethez:
4 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál aprított mentalevél
1 marék frissen aprított petrezselyem

A cukkíniket kevés olajban két oldalról rövid ideig süsd serpenyőben, a paprikát melegítsd fel. Míg az imént említett alapanyagok készülődnek, addig a kis darabokra tördelt fetát a mascarponéval keverd el egy külön edényben. Az öntet hozzávalóit tedd egybe egy másik edényben, lehetőleg fedővel, és rázd össze. A cukkínit és a paprikát rétegekben tedd egymásra, a különböző szintek között permetezz rá öntetet, és kend rá a mascarponés fetás tölteléket. A végén öntsd le az öntettel, és szórd rá a pirított fenyőmagvakat.

 


Rakott metélt
Hozzávalók:
30 dkg szélesmetélt
15 dkg darált mák
15 dkg baracklekvár
1 evőkanál porcukor
2 evőkanál olaj
kevés vaj

A tésztát főzd ki, majd csepegtesd le. Egy olajjal kikent tűzálló tálba rétegesen tedd bele a tésztát, a porcukorral elkevert mákot és a baracklekvárt. Addig folytasd a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére morzsolj vajat. Előmelegített sütőben süsd 20 percig.
Rakott kel
Hozzávalók:
30 dkg sertéshús
0,5 kg kelkáposzta
5 dkg rizs
3 dl tejföl
1 evőkanálnyi vaj
1 csipet köménymag

A darált húst készítsd el pörköltszerűen - rövid lére -, pirítsd zsírjára, a rizst pedig főzd meg. A kelkáposztát bontsd leveleire, mosd meg, és áztasd tíz percre sós vízbe, majd öblítsd le, és sós, köménymagos vízben főzd félpuhára. Vajazz ki egy tepsit, az aljára simíts egy réteg káposztalevelet, rá egy sor rizst, egy sor húst és egy réteg tejfölt tegyél. Ezt addig folytasd, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére kelkáposztát tegyél, és alaposan kend meg tejföllel. A maradék vajat melegítsd fel, és öntsd a tetejére. Előmelegített sütőben 25-30 percig süsd aranybarnára, majd forrón tálald.

 

 

Egyszeru rakott burgonya
Hozzávalók

1 kg burgonya
3 evokanál zsemlemorzsa
6 fott tojás

10 dkg vaj, margarin vagy 6 evokanál olaj
2 dl tejföl
2 dl joghurt
a tál kikenéséhez:
vaj vagy margarin

      A burgonyát héjában megfozzük, meghámozzuk, és 3 milliméter vastag karikákra vágjuk. Egy zománcozott tepsit vagy mély tuzálló tálat zsiradékkal kikenünk, 2 evokanál zsemlemorzsával megszórjuk, és egy réteg burgonyát belefektetünk. Egy sor karikákra vágott fott tojással befedjük, megsózzuk, olvasztott vajjal vagy olajjal meglocsoljuk, és ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. A tetejére burgonya kerüljön. Ezt is megsózzuk, a tejföl meg a joghurt keverékével és a maradék zsiradékkal meglocsoljuk. A maradék zsemlemorzsával megszórjuk és elomelegített, forró sütobe tolva, ropogós-pirosra sütjük.
Elkészítési ido: 1 óra 20 perc.
Egy adag: 700 kcal / 2940 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.

 

Libahússal rakott kel
Hozzávalók (6 személyre)

1 libaaprólék (kb. 1 kg)
só, 1 kg kelkáposzta
10 dkg rizs
1 evokanál Vegeta
orölt bors
késhegynyi orölt
köménymag
1 kiskanál pirospaprika
2 tojás, 2 dl tejföl
a tepsi kikenéséhez:
olaj

      Elokészítése: a megtisztított és feldarabolt libaaprólékot éppen csak annyi vízbe teszem, amennyi ellepi, majd megsózom és fedo alatt puhára fozöm. Kicsontozom és ledarálom. A levét megorzöm. Közben a kelkáposztát leve-leire szedem, megmosom, lecsöpögtetem, és vékony csíkokra vágom. A rizst megmosom, leszuröm. Elkészítése: egy kikent tepsibe terítem a kelkáposzta felét, majd rászórom a rizst. A darált húst összekeverem a vegetával, borssal, köménymaggal és kevés pirospaprikával. Rákenem a rizses kelkáposztára, majd a maradék kellevelekkel befedem. A tojást 3 deci - a libaaprólék fozovizébol mert - húslével és a tejföllel felverem, majd az egészet ráöntöm a kelkáposztára. A tepsit befedem, és elomelegített forró sütoben 40 percen át párolom. Végül a tetejét aranysárgára pirítom.
Elkészítési ido: 2 óra.
Egy adag: 534 kcal / 2242 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor Somlói juhfark `99.

 

Paradicsomos, parajos rakottas
Hozzávalók

15 dkg elore szeletelt kenyér
0,75 dl tej
50 dkg leveles paraj
3-4 dkg vaj
1 vöröshagyma
2 evokanál olaj
1 csapott kiskanál só
fél mokkáskanál orölt bors
kakukkfu
3 gerezd fokhagyma
50 dkg darált hús
1 tojás
fél csokor petrezselyem
30 dkg salátának való sajt
4 kemény paradicsom
a tepsi kikenéséhez:
vaj

      A kenyeret kis (maximum egycentis) kockákra vágjuk, a tejjel meglocsoljuk, hogy megpuhuljon. A paraj szárát lecsipkedjük, a leveleket megmossuk, leszárogatjuk, majd a vajon, lefödve 10 percig pároljuk (ezalatt összeesik). A hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, majd az olajon üvegesre sütjük. Megsózzuk, borsozzuk, fölaprított kakukkfuvel és a zúzott fokhagymával fuszerezzük. A tuzrol lehúzva kissé hulni hagyjuk, majd a darált hússal, a kenyérkockákkal meg a tojással összedolgozzuk, és a fölaprított petrezselyem felét beleszórjuk. A sajtot a kicsumázott paradicsommal együtt egy centi vastagra fölszeleteljük. Egy közepes tepsit kivajazunk, a húsos massza felét belesimítjuk. A parajt ráterítjük, a maradék húst egyenletesen rákenjük. A tetejére felváltva paradicsom meg sajtszeletek kerülnek úgy, hogy félig takarják egymást. Sütoben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütoben 160 °C) kb. 1 órán át sütjük. 5 percig pihentetjük, majd kockákra vágva, a maradék petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Elkészítési ido: 1 óra 45 perc.
Egy adag: 550 kcal / 2300 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.

 

Rakott galuska
Hozzávalók

a galuskához:
60 dkg liszt
2 tojás

víz
a rétegezéshez:
2 evokanál olaj
20 dkg füstölt kolbász
10 dkg húsos füstölt szalonna
3 fott tojás
2-3 dl tejföl

      A lisztbol a tojással, a sóval meg vízzel galuskatésztát keverünk, a hagyományos módon kifozzük, langyos vízzel leöblítjük, jól lecsöpögtetjük. Egy tuzálló tálat olajjal kikenünk, a galuska felét beleterítjük, a karikákra vágott kolbásszal megrakjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük, zsírjával együtt a kolbászra terítjük. A karikákra szelt tojással befedjük, a tejföl felével meglocsoljuk, végül a maradék galuskával borítjuk. A rakottas tetejét a többi tejföllel meglocsoljuk, végül elomelegített sütoben, jó közepes lánggal kb. 15 percig sütjük, majd savanyúság kíséretében azon melegében tálaljuk.
Elkészítési ido: 40 perc.
Egy adag: 1140 kcal / 4766 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.

 

 

Rakott karfiol
Hozzávalók

(6 személyre)
1 kg tisztított karfiol (fagyasztott is lehet)

40 dkg kicsontozott, fott-füstölt pulykacomb
3 dl tejföl, 30 dkg juhtúró
1 csokor metélohagyma
7 dkg vaj
2 evokanál liszt
6 dkg reszelt trappista sajt
1 tojás
a tálaláshoz:
tejföl

      A karfiolt - aminek tisztán mérve kell 1 kilónak lennie - közepes rózsáira bontjuk és enyhén sós, forrásban lévo vízben megfozzük. Utána leszurve hulni hagyjuk, fozolevét félretesszük. (A fagyaszottat elég csak 1 percig forralni.) A fott-füstölt pulykacombot ledaráljuk, és 1 deci tejföllel összekeverjük. A többi tejfölt a juhtúróval simára dolgozzuk, a fölaprított metélohagymával fuszerezzük, és ha kell, utánasózzuk. 5 deka vajat fölolvasztunk és a lisztet “megizzasztjuk” rajta, azaz beleforgatjuk, de nem pirítjuk meg. Utána kb. 4 deci karfiolfozoével fölöntjük, majd habverovel kevergetve 4-5 perc alatt surure fozzük. A tuzrol levéve a reszelt sajtot meg a tojást is belekeverjük. Megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk, vigyázva, mert a juhtúró és a füstölt hús is elég sós. Egy tuzálló tálat 2 deka vajjal kikenünk, és a jól lecsöpögtetett karfiol felét egyenletesen beleterítjük. A húsos masszát rákenjük, a sajtos mártás felét ráöntjük. Erre a maradék karfiol, majd a juhtúrós keverék, végül a többi mártás kerül. Forró sütoben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütoben 180 °C) úgy 30 percig sütjük. Akkor jó, ha szépen megpirult és láthatóan összeállt. 10 percig pihentetjük, mielott fölszeletelnénk. A rakottas alján, akár friss, akár fagyasztott karfiolból készül, mindenképpen keletkezik egy kevés, kb. ujjnyi lé, ez nem jelent hibát.
Elkészítési ido: 1 óra 20 perc.
Egy adag: 541 kcal / 2262 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.

 

 

Rakott lecsó
Hozzávalók

2 nagy piros, 1-1 zöld
és sárga színu paprika
1 cukkini, 1 padlizsán
4 paradicsom
2 vöröshagyma
1 vastag szelet, szikkadt
fehér kenyér
8 dkg trappista vagy
parmezán
3 evokanál olaj
2 evokanál szárított
origánó
2 gerezd fokhagyma
só, orölt bors
fél maréknyi friss
bazsalikomlevél
a tál kikenéséhez:
olaj

      Elokészítése: a kenyeret finomra morzsolom. A fokhagymát és a hagymát megtisztí- tom, felaprítom, és az olajon megfuttatom. Az origánóval megszórom, a kenyérmorzsát hozzáadom, kevergetve megpirítom. A paprikákat elfelezem, kicsumázom, hosszában 3 centi széles csíkokra metélem. A cukkini és a padlizsán végeit levágom, és ezeket is hosszában szeletelem fel, félujjnyi vas-tagra. A paradicsomokat megmosom, negyedekbe vágom. Elkészítése: egy tuzálló tálat olajjal kikenek, és a zöldféléket rétegezem: alulra paprika, aztán paradicsom, rá padlizsán, majd cukkini, és megint paprika. Minden sor közé fokhagymás morzsát szórok, megsózzom, megborsozom, és reszelt sajttal meghintem. A tálat alufóliával betakarom, és közepes lánggal 35 percig pá-rolom. Ezután az alufóliát lebontom róla, és a tetejét meg-szórom reszelt sajttal. A rakott lecsót további 10 percig sü-töm. Tálaláskor bazsalikomlevelekkel díszítem.
Elkészítési ido: 1 óra 10 perc.
Egy adag: 420 kcal / 1770 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor Egri kékfrankos 2000.

 

 

Rakott savanyú káposzta
Hozzávalók

60 dkg burgonya, só
70 dkg savanyú káposzta
1 nagy vöröshagyma
2 evokanál olaj
5 babérlevél
orölt bors
4 evokanál fehérborecet
diónyi vaj
2 evokanál liszt
5 dl tej
5 evokanál frissen reszelt torma
20-25 dkg füstölt sonka
a tál kikenéséhez:
zsír

      A burgonyát sós vízben héjában megfozzük, majd meghámozzuk. Ha kissé kihult, 3 milliméter vastag karikákra szeleteljük. A savanyú káposztát vízzel átmossuk, majd jól kinyomkodjuk. A megtisztított hagymát kis kockákra vágjuk, és az olajon megfuttatjuk. A savanyú káposztát hozzáadjuk, 1 babérlevelet beledobunk, megsózzuk, megborsozzuk, és az ecettel meg 2,5 deci vízzel leöntve, fedo nélkül 30 percig pároljuk. Közben a vajat megolvasztjuk, a lisztet néhány másodpercig kevergetve sütjük rajta, majd a tejjel felengedjük, és felforraljuk. Ha surusödni kezd, 3 evokanál tormát keverünk bele, és megsózzuk. Egy tepsit vagy peremes tuzálló tálat kizsírozunk, és a savanyú káposztát, a burgonyát, a felszeletelt sonkát ferdén egymásra rétegezzük benne. A maradék babérleveleket beletuzködjük, a tormás mártással meglocsoljuk, és közepesen meleg sütoben (180 °C; légkeveréses sütoben 170 °C) kb. 30 percig sütjük. A maradék frissen reszelt tormával megszórva tálaljuk.
Elkészítési ido: 1 óra 15 perc.
Egy adag: 408 kcal / 1705 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.

 

Rakott tarja karfiolkoronával
Hozzávalók

70 dkg karfiol
4 szelet kicsontozott sertéstarja

orölt bors
10 dkg margarin
60 dkg burgonya
15 dkg reszelt sajt
csipetnyi reszelt szerecsendió
1 púpozott evokanál finomliszt
3 dl tej
2 csokor francia petrezselyem
1 húsos, piros színu paprika

      A karfiolt rózsáira szedjük, és lobogó forró vízben 2-3 percig forraljuk, majd kiemeljük, és lecsöpögtetjük. A hússzeleteket kissé kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk. 2 deka margarinnal egy mély tuzálló tálat kikenünk, a meghámozott, nyers, közepesen vastag karikákra szelt burgonyát az alján szétterítjük. Megsózzuk, a reszelt sajt felét a tetejére szórjuk, és 4 deka margarint rámorzsolunk. Most a fuszerezett hús következik (aki szereti a fuszeresebb falatokat, szerecsendióval is ízesítheti), végül a karfiolrózsákat a tetején szépen sorba rakjuk. A maradék margarinból a liszttel meg a tejjel besamelmártást készítünk, megborsozzuk, alaposan megsózzuk, végül a többi reszelt sajtot is belekeverjük. A karfiolt a sajtos besamellel bevonjuk, közüket a fölaprított petrezselyemmel és a csíkokra vágott piros paprikával díszítjük. A tálat alufóliával letakarjuk, forró sütobe (200 °C; légkeveréses sütonél 180 °C) toljuk, majd 10 perc múlva a lángot mérsékelve, puhára pároljuk. Végül az alufóliát lebontjuk, és a tálat a sütobe visszatolva, a karfiol tetejét megpirítjuk. Forrón tálaljuk. Nemcsak mutatós, hanem rendkívül finom, aránylag gyorsan elkészítheto ünnepi fogás is.
Elkészítési ido: 1 óra 10 perc.
Egy adag: 886 kcal / 3704 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.