Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


mivel vonjuk be a tortát?néhány ötlet

2009.03.23

TORATBEVONÓ RECEPTEK Torta, édesség

Aki az édességek és a tortasütés igazi szerelmese, az a megfelelő anyagokkal és eszközökkel profi megjelenésű finomságokkal kápráztathatja el a családot és a barátokat egy-egy ünnep alkalmából!

 

CSOKOLÁDÉ GYURMA

Más néven: "Plasztik csoki" - Képlékeny, könnyen formázható massza, melyet a marcipánhoz hasonlóan használhatunk. Légmentesen becsomagolva tároljuk! Készülhet ét, tej vagy fehér változatban.

Hozzávalók:

500 gr csokoládé vagy bevonó, 180 gr glukóz szörp

Elkészítés:

Olvasszuk fel a csokoládét, adjuk hozzá a kb. 38 C-ra melegített glukóz szörpöt és keverjük amíg a massza összeáll. Ezt követően kézbe véve, kb. 5-8 percig, mint a karamellt húzzuk, hogy a felesleges zsiradék eltávozzon, melyet egy edényben fogjuk fel. Ezt követően, műanyag zacskóba csomagolva, hagyjuk pihenni 1 órát, de akár 1-2 napot is. Formázáskor gyúrjuk át, hogy felmelegedve, kissé visszapuhuljon.


GLAZÚR

Más néven: "Royal icing" - Hófehér, gyorsan száradó anyag, melyből virágot, levelet, figurát, csipkét, stb. készíthetünk. Száradás után fénytől védve, száraz helyen tároljuk a kész díszeket. Színezésre lehetőleg paszta állagú vagy tömény festékoldatot használjunk! Kerüljük az erős színeket!

Hozzávalók:

Meringue porral készítve: 500 gr cukorliszt, 30 gr meringue por, 8 cl langyos víz, 5 ml ecet

Tojás fehérjével készítve: 500 - 600 gr cukorliszt, 3 tojás fehérje, 5 ml ecet vagy kevés citromsav

Elkészítés:

A cukor felét a többi anyaggal elkeverjük, majd a maradék cukrot hozzáadva, habosra keverjük. Puhább állaghoz több vizet, keményebbhez plusz cukrot adhatunk. Gyorsan szárad, ezért használat közben, nedves ruhával takarjuk le!

 

 


NYÚJTHATÓ FONDANT

Más néven: "Rolled Fondant" - Hófehér, képlékeny, jól formázható - nyújtható anyag, mely burkolásra, virágok, figurák készítésére alkalmas. Színezésre koncentrált festéket használjunk.

Hozzávalók:

2 kg cukorliszt, 240 ml glukóz szörp, 1,2 dl víz, 60 gr fehér növényi zsiradék (pl. kókusz zsír), 30 ml glicerin, 25 gr zselatin, aroma, színezék tetszés szerint

Elkészítés:

A vízzel beáztatott zselatint, vízfürdőn felolvasztjuk. Hozzáadjuk a glukózt, glicerint, zsiradékot, aromát és kb. 40 C-ra melegítjük. Az átszitált cukorliszt felével elkeverjük, majd a többi cukrot hozzáadva készre gyúrjuk. Ha kemény lenne kevés vízzel puhítjuk, ha túl puha, még cukrot adhatunk hozzá. Az állaga akkor megfelelő, ha nem ragad a kézhez. Szobahőmérsékleten, légmentesen becsomagolva tároljuk, felhasználás előtt gyúrjuk át!

 

 

TRAGANT

Más néven: "Gum Paste" - Hófehér, képlékeny jól formázható anyag, mely figurák, díszek, építmények, virágok, levelek - csokrok készítésére alkalmas. Lehelet vékonyra nyújthatjuk, száradás után porcelánszerű, törékeny. Növényi zsírral vékonyan lekent, vagy keményítővel meghintett felületen nyújtsuk, színezésre tömény festéket használjunk!

Hozzávalók:

500 gr cukorliszt, 15 gr Tragant por, 15 ml glukóz szörp, 60 ml víz

Elkészítés:

A cukor felét a Tragant porral és a kb. 40 C-ra melegített glukóz / víz oldattal elkeverjük. Légmentesen letakarva 30 percet állni hagyjuk majd a maradék cukrot hozzágyúrjuk. Légmentesen becsomagolva 24 órát pihentetjük, és alaposan átgyúrva annyi cukrot adunk hozzá, hogy ne ragadjon a kézhez. Hosszabb tárolás esetén ajánlott hűtőben tartani és használat előtt szobahőmérsékletűre melegíteni.