Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


sertés ételek

2008.06.13

Cigánypecsenye recept


Hozzávalók:
Csíkokra vágott húsosszalonna,sertés tarjaszeletek,
pecsenyefűszerkeverék,fokhagyma,lilahagyma,kaliforniai paprika,paradicsom.

Elkészítés:
A csíkokra vágott húsosszalonnát kipirítjuk,majd a visszamaradt zsíron a kiklopfolt tarjaszeleteket átsütjük.A húst pecsenyefűszerkeverékkel meghintjük (készíthetünk is fűszerkeveréket ő.kömény,fokhagymasó,p.paprika keverékéből),fokhagymával megtűzdeljük.Lilahagymát adunk hozzá félkarikára vágva,kaliforniai paprikát szintén félkarikára vágva,és paradicsomot cikkekre vágva,ezekkel is jól átpirítjuk.Főtt,cikkekre vágott burgonyát visszamaradt szalonnazsíron (vagy olajon) jól megpirítjuk,ezt tálaljuk köretként a hús mellé.

Elkészítési idő: 40 perc

--------------------

Sertéstokány recept

Hozzávalók:
40 dkg sertésapróhús,15 dkg zsír,30 dkg virsli,2 kis fej vöröshagyma,só,bors,1 ek.paradicsompüré,2 dl fehérbor,fokhagymagranulátum (vagy morzsolható f.hagymakocka),p.paprika.
köretnek:1 kg újkrumpli.

Elkészítés:
A szokásos módon pörköltet készítünk.A zsiradékon megfonnyasztjuk az apróra vágott v.hagymát,majd meghintjük p.paprikával.Hozzáadjuk az apróra vágott sertés húst,sózzuk,borsozzuk ízlés szerint,majd a 2 dl fehérborral és kevés vízzel felöntjük.Mikor már majdnem teljesen puha a hús,hozzáadjuk a karikára vágott,átpirított virslit és belekavarjuk az 1 ek.paradicsompürét,majd az egészet együtt néhány percig átforraljuk.

-----------------------

Magyaros körömpörkölt recept


Hozzávalók:
3-4 köröm,
2 fej vöröshagyma,
1 evokanál pirospaprika (aki szereti, csíposet is tehet bele),
2 db zöldpaprika,
1 db paradicsom,
3 evokanál olaj,
1 evokanál vegeta,
kevés só.

Elkészítés:
A megtisztított körmöket kuktafazékba rakom, majd gyengén sózott vízben olyan puhára fozöm, hogy a csontok kicsúszhassanak belole. Levébol kiveszem, az összes csontot eltávolítom, és a húst félreteszem. A vöröshagymát tisztítás után apróra metélem, az olajon üvegesre fonnyasztom, ezután a tuzrol lehúzva belekeverem a pirospaprikát, a vegetát és a borsot. Ráöntök két evokanál köröm-fozolevet, majd a tuzre visszateszem. Rádobom a kicsontozott, darabokra vágott húst, a felszeletelt zöldpaprikát meg a paradicsomot és annyi fozolével öntöm fel, amennyi majdnem ellepi. Fedo alatt pár percig forralom. Sós vízben fott burgonya és ecetes savanyúság illik hozzá.

------------------------

Paradicsomos húsgombóc recept


Hozzávalók:
40 dkg darált hús 16 pont
10 dkg rizs (nyersen mérve) 6 pont
1 tojás 2 pont
1 l paradicsomlé 0 pont
keményítő, édesítő, só, bors, pirospaprika 0 pont

Elkészítés:
A húst a rizzsel, tojással és fűszerekkel összekeverem és nem túl nagy gombócokat formázok belőle. A paradicsomlevet felforralom, édesítem és beleteszem a gombócokat. Kb. 20 perc után egyet kiveszek, szétvágom és megnézem megfőtt-e a közepe. Miután elkészült kevés paradicsomléből és keményítőből habarást készítek és besűrítem az ételt.

----------------

Töltött oldalas puliszkával recept


Hozzávalók:
1 kg sertés oldalas,
2 db zsemle,
4 db tojás,
1 db zöld kaliforniai paprika,
10 dkg kukoricadara,
0,5 liter tej,
pirospaprika,
fokhagymakrém,
1 fej vöröshagyma,
olaj,
só,
bors,
majoranna,
2 fej lilahagyma.

Elkészítés:
Egy tálba tépkedem a zsemléket, majd öntök rájuk annyi tejet, amennyit bőven felszívnak, majd félreteszem.

Fogom az oldalast, félbevágom, majd a darabokról levágom a húst úgy, hogy a csontok mentén haladok szorosan. A két csontos részt megsózom, megborsozom mindkét oldalán, meghintem egy kevés pirospaprikával majd megy rá egy kevés fokhagymakrém is. Az egészet jól bekenem, majd 1-2 órát (vagy akár napokat is) pácolódhat, a tepsire téve félreteszem.

A húsos részt hosszában felszúrom, mint ahogyan a töltött húsokat szokás. Hogy a lukat jobban kitágítsam, segítségül veszek egy fakanalat, vagy egy élező acélt.

A töltelék egy klasszikus zsemlés töltelék: az apróra vágott vöröshagymát megfuttatom egy kis olajban, és amíg pirul, kinyomkodom a zsemlét.

Miután megkevergettem a hagymát, beleteszem a zsemlét. Egy kis bors, egy kis só, aztán ahány zsemle, annyi tojás - azaz kettő -, végül egy csipet pirospaprika. Ezután felvágom a zöld paprika felét, majd ez is mehet a töltelékbe. Ha a hagyma megpirult, a felvágott zöldpaprika is mehet a töltelékbe, végül egy kicsi majoranna. Aztán a tölteléket alaposan összekeverem.

Amikor a töltelék szép sima, beletöltöm egy habzsákba, majd ennek segítségével betöltöm az oldalast. Amennyire lehet, beledugom a habzsák száját, és szép egyenletesen nyomom, amíg a felszúrt húst ki nem tölti teljesen. És már megy is be a tepsibe a töltött oldalas.

A betöltést megismétlem az oldalas másik darabjával is. Mindkettőt besózom, beborsozom, bepaprikázom és bekenem fokhagymakrémmel is. Kevés olajjal meglocsolom, és a két csonttal együtt mehet a sütőbe. Az oldalas 200 fokon 1 óra alatt készül el.

A körethez felaprítom a lilahagymát, majd kevés olajon megpirítom. Amíg a hagyma pirul, apróra vágom a maradék zöld paprikát. Ha ezzel is megvagyok, ezt is hozzádobom a piruló hagymához. Egy csipet só, csipet bors, aztán ráöntöm a tejet. Amikor a tej felforrt, állandó kevergetés mellett hozzáadagolom a kukoricadarát, majd az egészet megsózom.

Ha a puliszka megfelelően sűrű, lehúzom a tűzről. Most beleütöm a maradék tojásokat és forrón elkeverem benne. Eközben egy serpenyőben kevés olajat hevítek. Mikor az olaj már kellően meleg, a puliszkát vizes kiskanállal beleszaggatom az olajba és addig sütőm őket időnként megforgatva, míg mindegyik szép aranybarna nem lesz.

Ha a puliszka kész, szűrőlapáttal kiszedem egy tányérra és papír törlőkendővel leitatom róluk a felesleges olajat.

Ha lejárt az oldalas ideje, kiveszem a sütőből, és már tálalhatok is. A puliszka-galuskákat felhalmozom a tányér közepén, felszeletelem a töltött oldalast és a puliszka halom mellé telepítem. Hogy még finomabb legyen az ételem, hajszálvékony lilahagyma karikákkal koronázom meg az egészet.


------------------------

Sertéskaraj Erdészné módra recept


Hozzávalók:
6 szelet sertéskaraj
20 dkg gomba
6 szelet gépsonka
15 dkg sajt
kis fej vöröshagyma
2 dl tejföl

bors
kevés olaj

Elkészítés:
A kivert, sózott és enyhén borsozott karaj szeleteket kevés olajban hirtelen kisütjük.
A zsiradékjában üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát és átpirítjuk a szeletelt gombát.
A húsokat kiolajozott tűzálló edénybe helyezzük.
Erre rakjuk a hagymás gombát, gépsonka szeletekkel bevonjuk, reszelt sajttal meghintjük.
Tejföllel leöntjük és sütőben rózsaszínre sütjük.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Stenvägen 2 Se 44940 Nol Svédország.

(Amanda Berta Csöregh, 2009.07.19 20:32)

Nagyon nagyon tetszenek a receptjeid. ûgyes kis háziasszony vagy.
Magam is szivesen fözicskélek, alkotok recepteket magunknak, de kripobálom néhány recepted. Tetszik.
....És a vers a bemutatkozólapodon!...! Az csuda....
Szeretettel üdvözöl Amandanéni.