Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Süssünk kenyeret,és más pékterméket

2008.07.30

Ízes bukta
 

Hozzávalók:
50dkg liszt
2dkg élesztő
2 tojás sárgája
3dl tej
6dkg vaj
5dkg cukor
csipet só
citrom héja
25dkg lekvár a töltéshez.

Elkészítés:

1 dl langyos tejben 1/2dkg  cukorral felfuttatjuk az élesztőt.A maradék tejben feloldjuk a cukrot,a sót.A liszthet hozzáadjuk a tojást,a citrom reszelt héját,a felfuttatott élesztőt,és a tejjel dagasztjuk.Addig kell dagsztani,míg hólyagos nem lesz,utána hozzáadjuk az olvasztott vajat,azzal is jól eldolgozzuk a tésztát.Langyos helyen letakarva egy órát kelesztjük,majd lisztezett deszkára borítjuk,gyengén átgyúrjuk,és 1 cm vastagra kinyújtjuk.8-10 cm-es négyszögekre vágjuk,közepébe gyümölcsízt teszünk,és összecsavarjuk.a buktákat zsírozott tepsibe szorosan egymás mellé helyezzük,tetejét zsírral,vagy vajjal megkenjük,félm óráig kelesztjük és közepesen forró sütőben sütjük.Sütés után deszkára borítjuk,de csak tálaláskor szedjük szét a buktákat.Tetejét cukorral meghintjük.


Francia vágott zsemle
 
Hozzávalók:
45dkg finomliszt, 1.5kk só, 1kk cukor, 1.5dkg élesztő, 1.5dl tej, 1.5dl víz
Elkészítés:
Az élesztőt keverjük el a langyos tejjel. A lisztet a sót, és a cukrot tegyük dagasztógépbe, majd egy kis mélyedést alakítsunk ki és ide öntsük az élesztős tejet, és hintsünk rá egy kis lisztet. 20-30 percig hagyjuk állni, amíg az élesztő el nem kezd dolgozni. Utána gyúrjuk össze, és adagoljuk hozzá a langyos vízet. A dagasztás után fedjük le és hagyjuk megkelni. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és 10 egyenlő részre osztjuk. A kis darabokból kerek zsemléket formálunk, és késsel egymást keresztező vágással bemetszük a tetejüket. Sütőlapra helyezzük a zsemléket és kb. 30 percig pihentetjük őket. 230°C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.

 

 

Hárommagos zsömle
 
Hozzávalók:
50dkg rétesliszt, 10dkg zabpehely, 2dkg élesztő, 1kk só, 1kk cukor, 2-2.5dl tej, 5dkg margarin (vagy vaj), 1-1ek lenmag, napraforgómag és tökmag
Elkészítés:
A hozzávalókat - a magok kivételével - dagasztógépbe helyezzük és alaposan megdagasztjuk. Beleszórjuk a magokat és még egy kicsit dagasztjuk. Letakarva meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és 12 darab részre szaggatjuk. Zsömléket formálunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A zsömlék tetejét lekenjük tejjel, majd előmelegített sütőben 180°C-on 15-20 perc alatt pirosra sütjük. A zsömlék tetejére egy kis magocskát is szórhatunk sütés előtt.


 

 

Mákos zsömle
 
Hozzávalók:
2.5-3dl tej, 5dkg vaj, 45dkg finomliszt, 1ek cukor, fél kk só, 2.5dkg élesztő, a tetejére 1 tojás, 2ek mák
Elkészítés:
A hozzávalókat dagasztógépbe helyezzük, és alaposan megdagasztjuk. Letakarva meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és 12 egyenlő részre osztjuk. Kis zsömléket formálunk belőle, és sütőpapírral bélelt tortaformába helyezzük őket egymás mellé. Egy kicsit pihentetjük, majd a tetejét lekenjük a felvert tojással, és meghintjük a mákkal. Előmelegített sütőben 200°C-on 35-40 perc alatt megsütjük.

 

 

Pelyhes zsömle
 
Hozzávalók:
40dkg tönkölybúza-liszt, 10dkg pehelymix (búza- ,rozs-,kukorica-,zab-,árpa-, vegyesen), 3-3.5dl víz, 1.5kk só, 1ek cukor, 3dkg élesztő, 1kk kenyérfűszer, a tetejére 6-8dkg pehelymix
Elkészítés:
A hozzávalókat dagasztógépbe tesszük, és alaposan megdahsztjuk. Letakarva meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és 12 egyenlő részre osztjuk. Kis zsömléket formálunk belőlük, vízzel lekenjük őket, és a pehelymixbe forgatjuk. Sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük őket, majd 10-15 percig pihentetjük. Előmelegített sütőben 190°C-on 15-20 perc alatt megsütjük.


 

 

Kakaós csiga
 
Hozzávalók:
Tészta: 60 dkg liszt, 10 dkg olvasztott vaj, 3dl tej, 3ek cukor, 3dkg élesztő megszoráshoz: 4ek kakaópor (nem cukrozott), 1 césze cukor (kb. 15dkg)
Elkészítés:
A tésztához valókat dagasztógépbe helyezzük és alaposan megdagasztjuk. A tésztát letakarva langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát megszórjuk a cukros kakaóval, és feltekerjük. A feltekert tésztát ujjnyi vastagságúra szeleteljuk és sütőpapírra helyezzük. 200°C- ra előmelegített sütőben készre sütjük. A cukros kakaó helyett használhatunk cukros diót is.

 

 

Túrós táska
 
Hozzávalók:
Tészta: 60 dkg liszt, 10 dkg olvasztott vaj, 3 ek cukor, 3 dl langyos tej, 3 dkg élesztő Töltelék: 25 dkg túró, 1 db tojás, citrom reszelt héja, mazsola, cukor
Elkészítés:
A tésztához valókat dagasztógépbe helyezzük és alaposan megdagasztjuk a tésztát. Langyos helyen letakarva kelesztjük. A töltelékhez valókat összekeverjük. A megkelt tésztát 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk. A kinyújtott tésztából 8x8 cm nagyságú négyzeteket vágunk ki, és ezek közepére egy kis túrót halmozunk, majd a négy sarkát középen összefogjuk. A batyúkat sütőpapírra helyezzük és a 200°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük.

 

 

Füstölt sajtos kenyér  
 
Hozzávalók:
30dkg rétesliszt, 20dkg finomliszt, 2.5dkg élesztő, 1tk só, 1ek cukor, 8dkg reszelt füstölt sajt, 3dl tej
Elkészítés:
A hozzávalókat dagasztógépbe helyezzük, majd alaposan megdagasztjuk. Letakarva lassan megkelesztjk, majd finoman átgyúrjuk és kenyérformát csinálunk belőle. Sütőzacskóba csúsztatjuk és 180-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt ropogsra sütjük.

 

 

 

Fehér kovászos kenyér
 
Hozzávalók:
2dl kovész(fehérkenyérhez), 20dkg rétesliszt, 20dkg finomliszt, 1kk só, 1ek cukor
Elkészítés:
A hozzávalókat dagasztógépbe tesszük, és jó alaposan megdagasztjuk. A kovásztól függően kevés vízet vagy lisztet adunk hozzá. Letakarva langyos helyen kelesztjük, majd szép cipót formálunk belőle. Vizzel lekenjük a tetejét, majd sütőzacskóba csúsztatjuk. Előmelegített sütőben 190°C-on 35-40 perc alatt ropogsra sütjük.

 

 

 

Egyszerű fehérkenyér  
 
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, 3 dkg élesztő, 1 ek cukor , 1kk só, 60 ml olaj, 2.5 dl langyos víz
Elkészítés:
A hozzávalókat dagasztógépbe helyezzük és jó alaposan kidagasztjuk. A tésztát langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk és szögletes sütőformába helyezzük. 190°C-ra előmelegített sütőben kb 30-35 perc alatt készre sütjük.


 

 

 

Húsvéti sonkáskenyér  
 
Hozzávalók:
40dkg finomliszt, 2.5dkg élesztő, 2.5dkg vaj, 2ek cukor, 15dkg főtt, ledarált füstölt sonka, 2dl tej, csipetnyi só
Elkészítés:
A hozzávalókat dagasztógépbe tesszük, és alaposan megdagasztjuk. Letakarva langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és cipót formálunk belőle. Rövid ideig pihentetjük, majd a tetejét lekenjük vízzel. Sütőzacskóba tesszük és előmelegített sütőben 190&degC-on 45-50 perc alatt ropogósra sütjük.


 

 

 

Magvas rozskenyér
 
Hozzávalók:
75 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 1 ek só, 1 ek őrölt kömény , 4 dkg élesztő, 1 ek cukor, 15 dkg tökmag és napraforgómag vegyesen, 15 dkg kovász (lésd különleges recepteknél)
Elkészítés:
A lisztet tálba tesszük, majr beleszórjuk a sót a cukrot és az őrölt köményt. Hozzáadjuk a kovászt is. Az élesztőt feloldjuk 3dl langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. A magvakat is beleszórjuk, és jó alaposan megdagasztjuk.A dagasztás során annyi folyadékot teszünk hozzá, hogy a tészta állaga ne legyen túl kemény és túl lágy. Kb. 2 órán át letakarva langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk, és cipót formálunk belőle. Fél órát hagyjuk pihenni, majd 230°C-ra előmelegített sütőbe helyezzük. 10-15 perc után mérsékeljük a hőmérsékletet, és még kb 45-55 percig sütjük. Két részre is vehetjük a tésztát így kicsit kevesebb sütési idő kell.

 

 

 

Kaliforniai diós kenyér
 
Hozzávalók:
50dkg rozsliszt, 25dkg finomliszt, 5dkg élesztő, 1tk cukor, 1tk só, 2.5dl tejszín, 2.5dl író, 20dkg aprított dió vagy mogyoró
Elkészítés:
Kevés langyos vízbe tegyük bele a cukrot, és az élestőt futtassuk fel benne. A többi hozzávalóval helyezzük dagasztógépbe, és dagasszuk meg jól. Letakarva langyos helyen kelesszük. A megkelt tésztából formáljunk kerek cipót, tetejét vágjuk be, majd kenjük le vizes ecsettel. 200°C-ra előmelegített sütőben 1 óra alatt süssük meg.


 

 

 

Franciakenyér  
 
Hozzávalók:
50dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 50dkg finomliszt, 2ek olaj, 1ek méz, 3kk só, 2.5dkg élesztő, 1 doboz joghurt, 5dl víz
Elkészítés:
A hozzávalókat dagasztógépbe tesszük, és alaposan megdagasztjuk. A megdagasztott tésztát jól kiolajozott formába tesszük, tetejét bevagdossuk. Letakarva langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát 180°C-ra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt megsütjük. Kenyérsütőgépben is elkészíthető a mennyiségek arányos csökkentésével.

 

 

 

Túrós, kapros kenyér  
 
Hozzávalók:
30 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg finomliszt, 20 dkg túró, 2.5 dkg élesztő, 1 ek szárított v. friss kaporlevél, 1 ek só 1 kk cukor
Elkészítés:
A hozzávalókat dagasztógépbe helyezzük, és jól kidagasztjuk. Letakarva langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd cipót formálunk belőle. 15 percig pihentetjük, majd a 190°C-ra előmelegített sütőben ropogosra sütjük 45-50 perc alatt.


 

 

 

Kukoricás kenyér  
 
Hozzávalók:
25dkg kukoricaliszt, 20dkg rétesliszt, 2.5-3dl víz, 1kk só, 1ek cukor, 2dkg élesztő, 1ek olaj, 1kk szárított oregánó
Elkészítés:
Az olajat felforrósítjuk, beleszórjuk az oregánót, elkeverjük, majd a tűzről levéve hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, a többi hozzávalóval együtt dagasztógépbe tesszük, és jó alaposan megdagasztjuk. Letakarva megkelesztjük, majd óvatosan átgyúrjuk a megkelt tésztát. Hosszúkás formát formázunk belőle. A tetejét lekenjük vízzel, és 2-3 helyen bevágjuk. 180°C-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt szép aranysárgára sütjük.


 

 

 

Narancsos kalács  
 
Hozzávalók:
45dkg finomliszt, 2dkg élesztő, 2dl kefír, 1 narancs leve és lereszelt sárga héja, 3ek méz, csipetnyi só
Elkészítés:
A hozzávalókat dagasztógépbe helyezzük és megdagasztjuk. Letakarva langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd sodorjuk, és egy sütőpapírral bélelt hosszúkás formába helyezzük. A tetejét tejjel megkenjük, majd 180°C-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. Dúsíthatjuk mazsolával.


 

 

 

Kovász fehérkenyérhez
 
Hozzávalók:
2 közepes nagyság burgonya, 4ek cukor, csipetnyi só, 25dkg finomliszt
Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk és felaprózzuk, majd kevés vízben puhára főzzük. Csipetnyi sóval ízesítjük, majd a kihűlt lében összetrjük. A kapott péphez adjuk a cukrot és a lisztet, és annyi vízet, hogy palacsintatészta sűrűségű legyen. A tálat letakarjuk és langyos helyen 3 napig pihentetjük. 3 nap után a kovász kissé savanykás illatú lesz, és a felületén kis apró buborékok képződnek. A kovász erjedésben van. A sütéshez szükséges mennyiséget kivesszük, a maradékhoz pedig egy kis lisztet és vízet adunk. Az így megmaradt kovász hűtőben kb. egy hétig tarthat el.


 

 

 

Kovász rozskenyérhez
 
Hozzávalók:
2 közepes nagyságú burgonya, 4ek cukor, csipetnyi só, 25dkg rozsliszt, 2dl sör
Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, majd apró kockára vágjuk és kevés vízben puhára főzzük. Sóval ízesítjük. A megfőtt burgonyát a levében összetörjük, és a kapott péphez adjuk a cukrot, és a rozslisztet, és annyi sört, hogy palacsintatészta sűrűségű legyen. A tálat letakarva, langyos helyen 3 napig érleljük. A további használata megegyezik a fehrkenyér kovászéval.


 

 

 

Fűszeres kovász rozskenyérhez
 
Hozzávalók:
10dkg rozsliszt, 1ek méz, 0.5kk őrölt kömény, 0.5kk őrölt koriander, 0.5kk őrölt édeskömény, 2.5dl langyos víz
Elkészítés:
A rozslisztet a fűszerekkel egy tálba tesszük, a mézzel és a vízzel sima masszává keverjük. Az így kapott masszát letakarjuk, és langyos helyre tesszük. Minden 24 órában megkeverjük, és rozslisztet szórunk a tetejére. Körülbelül 3 nap alatt megérik. A fel nem használt kovász csavaros befőttesüvegbe helyezve, hűtőszekrénybe téve eltartható 1 hétig.


 

 

 

Kenyérfűszer
 
Hozzávalók:
1 mokkáskanálnyi ánizs, 2ek kömény, 1ek édeskömény, 1ek koriander
Elkészítés:
A hozzávalókat mozsárban (vagy fűszerőrlőben) porrá törjük. 50 dkg lisztből készült kenyérhez 1 mokkáskanálnyi mennyiséget adunk belőle. Ízlés szerint keverhetünk bele feketeborsot, szegfűborsot. Légmentesen lezárva tároljuk!


 

 

 

Komlóskorpa
 
Hozzávalók:
3 maréknyi komló, 3dl víz, 20dkg búzakorpa, csipetnyi ánizs, 15-20 szem koriander, 1kk kömény, 20dkg lisztből dagasztott kenyértészta, 1kk só
Elkészítés:
A komlót 3-4dl vízben 3 percig főzzük, majd lefedve hűlni hagyjuk. A kihűlt levet leszürjük, a komlót kinyomkodjuk. A komlós léba beleszórjuk a fűszereket, és jó alaposan összekeverjük. Az így kapott masszát a kenyértésztával jó alaposan összegyúrjuk, ha szükséges akkor korpát adunk még hozzá, hogy jól formázható legyen. A kapott tésztából diónyi darabkákat csinálunk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. 180°C-ra előmelegített sütőben megsütjük, majd tovább szárítjuk. A teljesen kiszáradt tésztákat megőrőljük. 50dkg lisztből készült kenyérhez 1ek mennyiséget adunk.


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Budapest

(Marianna, 2010.01.27 17:55)

Nagyon sajnálom hogy nem tudtam elolvasni a recepteket mivel a piros ezen a háttéren nem olvasható üdv Marianna

Hu

(Webszerkesztő, 2011.12.14 12:05)

Az előttem írtakat megerősítve javaslom a szöveg Word-ben való írását (helyesírás ellenőrzés), és a kész szöveg átemelését a weblapra.
Üdv.: webszerkesztő

Panasz

(Kriszta, 2011.12.08 19:06)

Csatlakoznék Mariannához!
Nem olvasható rendesen a piros betűs szöveg ezen a háttéren!