Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


turmix

2008.08.20

Almás-zabpelyhes turmix

Hozzávalók:

1 púpos evőkanál. zabpehely (1 1/2 deka)

2 1/2 deci 1, 5 %-os zsírtartalmú tej

15 deka alma

1/2 citrom

1 evőkanál méz (2 deka)

1/4 kávéskanál őrölt fahéj

1/2 deci szénsavmentes ásványvíz

A zabpelyhet beleszórom egy tálkába, és ráöntöm a tej felét. Ezután beteszem a mikróba, és közepes fokozaton 2-3 perc alatt megfőzöm.

A megmosott almát héjastul belereszelem a turmixgépbe, majd megcsöpögtetem citromlével, és hozzáreszelem a fél citrom héját. Belekanalazom a mézet, utána beleszórom az őrölt fahéjat is. Kiveszem az időközben megfőtt, tejes zabpelyhet a mikróból, és átöntöm a turmixgépbe. Végül beletöltöm a gépbe a maradék tejet meg az ásványvizet is, és sebesen összeturbózom a reggelit.

 

Bűnbánó turmix

 

Hozzávalók:
fél deci szénsavmentes ásványvíz
1 zöldtea filter
15 deka alma
fél citrom
1 evőkanál méz (2 deka)
4 evőkanál joghurt (10 deka)
1 deci 100%-os narancslé
csipetnyi őrölt fahéj

Az ásványvizet felforralom, és ráöntöm a zöldtea-filterre. 5 perc múlva leszűröm, és áttöltöm a turmixgépbe.
Ezután az erős teához hozzáreszelem a megmosott, héjas almát (természetesen csutka nélkül), majd belereszelem a gépbe a megmosott fél citrom illatos, sárga héját.
Amikor ezzel megvagyok, a megkopasztott citromfélből ujjaimon átszűrve rácsepegtetek 1 evőkanálnyi levet a zöldteás-citromhéjas almára, aztán belekanalazom a gépbe a mézet meg a joghurtot.
Utánazúdítom a narancslevet, beleszórom az őrölt fahéjat, és az egészet összeturmixolom.

1 adag lesz belőle.

Epres turmix müzlimorzsával


Hozzávalók:
1 kétdekás müzliszelet fele (pl. Cerbona Fitt müzliszelet)
10 deka friss vagy mélyhűtött eper
4 evőkanál joghurt (10 deka)
1˝ deci 1,5%-os zsírtartalmú tej
1 evőkanál méz (2 deka)
˝ kávéskanál vaníliaaroma
˝ citrom

A fél müzliszeletet mozsárban durvára töröm – a másik felét megőrzöm egy jövendő turmixhoz –, félreteszem, és elkészítem az epres reggelit.
A megmosott, kicsumázott epret beleszeletelem a turmixgépbe, és hozzáadom a joghurtot, a tejet meg a mézet. (Ha mélyhűtött eperből készítem, nem darabolgatom a fagyos szemeket, mert kicsorbítanám velük a késemet. Egyszerűen csak beleszórom őket a gépbe, aztán kicsivel tovább nyomom a gombot.)
Ezután beleteszem a turmixgépbe a vaníliaaromát, ráreszelem a megmosott fél citrom héját, és 1-2 perc alatt összeturmixolom ezt a rózsaszín, hamvasan naiv reggelit.
Miután pohárba öntöttem, meghintem a félretett müzlimorzsával.
1 adag lesz belőle.

Grapefruitos - málnás turmix

 
Hozzávalók:
1 kisebb, kb. 25-30 dekás grapefruit
15 deka friss vagy mélyhűtött málna
10 deka banán
2 evőkanál joghurt (5 deka)
1 evőkanál méz (2 deka)
Ą kávéskanál vaníliaaroma

 
Először kifacsarom a grépfrút levét – kb. 1 deci lesz belőle –, majd nagy lyukú szűrőn át beleöntöm a turmixgépbe. Ezzel a módszerrel könnyen felfogom a keserű magokat, de a gyümölcslé hasznos rostjai mégis belekerülnek a reggelibe.

A grépfrút levéhez hozzádobom a megmosott málnát – nem baj, ha nem friss gyümölcsből készítjük, hanem mélyhűtöttből, mert a fagyos szemeket is összepépesíti a gép, legfeljebb így egy kicsivel tovább tart a mutatvány –, majd belekarikázom a meghámozott banánt. Ezután beleteszem a joghurtot, a mézet meg a vaníliaaromát, és az egészet fél perc alatt összeturmixolom.

1 adag lesz belőle.

Napfény-turmix


Hozzávalók:
1 dl 100%-os narancslé
4 szem aszalt sárgabarack
Ą szál sárgarépa (4 dkg)
1 evőkanál méz (2 dkg)
˝ dl szénsavmentes ásványvíz
4 evőkanál joghurt (10 dkg)

 
A narancslé felét ráöntöm az aszalt sárgabarackokra, és berakom a mikróba. Itt közepes fokozaton 2 perc alatt felpuhítom a barackot.

Ezalatt a turmixgépembe öntöm a maradék narancslevet, aztán körömkefével alaposan megmosdatom a sárgarépa-darabkát, és a reszelő nagy lyukú oldalán át a narancsléhez reszelem.

Utána hozzáadom a gépbe a mézet, az ásványvizet meg a joghurtot is, és visszalépek a mikróhoz.

A barack ekkorra már megpuhult. Narancsos levével együtt átöntöm a gépbe, és a gyönyörű színű reggelit összeturmixolom.

1 adag lesz belőle.

 

Nutellás turmix

Hozzávalók: 
kb. 9 szem mogyoróbél (1 deka)
1˝ deci 1,5%-os zsírtartalmú tej
˝ deci szénsavmentes ásványvíz
˝ banán (5 deka)
1 csapott evőkanál Nutella (2 deka)
 
A mogyorót száraz serpenyőben kevergetve néhány perc alatt illatosra pirítom, aztán lehúzom a tűzről, és félreteszem. Amíg kihűl, összeturmixolom a reggelit.

A gépbe öntöm a tejet meg az ásványvizet, majd belekarikázom a meghámozott banán felét. Ezután belekanalazom a Nutellát, és a desszert kategóriában is esélyes jelöltként indítható italt pépesítem.

Mielőtt pohárba tölteném, mozsárban durvára töröm az addigra már langyosra hűlt mogyorót. Ezzel aztán merő önkényeztetésből dúsan megszórom a nutellás reggelit, majd boldogan fölhörpintem.

Akinek jobban tetszik, ha egy ital színtisztán krémes állagú, az nyugodtan turmixolja hozzá a pirított mogyorót is.

1 adag lesz belőle.

 

 

Őszibarackos turmix

Hozzávalók:

Kb. 5 szem mandula (˝ deka)
25 deka őszibarack
1˝ deci 1,5%-os zsírtartalmú tej
1˝ deci szénsavmentes ásványvíz
1 evőkanál méz (2 deka)
Ą kávéskanál vaníliaaroma
˝ citrom
frissen reszelt szerecsendió

A mandulát száraz serpenyőben kevergetve illatosra pirítom néhány perc alatt, majd leveszem a tűzről, és félreteszem, hogy kihűljön. Miközben ez megtörténik, összeturmixolom a reggelit.
Ehhez a megmosott őszibarackokat meghámozom, kimagozom, és nagyobb darabokra vágva beleteszem a gépbe. Hozzátöltöm a tejet és az ásványvizet, majd rákanalazom a mézet és a vaníliaaromát.
Ha ezek már mind a turmixgépben vannak, belereszelem a megmosott citrom héjának a felét meg némi szerecsendiót is, és mehet a menet. Nemes egyszerűséggel: pépesítem a sűrű italt.
Ekkor mozsárban durvára töröm a kihűlt, megpirított mandulát, majd a pohárba töltött barackos italt vastagon megszórom vele. Ám ha valakinek úgy esik jobban, hogy beledarálja a folyadékba, az ellen sincs kifogásom.
1 adag lesz belőle.

Trópusi turmix


Hozzávalók:
3 karika lecsöpögtetett konzervananász (10 deka)
2 evőkanál joghurt (5 deka)
2 evőkanál méz (4 deka)
1 zöldcitrom
1 másfél centis, friss gyömbérdarab
1 deci szénsavmentes ásványvíz
1 kávéskanál kókuszreszelék (1/2 deka)

A lecsöpögtetett ananászt apróbb darabokra vágom, és beleteszem a turmixgépbe. Hozzákanalazom a joghurtot és a mézet, majd ráreszelem a megmosott zöldcitrom héját, és ujjaimon átszűrve belefacsarom a gyümölcs levét is.
A gyömbérdarabbal sincs sok macera: krumplihámozóval tempósan megpucolom, aztán a reszelő nagy lyukú oldalán belereszelem a gépbe. Mielőtt megnyomnám a gombot, az ananászos egyveleghez hozzáöntöm az ásványvizet is.
A kész turmixot pohárba töltöm, és hogy még több örömöm legyen benne, kevés kókuszreszelékkel is megszórom. De az is jó megoldás, ha a kókuszreszeléket közvetlenül az italba turmixolom bele. Így is-úgy is érződik majd az íze.
1 adag lesz belőle.