Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ötletek

2008.10.28

Tippek karácsonyi díszekhez

 

A koszorúk és az asztali díszek a hagyományos karácsonyi díszítések közé tartoznak. A szebbnél szebb csodákat készen is megvásárolhatjuk, de sokkal nagyobb élmény, ha azokat magunk készítjük el. A különféle ajtó- és asztali díszek készítése nem is olyan nagy ördöngősség, mint hinnénk. Párunkat, de főleg gyermekeinket is bevonhatjuk a barkácsolásba. Az alkotás öröme már ott kezdődik, amikor közösen begyűjtjük azokat a terméseket, ágacskákat amikre szükségünk lesz. Engedjük szabadon a fantáziánkat, és olyan kreatív élményben lesz részünk, aminek méltó jutalma a saját alkotásban való gyönyörködés. Ha nincs kertünk, erdőkben, parkokban is találhatunk megfelelő hozzávalókat. Fontos azonban megemlítenünk, hogy vigyázzunk a természetre, vigyünk magunkkal éles metszőollót, és csak a szükséges (kevés) mennyiséget gyűjtsük be.

Néhány dolgot üzletben kell megvásárolnunk, de sok hozzávalót találhatunk otthon varrósdobozban, barkácsládában, vagy a konyhában is.

 

Milyen kellékekre lehet szükségünk?
Ollóra, késre, metszőollóra, zsinórokra, drótokra, szalagokra, ecsetre, festékre, arany és/vagy ezüst spray-re, gyertyára. Koszorúkhoz, kör alakú díszekhez használhatunk kész szalma-, moha-, vagy drótalapot is. Asztali díszekhez cserépbe, mutatós tálkába, faládába, vagy vázába helyezett száraz oázis is remek alap lesz. Jó ha van ragasztópisztolyunk, amivel könnyen megoldható a díszek rögzítése.

 

Milyen alapanyagokat gyűjtsünk?
- diót, mogyorót, őszibarack magját (vásároljuk egész gyümölcsöt tartalmazó barackbefőttet)
- egész mákgubót 5-10 cm-es szárral,
- különböző fajtájú fenyőtobozokat,
- görbe ágakat pl. spirálfűz göcsörtös vesszői, melyet a virágkötészetben is gyakran használnak,
- magyal, fagyöngy, tiszafa ágait és terméseit, babérmeggy levelét, borostyánlevelet, csipkebogyót, tűztövis termését, boróka-, tuja- és természetesen fenyőágakat.

 

Szárított gyümölcsök, a tökéletes díszek
Almából, narancsból, grapefruitból, mandarinból, banánból, citromból, ananászból, csipkebogyóból nagyon szép szárított karikákat készíthetünk.
A gyümölcsöket szeleteljük fel vékonyan (csipkebogyó kivételével), fűzzünk belőlük füzért, és akasszuk fűtőtest fölé száradni, de száríthatjuk sütőben is.

 

Milyen díszítést válasszunk?
A díszítés attól függ, hogy milyen díszt szeretnénk: természetes hatásút, vagy inkább karácsonyfához hasonló hangulatút. Természetes díszeknél a termések, ágak, szalmafonatok, gyertyák és a natur színek  domináljanak. Egy karácsonyfa hangulatát tükröző dísznél használhatunk szaloncukrot, habkarikát, csokoládéfüggelékeket, apró karácsonyfadíszeket, csengettyűket, fényes arany-, ezüst-, piros szalagokat, sőt még rövid karácsonyfaégőt is.

 

A terméseket, ágakat, leveleket, száraz gyümölcskarikákat felhasználhatjuk asztali koszorúkhoz,  ablakdíszekhez, ajtódíszekhez, adventi koszorúhoz, de készíthetünk bármilyen egyéb karácsonyi dekorációt is!

 

A diót és a mákgubót (félbevágva, vagy egészben), a mogyorót,  a vékony szeletekre vágott barackmagot és a fenyőtobozokat befesthetjük, vagy arany-, ezüst spray-vel lefújhatjuk, de természetes állapotban is nagyon mutatósak.

 

Dolgozzunk újságpapíron, vagy terítsünk fóliát az asztalra, hogy védjük bútorunkat a szennyeződéstől, karcolástól és a lecseppenő gyantától.
Fontos, hogy mérgező bogyót tartalmazó dekorációt olyan helyre tegyünk, ahol gyermekek és állatok nem érik el!

 

Íme néhány dísz leírása mikulásra,karácsonyra:

 

AJTÓDÍSZ JO-JÓBÓL

 

Jo-jót készíteni egyszerű és szórakoztató feladat. Egy esti film alatt könnyedén elkészíthető az ajtódísz.

Anyagszükséglet:

1db 39cm átmérőjű kör
8db 18cm átmérőjű kör

A megadott méretek tartalmaznak 0,5cm varrásszélt.

A nagy körhöz olyan anyagot válasszunk, amelyen van egy max. 14cm átmérőjű körbe foglalható karácsonyi minta. A minta közepe legyen a nagy körünk közepe. (ha nem találunk megfelelő mintás anyagot, akkor keressünk ilyen mintát szalvétán és decoupage-al ragasszuk rá)
A kis körhöz valamilyen semleges, apró mintás anyagot válasszunk.

Varrás: Fűzzünk tűbe dupla szálat, kössünk rá szép, nagy csomót. A cérna színe egyezzen meg az anyagéval, a fotón csak azért eltérő, hogy látható legyen. A körök szélét hajtsuk be fonák oldalra 0,5cm-esen és varrjunk végig kb. 1cm-es öltésekkel közel a széléhez.
 Minél apróbb az öltés, annál nagyobb lesz a lyuk középen. Amikor körbeértünk húzzuk meg a cérnát.
 Kész is a formás jo-jó.
 A dísz közepét is hasonló képpen készítjük el, csak ennek a sima oldalát fogjuk használni.
 Rendezzük el a kis jo-jókat a nagy körül. Gombostűvel rögzítsük. Hátulról varrjuk kézzel a kis jo-jókat a nagyhoz, elég a két szélén és a színén, középen egy ponton rögzíteni. Vigyázzunk, hogy csak 1-1 réteget varrjunk át.


Készítsünk hátulra akasztót, elegendő a dupla cérnával ölteni néhány laza öltést. Kész is az ünnepi hangulatú ajtódísz.

 Kép 1lépés                                                                                 Kép 2.lépés                                              

 

 

 

 

 

 

 

 

3.lépésKép                                                                           

 

 

 

 

 

 

 

 

4.lépés

Kép 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.lépés

Kép 

 

 

 

 

 

 

a kész díszKép                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TÉLAPÓ CSIZMA KÉSZÍTÉSE

Télapó csízmát azért érdemes készíteni, hogy a szokásos csoki ajándékokat egy kicsit személyessé tegyük saját kezünk munkájával. Ez a csízma, amit én készítettem nem túl nagy, de szerintem ez is éppen elég szaloncukrot, diót, csokit tud elnyelni. Természetesen arányosan bárki felnagyíthatja ezt a mintát, főleg gyermekeknek egész bőségszarut varázsolhatunk.

 

Mindössze két alkatrészt kell elkészítenünk, egy csízma formát (piros anyag), és egy fehér szegélyt. A kép szerintem magáért beszél, mindenki el tudja készíteni ez alapján a csízmácska mintáját. Ne felejtsék el varrásszéllel ellátni a mintákat. Bőven elég 0,5 cm.

 

A csízma szabása:

A száliránynak megfelel a csízma hosszanti oldala, és a szegély rövidebbik oldala. Mindkét alkatrészből 2db-ot kell szabni.

A csízma összevarrása:

   1. Mindkét csízma alkatrész felső szélének fonákoldalára varrjuk rá a a szegély színoldalát. A szegély szabadon maradt szélének vasaljuk be a varrásszélét. Hajtsuk a színoldalra a szegélyt, vasaljuk meg. Tűzzük meg a szegély alsó és felső szélét milliméteresen.
    2. A két csízma alkatrészt fordítsuk színt színnel szembe és varrjuk össze körben. A varrásszélt csipkedjük be azon az ívelt részen, ahol a szár az orral találkozik, mert ez másképp nem fog kifordulni.

Mostmár csak ki kell fordítani a csízmácskát és megtömni cukorkával, csokival, mogyoróval.

 Kép                                                                                                                                              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TÉLAPÓ SAPKA

 

A télapó sapka szabásmintájának elkészítése nem nehéz feladat.
Mindössze 3 alkatrészből áll: sapka (piros anyagból), szegély (fehér anyag), bolyt (fehér anyagból)

    1. Mérjük le a fejbőségét annak a személynek, akinek a sapka készül. Húzzunk egy vízszintes egyenest, amelyre mérjük rá a fejbőséget. Felezzük meg ezt a szakaszt és állítsunk rá merőlegest. (lásd lent a képen)
    2. Mérjük rá a merőleges egyenesre a sapka hosszát, ízlés szerint változtatható, itt 56cm. Kössük össze a szakasz és a merőleges egyenes végpontjait.
    3. A felező merőleges meghosszabbítására mérjünk lefelé 4cm-t. Kössük össze a szakaszunk végpontját és a kimért értéket egy íves vonallal.
    4. A télapó sapka fehér szegélyének elkészítéséhez húzzunk egy párhuzamos vonalat a sapka alsó, íves vonalával kb 4-6 cm-re. Ezt a csíkot másolópapírral rajzoljuk ki külön.
    5. Lássuk el körben az így elkészült szabásmintát varrásszéllel. Elegendő egy talpszélességnyi, azaz általában 0,5cm.
    6. Rajzoljunk egy 3cm sugarú kört a ponponhoz.
    7. Vágjuk ki mind a három alkatrészt fébehajtva, hogy biztosan szimmetrikusak legyenek.

 

 

A sapka szabása:

A sapka és a szegély száliránya is megfelel a felező merőlegesnek. Minden alkatrészből 1db-ot kell szabni.

A sapka összeállítása:

   1. A sapka alkatrész fonákoldalára varrjuk rá a szegély színoldalát. A szegély szabadon maradt szélének varrásszélességét vasaljuk be. Hajtsuk a szegélyt a színoldalra és gombostűzzük meg az imént bevasalt szélt. Tűzzük meg milliméteresen. Hajtsuk a sapkát félbe színt színnel szemben és varrjuk össze hosszában.
    2. A ponponnak szabott anyag szélétől 0,5 cm-re varrjunk végig fércöltéssel, majd ennek segítségével húzzuk össze az anyagot úgy, hogy a varrásszél befelé forduljon. Egy kis vatelint beletömhetünk, szebb lesz a formája. A megmaradt kis lyukon dugjuk be a sapka csücskét és kézi öltésekkel rögzítsük a ponpont.

Kép